Piernik z powidłami śliwkowymi, poznaj przepis

Piernik z powidłami śliwkowymi, poznaj przepis

Aromatyczny piernik to puszyste i mięciutkie ciasto, pachnące przyprawami korzennymi oraz miodem, które najczęściej pojawia się w naszych domach kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia. Wypiek idealnie sprawdzi się jednak nie tylko od święta, ale również okaże się wyśmienitym smakołykiem, który warto zaserwować podczas rodzinnych uroczystości, czy spotkań ze znajomymi. Najlepiej jednak odpowiednio wcześniej go przygotować, aby smakował jeszcze lepiej. Sprawdźcie koniecznie, co warto wiedzieć, przed upieczeniem piernika!

na skróty:

  • czym byłby piernik bez śliwkowych powideł i korzennej przyprawy? Oba te produkty znajdziecie w naszym sklepie online!
  • zdradzamy przepis na najlepszy piernik i oryginalne nadzienia do piernika

Piernik przełożony powidłami - tradycyjna na święta i nie tylko

Wiele osób chętnie zajada się klasycznym piernikiem, z kolei inni nie wyobrażają sobie tego smakołyka bez powideł, za sprawą których zyskuje on niepowtarzalny smak i przypomina ciepłe wspomnienie minionego lata. Jak smakuje piernik z powidłami? Jego smak jest słodki, niezwykle bogaty i wyrazisty. Z kolei jego konsystencja jest nieco wilgotna, co sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach. Do tego dochodzi wyjątkowy aromat korzennych przypraw. To wszystko powoduje, że piernik z powidłami to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego niepowtarzalny smak wzbudzi zachwyt u wszystkich gości, a aromatyczne wspomnienia związane z przygotowywaniem tego ciasta sprawią, że święta staną się jeszcze bardziej magiczne. To niezwykle aromatyczne ciasto idealnie sprawdzi się nie tylko od święta, ale będzie również idealną przekąską na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, czy spotkania ze znajomymi. W naszym sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz wszystkie produkty potrzebne do przygotowania pysznego piernika - powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, mąkę do wypieków, a nawet gotowy zestaw do pieczenia pierników!

Składniki na piernik z powidłami

Istnieje mnóstwo przepisów na pierniki, a każdy z nich różni się między sobą nie tylko wyglądem, ale i proporcjami oraz składnikami. A co najlepiej komponuje się z tym aromatycznym ciastem? Oczywiście dżemy i powidła! Jeżeli akurat nie macie pod ręką powideł śliwkowych, spokojnie można je zastąpić wyśmienitym dżemem z czarnej porzeczki lub pyszną marmoladą. Ważne, aby były one słodkie i lekko kwaśne, by podkreślić doskonały smak ciasta. Wypiek można urozmaicić także orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami, kakao, czy czekoladową polewą.

Jeżeli mowa o składnikach, naszym zdaniem do przygotowania wyśmienitego piernika o nieco wilgotnej konsystencji, sprawdzi się: miód, cukier, powidła śliwkowe, soda oczyszczona, masło, mąka i jajka. Tajemnica niezwykłego aromatu, któremu ciężko się oprzeć tkwi w intensywnych przyprawach. Do piernika najlepiej wykorzystać dużą ilość cynamonu i goździków, które nadadzą wypiekowi wyrafinowanego charakteru. Uniwersalną przyprawę korzenną, znajdziecie w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Doskonale sprawdzi się ona nie tylko do piernika, ale także do grzanego wina, czy szarlotki lub zimowej herbaty. 

Przyprawa korzenna

Jak przygotować domową przyprawę do piernika?

Piernik to symbol świątecznych smaków i aromatów, które zyskuje dzięki odpowiednio dobranej mieszance korzennych przypraw. Oczywiście, w sklepach dostępnych jest wiele gotowych mieszanek, ale nic nie przebije wyjątkowej kompozycji przygotowanej w domu. Jeśli chcecie nadać swoim piernikom niepowtarzalny charakter, zdradzimy Wam prosty przepis na domową przyprawę do piernika, która oczaruje Wasze zmysły.

Na początek będziecie musieli znaleźć szczelny pojemniczek lub słoik, do którego wsypiecie gotową mieszankę. Zaopatrzcie się także w moździerz, elektryczny młynek lub blender, za pomocą których rozdrobnicie swoje przyprawy. Dobrze, a teraz z jakich składników powinna składać się receptura? Będziecie potrzebowali: 

  • 6 łyżeczek mielonego cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 gwiazdkę anyżu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu

Proporcje oraz skład przepisu na domową przyprawę korzenną możecie dostosować do swoich indywidualnych preferencji. Jej największą zaletą jest to, że zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dzięki czemu zawsze będziecie mieć ją pod ręką, gotową do użycia.

Pamiętajcie, że wyjątkowy piernik stworzycie również z naszą naturalną przyprawą korzenną, w składzie której znajdziecie: cynamon, imbir, goździki, kolendrę, gałkę muszkatołową, anyż oraz ziele angielskie.

Przyprawa korzenna

Co zrobić, aby piernik był wilgotny?

Jeśli nie chcecie, aby Wasz piernik był suchy jak wióry, nie przesadzajcie z czasem pieczenia. Im dłużej wypiek jest w piekarniku, tym bardziej wyschnie. Nadmierne mieszanie ciasta może spowodować rozwinięcie glutenu, co wpłynie na teksturę piernika, sprawiając, że będzie bardziej zbity i suchy. Wystarczy tylko, że składniki będą dobrze połączone. Piernikowe ciasto będzie odpowiednio wilgotne, jeśli posmarujecie je śliwkowymi powidłami, które nadadzą mu niezwykłej miękkości. Umieszczenie piernika w szczelnym pojemniku razem z jabłkiem zapobiegnie wyschnięciu ciasta.

Jak przełożyć piernik z powidłami?

Przełożenie piernika powidłami możliwe jest, dopiero kiedy ciasto całkowicie wystygnie. Kiedy wypiek będzie ostudzony, należy go przekroić na pół i posmarować równomiernie powidłami. Można ich użyć bezpośrednio ze słoiczka albo wcześniej je podgrzać, jeśli są rzadkie. Jak to zrobić? Powidła wystarczy przełożyć do garnka, a gdy zaczną się gotować, trzeba smażyć je przez około 5 minut, cały czas mieszając. Gorące powidła lepiej się zastygają i nie wypływają z piernika, dzięki czemu przez cały czas pozostaje on wilgotny.

Jakie powidła do piernika?

Kluczem do uzyskania wyjątkowego smaku piernika jest wybór odpowiednich powideł. Możecie wybrać spośród różnych rodzajów, ale warto postawić na te, które najlepiej uzupełnią charakter korzennego ciasta. Idealnie w tym zadaniu sprawdzą się powidła śliwkowe, które nadadzą piernikowi tradycyjny smak, ale warto również spróbować tego korzennego wypieku w połączeniu z powidłem z czarnej porzeczki lub malin. Wyrazisty i lekko słodki smak piernikowi nadadzą przetwory z gruszek lub jabłek. Wybór powideł zależy od Waszego gustu, więc pozwólcie sobie na eksperymenty i cieszcie się pysznym, korzennym piernikiem z unikalnym nadzieniem!

Powidła śliwkowe Schronisko Bukowina

Powidła ze śliwki węgierki

Piernik z powidłami śliwkowymi - jak go zrobić?

Czasami w kuchni mamy do czynienia z przepisami, które wydają się skomplikowane i czasochłonne. Na szczęście przygotowanie ciasta piernikowego to zupełnie inna bajka! Niezależnie od Waszego doświadczenia kulinarnego, przyrządzenie tego wypieku z powidłami śliwkowymi jest proste i przyjemne. 

Prawda jest jedna - prawdziwym kluczem do sukcesu piernika jest wybór składników najlepszej jakości. Aby Wasze ciasto pachniało magią świąt, wybierzcie aromatyczne przyprawy korzenne, naturalny miód oraz smaczne, domowe powidła, które nadadzą ciastu niepowtarzalny smak i delikatność.

Jak zatem wygląda proces pieczenia tego pysznego wypieku? Zdradzimy Wam szybki przepis na wyśmienitego i lekkiego piernika.

