Dodatki do pizzy - z czym ją jeść?
Pizza to danie, które przywędrowało do nas z Włoch i z czasem na dobre zagościło w kuchniach całego świata. Sekret jej smaku tkwi w doskonałym cieśnie oraz świeżych składnikach najlepszej jakości. To, co położymy na pizzy może być jedynie ograniczone przez naszą fantazję. Warto jednak, podczas przygotowywania tego smakołyku zwrócić uwagę na kilka wskazówek, a mianowicie - jak łączyć dodatki oraz jakich błędów nie popełniać przy układaniu składników na pizzy?
Pizza to danie, które przywędrowało do nas z Włoch i z czasem na dobre zagościło w kuchniach całego świata. Sekret jej smaku tkwi w doskonałym cieśnie oraz świeżych składnikach najlepszej jakości. To, co położymy na pizzy może być jedynie ograniczone przez naszą fantazję. Warto jednak, podczas przygotowywania tego smakołyku zwrócić uwagę na kilka wskazówek, a mianowicie - jak łączyć dodatki oraz jakich błędów nie popełniać przy układaniu składników na pizzy?
Skąd naprawdę wzięła się pizza?
Drożdżowy placek z sosem pomidorowym i aromatycznymi dodatkami niegdyś uważany był za posiłek biedoty. Obecnie to potrawa, którą zajadają się niemal wszyscy. Słowo “pizza” pochodzi od łacińskiego słowa “picea”, co oznacza nic innego jak mączny placek. Pierwsze pizze powstawały już w czasach starożytnych i wypiekane były przez dawnych Greków, Rzymian i mieszkańców Egiptu. Placki z mąki podawano wówczas z oliwą z oliwek, czy smalcem oraz rybami lub kawałkami sera.
Wersja pizzy, którą wszyscy doskonale znamy, pochodzi z Włoch. Przepis na ten rarytas opracowany został przez piekarza Raffaele’a Esposito w XIX wieku w Neapolu. W 1889 roku miejscowość tę miała wizytować królowa Włoch - Katrzyna II Sabaudzka, a jednym z punktów jej podróży było odwiedzenie lokalnej piekarni i skosztowanie tamtejszych wyrobów. Na wieść o tym, Raffaele’a Esposito postanowił przygotować dla głowy państwa coś specjalnego. Była to dedykowana królowej nowa wersja pizzy, którą na jej cześć nazwał - Margherita. Wierzch pizzy ozdobiony był składnikami, które przypominały flagę Włoch - czerwone pomidory, biała mozzarella i zielona bazylia.
Wyśmienita neapolitańska pizza w 2010 roku uznana została za certyfikowany wyrób tradycyjny, a w 2017 roku wpisano ją na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, koniecznie musicie to zrobić! Możecie także spróbować przyrządzić w domu prawdziwą włoską napoletanę! Oryginalne produkty na pizzę: mąkę, pomidory San Marzano, włoskie sery oraz dojrzewające wędliny w plasterkach znajdziecie w naszym sklepie Schronisko Bukowina.
Sekret tkwi w składnikach! Jak dobierać dodatki do pizzy?
Podstawowe składniki, które znajdziemy na pizzy to sos pomidorowy do pizzy, bazylia, oregano i mozzarella. Te produkty tworzą wcześniej wspomnianą margeritę. Na pizzy w stylu amerykańskim najczęściej występują dodatki takie jak ser żółty oraz pieczarki. Amerykańskie pizze charakteryzują się grubszym ciastem oraz mnogością składników, które się na nich znajdują. Aby przygotować pizzę w różnych wersjach potrzebne nam będą artykuły takie jak: szynka, kapary, oliwki, kurczak, kukurydza, ananas oraz kiełbasa pepperoni. Dzięki takim składnikom będziemy w stanie przyrządzić pizzę hawajską oraz pizzę pepperoni. Wszystkim znaną capricciosę uzyskamy z wykorzystaniem karczochów, grzybów, szynki i mozzarelli.
Czy z dodatkami do pizzy można eksperymentować? Oczywiście, że tak! Na pizzy możemy położyć to, co zwyczajnie lubimy, lub to, co zalega w naszej lodówce, czy zamrażarce. Nieszablonowe połączenia mogą okazać się ciekawą degustacją. We Włoszech istnieje kilka rodzajów pizzy - rzymska, napoletana, sycylijska, czy pizza bianca. Przez lata przysmak w postaci cienkiego placka z dodatkami rozprzestrzenił się po całym świecie i w różnych regionach powstały jego rozmaite odmiany. Dzięki temu możemy zajadać się pizzą meksykańską lub góralską - z oscypkiem, ogórkiem kiszonym i kiełbasą.
Wybór składników do pizzy czasami bywa dla nas kłopotliwy. Nie mamy pomysłu na to, co do niej dodać. Dlatego, zanim wybierzemy się na zakupy, najlepiej sprawdzić, co kryje się w naszej lodówce. Przygotowanie pizzy to świetna okazja do tego, aby wykorzystać skrawki wędlin i serów. Jeśli nie macie ochoty eksperymentować z dodatkami, zdecydujcie się na te, które sugeruje kuchnia włoska. W niej obmyślone zostały wszystkie sprawdzone połączenia smakowe. Doskonałe oryginalne włoskie produkty znajdziecie w naszym sklepie. Dodatkowo, w ofercie dysponujemy świeżymi wędlinami dojrzewającymi takimi jak prosciutto crudo, prosciutto cotto oraz salami, które kroimy specjalnie dla Was w dniu wysyłki. Plastrowane szynki prosto ze słonecznej Italii to idealne i wygodne rozwiązanie, które ułatwi Wam przyrządzenia znakomitej pizzy, niczym z włoskiej pizzerii.
