Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki
Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.
Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.
Przyzwyczailiśmy się do kiełbas z grilla, karkówki czy żeberek BBQ. Prosty dostęp do informacji, programów kulinarnych czy blogów pomógł jednak zrozumieć, że ogień daje znacznie szersze możliwości. Na ruszcie przyrządza się warzywa, sery, pizzę, a nawet mięsa. Ponieważ jednak grillowanie to także rodzinna atmosfera i czas spędzony z przyjaciółmi, warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po marynowane produkty, takie jak
, które dobrze znoszą temperaturę, a ich podanie nie zajmuje wiele czasu. Na stole nie powinno zabraknąć też dobrej musztardy czy sosu BBQ i ketchupu. Dla miłośników warzyw, którzy chcieliby wprowadzić jeszcze więcej lata polecamy również orzeźwiające kolorowe sałatki. Poniżej prezentujemy kilka kultowych i nieszablonowych przepisów, które możecie wykorzystać podczas najbliższego grillowania.1. Sałatka na grilla z żurawiną i oscypkiem - głębia smaku i kolorów
Sezonowym hitem okazała się sałatka ze słonym, góralskim serem, znanym jako
. Połączenie delikatnego szpinaku, słodkiej żurawiny i wędzonego wyrobu regionalnego to prawdziwa eksplozja smaków. nadaje się do grillowania, dlatego swobodnie może być podawany gorący lub krojony w drobną kostkę. Wybór pozostawiamy Wam, a poniżej prezentujemy potrzebne składniki i sposób wykonania.- garść szpinaku
- garść roszponki
- duża, słodka gruszka
- garść suszonej żurawiny
- orzechy włoskie
- Musztarda ostra
- Grecka oliwa z cytryną
- łyżka cukru
- pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 oscypek średniej wielkości.
Jak przygotować sałatkę z oscypkiem?
- Zalej wrzątkiem suszoną żurawinę, poczekaj aż napęcznieje, odcedź. Do garnuszka wsyp żurawinę, cukier i wino (wina tylko tyle, aby przykryć żurawinę). Zredukuj wino do momentu, kiedy ciecz będzie miała konsystencję syropu. W razie potrzeby możesz zagęścić łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
- Musztardę połącz z oliwą, tworząc sos do sałatki.
- Pokrojony na plastry oscypek na krótko połóż na grilla (jeśli masz mniej wprawy, lepiej grilluj ser w całości, bez krojenia).
- Gruszkę pokrój w ósemki lub kostkę.
- Roszponkę i szpinak przemieszaj z sosem, ułóż na talerzu, na wierzch posyp orzechami, połóż cząstki gruszki i grillowanego oscypka. Oddzielnie podawaj sos żurawinowy, w którym możesz maczać ser.
2. Pieczone buraki z fetą i przyprawą dukkah
Bardziej niż sałatka na grilla jest to propozycja przystawki podawanej z rusztu. Możecie być jednak pewni, że kiedy przygotujecie buraki na węglowym żarze, goście to docenią. Spróbujcie poniższego przepisu.
- 4 buraki średniej wielkości
- świeży wiejski chleb
- 40 g sera typu feta
- 4 łyżeczki przyprawy dukkah
- świeże zioła: pietruszka, bazylia, oregano
Jak przygotować buraki z grilla z dukkah i serem feta?
- Buraki upiecz, początkowo kładąc je na rozżarzonych węglach, a następnie przenosząc je na ruszt i odgarniając spod nich węgiel. Piecz pod przykryciem do miękkości.
- Obierz upieczone buraki ze skórki i pokrój w plasterki. Obsyp pokruszoną fetą. Na chwilę połóż je na ruszcie, aby ser się rozpuścił.
- Zgrilluj kromki chleba posmarowane masłem po stronie bez masła.
- Na chlebie układaj buraka z serem, posyp przyprawą, posiekanymi ziołami i odrobiną soli.
3. Klasyk - cezar z anchois i grillowaną piersią z kurczaka
Przepis na sałatkę cezar zna wiele osób, ale nie każdy wie, że można ją podkręcić wyśmienitym sosem majonezowym z dodatkiem anchois. Jak każda prezentowana sałatka na grilla, tak i ta zawiera element, który trzeba upiec - pierś z kurczaka. Do wykonania dania będziecie potrzebowali:
- odrobinę
- majonez domowy o niezbyt zbitej konsystencji i neutralnym smaku
- albo inny ser długodojrzewający
- sałatę rzymską lub lodową
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g boczku wędzonego
- crostini z oliwą.
Jak przygotować sałatkę cezar na grilla?
- 3 łyżki majonezu zblenduj z anchois i dodaj starty na drobnych oczkach parmezan. Przemieszaj.
- Plastry boczku pokrój na kwadraciki 5x5 mm i usmaż na patelni.
- Filet z kurczaka upiecz na grillu i pokrój na plastry o grubości do 0,5 cm.
- Sałatę rzymską umyj, porwij na mniejsze kawałki i zamieszaj z sosem.
- Posyp odsączonym z tłuszczu i wystudzonym boczkiem i parmezanem.
- Podawaj z kurczakiem i z grzankami.
4. Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Nie ma nic lepszego niż suszone na słońcu pomidory o zapachu lata, delikatny ser mozzarella i energetyczny makaron razowy. Ta sałatka nadaje się na grilla, ponieważ nie wymaga przygotowywania niczego przy gościach. Może zostać przyrządzona z wyprzedzeniem i podana po przybyciu rodziny czy znajomych. Tradycyjnie, na początku podajemy potrzebne składniki:
- 200 g makaronu razowego
- 10 z zalewy
- 200 g sera
- pół opakowania rukoli
- 4 łyżki
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sok z cytryny
- sól i pieprz.
Jak przygotować sałatkę makaronową z suszonymi pomidorami?
- Z Oliwy z oliwek, soku z cytryny, bazylii, czosnku, odrobiny rukoli, soli i pieprzu zrób sos do sałatki, blendując wszystkie składniki.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mozzarellę pokrój w kostkę.
- Makaron przemieszaj z serem i pokrojonymi pomidorami oraz sosem. Część mozzarelli i suszonych pomidorów możesz zostawić do dekoracji.
- Podawaj w misce z rukolą na wierzchu.
Który z przepisów najbardziej się Wam podoba? Która z sałatek to najlepsza sałatka na grilla?
Życzymy udanego sezonu grillowego.