window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Pierniczki - przepis i historia tradycyjnych pierników

Pierniczki - przepis i historia tradycyjnych pierników

Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to jeden z najprzyjemniejszych świątecznych obowiązków. W przeszłości ciasteczka te uważane były za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, na który mogli pozwolić sobie jedynie najbardziej zamożni mieszkańcy miast hanzeatyckich. Jakie są idealne pierniczki? Dobre pierniki powinny być niezwykle aromatyczne, puszyste i miękkie. Nasze podniebienia mogą cieszyć owocowym nadzieniem lub słodkim lukrem. Kiedy przygotować te korzenne ciasteczka, by smakowały najlepiej? Na to i inne pytania odpowiadamy w artykule. 

Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to jeden z najprzyjemniejszych świątecznych obowiązków. W przeszłości ciasteczka te uważane były za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, na który mogli pozwolić sobie jedynie najbardziej zamożni mieszkańcy miast hanzeatyckich. Jakie są idealne pierniczki? Dobre pierniki powinny być niezwykle aromatyczne, puszyste i miękkie. Nasze podniebienia mogą cieszyć owocowym nadzieniem lub słodkim lukrem. Kiedy przygotować te korzenne ciasteczka, by smakowały najlepiej? Na to i inne pytania odpowiadamy w artykule. 

Specjalny rabat 10% dla czytelników bloga

Użyj teraz kodu BLOG10, by uzyskać rabat na cały koszyk w naszym sklepie*.
Ważny do wyczerpania limitu zamówień (200).

*Kod nie działa na produkty przecenione, alkohol. Minimalna wartość zamówienia 20 PLN

Skąd wzięły się  pierniki?

Niektórzy twierdzą, że miejscem pochodzenia pierników jest Polska, jednak tak naprawdę pochodzą one z rejonów Holandii. Ich nazwa wzięła się od staropolskiego słowa “pierny”, co oznaczało pieprzny. Dawniej wypiekano kilka różnych rodzajów owego korzennego przysmaku np. katarzynki na Andrzejki i mikołajki na 6 grudnia. Niegdyś piernik nazywany był także “miodownikiem”. W dniu narodzin córki, rodzina przygotowywała ciasto składające się z dużej ilości miodu oraz mąki, które dojrzewało przez bardzo długi czas. Wypiekane było dopiero w momencie, gdy córka wychodziła za mąż. Smak dawnego piernika nie przypominał tego, który spożywamy w święta Bożego Narodzenia. Według legendy, niepowtarzalny aromat i smak dzisiejszych pierniczków zawdzięczamy przypadkowi! Pewien z uczniów piekarza przez pomyłkę dodał do ciasta przyprawy korzenne i nieświadomie stworzył doskonały wypiek. Korzenne ciasteczka mają długi termin przydatności do spożycia, dlatego też przez lata stanowiły pożywienie dla żołnierzy. Za sprawą sporej ilości glukozy i fruktozy oraz właściwości przypraw korzennych dostarczały im one energii oraz wzmacniały odporność.

Rodzaje pierników

Najpopularniejsze pierniczki w Polsce to te wypiekane od 25 listopada, czyli od imienin Katarzyny do Bożego Narodzenia. W Niemczech z kolei królują Lebkuchen, czyli tak zwane pierniczki norymberskie. Przygotowywane są zarówno w wersji miękkiej, jak i twardej. Szwecja słynie z cieniutkich Pepparkakor, zaś w Wielkiej Brytanii popularnością cieszą się ciasteczka w kształcie ludzików.

Jak robi się  ciasto na pierniki? - czyli słów kilka o roli miodu

Do przyrządzenia pysznych miękkich pierniczków potrzebujemy takich składników jak: mąka, miód, soda oczyszczona, cukier, masło, jajka oraz przyprawa do piernika. W składzie ciasta jest jeden produkt, który pełni bardzo ważną rolę. Jest nim miód, który sprawia, że ciasto na piernik nie psuje się, a jego niskie pH zapobiega namnażaniu się niechcianych mikroorganizmów. Z kolei przyprawy takie jak: cynamon, czy goździki wstrzymują rozwój bakterii. 

Kiedy piec pierniczki na święta?

Planując świąteczne pieczenie ciast i ciasteczek, warto zastanowić się na jaki rodzaj pierniczków chcemy się zdecydować. Jeśli marzy nam się dorodny staropolski piernik, który powinien leżakować kilka tygodni, to za przygotowania musimy zabrać się już na początku listopada. W połowie listopada natomiast pieczemy pierniczki bakaliowe, które z powodzeniem mogą przetrwać nawet do kolejnych świąt. Z kolei końcem listopada przygotowujemy się do wypiekania twardych katarzynek, które najlepiej będą smakowały polane czekoladą. Początek grudnia to ostatni dzwonek na pierniczki! 

Jak ozdobić pierniki i wyroby piernikowe?

Gotowe, wystudzone pierniczki trzeba koniecznie ozdobić! Czym najlepiej udekorować świąteczne ciasteczka? Jeśli do tego celu wybieramy lukier, to najlepiej przyozdobić je tuż przed świętami, kiedy staną się naprawdę miękkie. Zbyt wczesne lukrowanie pierniczków może sprawić, że będą one za wilgotne i tym samym pozostaną twarde. Kiedy chcemy “upiększyć” ciasteczka fikuśnymi wzorami nieco szybciej, najlepiej w tym przypadku sprawdzą się kolorowe pisaki cukrowe. Ważne, by pamiętać, aby pierniczki całkowicie wystygły. Zdobienie bożonarodzeniowych ciasteczek to niesamowita frajda szczególnie dla najmłodszych. Ta zabawa angażuje niemal każdego członka rodziny. Do dekorowania pierniczków świątecznych przydatny okaże się rękaw cukierniczy oraz akcesoria do zdobienia. To jak nasze ciasteczka będą wyglądały zależy tylko od nas i naszej inwencji twórczej. Można ozdobić je kolorowymi perełkami, polewą czekoladową lub na każdym z nich wypisać za pomocą cukrowego pisaka imiona członków rodziny. Kształt foremki pomaga nam w kwestii zdobienia ciasteczek - na choince rysujemy bombki, na gwiazdce płatki śniegu, a ciasteczkowemu ludzikowi malujemy twarz i ubiór. 

pierniczki

Jak przechowywać pierniki?

Właściwie przechowywane pierniczki nadają się do zjedzenia nawet kilka miesięcy po upieczeniu. Co zatem robić, by zachowały świeżość jak najdłużej? Wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym słoiku, puszce lub plastikowym pojemniku. Jeśli chcemy, aby ciastka szybciej zmiękły, możemy dodać do nich kawałek jabłka, jednak musimy je codzienne wymieniać, aby nie zapleśniało. Kolejnym sposobem na miękkie ciasteczka jest włożenie ich do miski i przykrycie ściereczką, a następnie odstawienie na kilka dni do pomieszczenia, w którym jest wilgotno. 

Przepis na pierniczki

To sprawdzony przepis na tradycyjne pierniczki, których smak oczaruje każdego łasucha! Smakowite ciasteczka mogą być elementem dekoracyjnym na choince lub wyśmienitym "umilaczem" świątecznych chwil. 

Składniki na około 100 sztuk

Wykonanie:

Masło i miód podgrzewamy w garnuszku, aż do momentu połączenia się składników. Przestudzoną mieszankę umieszczamy w misie miksera, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Zbyt miękkie ciasto możemy włożyć na kilka minut do zamrażarki, aby się schłodziło i lepiej wałkowało. Ciasto umieszczamy na stolnicy i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w piekarniku na około 10 minut i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Świeże ciasteczka na początku są twarde, jednak przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku z czasem zmiękną. Jeśli nasze ciasteczka mają wisieć na choince, najlepiej zrobić w nich otworek przed pieczeniem. To najlepszy przepis, dzięki któremu uzyskamy wyjątkowe, kruche aromatyczne ciasteczka!

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Jaka sałatka na święta? Sprawdź przepisy na świąteczne sałatki na Boże Narodzenie
    Jaka sałatka na święta? Sprawdź przepisy na świąteczne sałatki na Boże Narodzenie

    Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pięknie przystrojoną choinką, prezentami oraz chwilami spędzonymi z rodziną. To także czas, gdy na świątecznych stołach pojawiają się spore ilości jedzenia. Oprócz barszczu czerwonego z uszkami oraz pierogów z kapustą i grzybami, wśród świątecznych dań nie może zabraknąć pysznych sałatek. Zazwyczaj cieszą nas swoim smakiem pierwszego i drugiego dnia świąt. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy najlepsze przepisy na wyśmienite sałatki świąteczne, które zasmakują Tobie i całej Twojej rodzinie. Koniecznie musisz ich spróbować!

    Czytaj więcej
  2. Lista zakupów na święta Bożego Narodzenia - zaplanuj świąteczne zakupy
    Lista zakupów na święta Bożego Narodzenia - zaplanuj świąteczne zakupy

    Okres Bożego Narodzenia to czas, kiedy dużo się dzieje. Z końcem roku musimy uporać się z wieloma obowiązkami zarówno w pracy, jak i w domu. Jednym z wymagających zadań jest sporządzenie listy zakupów na święta. Jeśli przygotujemy ją we właściwy sposób, z pewnością uda nam się uniknąć nieprzydatnych przedmiotów. Duże znaczenie ma wybór odpowiednich produktów na wigilijną kolację oraz racjonalne kupowanie prezentów na Gwiazdkę. Dzięki liście zakupów na święta Bożego Narodzenia nie narazimy się na zbędne koszty oraz zmniejszymy chęć wydawania pieniędzy na rzeczy, których nie potrzebujemy.

    Czytaj więcej
  3. Jakie ciasta na święta? Przepisy na świąteczne wypieki na Boże Narodzenie
    Jakie ciasta na święta? Przepisy na świąteczne wypieki na Boże Narodzenie

    Co roku zastanawiamy się, co upiec na Boże Narodzenie. Zależy nam, żeby nasze świąteczne wypieki wyszły idealnie i swoim smakiem zachwyciły gości. Oprócz tradycyjnych ciast, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole, warto pokusić się o pewien oryginalny przysmak. Jakie wypieki najczęściej goszczą na polskich stołach? Czy chętniej sięgamy po sprawdzone przepisy, czy dajemy ponieść się odrobinie fantazji?

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});