Jak przechowywać wino w warunkach domowych?

Jak przechowywać wino w warunkach domowych?

Wino znane jest ludzkości od wieków - już w czasach starożytnych z jego udziałem celebrowano ważne chwile. Serwowane o każdej porze smakuje wyśmienicie. Lampka wytrawnego wina do kolacji, czy owocowa sangria do obiadu nadają potrawie elegancji. Coraz częściej miłośnicy tego trunku decydują się na wygospodarowanie w domu miejsca na kilka butelek tego wybornego napoju. Czy wiecie, jak stworzyć odpowiednie warunki do przechowywania wina, tak aby jak najdłużej cieszyć się jego walorami? Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych zasad.

Wino znane jest ludzkości od wieków - już w czasach starożytnych z jego udziałem celebrowano ważne chwile. Serwowane o każdej porze smakuje wyśmienicie. Lampka wytrawnego wina do kolacji, czy owocowa sangria do obiadu nadają potrawie elegancji. Coraz częściej miłośnicy tego trunku decydują się na wygospodarowanie w domu miejsca na kilka butelek tego wybornego napoju. Czy wiecie, jak stworzyć odpowiednie warunki do przechowywania wina, tak aby jak najdłużej cieszyć się jego walorami? Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych zasad.

Idealne warunki dla wina: jakie są?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w przechowywaniu wina. Warto jednak pamiętać, że wino nawet po zabutelkowaniu nadal dojrzewa, dlatego też sposób, w jaki będziemy go przetrzymywać, ma spore znaczenie. Ułatwione zadanie będziemy mieć jeśli dysponujemy ciemną i chłodną piwnicą, która pozwoli utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza. Dzięki tym czynnikom wino będzie mogło rozwijać swoje walory smakowe. 

Mieszkając w bloku, także można stworzyć właściwe warunki do przechowywania tego trunku. Zapoznajcie się z poniższymi zasadami i cieszcie się jak najdłużej świeżością i wybornym smakiem wina. 

Wskazówki dotyczące przechowywania wina w domu

Temperatura przechowywania wina

Tylko stała temperatura przechowywania wina chroni je przed zepsuciem. Optymalna temperatura zarówno dla win białych, jak i czerwonych wynosi od 14 do 16 stopni Celsjusza. Zbyt niskie temperatury mogą powodować powstawanie małych kryształków, określanych winianami. Nie wpływają one jednak na smak i aromat wina, jedynie zmieniają jego wygląd. Natomiast wysokie temperatury sprawiają, że wino szybciej się starzeje, co w efekcie może prowadzić do jego całkowitego zepsucia. W pomieszczeniu, gdzie przechowujemy wino, nie powinno być za ciepło, ponieważ może to przyczynić się do zwiększenia objętości trunku i podniesienia się korka.

Wino nie lubi gwałtownych zmian temperatur, dlatego nie warto zostawiać go np. na nagrzanym blacie lub w pomieszczeniu, gdzie jest duży dostęp promieni słonecznych. Przegrzany trunek może szybko się utlenić i tym samym zmienić barwę na ciemniejszą oraz zyskać nieprzyjemny posmak. 

Światło

Odpowiednie miejsce, w którym można przechowywać butelki z winem, powinno być zacienione lub zupełnie ciemne. Pomimo że wino znajduje się w ciemnych butelkach, to szkło nie chroni go przed szkodliwym działaniem światła słonecznego. Sztuczne i naturalne światło może spowodować wydzielanie się siarki, a kiedy do tego dojdzie, smak wina znacznie się pogorszy. Jeśli nie mamy możliwości, aby umieścić wino w ciemnej szafce, postarajmy się przechowywać je w drewnianej skrzynce lub kartonie o grubych ściankach.

Pozycja

Pamiętajmy, aby butelkę z winem zawsze przechowywać w pozycji leżącej, najlepiej odchyloną od poziomu pod kątem około 5 stopni. Takie ułożenie sprawi, że korek zawsze będzie wilgotny, dzięki czemu nie wyschnie, a powietrze nieprzedostanie się do środka butelki. Mokry korek także lepiej przylega do ścianek szyjki butelki, co zmniejsza ryzyko utlenienia. Warto zaopatrzyć się w stojak, na którym można w odpowiedniej pozycji umieścić wino w butelkach.

jak przechowywać wino pozycja

Klarowność wina

O dobrej jakości wina świadczy brak perfekcyjnej klarowności. Z czasem powinien wytworzyć się w winie naturalny osad. Jeśli się nie pojawia, oznacza to, że zostało ono nadmiernie przefiltrowane. Należy uważać, aby zgromadzony osad nie dostał się do kieliszka, dlatego podając trunek, warto postawić butelkę w pozycji pionowej na dzień przed otwarciem wina. 

Właściwe rozmieszczenie wina w piwnicy

Wina znajdujące się w wysokich pomieszczeniach mogą być narażone na znaczącą różnicę temperatur między podłogą a sufitem. Dlatego też najlepiej ustawić wina musujące oraz białe wina na dolnych półkach, wyżej wina różowe, a najwyżej wina czerwone. 

na czym przechowywać wino

Wilgotność

Utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności jest gwarantem zachowania idealnego smaku i konsystencji wina. Pomieszczenie, w którym przechowujemy alkohol, nie powinno być zbyt suche, ponieważ może to sprawić, że korek zacznie się kurczyć i powietrze przedostanie się do środka butelki. Z kolei zbyt wysoka wilgotność powoduje spuchnięcie lub spleśnienie korka. Optymalna wilgotność pomieszczenia z winem powinna utrzymywać się na poziomie 70%.

Uwaga na wstrząsy

Kiedy przechowujemy wino, pamiętajmy, aby nie potrząsać butelką i chronić ją przed wibracjami. Wszelkie wstrząsy i wibracje mogą zniszczyć strukturę wina. Sprawiają one, że korek staje się mniej elastyczny, co może skutkować obecnością tlenu w butelce. Takie działanie może spowodować również utlenienie się wina oraz skażenie bakteryjne. Alkohol najlepiej przechowywać z dala od miejsc, w których dochodzi do wstrząsów, czyli np. dróg o sporym natężeniu ruchu itp.

Czas przechowywania wina

Podczas przechowywania wina najważniejsza jest cierpliwość. Wiemy, że czasami ciężko pohamować nam swoje zachcianki, jednak warto wstrzymać się i nie otwierać od razu butelki z winem. Na okres przechowywania tego trunku ma wpływ rodzaj wina oraz odmiana winogron.

Jednym z czynników negatywnie wpływających na ten rodzaj alkoholu jest podróż. Najlepiej wino odłożyć i pozwolić mu odpocząć. Optymalny czas na ustabilizowanie to około 2 dni. Jeśli uda nam się spełnić wszystkie wymagane warunki, mamy okazję do tego, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tego trunku i rozkoszować się nim, popijając go w ulubionym kieliszku. 

Przechowywanie wina nie jest zbyt trudnym zadaniem. Najważniejsze jest stosowanie odpowiednich zasad, dzięki którym przekonamy się, co tak naprawdę znaczy smak “dobrego wina”.

jak przechowywać otwarte wino

Ile można przechowywać otwarte wino?

Im dłużej wino leżakuje, tym lepiej smakuje. Niestety, im dłużej pozostaje otwarte, tym mniej imponujące są jego walory smakowe. Termin przydatności butelki wina zależy od jego rodzaju. Czerwone wino można spożyć w ciągu 3-5 dni, jeśli zostało ono ponownie zakorkowane i przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu. Wino po otwarciu zachowa świeżość, w przypadku, gdy zawiera sporą ilość taniny oraz substancji o kwasowym odczynie. Stąd też lekkie czerwone wina mające niewielką zawartość taniny, najlepiej spożyć szybciej. Ważne jest, aby otwarte wino przechowywać w lodówce lub w specjalnej chłodziarce. Zanim jednak umieścimy wino w lodówce, musimy je jak najszczelniej zamknąć. Najprostszym rozwiązaniem jest ponowne włożenie tradycyjnego lub gumowego korka do butelki. Tak zabezpieczone wino śmiało możemy trzymać w lodówce jeszcze przez kilka dni.

Prawdziwi koneserzy cenią sobie nie tylko smak dobrego wina, ale również przywiązują ogromne znaczenie do warunków przechowywania tego trunku. Niektórzy z nich posiadają prywatne piwniczki, inni kupują nowoczesne chłodziarki. Zapewnienie warunków do przechowywania wina wcale nie musi wiązać się z dużymi kosztami. Proces dojrzewania wina może spokojnie przebiegać w ciemnej szafie, w cichym pomieszczeniu. W asyście z pysznym obiadem trunek ten sprawi, że niejeden wieczór będzie niezapomniany. Śmiało możemy stworzyć własną pokaźną kolekcję win w swoim domu!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Przekąski na imprezę – 6 najlepszych pomysłów!
    Przekąski na imprezę – 6 najlepszych pomysłów!

    Każdy z nas lubi dobrą zabawę. Ta niemal zawsze jest bezpośrednio związana z pysznym jedzeniem. Jeśli masz w planach zorganizowanie imprezy, ale brak Ci inspiracji, jakie przygotować przekąski na spotkanie ze znajomymi, to dobrze trafiłeś! Podpowiadamy jakie przekąski na imprezę są warte uwagi i w jakich ilościach je przygotować.

    Czytaj więcej
  2. Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów
    Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów

    Sery to żywność, która gości na naszych stołach od wieków. Urozmaica nasze śniadania, dodaje smaku potrawom, idealnie komponuje się z winem oraz dostarcza wartości odżywczych do naszego organizmu. Obecnie na świecie istnieje około 4 tysięcy gatunków sera! W zapasach internetowej spiżarni Schroniska Bukowina mieści się wiele gatunków tego przysmaku.

    Czytaj więcej
  3. Włoskie przystawki i przekąski - co kupić i jak przygotować antipasti?
    Włoskie przystawki i przekąski - co kupić i jak przygotować antipasti?

    Podczas wystawnej kolacji w menu oprócz niezbędnych pozycji znajdziemy również przystawkę. To element, którego nie może zabraknąć przed daniem głównym. Dlaczego przystawka odgrywa tak ważną rolę w każdym menu? Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Nie może być zbyt sycąca, dlatego warto mieć na uwadzę, by podać jej odpowiednią ilość. Małe przekąski sprawdzą się na każdą imprezę, ale też i wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. 

    Czytaj więcej