Jakie ciasta na święta?

Co roku zastanawiamy się, co upiec na Boże Narodzenie. Zależy nam, żeby nasze świąteczne wypieki wyszły idealnie i swoim smakiem zachwyciły gości. Oprócz tradycyjnych ciast, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole, warto pokusić się o pewien oryginalny przysmak. Jakie wypieki najczęściej goszczą na polskich stołach? Czy chętniej sięgamy po sprawdzone przepisy, czy dajemy ponieść się odrobinie fantazji?

Wyczaruj bajkowe święta! 

Magiczny klimat świąt uwodzi nas już od listopada. O tym, że święta nadchodzą wielkimi krokami niestrudzenie przypominają nam witryny sklepowe, liczne dekoracje oraz zimowa aura. Zwiastunem zbliżającego się Bożego Narodzenia jest również zapach ciast i ciasteczek wydobywający się z piekarnika. Atmosfera świąt urzeka swoim pięknem i wprawia w nastrój radości i oczekiwania. To czas, kiedy wszyscy chcemy być razem i cieszyć się swoją obecnością. Warto jednak, by celebrowanie wspólnie spędzanych chwil było okraszone wspaniałymi świątecznymi wypiekami, których nie może zabraknąć na żadnym stole. Najlepsze ciasta to te tradycyjne, wypiekane w naszych domach od pokoleń. Ich smak przywołuje błogie wspomnienia z dzieciństwa i pozwala cieszyć się magicznym czasem.

Ciasta na Boże Narodzenie, jak przygotować się do świątecznego wypiekania?

Na sklepowych półkach świąteczne artykuły spotykamy coraz wcześniej. Co prawda zdążyliśmy się już oswoić z widokiem Mikołaja w październiku, dlatego też wczesne myślenie o wigilii nie jest niczym nowym. Dawniej do świąt przygotowywano się już od lata. To właśnie wtedy zbierano i suszono grzyby, robiono konfitury, gromadzono miód i orzechy, a także konserwowano mięso. Obecnie świąteczne przygotowania wyglądają nieco inaczej - owszem wymagają dużego zaangażowania oraz dostępu do licznych produktów, jednak nie musimy zdobywać wszystkiego na własną rękę. Jak zatem w dzisiejszych czasach przygotować bajkowe święta? Gwarancją sukcesu jest odpowiednio wczesne planowanie. Dobrze jest zadać sobie odrobinę trudu, aby później móc w spokoju cieszyć się rodzinną atmosferą. Solidny plan to podstawa, prawda? Tak też jest w przypadku przygotowań do świątecznych wypieków. Najlepiej rozpocząć je z 8 - tygodniowym wyprzedzeniem - plan działania, lista zakupów i brakujących  akcesoriów oraz elementów zastawy stołowej to coś, od czego należy zacząć. Warto również poszukać sprawdzonych przepisów na ciasta, które zachwycą wszystkich swoim smakiem. Jeśli chcemy wręczyć bliskim własnoręcznie zrobione pierniczki, musimy pamiętać, aby odpowiednio wcześniej zagnieść ciasto. 

 

Kiedy zacząć pieczenie ciast na święta Bożego Narodzenia?

Po uzgodnieniu świątecznego jadłospisu, pora zakasać rękawy i wziąć się do roboty! Dojrzewający piernik staropolski rządzi się w swoimi prawami, zatem jeśli został on uwzględniony w naszych świątecznych planach to ostateczny termin przygotowania ciasta przypada na imieniny Katarzyny, czyli 24 listopada. Idealny piernik dojrzewający leżakuje około 4 - 6 tygodni i wtedy nabiera smaku. Około 2 tygodni przed świętami zaczynamy piec pierniczki i kruche ciasteczka. Te wypieki na Boże Narodzenie nie muszą być tylko pysznym deserem, mogą posłużyć również jako świąteczne ozdoby choinkowe. Kruche ciastka warto przechowywać w ozdobnym słoju, gdzie powinny trafić zaraz po ostudzeniu, dzięki czemu będą chrupiące i świeże. Tydzień przed świętami pieczemy makowiec drożdżowy. Po wystygnięciu możemy go zamrozić i cieszyć się jego smakiem w dniu Wigilii, zaoszczędzając przy tym czas. W tym terminie zajmujemy się również wypiekiem piernika kawowego przekładanego powidłami śliwkowymi. Gotowe ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki, a 24 grudnia polewamy polewą czekoladową. Keks z bakaliami najlepiej smakuje po 7 dniach dojrzewania.

Jakich przypraw użyć do przygotowania świątecznych ciast i deserów?

Bożonarodzeniowe przyprawy dodają ciastom świątecznym niesamowitego smaku i aromatu. Jednymi z najbardziej popularnych dodatków są przyprawy korzenne, które są tak samo ważną częścią świąt jak choinka, czy świąteczne upominki. Po które  z nich najchętniej sięgamy, aby urozmaicić smak naszych ciast? Imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i kardamon - to one są odpowiedzialne za intensywność i wyrazistość smaku oraz niesamowity zapach wypieków świątecznych.

Ile wypieków na święta?

To ile ciast upieczemy z okazji Bożego Narodzenia jest bardzo indywidualną kwestią. Wiele osób rezygnuje z pieczenia ciast w swoich domach i decyduje się na zakup gotowych produktów w cukierniach. To wygodne rozwiązanie, które z pewnością pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu i energii, jednak różnica pomiędzy domowym, a kupnym wyrobem jest znacząca. Sernik upieczony przez babcię nie ma sobie równych. Liczba wypieków świątecznych uzależniona jest od ilości członków naszej rodziny - im więcej osób, tym więcej chętnych na świąteczne smakołyki. Najlepiej zdecydować się na wypiek ciast lubianych zarówno przez domowników, jak i gości.

Jakie ciasta najczęściej pieczemy na święta Bożego Narodzenia?

W święta Bożego Narodzenia na stołach króluje tradycja - najczęściej sięgamy po tradycyjne ciasta takie jak: serniki, makowce, miodowce, orzechowce, keksy oraz pierniki i kruche ciasteczka. Ciasta z kremem są również mile widziane. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane znakomite i pachnące gwiazdkowe wypieki. 

Pierniki

Wszystkim znany jest ich aromatyczny korzenny zapach. Zazwyczaj na święta pieczemy piernik przekładany powidłami lub piernik dojrzewający, ale oprócz tego wśród bożonarodzeniowych deserów nie moża zabraknąć małych pierniczków. Ich wyjątkowy aromat przywołuje na myśl świąteczne chwile. 

Makowce

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć dań z makiem, będącym nieodłącznym elementem bożonarodzeniowego menu. Obok kutii mogą pojawić się torty makowe oraz drożdżowe makowce. Najlepszy makowiec królewski znajdziecie w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. To zawijane ciasto wypchane jest po same brzegi makiem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową, a na wierzchu polane lukrem. 

makowiec królewski

Kruche ciasteczka

Ciasteczka mogą przybierać przeróżne kształty - gwiazdy, bałwanka, choinki, czy serca. Smakują wyjątkowo, a do tego są radosne i kolorowe. To najlepszy przysmak najmłodszych domowników. 

Miodowce

Dawniej wierzono, że miód jest symbolem radości i dostatku, a także szczęścia i obfitości. Uważano, że ma magiczną moc i chroni przed złem. Spożywanie miodu w dniu Wigilii miało zapewnić długie i pomyślne życie, stąd też nie mogło go zabraknąć podczas wieczerzy.  Miód jest składnikiem kutii, klusek z makiem oraz miodowników. 

Co to za święta bez sernika?

Sernik możemy znaleźć na naszych stołach nie tylko w czasie świąt, ale również podczas ważnych uroczystości, czy spotkań. Sernik wiedeński, kaszubski, czy królewski to ciasta, które uwielbiamy pod każdą postacią. Ich głównym składnikiem jest twaróg. Do serowej masy dodajemy rodzynki, owoce lub wiórki kokosowe.

A kto powiedział, że babki to wypieki zarezerwowane na Wielkanoc? 

babki włoskie panettone

Podczas świąt niezaprzeczalnie największą popularnością cieszą się tradycyjne wypieki. Keksy z bakaliami, aromatyczne pierniki oraz puszyste serniki to elementy kulinarnego menu na Boże Narodzenie. Ostatnimi czasy dużą popularnością zaczynają cieszyć się także drożdżowe babki, a dokładnie włoskie Panettone. Co to takiego? To rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Proces produkcji Panettone jest skomplikowany i czasochłonny. Ciasto posiada puszystą, kremową konsystencję i zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Panettone to świetny pomysł na świąteczny prezent. Oryginalne włoskie babki dostępne są w ofercie naszego sklepu Schronisko Bukowina. To pyszne ciasto na święta z pewnością urozmaici nasz tradycyjny jadłospis.

Jak nie przytyć w święta?

To pytanie, które z pewnością nurtuje nas co roku. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach gości mnóstwo smacznych potraw i ciast. Często zdarza się, że smakołyki te jemy raz w roku, dlatego tak chętnie po nie sięgamy nie licząc przy tym kalorii. Nie ma w tym nic dziwnego, smak świątecznego makowca lub sernika wywołuje w nas kulinarną ekstazę. Świątecznych wypieków nie warto sobie odmawiać, kilka kawałków przepysznych ciast z pewnością nam nie zaszkodzi. Zajadanie się takimi rarytasami w gronie najbliższych i przyjaciół to czysta przyjemność. Jeśli będziemy mieli wyrzuty sumienia z powodu zbyt wielu słodkich kęsów, długi spacer z rodziną na świeżym powietrzu z pewnością je zrekompensuje.