Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi
Pierogi kojarzą się głównie z tradycyjną polską kuchnią, jednak przysmak ten występuje także w rozmaitych wersjach w różnych zakątkach świata. I tak możemy wymienić indyjskie samosy, gruzińskie chinkali, czy litewskie kołduny, ale także włoskie panzerotti. I to o nich dzisiaj będzie mowa. Czym wyróżniają się pierożki z Italii? W artykule znajdziecie odpowiedź na to pytanie oraz poznacie kilka sprawdzonych przepisów na ten rarytas.
Pierogi kojarzą się głównie z tradycyjną polską kuchnią, jednak przysmak ten występuje także w rozmaitych wersjach w różnych zakątkach świata. I tak możemy wymienić indyjskie samosy, gruzińskie chinkali, czy litewskie kołduny, ale także włoskie panzerotti. I to o nich dzisiaj będzie mowa. Czym wyróżniają się pierożki z Italii? W artykule znajdziecie odpowiedź na to pytanie oraz poznacie kilka sprawdzonych przepisów na ten rarytas.
Panzerotti, czyli..?
Oryginalne włoskie panzerotti, określane również jako panzerotto, to pierożki z chrupiącego ciasta chlebowego wypełnione przepysznym nadzieniem i smażone w głębokim tłuszczu. Te rarytasy, przypominające kształt półksiężyca, można podawać z ulubionymi dodatkami - zarówno tymi mięsnymi, jak i w wegetariańskiej odsłonie. To popularne danie kuchni włoskiej cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród smakoszy. Potrawa ta szczególnie związana jest z regionem Apulii, skąd pochodzi, ale obecnie serwowana jest na terenie całego kraju oraz poza jego granicami. Swoją odmianę włoskich pierożków ma Sycylia - nazywane są tam one calzoni. Z kolei w Kampanii określa się je mianem calzaoni fritti, co we włoskim języku oznacza smażone pierogi.
Jeśli chcecie uniknąć dodatkowych kalorii, pierożki z drożdżowego ciasta możecie upiec w piekarniku, dzięki czemu będą o wiele lżejsze dla żołądka.
Historia włoskich pierogów
We włoskiej kuchni nic się nie marnuje, dlatego też pierwsze panzerotti powstały właśnie z resztek jedzenia. A z racji tego, że Włosi pod ręką znajdą zawsze pomidory i mozzarellę, to tymi składnikami nadziewano gorące pierożki smażone w oleju. Z czasem zaczęto eksperymentować z farszami i wyszukiwano coraz to bardziej pomysłowe wersje. W Neapolu pierożki podawane są najczęściej z ciccioli, czyli sprasowanymi kawałkami wieprzowiny i serem ricotta, natomiast w Apulii tradycyjnie serwuje się calzone z brokułami rebe i serem caciocavallo. Przez lata zmianie nie uległ z kolei skład ciasta - nadal przygotowywane jest ono z mąki, oleju, drożdży i wody.
Doskonałe panzaretto można podawać także na słodko. Kruche ciasto wypełnione kremem czekoladowym lub owocowym dżemem również zachwyci swoim smakiem jak wytrawna jego wersja.
Zobacz przepis, jak zrobić panzerotti!
Panzerotto, czyli jeden z najstarszych streed foodów we Włoszech występuje z rozmaitymi nadzieniami. Może być serwowany z szynką, kiełbasą, grzybami, czy różnego rodzaju warzywami. Przedstawiamy Wam kilka ciekawych przepisów na drożdżowe pierogi w podstawowej oraz nieco wyszukanej odsłonie. Pyszne i chrupiące przysmaki oczarują niejedną osobę! Przekonajcie się sami! Oryginalne włoskie produkty, dzięki którym przygotujecie obłędnie smaczne calzone rodem z Apulii, znajdziecie w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina.
Panzerotti z mozzarellą
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki typu 00
- łyżeczka cukru
- pół kostki drożdży
- 2 łyżki oliwy np. Oliwy Extra Vergine
- łyżka soli
- 300 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Farsz:
- 2 kulki mozzarelli
- 250 g sosu pomidorowego lub passaty
- oregano
- bazylia
- sól
Wykonanie:
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy mąkę, wsypujemy sól oraz oregano. Do mąki dodajemy zaczyn i całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, wlewając powoli wodę połączoną z oliwą. Ciasto zagniatamy, dopóki nie będzie miękkie i elastyczne. Kiedy będzie wyrobione, odkładamy je do miski na godzinę i przykrywamy ściereczką. Jeśli przygotowanie ciasta jest dla nas zbyt czasochłonnym zajęciem, śmiało możemy kupić gotowe ciasto na pizzę, które także świetnie sprawdzi się do tego zadania.
Aby przygotować nadzienie, musimy ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać go razem z sosem pomidorowym, ziołami oraz z solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto musimy podzielić na 12 części i rozwałkować na kształt koła. Na środku każdego placuszka kładziemy łyżką farsz, a krawędź ciasta zwilżamy olejem, zlepiamy i formujemy kształt półksiężyca. W garnku wypełnionym olejem smażymy panzerotto na dobrze rozgrzanym tłuszczu po obu stronach.
Ostre panzerotti z ndują
Składniki na farsz:
- 250 g sosu pomidorowego
- 2 kulki mozzarelli
- 4 łyżki nduji
- 30 g salami spianata picante
- 1 czerwona cebula
Wykonanie:
Ciasto na pierogi włoskie wykonujemy według przepisu wyżej. Ser i salami kroimy na drobną kosteczkę i umieszczamy w misce, natomiast pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Do składników dodajemy sos pomidorowy, 4 łyżki nduji i całość dokładnie mieszamy. Tak powstały farsz nakładamy na ciasto, formujemy pierożki i smażymy na głębokim ogniu.
Panzerotto a’la capriciossa
Składniki na farsz:
- 200 g pieczarek
- 100 g żółtego sera np. Elementar
- kilka plasterków szynki prosciutto cotto
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ciasto na pierogi włoskie wykonujemy według przepisu wyżej. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Na jednym brzegu rozwałkowanego ciasta kładziemy koncentrat pomidorowy, pieczarki, kukurydzę, starty ser oraz cebulę i pokrojoną w kostkę wędlinę. Zlepiamy końce w kształt pieroga, smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Smacznego!
Pyszne włoskie panzerotto zachwyca wyjątkowym nadzieniem oraz kruchym, delikatnym ciastem. Smak farszu można modyfikować według własnych upodobań - do calzone możemy dodać salami, prosciutto, ricottę, oliwki, czy anchois. Do przyrządzenia domowych panzerotto warto wykorzystać dodatki, którymi lubimy się zajadać.