4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki na grilla

Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki

Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.

Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.

Przyzwyczailiśmy się do kiełbas z grilla, karkówki czy żeberek BBQ. Prosty dostęp do informacji, programów kulinarnych czy blogów pomógł jednak zrozumieć, że ogień daje znacznie szersze możliwości. Na ruszcie przyrządza się warzywa, sery, pizzę, a nawet mięsa. Ponieważ jednak grillowanie to także rodzinna atmosfera i czas spędzony z przyjaciółmi, warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po marynowane produkty, takie jak leśne marynowane grzyby , które dobrze znoszą temperaturę, a ich podanie nie zajmuje wiele czasu. Na stole nie powinno zabraknąć też dobrej musztardy czy sosu BBQ i ketchupu. Produkty i mięsa na grilla znajdziecie TUTAJ. Dla miłośników warzyw, którzy chcieliby wprowadzić jeszcze więcej lata polecamy również orzeźwiające kolorowe sałatki. Poniżej prezentujemy kilka kultowych i nieszablonowych przepisów, które możecie wykorzystać podczas najbliższego grillowania.

1. Sałatka na grilla z żurawiną i oscypkiem - głębia smaku i kolorów

Sezonowym hitem okazała się sałatka ze słonym, góralskim serem, znanym jako oscypek . Połączenie delikatnego szpinaku, słodkiej żurawiny i wędzonego wyrobu regionalnego to prawdziwa eksplozja smaków. Góralski ser nadaje się do grillowania, dlatego swobodnie może być podawany gorący lub krojony w drobną kostkę. Wybór pozostawiamy Wam, a poniżej prezentujemy potrzebne składniki i sposób wykonania.

  • garść szpinaku
  • garść roszponki
  • duża, słodka gruszka
  • garść suszonej żurawiny
  • orzechy włoskie
  • Musztarda ostra
  • Grecka oliwa z cytryną
  • łyżka cukru
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 oscypek średniej wielkości.

Jak przygotować sałatkę z oscypkiem?

  1. Zalej wrzątkiem suszoną żurawinę, poczekaj aż napęcznieje, odcedź. Do garnuszka wsyp żurawinę, cukier i wino (wina tylko tyle, aby przykryć żurawinę). Zredukuj wino do momentu, kiedy ciecz będzie miała konsystencję syropu. W razie potrzeby możesz zagęścić łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
  2. Musztardę połącz z oliwą, tworząc sos do sałatki. 
  3. Pokrojony na plastry oscypek na krótko połóż na grilla (jeśli masz mniej wprawy, lepiej grilluj ser w całości, bez krojenia).
  4. Gruszkę pokrój w ósemki lub kostkę.
  5. Roszponkę i szpinak przemieszaj z sosem, ułóż na talerzu, na wierzch posyp orzechami, połóż cząstki gruszki i grillowanego oscypka. Oddzielnie podawaj sos żurawinowy, w którym możesz maczać ser.

2. Pieczone buraki z fetą i przyprawą dukkah

Bardziej niż sałatka na grilla jest to propozycja przystawki podawanej z rusztu. Możecie być jednak pewni, że kiedy przygotujecie buraki na węglowym żarze, goście to docenią. Spróbujcie poniższego przepisu.

  • 4 buraki średniej wielkości
  • świeży wiejski chleb
  • 40 g sera typu feta
  • 4 łyżeczki przyprawy dukkah
  • sól morska włoska gruba
  • świeże zioła: pietruszka, bazylia, oregano

Jak przygotować buraki z grilla z dukkah i serem feta?

  1. Buraki upiecz, początkowo kładąc je na rozżarzonych węglach, a następnie przenosząc je na ruszt i odgarniając spod nich węgiel. Piecz pod przykryciem do miękkości.
  2. Obierz upieczone buraki ze skórki i pokrój w plasterki. Obsyp pokruszoną fetą. Na chwilę połóż je na ruszcie, aby ser się rozpuścił.
  3. Zgrilluj kromki chleba posmarowane masłem po stronie bez masła.
  4. Na chlebie układaj buraka z serem, posyp przyprawą, posiekanymi ziołami i odrobiną soli.

salatka do grilla ze znajomymi

3. Klasyk - cezar z anchois i grillowaną piersią z kurczaka

Przepis na sałatkę cezar zna wiele osób, ale nie każdy wie, że można ją podkręcić wyśmienitym sosem majonezowym z dodatkiem anchois. Jak każda prezentowana sałatka na grilla, tak i ta zawiera element, który trzeba upiec - pierś z kurczaka. Do wykonania dania będziecie potrzebowali:

  • odrobinę anchois w oleju słonecznikowym
  • majonez domowy o niezbyt zbitej konsystencji i neutralnym smaku
  • Parmezan albo inny ser długodojrzewający
  • sałatę rzymską lub lodową
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 100 g boczku wędzonego
  • crostini z oliwą.

Jak przygotować sałatkę cezar na grilla?

  1. 3 łyżki majonezu zblenduj z anchois i dodaj starty na drobnych oczkach parmezan. Przemieszaj.
  2. Plastry boczku pokrój na kwadraciki 5x5 mm i usmaż na patelni.
  3. Filet z kurczaka upiecz na grillu i pokrój na plastry o grubości do 0,5 cm.
  4. Sałatę rzymską umyj, porwij na mniejsze kawałki i zamieszaj z sosem.
  5. Posyp odsączonym z tłuszczu i wystudzonym boczkiem i parmezanem.
  6. Podawaj z kurczakiem i z grzankami.

4. Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Nie ma nic lepszego niż suszone na słońcu pomidory o zapachu lata, delikatny ser mozzarella i energetyczny makaron razowy. Ta sałatka nadaje się na grilla, ponieważ nie wymaga przygotowywania niczego przy gościach. Może zostać przyrządzona z wyprzedzeniem i podana po przybyciu rodziny czy znajomych. Tradycyjnie, na początku podajemy potrzebne składniki:

Jak przygotować sałatkę makaronową z suszonymi pomidorami?

  1. Z Oliwy z oliwek, soku z cytryny, bazylii, czosnku, odrobiny rukoli, soli i pieprzu zrób sos do sałatki, blendując wszystkie składniki.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  3. Mozzarellę pokrój w kostkę.
  4. Makaron przemieszaj z serem i pokrojonymi pomidorami oraz sosem. Część mozzarelli i suszonych pomidorów możesz zostawić do dekoracji.
  5. Podawaj w misce z rukolą na wierzchu.

Który z przepisów najbardziej się Wam podoba? Która z sałatek to najlepsza sałatka na grilla? 

Życzymy udanego sezonu grillowego.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Przekąski i przystawki na grilla, które przygotujesz szybko i pysznie!
    Przekąski i przystawki na grilla, które przygotujesz szybko i pysznie!
    Na zewnątrz już coraz cieplej, a więc warto pomyśleć o zrobieniu grilla. Sezon grillowy już tak naprawdę trwa od jakiegoś czasu, więc jeżeli masz taką możliwość to zapraszam po kilka inspiracji! W dzisiejszym artykule znajdzie się coś zarówno dla miłośnika mięsa, jak i osób, które rezygnują z niego w swojej codziennej diecie.
    Czytaj więcej
  2. Oscypek z grilla z żurawiną – sprawdź propozycje na przekąski!
    Oscypek z grilla z żurawiną – sprawdź propozycje na przekąski!

    Grillowany boczek i kiełbasa już Ci się znudziły. A może po prostu chcesz wypróbować nowe smaki? Oscypek z grilla to szybka i smaczna przekąska, która doskonale komponuje się z innymi składnikami. Sprawdź, jakie połączenia smakowe tym razem dla Ciebie przygotowaliśmy!

    Czytaj więcej
  3. Boczek na grilla – 7 pomysłów, jak przygotować smaczne przekąski z grilla
    Boczek na grilla – 7 pomysłów, jak przygotować smaczne przekąski z grilla

    Majówka zbliża się wielkim krokami, a wraz z nią wielkie otwarcie sezonu grillowego. Szaszłyki, kiełbaski czy skrzydełka? My ze swojej strony polecamy boczek – na grilla nadaje się wręcz idealnie! Jak go przygotować, by pysznie smakował i z czym najlepiej podawać ten rodzaj mięsa? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej