Śliwki wędzone

Dostępność: Produkt sezonowy
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Twoje zamówienie wyślemy jutro.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,60 zł
500 g

Produkt wyprzedany

Pozostaw swój e-mail. Powiadomimy Cię, gdy produkt wróci do sprzedaży.

Twój adres e-mail:
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
description

Opis

Naturalne śliwki suszone – rarytas wśród suszonych owoców

Śliwki wędzone to przysmak, któremu nie oprze się żaden wielbiciel tradycyjnych, polskich potraw. To znacznie więcej niż zwykła przekąska. Śliwki węgierki pochodzą z Łącka oraz okolic — w sadach dojrzewają, otoczone wyjątkową opieką. Są zbierane po pierwszych przymrozkach, bo wtedy stają się najsłodsze. Następnie suszy się je oraz wędzi. Wszystkie oferowane przez nas śliwki węgierki w formie wędzonej mają wewnątrz pestki. Dbamy o proces wędzenia — owoce nie zawierają siarki, przez co są szczególnie zdrowe. Wędzona śliwka dzięki temu nadaje się do wielu dań, ale również jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Nasze śliwki wędzone dostępne są w opakowaniu o masie 500 gramów netto. Dzięki strunowemu zamknięciu woreczka nie stracą smaku i aromatu nawet po wielokrotnym sięganiu po nie do opakowania.

Śliwki wędzone – odkryj moc prawdziwego smaku

Oferowane śliwki wędzone są gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania. Dzięki temu stanowią doskonałą, smaczną i aromatyczną przekąskę. Zapewniają uczucie sytości, a jednocześnie dostarczają do organizmu niezbędnych składników, dlatego sprawdzą się szczególnie dobrze dla uczniów i studentów. Dodatkowo śliwka wędzona to niezbędny składnik niektórych potraw, zwłaszcza kojarzonych z okresem świąt Bożego Narodzenia. Możesz użyć jej na przykład do przygotowania suszu. Świetnie sprawdzi się jednak również jako dodatek do bigosu z mięsem, zapewniając mu wędzony aromat i odrobinę słodyczy, ale także doskonale nada się do roli farszu do pierogów. Śliwki wędzone będą też dobrym dodatkiem do rozmaitych deserów, wypieków i owsianek, ale oprócz tego mogą stanowić samodzielną przekąskę. Jeżeli nie wiesz, co podarować pod choinkę wielbicielowi tradycyjnych, polskich smaków, możesz się zdecydować na polską śliwkę wędzoną, która będzie doskonałym wyborem. Zachwyca aromatem i smakiem, jest odpowiednio słodka, a dodatkowo — zupełnie naturalna. Pochodzi z najbardziej obfitego w słodkie śliwki regionu w Polsce. Każdy smakosz się nią zachwyci.

Śliwki wędzone – rozkosz dla podniebienia

Uwielbiasz śliwki wędzone? Gdzie kupić najlepsze? W Schronisku Bukowina dbamy o utrzymanie najwyższych standardów przygotowywanych produktów. Nasze starannie wyselekcjonowane wędzone śliwki pochodzą z tutejszych upraw, z samego serca Podhala. Z tych samych owoców przygotowuje się tutejszy przysmak, śliwowicę. Śliwki są zbierane w najlepszym momencie, a następnie naturalnie suszone i wędzone. Dzięki temu śliwka wędzona naszej produkcji nie zawiera siarki, która stanowi popularnych, ale niezbyt zdrowy konserwant. 

Jak powstają wędzone śliwki?

Zastanawiasz się, jak wygląda wędzenie śliwek? Są co najmniej dwa sposoby na to, jak przygotować śliwki wędzone. Pierwszy z nich zakłada, że owoce najpierw zostaną ususzone, a dopiero później trafią do wędzarni. Druga metoda pomija proces suszenia – świeże śliwki od razu są wędzone.

Owoce układa się na specjalnych szufladach w palenisku i wędzi w gęstym dymie. Aby śliwki były odpowiednie uwędzone, proces musi trwać minimum 48 godzin. Niektórzy specjaliści zalecają, by śliwki wędzić nawet 4 dni z przerwami. Temperatura dymu nie może być za wysoka, żeby owoce się nie spaliły, suszarnia zaś opalana jest drewnem liściastym – najczęściej takim z innych drzew owocowych. Efektem tego procesu mogą być zarówno śliwki wędzone bez pestek jak i z pestkami.

Ile kalorii mają śliwki wędzone?

Suszone i wędzone owoce mają to do siebie, że mają więcej kalorii niż świeże. Jak kaloryczne są w takim razie śliwki wędzone? Kalorii mają dość sporo – w 100 gramach produktu jest ich 240. Dla porównania tyle samo świeżych śliwek ma tylko 46 kcal!

Nie warto się jednak tym zniechęcać i za wszelką cenę unikać wędzonych śliwek. To produkt, który posiada całą masę cennych właściwości – w tym błonnik, który jest istotnym związkiem w diecie osób starających się schudnąć. Co więcej, te suszone owoce mają jeszcze jedną zaletę – po ich zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się bardzo długo.

Czym śliwki wędzone różnią się od suszonych i czy można je nimi zastąpić?

Wiele osób błędnie zakłada, że śliwki wędzone i śliwki suszone to ten sam produkt. To nieprawda. Śliwki suszone wędzone powstają na skutek bardziej skomplikowanego procesu. W specjalnych wędzarniach są przetrzymywane przez kilka dni, gdzie spowija je gęsty dym. W przypadku śliwek suszonych proces ten nie jest przeprowadzany – po suszeniu są już gotowe do spożycia.

Dlaczego warto włączyć suszone śliwki do swojego menu?

Warto pamiętać, że śliwki węgierki wędzone to owoce o wielu zaletach prozdrowotnych. Są przede wszystkim bogactwem witamin z grupy B — poprawiających samopoczucie i mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminy A, odpowiedzialnej za wspomaganie prawidłowego widzenia i pomoc w walce z problemami skórnymi, oraz witaminy K, zapobiegającej procesom starzenia się skóry i polepszającej krążenie krwi. Dodatkowo owoce te zawierają duże, skoncentrowane ilości minerałów takich jak żelazo, kwas foliowy wapń i fosforu, czy potas. Dzięki temu spowalniają starzenie się organizmu i pozytywnie wpływają na wygląd i zdrowie skóry, włosów czy paznokci. Śliwki wędzone odznaczają się dużą ilością błonnika pokarmowego. W efekcie owoce te regulują procesy trawienia i zapobiegają takim dolegliwościom jak na przykład zaparcia, co skutkuje mniejszym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego. Łatwo rozpuszczalny błonnik sprawia, że poziom cukru we krwi jest utrzymany na stabilnym poziomie. Dodatkowo redukuje poziom cholesterolu i pomaga pozbywać się toksyn z organizmu. Według badań suszone i wędzone śliwki mają jeszcze jedną właściwość – mogą zapobiec pojawieniu się osteoporozy. Odpowiedzialne są za to polifenole, które chronią kości przed łamliwością.

Jak przechowywać wędzone śliwki?

Węgierki wędzone najlepiej przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku lub przesypać je do słoika i szczelnie zamknąć. Konieczne jest bowiem ograniczenie dostępu wilgoci – w przeciwnym razie śliwki zaczną gnić lub pleśnieć. 

Śliwki wędzone powinny być przechowywane w ciemnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Unikaj trzymania ich w pomieszczeniach, w których temperatura jest bardzo wysoka – wartość optymalna to 15°C. Dobrym miejscem do przechowywania wędzonych śliwek jest także lodówka, szczególnie jeśli już otworzysz produkt. Okres przydatności dobrze przechowywanych śliwek wynosi nawet 12–18 miesięcy!

Śliwki wędzone — idealne na świąteczny stół 

Śliwki wędzone to produkt, który jest niezbędny, byś mógł przygotować tradycyjne polskie potrawy świąteczne. Jak widzisz, można wykorzystać je zarówno w bigosie i kompocie z suszu, jak i w codziennej owsiance. To produkt sezonowy, dlatego, jeśli tak jak my kochasz ich smak, zamów nieco większą ilość i przechowuj je zgodnie z naszymi wskazówkami.

Prawdziwe wędzone śliwki charakteryzujące się intensywnym smakiem i zapachem, znajdziesz w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. To produkt z najlepszej jakości owoców. Dodaj je do swoich dań, jeśli oczywiście zdołasz powstrzymać chęć zjedzenia całego opakowania na raz – ostrzegamy, są naprawdę pyszne!

attributes

Szczegóły

Informacje
SKU: P5908252812417
Skład: śliwki wędzone 100%
Gramatura: 500 g
Data ważności: nie mniej niż 3 miesiące
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: torebka
Marka własna: Tak
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Nie
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Śliwki wędzone Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Kompot z suszonych owoców z przepisu Magdy Gessler – na ciepło i na zimno!
    Kompot z suszonych owoców z przepisu Magdy Gessler – na ciepło i na zimno!

    Kompot z suszonych owoców to świetny pomysł na zdrowy, pyszny i orzeźwiający napój nie tylko w Święta Bożego Narodzenia! Co więcej, możesz kombinować z dodatkami, by modyfikować smak w taki sposób, jak lubisz i pić go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź nasz pomysł na kompot z owoców suszonych!

    Czytaj więcej