Łatwy mazurek – przepis, który wykorzystasz nie tylko podczas Wielkanocy
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane głównie w okresie świąt wielkanocnych, ale nie tylko. Poniżej znajdziesz przepis na mazurka na kruchym spodzie z kajmakiem i konfiturą malinową, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zachęcamy do sprawdzenia!
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane głównie w okresie świąt wielkanocnych, ale nie tylko. Poniżej znajdziesz przepis na mazurka na kruchym spodzie z kajmakiem i konfiturą malinową, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zachęcamy do sprawdzenia!
Spis treści
1. Mazurek wielkanocny – prosty przepis
2. Jak podawać mazurka wielkanocnego?
3. Mazurek może mieć wiele twarzy – jak jeszcze można go ozdobić?
4. Zadbaj o to, by wielkanocny stół był wypełniony przysmakami
Kruchy spód, słodko-kwaśna konfitura i gęsty kajmak – z tych elementów będzie składał się nasz mazurek. Przepis jest naprawdę prosty i uda się go zrealizować nawet niezbyt doświadczonej osobie. Kluczem jest tu odpowiednio kruchy spód oraz odpowiedni dobór dodatków.
Mazurek wielkanocny – tradycyjny zwłaszcza – należy oczywiście jeszcze ozdobić. Można finezyjnie udekorować go bakaliami, np. płatkami migdałów, suszoną morelą, żurawiną lub płatkami róży. Dekorowanie mazurka to świetna zabawa dla całej rodziny, w szczególności dla dzieci.
Mazurek wielkanocny – prosty przepis
Składniki na ok. 24 kawałki (forma do pieczenia kwadratowa 24x24cm lub prostokątna 25x30cm):
Kruchy spód:
• mąka Caputo Pasticceria – 200 g,
• mąka pszenna typ 500 – 150 g (można użyć innych proporcji lub tylko jednej z mąk),
• masło (zimne) – 1 kostka (200 g),
• cukier trzcinowy – 100 g (można zamiennie użyć białego lub białego w pudrze),
• śmietana 18% – 1 łyżka (20 g),
• żółtka – 2 sztuki,
>Kliknij i dodaj składniki do koszyka<
Dodatki:
• konfitura z malin Schronisko Bukowina – ½ słoiczka,
• kajmak – 1 puszka (ok. 500 g),
• bakalie: żurawina suszona, suszone morele
Przygotowanie:
1. Zimne masło pokrój w kostkę.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i wymieszaj całość przez chwilę, aż mąka oblepi masło. Dodaj pozostałe składniki na spód i zagnieć w jednolitą kulę. Możesz użyć do tego malaksera, blendera lub robota kuchennego. Ciasto trzeba szybko zagnieść, aby masło nie rozpuściło się za bardzo!
3. Ciasto owiń folią i przełóż do lodówki na godzinę.
4. Po upływie godziny ciasto podziel na 4 części. 3 części, czyli ¾ ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż nim blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5–1 cm. Jeżeli trochę ciasta zostanie, należy dołożyć ją do pozostałej ¼ ciasta.
5. Z odłożonej wcześniej części ciasta uformować wałeczki, które będą odrobinę dłuższe niż szerokość blachy. Uformuj po 2 wałki na 1 bok ciasta. Zapleć wałki ze sobą tak, jak na zdjęciach i ułóż na każdym z boków wcześniej wylepionego spodu.
6. Jeżeli zostanie Ci odrobina ciasta, możesz uformować również inne dekoracje, np. listki, kwiatki itp.
7. Nagrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra–dół, bez termoobiegu). Ciasto podziuraw widelcem i wstaw do pieczenia na 20 minut. Piecz, aż uzyska jasnozłoty kolor. Pozostaw do ostudzenia.
8. Gdy ciasto ostygnie, wyłóż je cienką warstwą konfitury, a następnie rozsmaruj delikatnie kajmak na powierzchni konfitury malinowej.
9. Kajmak wygładź ciepłą łyżką lub nożem i udekoruj bakaliami, np. suszoną morelą z płatkami migdałowymi albo żurawiną i nerkowcami.
10. Schowaj do lodówki na kilka godzin, by całość się związała. Gotowe!
Polecamy również: Barszcz biały. Przepis, który zachwyci rodzinę i gości!
Jak podawać mazurka wielkanocnego?
Mazurki wielkanocne są bardzo smaczne, ale zazwyczaj również bardzo słodkie, dlatego warto podawać je w towarzystwie niesłodzonej herbaty lub kawy. U wielu rodzin mazurek stanowi tylko dekorację wielkanocną, a niekoniecznie deser do zjedzenia. Sposób dekoracji mazurka czasem powstrzymuje przed chęcią pokrojenia go i zepsucia ozdób, ale nie ma co się tym przejmować i lepiej go zjeść.
Podając mazurka, pamiętaj, aby pokroić go na małe porcje, ponieważ intensywna słodycz może utrudnić zjedzenie go w dużej ilości. Mazurek wielkanocny może znaleźć się na stole podczas świątecznego śniadania, ale polecamy zjeść go dopiero po faszerowanych jajkach, sałatkach i wędlinach, jako deser.
Mazurek może mieć wiele twarzy – jak jeszcze można go ozdobić?
W przypadku wielkanocnego mazurka przepis na ciasto jest jedyną stałą częścią ciasta – dekoracja za każdym razem może być inna. Może być podawany z przeróżnymi dodatkami, nie tylko z konfiturą malinową i kajmakiem, ale również z masą czekoladową, z masą z białej czekolady, z wiśniami, z budyniem, z orzechami, z samym dżemem i lukrem, z przetartymi płatkami róży, a nawet z lemon curd czy kremem z mascarpone. Wybór należy do Ciebie!
To ciasto to idealny sposób rozruszanie swojej kulinarnej wyobraźni. Poza ciekawym wypełnieniem można go również ozdobić na wiele interesujących sposobów. Użyj polewy czekoladowej, aby napisać coś świątecznego, narysować kwiatki lub zajączka wielkanocnego. Możesz również podzielić jedno ciasto na dwa inne – wykorzystaj podany przepis na spód, a wierzch podziel na część z kajmakiem i część z czekoladą.
Polecamy również: Przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc w 3 odsłonach!
Zadbaj o to, by wielkanocny stół był wypełniony przysmakami
Wiesz już, jak upiec mazurka wielkanocnego – przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Robienie go niesie ze sobą mnóstwo frajdy, zwłaszcza podczas dekorowania. W sklepie Schroniska Bukowina znajdziesz zarówno składniki na kruche ciasto, jak i bakalie, dzięki którym stworzysz przepiękną dekorację. Sprawdź!