Oscypek z grilla z żurawiną – sprawdź propozycje na przekąski!

Oscypek z grilla z żurawiną – sprawdź propozycje na przekąski!

Grillowany boczek i kiełbasa już Ci się znudziły. A może po prostu chcesz wypróbować nowe smaki? Oscypek z grilla to szybka i smaczna przekąska, która doskonale komponuje się z innymi składnikami. Sprawdź, jakie połączenia smakowe tym razem dla Ciebie przygotowaliśmy!

Spis treści:

1. Grillowany oscypek – 5 propozycji, jak go wykorzystać

2. Jak grillować oscypki?

3. Grillowany oscypek – z czym go podawać?

4. Oscypek z grilla to przekąska, która podbije Twoje serce!

Grillowany oscypek – 5 propozycji, jak go wykorzystać

Grillowane sery to absolutny hit letniego menu, nie tylko wśród wegetarian. Zamiast sięgać po importowane sery z dalekich krajów, upiecz na grillu naszego pysznego oscypka prosto z Podhala!

Ogromną zaletą tego przysmaku jest to, że oscypek z grilla możesz jeść na wiele różnych sposobów – nie musisz więc obawiać się kulinarnej nudy. Wypróbuj własne połączenia smaków lub skorzystaj ze smacznych propozycji, które specjalnie dla Ciebie zebraliśmy!

oscypek-grill

Oscypek z żurawiną

Mówiąc o przekąskach z grillowanego oscypka, pod żadnym pozorem nie można zapomnieć o klasyku, czyli podaniu go w towarzystwie konfitury z żurawiny. Ten przysmak na pewno znajdziesz na przydrożnych straganach czy w restauracjach, ale z powodzeniem możesz przygotować dowolną liczbę porcji w zaciszu własnego ogrodu.

Ser pokrój na plastry o grubości około dwóch centymetrów. Wyłóż oscypek na grilla i smaż z każdej strony przez około 2 minuty, aby skórka była chrupiąca, a ser w środku roztopiony i ciągnący. Ciepły oscypek podawaj z konfiturą z żurawiny.

Oszczędź sobie biegania po sklepach i poszukiwania pysznego oscypka. W asortymencie Schroniska Bukowina znajdziesz zestaw, który zawiera ser krowi wędzony typu oscypek i konfiturę żurawinową. Dostępny w naszej Spiżarni komplet ma prosty skład – nie znajdziesz w nim żadnych dodatkowych konserwantów i sztucznych aromatów. Dzięki temu pysznie smakuje i jest zdrowy. W skład zestawu wchodzi ser o gramaturze 230-250 g oraz konfitura w ilości 230 g. Oba produkty zostały szczelnie zamknięte, więc do Twojego domu dotrą w nienaruszonym stanie.

Oscypek z boczkiem wędzonym

Miłośnikom mięsa z pewnością przypadnie do gustu przepis na grillowany oscypek z dodatkiem wędzonego boczku. To łatwa i smaczna przekąska, którą przygotujesz już w kilka minut.

Oscypki przekrój na pół, jednak nie rozcinaj ich do końca. Do środka każdej kieszonki sera włóż plaster wędzonego boczku. Tak przyrządzone oscypki smaż na grillu przez kilka minut. Danie możesz podawać z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Kanapka z grillowanym oscypkiem

Grillowany oscypek świetnie sprawdzi się jako dodatek do pożywnej kanapki. Ser pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra i grilluj z każdej strony przez 2 minuty. Nałóż go na kromkę chleba, którą możesz wcześniej delikatnie podpiec. Na oscypek nałóż konfiturę z owoców lub polej go odrobiną naturalnego miodu.

oscypek-z-grilla-kanapka

Sałatka z grillowanym oscypkiem

Oscypek z grilla smakuje równie dobrze solo, co w towarzystwie świeżych owoców i warzyw. Dodaj do go wiosennej sałatki, by nadać jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Sałatę roszponkę dokładnie umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i truskawki. Plastry oscypka połóż na grillu i piecz przez około dwie minuty z każdej strony. Upieczony ser ułóż na sałacie i posyp suszoną żurawiną. Przygotuj domowy dressing z octu balsamicznego, oliwy, soli i pieprzu, a następnie polej nim danie.

Szaszłyki z oscypkiem

Szaszłyki z grillowanym oscypkiem to świetna opcja dla wszystkich wegetarian. Są smaczne, zdrowe i szybko się je przygotowuje –  trio idealne.

Umyj cukinię, a następnie pokrój ją w prążki. Oscypek i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w średniej grubości plasterki. Na patyczek do szaszłyków nabijaj kolejno cukinię, oscypek, pieczarki i paprykę. Wedle uznania możesz dodać jeszcze oliwki i krążki cebuli. Wszystkie składniki pokryj marynatą z oliwy, soli, pieprzu i papryczki chili. Danie grilluj do momentu, aż warzywa będą miękkie, a oscypek przyrumieniony.

Jak grillować oscypki?

Zastanawiasz się, jak grillować oscypki, by cieszyć się jedynym w swoim rodzaju smakiem góralskiego sera?

Grillowanie oscypków wcale nie jest trudnym zadaniem i poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. Podczas przygotowywania tej smacznej przekąski najważniejsze jest to, by oscypka nie spalić. Nie rozgrzej za mocno rusztu grilla.  Ser powinien być jedynie delikatnie przyrumieniony, a nie mocno spieczony. Oscypki grilluj nie dłużej niż kilka minut i pamiętaj o ich częstym obracaniu, by równomiernie przypiekły się z każdej strony.

Jeśli chcesz, możesz przed grillowaniem natrzeć oscypek odrobiną oliwy z oliwek. Dzięki temu nie wyschnie i będzie przyjemnie chrupiący.

Co zrobić, kiedy masz ogromną ochotę na grillowanego oscypka, jednak nie posiadasz grilla lub pogoda nie sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu? Ten przysmak możesz przygotować także na patelni. Wystarczy, że ser pokroisz w plastry, a następnie usmażysz na maśle na lekko złoty kolor.

grill-oscypek

Grillowany oscypek – z czym go podawać?

Choć oscypek z grilla fantastycznie smakuje solo, to z powodzeniem możesz łączyć go z innymi składnikami.

Jak już wspominaliśmy, grillowany ser doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Dodaj go do ulubionej sałatki, a całkowicie odmienisz jej smak. Plasterki grillowanego oscypka mogą być także świetnym uzupełnieniem zupy krem.

Oprócz konfitury z żurawiny, grillowany oscypek przepysznie smakuje w towarzystwie grillowanych jabłek i cukinii. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową, zestaw ser z mieszanką jagód goji, morwy i świeżej żurawiny. Mamy jeszcze jeden, dość nieoczekiwany sposób na oscypki z grilla… Przepis na ser w czekoladzie na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom!

Oscypek z grilla to przekąska, która podbije Twoje serce!

Niech tegoroczny sezon na grillowanie będzie przepełniony nowymi smakami. Nie bój się eksperymentować w kuchni – gotowanie to doskonały sposób na pobudzenie swojej kreatywności.

Zanim jednak zabierzesz się za pichcenie, zaopatrz się w produkty jak najwyższej jakości. W asortymencie naszej Spiżarni znajdziesz szereg składników, które sprawią, że grillowanie na świeżym powietrzu w otoczeniu przyjaciół i rodziny stanie się jeszcze przyjemniejszym doświadczeniem. Tradycyjny, góralski ser, konfitura żurawinowa czy wyborne wędliny to tylko niewielka część smakołyków czekających na Ciebie w Schronisku Bukowina.

Grillowany oscypek to prawdziwy raj dla podniebienia. Gwarantujemy, ze już po pierwszym kęsie pokochasz jego niepowtarzalny smak i bajeczny aromat!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Co zrobić na wegański obiad? 4 propozycje
    Co zrobić na wegański obiad? 4 propozycje

    Dobrze zbilansowany wegański posiłek jest zdrowy i bogaty w wartości odżywcze. Mimo że nie zawiera mięsa, jest pełnowartościowym daniem. Do tego świetnie smakuje! Przekonaj się o tym, gotując aromatyczne curry, warzywne klopsy czy faszerowane papryki z naszego przepisu.

    Czytaj więcej
  2. Kolacja z ryżem na 7 sposobów - zainspiruj się!
    Kolacja z ryżem na 7 sposobów - zainspiruj się!

    Codzienne gotowanie minimum trzech dań wymaga dużych pokładów kreatywności. Nie odpuszczaj ostatniego posiłku dnia i przygotuj smaczne potrawy na bazie ryżu. Z czym ryż na kolację smakuje najlepiej? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej
  3. Boczek na grilla – 7 pomysłów, jak przygotować smaczne przekąski z grilla
    Boczek na grilla – 7 pomysłów, jak przygotować smaczne przekąski z grilla

    Majówka zbliża się wielkim krokami, a wraz z nią wielkie otwarcie sezonu grillowego. Szaszłyki, kiełbaski czy skrzydełka? My ze swojej strony polecamy boczek – na grilla nadaje się wręcz idealnie! Jak go przygotować, by pysznie smakował i z czym najlepiej podawać ten rodzaj mięsa? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej