window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Jak dobrać wino do potrawy? Jakie wybrać do mięsa i obiadu?

Jak dobrać wino do potrawy? Jakie wybrać do mięsa i obiadu?

Wino to elegancki trunek, który można serwować zarówno do wykwintnej kolacji, jak i do codziennego obiadu. Idealnie komponuje się ze smakami wielu potraw, czyniąc je wybornymi posiłkami. Pieczona kaczka i deser na bazie owoców i bitej śmietany wymagają zaserwowania innych rodzajów wina. W naszym artykule przedstawimy Ci rodzaje tych trunków oraz podpowiemy, jakie wino wybrać do danej potrawy.

Wino to elegancki trunek, który można serwować zarówno do wykwintnej kolacji, jak i do codziennego obiadu. Idealnie komponuje się ze smakami wielu potraw, czyniąc je wybornymi posiłkami. Pieczona kaczka i deser na bazie owoców i bitej śmietany wymagają zaserwowania innych rodzajów wina. W naszym artykule przedstawimy Ci rodzaje tych trunków oraz podpowiemy, jakie wino wybrać do danej potrawy.

Prawidłowe przechowywanie wina

Żadna butelka wina nie lubi światła, ciepła, zmiany temperatur i wstrząsów. Kiedy trunek narażony jest na tego typu warunki, niestety traci na jakości. Najlepiej wino przechowywać z dala od kaloryfera i promieni słonecznych, odpowiednia do tego temperatura wynosi 12 stopni Celsjusza. Butelki powinny znajdować się w pozycji horyzontalnej, ponieważ dzięki temu korek będzie miał kontakt z winem, nie wyschnie i będzie szczelny. Do przechowywania alkoholowego asortymentu doskonale sprawdzi się pomieszczenie zlokalizowane w najniższych kondygnacjach domu np. piwniczka. W takim miejscu wino będzie miało zapewnioną właściwą stałą temperaturę oraz wilgotność, a także nie będzie narażone na ekspozycję na światło.

jak dobrać wino

Ogólne zasady podawania wina

Tego szlachetnego trunku nie podaje się i nie pije byle jak. Aby móc delektować się doskonałym smakiem wina potrzebny będzie odpowiedni kieliszek, temperatura oraz dopasowanie do potrawy. Zanim procentowy napój trafi do kieliszka, należy najpierw otworzyć na kilka minut butelkę z jego zawartością na około godzinę przed podaniem. Przed przystąpieniem do degustacji najlepiej spróbować trunku, aby uniknąć przy stole przykrej niespodzianki w postaci stęchlizny lub osadu. Takie przypadki zdarzają się nawet przy najlepszym winie. 

Tego typu alkohol serwuje się zawsze w przezroczystych kieliszkach z białego szkła. Do czerwonego wina używa się większego kieliszka o pękatej czaszy, a do białego o smukłym kształcie.

W jakiej temperaturze podawać wina?

Jeśli chodzi o kulturę picia tego rodzaju alkoholu obowiązuje jedna zasada - młodsze roczniki spożywamy chłodniejsze, a starsze cieplejsze. Wina, które trzeba schłodzić, warto umieścić w lodówce na około 24 godziny, natomiast wina białe i różowe np. riesling czy chardonnay w momencie serwowania powinny mieć od 8 do 12 stopni. Lekkie czerwone trunki 12-14 stopni, a czerwone ciężkie np. bordeaux czy cabernet sauvignon 16-18 stopni. Wina białe podaje się przed czerwonymi, lżejsze wina przed cięższymi, a młode przed dojrzałymi i wytrawne przed słodkimi. 

zasady podawania wina

Jakie wino do czego?

Może wyda Ci się to dość zaskakujące, ale wina nie dzielą się tylko na białe, różowe, czerwone, czy słodkie, wytrawne i półwytrawne. To podział, który zna niemal każdy. Aby dobrać odpowiedni rodzaj wina do potrawy, musisz bacznym okiem przyjrzeć się także innym jego cechom m.in. barwie. Zastanawiałeś się kiedyś, jakie wino wybrać do makaronu, a jakie do deski serów? Który jego rodzaj będzie pasował do deseru, a który do drobiu? Dobierając wino do posiłku, najważniejsze jest, aby nie tłumiło ono smaku spożywanego dania. Podpowiemy Ci, co warto ze sobą połączyć!

Wino do czerwonego mięsa: wieprzowiny i wołowiny

Potrawy przygotowywane z udziałem czerwonego mięsa wyróżniają się bukietem smaków i intensywnym aromatem. Najlepiej komponują się z nimi wina czerwone. Dania z dziczyzną, wieprzowiną, czy wołowiną doskonale współgrają z mocnym smakiem wytrawnego trunku charakteryzującego się bardzo bogatym i głębokim aromatem. Wyrafinowana potrawa z dobrze dobranym trunkiem stworzy idealnie zgrany duet. Dlatego duszona wołowina będzie pasowała do aromatycznego wina czerwonego, z kolei jagnięcina i cielęcina wymaga nieco delikatniejszego kompana - w tym przypadku lekkiego czerwonego wina. Wieprzowina natomiast będzie rewelacyjnie smakowała w połączeniu z delikatnym trunkiem np. białym winem.

Potrawy z kurczakiem i wino

Najchętniej wybieranym rodzajem mięsa przez Polaków jest drób. Można podawać go jako danie obiadowe, ale także przyrządza się go na różnego rodzaju wystawne kolacje. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i uniwersalnym aromatem, dlatego też nie wymaga wielu urozmaiceń. Jak dobrać wino do drobiu? Dania z udziałem drobiu są niesamowicie subtelne w smaku, dlatego najlepiej pasuje do nich wino lekkie np. wytrawne wino białe. Jednak do potraw z kurczakiem w towarzystwie różnego rodzaju sosów świetnie sprawdzi się również delikatne czerwone wino. Dania drobiowe, ze względu na swój uniwersalny smak, śmiało można łączyć zarówno z białym, jak i czerwonym winem - najważniejsze, żeby oba rodzaje alkoholu były lekkie i wytrawne oraz nie przytłaczały aromatu danej potrawy. 

Wino do białego mięsa

Romantyczną kolację lub wystawny rodzinny obiad z pewnością uświetni danie z białym mięsem i odpowiednim winem. Do cielęciny i jagnięciny najczęściej wybiera się subtelne trunki, które wydobędą głębie smaku dania, a nie stłamszą go całkowicie. Trafionym wyborem okażą się młode, czerwone wina słodkie, które nadadzą posiłkowi wykwintnego charakteru. Do tego typu potraw pasuje wino różowe musujące, które można wykorzystać również do wzniesienia toastu. 

Jakie wino do krewetek i owoców morza?

Do tego typu dań najlepiej pasują białe wina posiadające wysoką kwasowość, dzięki czemu idealnie komponują się ze skorupiakami, małżami, ślimakami, czy ośmiornicami i kalmarami. Łagodny aromat trunku podkreśla smak owoców morza i sprawia, że ma się ochotę na jeszcze więcej. Również wina różowe oraz wina musujące doskonale współgrają ze smakiem i aromatem tego rodzaju przysmaków. 

jakie wino do dań włoskich

Kuchnia włoska: jakie wino do spaghetti i potraw z makaronu?

Dobór wina do makaronu okazuje się wcale nie być taki łatwy. Dlaczego? Nie można wybrać jednego rodzaju wina - półsłodkiego, wytrawnego, czy półwytrawnego. Włoskie dania z makaronem serwowane są z rozmaitymi sosami - pomidorowymi, grzybowymi lub śmietanowymi, z warzywami i mięsem. Aby prawidłowo podkreślić smak potrawy, należy zwrócić uwagę na rodzaj sosu i dodatki, z jakim jest ona podawana. 

Do makaronów serwowanych w formie dania obiadowego należy podać wino wytrawne - czerwone wina przeznaczone są do czerwonych sosów (z mięsem), natomiast białe wina do białych sosów (z owocami morza). I tak oto spaghetti bolognese powinno być serwowane w towarzystwie lekkiego wina włoskiego o owocowym aromacie np. czerwonego lub różowego. Smak carbonary i risotto warto podkreślić aromatem wina białego - wytrawnego lub słodkiego, deserowego.

Jakie wino do obiadu – wytrawne czy półwytrawne?

Przyjęta zasada mówi, że wino do obiadu powinno być wytrawne. W zależności od rodzaju potrawy i sposobu jej przygotowania można wybrać wino białe lub czerwone. Z kolei do deserów i przekąsek najlepiej pasują wina słodkie lub półsłodkie. Najczęściej do drobiu podaje się wino białe, a do mięsa czerwonego wino czerwone.

Jeszcze do niedawna zasady dobierania trunków do konkretnego mięsa były dość sztywne i nie stosowano od nich żadnych ustępstw. Obecnie to podejście nieco się zmieniło i najważniejsze jest to, aby obiad, czy kolacja w połączeniu z winem cieszyły nasze kubki smakowe. Warto jednak zapamiętać kilka istotnych, ponadczasowych reguł. 

Półki naszej wirtualnej spiżarni wprost uginają się pod ciężarem butelek z wyrafinowanymi gatunkami wina. Zajrzyj do naszego sklepu online Schronisko Bukowina i wypróbuj doskonałe trunki najwyższej jakości. Nasza internetowa spiżarnia kryje w sobie wina o wyrazistym oraz delikatnym smaku, pochodzące z najlepszych winnic z Polski i Węgier m.in. Turnau, Libiąż oraz Bukowino.

Lampka wina do obiadu, czy kolacji może nadać potrawie całkowicie nowego charakteru. Wino podawane do posiłku stanowi jego integralną część. Sprawia, że staje się on bogatszy, wyrafinowany i posiada o wiele pełniejszy smak. Nie musisz być prawdziwym koneserem wina, aby umieć go odpowiednio dobrać do serwowanego dania. Wystarczy, że zapamiętasz kilka podstawowych wskazówek.

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Jakie wybrać kieliszki do wina białego, czerwonego lub szampana?
    Jakie wybrać kieliszki do wina białego, czerwonego lub szampana?

    Popularność tego alkoholu w Polsce stale wzrasta. Czym dalej od upadku komunizmu, tym bardziej zmieniają się nasze trunkowe zwyczaje. Od kilku lat obserwujemy coraz większą sprzedaż wina, w tym także tego wytrawnego, choć jednym z największych bestsellerów nad Wisłą są wina musujące, jak choćby prosecco. Kolor wina rzutuje na to, jak należy je serwować i jakie kieliszki należy wybrać. Czym się różnią poszczególne naczynia? Dobór kieliszków nie tylko pokaże nasze szczere zainteresowanie tematem, ale pozwoli na swobodne delektowanie się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego alkoholu.

    Czytaj więcej
  2. Jak przechowywać wino w warunkach domowych?
    Jak przechowywać wino w warunkach domowych?

    Wino znane jest ludzkości od wieków - już w czasach starożytnych z jego udziałem celebrowano ważne chwile. Serwowane o każdej porze smakuje wyśmienicie. Lampka wytrawnego wina do kolacji, czy owocowa sangria do obiadu nadają potrawie elegancji. Coraz częściej miłośnicy tego trunku decydują się na wygospodarowanie w domu miejsca na kilka butelek tego wybornego napoju. Czy wiecie, jak stworzyć odpowiednie warunki do przechowywania wina, tak aby jak najdłużej cieszyć się jego walorami? Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych zasad.

    Czytaj więcej
  3. Alkohol a termin ważności - jak długo można przechowywać nalewki, wódkę i wino?
    Alkohol a termin ważności - jak długo można przechowywać nalewki, wódkę i wino?

    Sposób przechowywania alkoholu ma wpływ na jego właściwości. Każdy z nas ma własne przyzwyczajenia związane z tą kwestią. Niektórzy trzymają butelki w kuchennej szafce, lodówce albo specjalnym barku. Na jakość alkoholowych trunków oddziałuje temperatura, nasłonecznienie, a nawet pozycja przechowywania. To, co dla jednych alkoholi okazuje się korzystne, dla innych może oznaczać szkody. Jeżeli chcesz cieszyć się ulubionym alkoholem podczas spotkań towarzyskich, zadbaj o odpowiednie warunki jego przechowywania. Zapoznaj się z naszym poradnikiem.

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});