Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów
Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów. Różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Niezaprzeczalnie makaron wiedzie prym w kuchni włoskiej. Jest to produkt, który stanowi podstawę wielu dań. Typ makaronu decyduje o tym, jaki sos będzie się z nim najlepiej komponował oraz jaka metoda gotowania jest idealna.
Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów. Różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Niezaprzeczalnie makaron wiedzie prym w kuchni włoskiej. Jest to produkt, który stanowi podstawę wielu dań. Typ makaronu decyduje o tym, jaki sos będzie się z nim najlepiej komponował oraz jaka metoda gotowania jest idealna.
Jak powstaje makaron?
Podstawowe składniki, jakie używane są do produkcji makaronu to mąka i woda, a czasami również jaja. Najczęściej
produkowany jest z mielonej pszenicy durum, nazywanej inaczej semoliną. Wyróżnia się trzy etapy powstawania makaronu: połączenie wody z mąką, kształtowanie ciasta oraz jego suszenie. Dokładne wyrabianie ciasta sprawia, że staje się ono bardzo elastyczne.Czy początkowo makaron był przygotowywany przez Włochów?
Z makaronem kojarzą nam się niewątpliwie Włochy. Czy jednak to one są miejscem, gdzie powstał makaron? Legenda głosi, że w XIII wieku Marco Polo dostarczył z Chin do Wenecji przepis na ciasto na bazie mąki. Ugotowane, podawane miało być razem z różnymi sosami. W okresie starożytnym na Sycylii produkowano dużą ilość zboża. Niestety, problem stanowiło magazynowanie pszenicy, która szybko zaczynała pleśnieć. Aby uniknąć całkowitej utraty zboża, Włosi przygotowali z mąki ciasto, które suszono, a tym samym przedłużano jego trwałość. Z kolei w diecie neapolitańskiej makaron z sosem pomidorowym popularność zyskał dopiero w XVII wieku.
Rodzaje
– poznajemy nazwy, kształty i zastosowanieMakaron to produkt znany na całym świecie i uwielbiany przez rzesze miłośników mącznych dań. Króluje na włoskich stołach od lat. Połączenie makaronu z aromatycznym sosem sprawia, że ciężko mu się oprzeć.
Jakie są zatem najpopularniejsze rodzaje makaronów prosto z Italii?
Spaghetti
Niewątpliwie, jednym z najbardziej znanych i uwielbianych makaronów jest spaghetti. To długi i cienki makaron, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Przygotowywany jest z mąki pszennej lub innych mąk smakowych. Stosowany najczęściej z gęstymi sosami, idealnie połączy się również jako dodatek do śmietanowej carbonary albo pesto. Spiżarnia sklepu Schronisko Bukowina kryje wśród swoich zapasów oryginalny makaron spaghetti - , dzięki któremu Twoje danie zyska prawdziwy włoski smak.
Tagliatelle
Makaron tagliatelle, nazywany potocznie “wstążkami” to klasyczny włoski makaron jajeczny o kształcie długich, płaskich i szerokich wstążek. Chętnie dodawany jest do różnego rodzaju dań i sosów. Świetnie komponuje się z gęstymi sosami mięsnymi, ale także serowymi i śmietanowymi. Może również posłużyć jako alternatywa dla makaronu spaghetti. Schronisko Bukowina poleca
.Fusilli
W Polsce popularnością cieszy się makaron świderki, czyli po włosku - fusilli. Często dodawany jest do zup oraz sosów. Kształtem przypomina spiralę, która ułatwia nabieranie sosu. Fusilli produkowany jest najczęściej z pszenicy durum, ale także może być wzbogacony innymi składnikami, zyskując przy tym ciekawy kształt i kolor. We Włoszech często świderek używa się do sosów mięsnych i serowych, z kolei w Polsce łączy się z różnymi sosami i daniami głównymi. Świetnie sprawdzą się do zapiekanek makaronowych i sałatek na zimno. W naszych zapasach spiżarni Schronisko Bukowina znajdziesz z semoliny z pszenicy twardej. Makaron pełnoziarnisty to idealne rozwiązanie dla osób, którym zależy na wysokiej zawartości błonnika w diecie.
Penne
Kolejnym rodzajem makaronu jest penne. W języku włoskim słowo “penna” oznacza piór do pisania. W Polsce potocznie nazywamy go “rurkami”. Penne to grube rurki, które mogą być gładkie lub z rowkami na powierzchni. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie sosu typu arrabiata, bolognese lub alfredo. Penne dodawany jest także zup i sałatek. Kupując - Garofalo w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina, zyskujesz gwarancję włoskiego pochodzenia produktu i jego składników.
Conchiglioni (conchiglie)
Rodzajem włoskiego makaronu krótkiego jest conchiglioni. Posiada on różne rozmiary i rowkowaną powierzchnię. To makaron w kształcie muszli, które mogą przybierać różne wielkości. Dania z użyciem conchiglioni to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także i dla wzroku. Ten rodzaj makaronu najczęściej podawany jest z farszem i zapiekany z serem i sosem.
Pappardelle
Szerszy od makaronu tagliatelle, ale węższy od lasagne jest makaron pappardelle. Przypomina kształtem spłaszczoną wstążkę, jest długi i płaski. Często łączony jest z ciężkimi sosami lub gulaszem. Możesz znaleźć go na naszej stronie sklepu Schronisko Bukowina -
.Lasagne
Powszechnie znanym i lubianym makaronem jest lasagne. Jego nazwa pochodzi od popularnej włoskiej potrawy. Porównać go można do cienkich prostokątnych płatów. Jego forma podkreśla smak każdej zapiekanki. Płaty makaronu lasagne wykorzystywane są głównie do mięsnych lub warzywnych zapiekanek. Jeśli szukasz produktu pozbawionego glutenu, zajrzyj do naszego sklepu online Schronisko Bukowina i zamów lazanię bezglutenową -
. Przygotowana na bazie mąki kukurydzianej i ryżowej sprawdzi się jako produkt dla wegan.Farfalle
Bez względu, jakiego użyjemy sosu, danie z makaronem farfalle będzie smakowało wyjątkowo. Makaron “kokardki” swoim kształtem przywołuje skojarzenie ze skrzydłami motyla. To jeden z najstarszych włoskich makaronów. Pasuje do dań podawanych z mięsem oraz warzywami. Idealną kompozycję tworzy wraz z pomidorami i sosem śmietanowym.
Inne popularne makarony ze świata
Pomimo, że makarony kojarzą nam się głównie z włoską kuchnią, to ich korzenie sięgają aż do Chin. W Azji dużą popularnością cieszy się makaron celofanowy, nazywany również makaronem szklanym lub fasolowym. Wytwarzany jest ze skrobi pozyskiwanej z fasoli mung. Po namoczeniu staje się przezroczysty. Najczęściej podaje się go jako dodatek do dań zamiast ryżu oraz do zup. Makaronem, który możemy spotkać w azjatyckim bulionie jest udon. To gruby japoński makaron z mąki pszennej.
Z kolei cienki, brązowawy makaron z mąki pszennej lub gryczanej dodawany do zup zarówno tych na ciepło, jak i na zimno, to japoński makaron edo. Jednym z najczęściej spożywanych makaronów w Chinach jest ramen, będący składnikiem zup na bazie bulionu z dodatkiem sporej ilości warzyw, kapusty pekińskiej, cebuli, kukurydzy oraz pędów bambusa.