Piadina romagnola - przepis na popularny włoski street food

Piadina romagnola - przepis na popularny włoski street food

Przez jednych nazywane meksykańskimi tortillami, przez drugich polskimi podpłomykami. O czym mowa? Chodzi o popularny włoski street food, czyli piadiny! To fantastyczna propozycja na kolację lub szybki lunch. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a ich smak wprost zwala z nóg! Zaletą piadiny jest to, że idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami - na słodko i na słono. Chcecie dowiedzieć się więcej o tym włoskim przysmaku? W artykule znajdziecie również przepis na tę doskonałą przekąskę.

Przez jednych nazywane meksykańskimi tortillami, przez drugich polskimi podpłomykami. O czym mowa? Chodzi o popularny włoski street food, czyli piadiny! To fantastyczna propozycja na kolację lub szybki lunch. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a ich smak wprost zwala z nóg! Zaletą piadiny jest to, że idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami - na słodko i na słono. Chcecie dowiedzieć się więcej o tym włoskim przysmaku? W artykule znajdziecie również przepis na tę doskonałą przekąskę.

Życie po włosku, czyli czym jest piadina romagnola?

Piadina romagnola, znana również pod nazwą - piada - to rodzaj ciasta o kształcie naleśnika składanego na pół i wypełnionego rozmaitymi dodatkami, najczęściej podawanego na ciepło. Street food króluje głównie w regionie Emilia-Romania w północnych Włoszech, a szczególnie w Rawennie, Romini, czy Forli. Jak powstaje piada? Wytwarzana jest ze składników takich jak mąką, oliwa z oliwek, sól i woda. 

W zależności od danego regionu piadiny mogą się między sobą nieco różnić. W Rawennie ciasto jest odrobinę grubsze niż to, które serwowane jest w piadinach w Rimini. Ten włoski specjał uznany został za tradycyjny produkt regionu  Emilia-Romania i widnieje na liście produktów regionalnych Prodotto agroalimentare tradizionale (PAT).

Piadina, czyli włoska przekąska

Istnieje powiedzenie - „proste rozwiązania są najlepsze”. Coś w tym musi być, ponieważ kuchnia włoska słynie z prostoty oraz doskonałej jakości składników i bez wątpienia uważana jest za jedną z najlepszych kuchni na świecie. Oryginalne włoskie potrawy zaskakują niebywałym smakiem i aromatem, a ich tajemnica tkwi w sposobie łączenia dodatków, które je tworzą. Przykładem tego może być wyśmienita piadina, która stanowi ulubioną przekąskę dorosłych i dzieci. Chcecie dowiedzieć się, jak w domowych warunkach przyrządzić ten znakomity przysmak? Oto kilka naszych ciekawych propozycji podania tego rarytasu.

Zanim przystąpimy do zajadania się doskonałą piadiną romagnolą, musimy przygotować ciasto! 

Ciasto na włoski chlebek

Składniki:

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystko łączymy. Dodajemy oliwę oraz wodę i całość dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Powstałe ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy przez około 8 minut, do momentu aż będzie jednolitą, elastyczną, gładką masą. Następnie z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na cztery części i każdą z nich formujemy na mniejszą kulkę, a potem ją rozwałkowujemy na cienkie placki o średnicy 21 cm i grubości około 3 mm. Na rozgrzanej patelni umieszczamy placki i smażymy przez około 2 minuty z każdej ze stron. Gotowe piadiny najlepiej trzymać pod ściereczką, aby nie wyschły. W ten oto sposób otrzymujemy prawdziwe placki prosto ze słonecznej Italii. Teraz wystarczy je tylko wypełnić tym, co lubimy najbardziej. W wyborze nadzienia ograniczać nas może jedynie nasza fantazja, a więc - do dzieła!

piadina włoska przekąska - z czym ją zrobić?

Włoska piadina romagnola - z czym ją podawać?

Placek pochodzący z regionu Emilia-Romagna możemy wypełnić ulubionymi składnikami i zajadać się nim zarówno na słono, jak i na słodko. Do środka można włożyć nadzienie w postaci serów, wędlin, czy warzyw, natomiast do wersji na słodko warto użyć nutelli lub dżemu. Tradycyjne piadiny serwuje się we Włoszech z szynką parmeńską, rukolą i serkiem squacquerone, który śmiało można zastąpić ricottą lub zwykłym serkiem do smarowania. Piadina będzie idealnie smakowała podana z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz salami Napoli i rukolą. Osoby lubiące ostre smaki, łagodny sos mogą zamienić na pikantny oraz delikatne salami na wyraziste salami spianata piccante. Piadina to także idealny rodzaj przekąski dla wegetarian. Doskonały przysmak zachwyci każdego, wystarczy posmarować placek kremowym kozim serem i ułożyć na nim plasterki gruszki, szpinaku oraz dodać odrobinę miodu rzepakowaego. Interesujący smak piadiny uzyskamy układając na niej bresaolę, rukolę, parmezan i skraplając ją niewielką ilością soku z cytryny. Smacznymi dodatkami do przekąski rodem z Italii będą również pieczarki, mozzarella i gotowana szynka - prosciutto cotto. Słodkie piadiny to prawdziwa uczta dla łasuchów - tych starszych i młodszych. Placek z mąki pszennej idealnie skomponuje się z kremem czekoladowo - orzechowym Pan di Stelle oraz bananem lub ricottą i konfiturą pomarańczową.

Te proste, a wyjątkowo smaczne przekąski we Włoszech serwowane są na świeżo w miejscach do tego przeznaczonych np. małych ulicznych budkach lub knajpach. Największym atutem piadiny jest jej prostota wykonania i dowolność składników - można dodać do niej to, na co tylko mamy ochotę. 

Ulubione kompozycje smakowe stworzycie dzięki oryginalnym produktom włoskim dostępnym w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Pyszne wędliny w plasterkach takie jak - prosciutto, salami, bresaola, czy speck oraz znakomite włoskie sery i inne dodatki znajdziecie właśnie u nas.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right