Świetnymi dodatkami do pizzy okażą się świeże i konserwowe warzywa np. ogórek, fasola, kukurydza, papryka, czy pomidory. Smak pizzy podkreślą sery wędzone, pleśniowe i żółte. Wśród składników na pizzę nie może zabraknąć także oliwek, kaparów i suszonych pomidorów.
Smakosze owoców morza mogą swoją pizzę urozmaicić krewetkami, mulami, czy kalmarami. Ciekawym połączeniem będzie pizza na cienkim cieście z tuńczykiem lub wędzonym łososiem.
Zdecydowany, intensywny smak pizza zyskuje dzięki aromatycznym ziołom. Upieczony placek będzie świetnie komponował się ze świeżą rukolą i bazylią, z których również można przyrządzić pesto będące sosem do pizzy.
Jak układać dodatki na pizzy?
Dodatki do pizzy to indywidualna kwestia. Zazwyczaj wybieramy te, które po prostu lubimy jeść. Możemy wybrać coś klasycznego lub bardziej wyszukanego. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, powinniśmy zadbać o to, aby ulubione składniki na pizzę były świeże. Na co warto zwrócić uwagę podczas przyrządzania pysznej domowej pizzy? Produkty, które położymy na wierzchu ciasta, powinny zostać wcześniej odsączone, aby nie stało się ono zbyt wilgotne. Duże znaczenie ma kolejność nakładania dodatków - najpierw należy rozsmarować na cieśnie sos pomidorowy, później posypać je serem, a następnie ułożyć pozostałe produkty.
Jak przyrządzić dobrą pizzę, czyli jakich błędów nie popełniać przy układaniu składników na pizzy
Co zrobić, aby pizza domowa zachwycała wyglądem i smakiem? Kluczem do sukcesu z pewnością jest dobre ciasto z mąki pszennej - idealnie wyrośnie i chrupiące, aromatyczny, pomidorowy sos i ulubione dodatki. Wygląda na to, że przygotowanie własnej pizzy wcale nie należy do trudnych wyzwań. Podpowiemy Wam, jakich błędów unikać podczas przyrządzania specjału włoskiej kuchni.
Za grube ciasto
Ciasto na pizzę to ważny element tego dania. Włoska receptura stawia na cienkie, sztywne przy brzegu ciasto, za to delikatniejsze na środku. Uważajcie, aby z drożdżowego ciasta nie powstała bułka z dodatkami.
Zbyt wiele składników
Tradycyjny włoski specjał nie charakteryzuje się dużą ilością składników. Nakładając dodatki na pizzę, zachowajcie umiar, ponieważ pod ich nadmiarem nie uda Wam się wyczuć smaku i chrupkości ciasta.
Niedopieczone lub za mocno przypieczone ciasto
Ciasto do pizzy powinno być dokładnie wyrobione i wyrośnięte. Szczególnie wyjątkowym smakiem wyróżnia się, gdy pieczone jest wysokiej temperaturze, która sprawia, że staje się ono chrupiące. Pizzę pieczone w piecach opalanych drewnem zyskują niepowtarzalny, delikatny smak, ich powierzchnia jest równomierna, lekko zarumieniona i nie rozrasta się nadmiernie w górę.
Sos pomidorowy - pyszny, ale nie w dużych ilościach
Nakładając sos pomidorowy, pamiętajcie, aby nie dać go za dużo. Spora ilość sosu zabije smak każdej pizzy.
Różne oblicza pizzy - pizza wegetariańska i na słodko
Od wielu lat dużą popularnością cieszy się pizza wegetariańska. Dodatki, które często się na niej pojawiają to bakłażan, cukinia, brokuły, papryka, karczochy i inne warzywa sezonowe. Na pizzy może znaleźć się również tofu, wegetariańskie kabanosy i kiełbaski. Dla wegan także pojawiła się pizza wegańska. Do jej przygotowania stosuje się m.in. wegański ser mozzarella lub parmezan, które produkowane są w 100% na bazie roślin.
Kto powiedział, że pizza musi być wytrawna? Kawałek pizzy z owocami będzie smakował wyśmienicie! Dodatkami do pizzy na słodko mogą być truskawki, kiwi, ananas, czekolada, bita śmietana oraz konfitury i wiórki kokosowe, czy kolorowe draże. Pamiętajcie, że taka deserowa wersja pizzy to prawdziwa bomba kaloryczna!
Włoska pizza to przysmak, którym uwielbiamy się zajadać. Bez względu na to, w jakiej wersji występuje, zawsze zachwyca smakiem i aromatem. Aromatyczne zioła, chrupiące ciasto i najlepsze składniki decydują o jej jakości. Dzięki oryginalnym włoskim produktom do pizzy dostępnym w naszym sklepie Schronisko Bukowina, przyrządzisz doskonałą pizzę na miarę prawdziwego pizzaiolo.