Ser na grilla - jakie serki grillować?
Na skróty:
- zamów idealne na grilla serki góralskie z naszej oferty: oscypek, gołka oraz małe serki górskie
- jako pyszne sery z grilla sprawdzą się również camembert oraz halloumi
- na Twoim ruszcie nie może zabraknąć lekkiego sera koziego oraz kremowej fety.
Jakie jeszcze sery sprawdzą się podczas grillowania i jak je grillować? Zapraszamy do lektury!
Jaki ser nadaje się na grilla?
Niektórzy ludzie sądzą, że każdy rodzaj sera nadaje się do grillowania. Jednak prawda jest taka, że nie wszystkie sery są równie trwałe w obliczu ognia. Istnieją dwie możliwości: kiedy położymy plaster sera na ruszcie, albo się rozpuści i zacznie kapać na rozżarzone węgielki, albo pokryje się piękną, rumianą skórką i będzie gotowy do podania.
Do grupy serów, które trudno zgrillować, należą m.in. taleggio, mozzarella, blue, emmentaler czy cheddar. Wiele osób grilluje je w tortillach, kawałkach chleba, plastrach warzyw czy ziemniakach.
Zatem jaki ser świetnie nadaje się na grilla? Doskonale w tym celu sprawdzą się zarówno oscypki, feta, jak i camembert, sery kozie, czy scamorza oraz halloumi. W zależności od rodzaju sera stosuje się różne metody grillowania, które pomagają zachować jego wyjątkowy smak i konsystencję.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczny, grillowany ser miękki w środku z chrupiącą skorupką na zewnątrz, wybieraj te sery, które nie rozpuszczają się zbyt szybko i nie tracą swojego smaku pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej sprawdzają się sery o twardych lub półtwardych konsystencjach, które można łatwo kroić i trzymać na ruszcie.
Ważne jest również to, aby serki na grilla przygotować odpowiednio wcześniej, np. maczając je w marynacie lub doprawiając odrobiną ulubionych przypraw. Dzięki temu nabiorą dodatkowego aromatu i smaku, co z pewnością odczują Twoi smakosze.
Marzy Ci się wyjątkowa przekąska na grilla z serem w roli głównej? Zajrzyj do naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina i zasmakuj doskonałych włoskich serów, greckiej fety oraz polskich oscypków.
Grillowany ser – jak go przygotować?
Jeśli myślisz, że grillowanie to tylko kiełbaska i szaszłyki, to musisz spróbować grillowanego sera! Ten nietypowy przysmak to prawdziwy hit wśród miłośników kuchni, którzy szukają nowych i oryginalnych sposobów na przyrządzenie smacznych dań. Niezależnie od tego, czy preferujesz łagodne, czy intensywne smaki, grillowany ser może Cię zachwycić swoją różnorodnością i możliwościami. Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie poszczególnych rodzajów sera na grillu, aby uzyskać pyszną gamę smaków i aromatów.
Serki górskie - jak je przygotować na grillu?
Oscypek to jedna z najpopularniejszych znanych i cenionych odmian serów górskich, która świetnie sprawdza się na grillu. Aby odpowiednio go przygotować, warto przestrzegać kilku ważnych zasad. Małe serki górskie z mleka krowiego najlepiej grillować w całości niż kroić na mniejsze kawałki, w ten sposób nie oblepisz rusztu i zyskasz wyśmienity smak serka z rozkosznie miękkim środkiem. Duże oscypki w kształcie wrzeciona oraz <gołki warto pokroić na grube plastry o grubości około 1 cm, a następnie ułożyć je bezpośrednio na ruszcie i smażyć w temperaturze 180 - 200 stopni Celsjusza przez 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistej barwy. Aby oscypek zachował swoją konsystencję i nie rozpuścił się na grillu, należy unikać zbyt długiego grillowania i zbyt wysokiej temperatury.
Jak przygotować ser camembert z grilla?
Grillowany camembert to idealna przekąska na letnie wieczory. To nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu przysmak, który wyróżnia się niebanalnym smakiem. Ser pleśniowy grillujemy wraz z całą skórką, dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą konsystencję na zewnątrz oraz miękkie, kremowe wnętrze.
Aby przygotować grillowanego camemberta, należy kawałek sera naciąć na wierzchu w kratkę i posypać go ulubionymi ziołami, np. tymiankiem lub rozmarynem. Następnie powinno się owinąć ser w folię aluminiową i grillować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż zacznie się on rozpuszczać.
Podczas grillowania sera pleśniowego można także dodać inne składniki, takie jak posiekane orzechy, suszone owoce czy miód, co sprawi, że nabierze on dodatkowej słodyczy i chrupkości. Obok takiego smakołyka trudno przejść obojętnie!
Grillowany ser halloumi - jak zrobić?
Halloumi to niezwykły ser pochodzący z Cypru, który świetnie nadaje się do grillowania. Charakteryzuje się on intensywnym smakiem i twardą konsystencją, co sprawia, że idealnie rozpuszcza się na grillu. Grillowany cypryjski ser to nie tylko pyszna przekąska, ale też źródło składników odżywczych, takich jak białko i wapń.
Aby przygotować halloumi z grilla, należy pokroić go w plastry o grubości około 1 cm i smarować oliwą z oliwek z każdej strony. Następnie ten cypryjski specjał najlepiej ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony przez około 2-3 minuty, aż pojawią się na nim złote smugi. Halloumi można także przygotować wraz z grillowanymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia czy bakłażan na aluminiowej tacce.
Ser feta na grillu - jak go przygotować i zaskoczyć innych smakiem?
Grillowanie sera feta to świetny sposób na urozmaicenie letnich dań z grilla. Charakteryzuje się on wyrazistym słonym smakiem oraz kremową konsystencją, która doskonale kontrastuje z chrupiącą skórką, uzyskaną po grillowaniu. Aby przygotować fetę na grillu, należy najpierw przeciąć ser na pół, po czym posypać go ulubionymi przyprawami i ziołami np. ostrą i słodką papryką, oregano lub bazylią, a następnie ułożyć kawałki sera na folii aluminiowej i dokładnie zwinąć. Feta powinna się smażyć w swoim sosie i równomiernie się nagrzewać przez około 10 minut, aż się zarumieni i zrobi się miękka.
Jak przygotować pyszny ser scamorza na grillu?
Ser scamorza charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, które nabierają jeszcze większej intensywności po rozgrzaniu na ruszcie. Grillowanie sera scamorza to również świetny pomysł na danie wegetariańskie, które zadowoli osoby unikające mięsnych potraw, a jednocześnie chcące zjeść coś niebanalnego.
Aby przygotować ser scamorza na grillu, można pokroić go na plastry o grubości około 1 cm lub zostawić w całości, w zależności od preferencji. Po rozgrzaniu rusztu należy położyć plastry sera na grillu i grillować je przez około 2-3 minuty z każdej strony. W ten sposób ser nabierze pięknej, złocistej barwy, a jego wnętrze będzie delikatnie rozgrzane i rozpuszczone, co nada mu niepowtarzalnego smaku.
Grillowanie dla smakoszy - jak przygotować ser kozi na grillu w prosty sposób?
Grillowanie sera koziego to coraz bardziej popularny trend w kuchni. Ser ten charakteryzuje się delikatnym, ale wyrazistym smakiem, dlatego doskonale sprawdzi się nie tylko jako przekąska na grilla, ale również samodzielne danie.
Aby przygotować ser kozi na grillu, warto wybrać odpowiedniej jakości ser i pokroić go na plastry o grubości około 1 cm. Następnie, należy delikatnie natrzeć plasterki solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek, aby uwydatnić ich smak. Gdy ruszt jest dobrze rozgrzany, można rozłożyć plastry sera na grillu i grillować je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą one pięknej złocistej barwy.
Z czym podawać grillowany ser?
Grillowany ser to uniwersalny dodatek do wielu dań, który można podawać na różne sposoby. Można go serwować samodzielnie, jako lekki i zdrowy przysmak, lub dodać do sałatek, takich jak sałatka z pomidorów, ogórków, rzodkiewek, pieczonej papryki czy bakłażana. Smakołyki z grilla świetnie sprawdzą się także w roli dania głównego.
Grillowany ser doskonale komponuje się także z pomidorkami koktajlowymi, aromatycznymi ziołami lub chrupiącym pieczywem, dzięki czemu można stworzyć wiele różnorodnych potraw z jego udziałem. Oscypek doskonale współgra z miodem, dżemem lub żurawiną, które podbijają jego smak i dodają mu charakterystycznego, słodko-kwaśnego aromatu, a halloumi zgrany duet tworzy z salsą z ostrej i słodkiej papryki.
Szukasz najlepszych serów na grilla? Wybierz znakomite serki z oferty sklepu online Schronisko Bukowina, które świetnie sprawdzą się na ruszcie. Naturalne składniki i ręczna produkcja, gwarantują wyjątkowy smak i aromat. Każdy z naszych serów ma swoją specyficzną konsystencję i smak, które ożywią Twoje ulubione dania z grilla!