Postępuj zgodnie z przepisem 

  1. 3 jajka wbijamy do miski i dokładnie ubijamy, dosypujemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy całość do momentu, aż powstanie puszysta masa.
  2. Do ubitych z cukrem jajek wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki pszennej (tortowej) i miksujemy wszystko powoli.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie stopniowo pozostałych składników (1 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę sody, 3 łyżeczki przyprawy do piernika), cały czas miksując, tak by ciasto nie było za rzadkie i za gęste.
  4. Gotową masę piernikową wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut do momentu, aż patyczek będzie suchy.
  5. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy go na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi, które znajdziecie w naszym sklepie online Schronisko Bukowina.
  6. Piernik możecie udekorować polewą czekoladową, która przygotowujemy w taki sposób - 1/3 kostki masła roztapiamy w rondelku i dosypujemy 4 łyżki cukru, dolewamy 2 łyżki mleka i 3 łyżki kakao.

Przepyszny wypiek gotowy! Ani się nie obejrzycie, a zniknie!

Czy piernik po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika?

Najlepiej ciasto po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze przez jakieś 5-10 minut. Pozwoli to stopniowo obniżyć temperaturę wewnątrz piekarnika i uniknąć nagłego spadku temperatury ciasta, co mogłoby spowodować jego zapadnięcie się lub zniekształcenie. Następnie wystarczy wyciągnąć piernik delikatnie z blaszki i odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia. 

Czym przełożyć piernik oprócz powideł?

Okazuje się, że oprócz powideł, piernik można przełożyć także smakowymi warstwami o rozmaitych teksturach, które doskonale wzbogacą smak tradycyjnego ciasta. Klasyczny piernik warto urozmaicić kremem śmietankowym, czekoladowym, czy masą z dodatkiem masła orzechowego, które idealnie współgra z korzennymi przyprawami. Jakie inne nadzienia sprawdzą się w połączeniu z ciastem piernikowym? Świetnym uzupełnieniem piernika będzie kremowy kajmak oraz delikatny serek mascarpone z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny, czy truskawki. 

W jaki sposób przechowywać piernik, aby przetrwał do świąt?

Piernik na święta to idealny przysmak, który koniecznie musi pojawić się na Waszych stołach w bożonarodzeniowym okresie. Co zrobić, aby jak najdłużej cieszył nas swoją świeżością? Najważniejsze jest jego odpowiednie przechowywanie. Najlepiej po upieczeniu i ostudzeniu ciasta umieścić je w szczelnym pojemniku lub jeśli takiego nie macie, wystarczy, że owiniecie wypiek w papier pergaminowy lub folię spożywczą. Warto przechowywać piernik w chłodnym i suchym miejscu.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Jakie ciasta na święta? Przepisy na świąteczne wypieki na Boże Narodzenie
    Jakie ciasta na święta? Przepisy na świąteczne wypieki na Boże Narodzenie

    Co roku zastanawiamy się, co upiec na Boże Narodzenie. Zależy nam, żeby nasze świąteczne wypieki wyszły idealnie i swoim smakiem zachwyciły gości. Oprócz tradycyjnych ciast, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole, warto pokusić się o pewien oryginalny przysmak. Jakie wypieki najczęściej goszczą na polskich stołach? Czy chętniej sięgamy po sprawdzone przepisy, czy dajemy ponieść się odrobinie fantazji?

    Czytaj więcej
  2. Pierniczki - przepis i historia tradycyjnych pierników
    Pierniczki - przepis i historia tradycyjnych pierników

    Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to jeden z najprzyjemniejszych świątecznych obowiązków. W przeszłości ciasteczka te uważane były za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, na który mogli pozwolić sobie jedynie najbardziej zamożni mieszkańcy miast hanzeatyckich. Jakie są idealne pierniczki? Dobre pierniki powinny być niezwykle aromatyczne, puszyste i miękkie. Nasze podniebienia mogą cieszyć owocowym nadzieniem lub słodkim lukrem. Kiedy przygotować te korzenne ciasteczka, by smakowały najlepiej? Na to i inne pytania odpowiadamy w artykule. 

    Czytaj więcej