Dania ze schabu z piekarnika – 4 smaczne propozycje na obiad!
Zamiast kolejny raz smażyć kotlety schabowe, spróbuj jednego z przepisów na miękkie, soczyste i aromatyczne plastry pieczonego mięsa. Koniecznie spróbuj tych nadziewanych morelami, śliwkami lub w wersji z grzybami. Przekonaj się, jak przyrządzić dobry schab i z jakimi dodatkami go podawać.
Zamiast kolejny raz smażyć kotlety schabowe, spróbuj jednego z przepisów na miękkie, soczyste i aromatyczne plastry pieczonego mięsa. Koniecznie spróbuj tych nadziewanych morelami, śliwkami lub w wersji z grzybami. Przekonaj się, jak przyrządzić dobry schab i z jakimi dodatkami go podawać.
Spis treści
1. Dania ze schabu z piekarnika – 4 propozycje
2. Jak upiec schab w piekarniku?
3. Z czym podawać schab na obiad?
4, Dania ze schabu z piekarnika to sposób na szybki i smaczny obiad!
Schab jest mięsem smacznym i wartościowym. Nie zawiera dużo tłuszczu, a przyrządzany w piekarniku uchodzi za zdrową potrawę. Schab uznaje się za dobre źródło białka. Włącz go do swojej diety, a dostarczysz do organizmu także żelazo, witaminy z grupy B, potas i magnez.
Dania ze schabu są popularne w polskiej kuchni nie tylko w formie cienkich, smażonych kotletów. Mięso pieczone w całości, a następnie pokrojone na plastry, podawaj na obiad lub częstuj nim gości podczas przyjęcia. Gdy całkowicie ostygnie pokrój je bardzo cienko i połóż na kanapki zamiast szynki. Jak szybko i zdrowo przyrządzić schab? W piekarniku!
Dania ze schabu z piekarnika – 4 propozycje
Mięso warto piec z powodów praktycznych, a także zdrowotnych. Przygotowując danie na patelni łatwo przypalić je i dodać do niego zbyt dużo tłuszczu. Schab w plastrach z piekarnika jest po prostu zdrowszy. Po zamknięciu go za szklanymi drzwiczkami nie musisz też stale pilnować potrawy, aby była odpowiednio przygotowana. Co przyrządzić?
Schab ze śliwką
Wśród najpopularniejszych dań ze schabu w ścisłej czołówce zdecydowanie znajduje się mięso nadziewane suszonymi śliwkami. Wygląda efektownie i wcale nie jest trudne do wykonania. Wystarczy wyciąć w mięsie kieszonkę, przyprawić ją solą, pieprzem, ziołami i włożyć do niej suszone śliwki (możesz je zastąpić suszonymi morelami). Schab przypraw także z wierzchu – czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim czy majerankiem. Ciekawe połączenie uzyskasz, dodając chilli w płatkach.
Mięso marynuj przynajmniej przez dobę, a następnie piecz w całości ok. godziny (kilogram schabu), w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez 40 min. trzymaj je pod przykryciem. Następnie ściągnij pokrywkę, obróć mięso i kontynuuj pieczenie.
Schab z powidłami
Alternatywą wersją dla potrawy z nadziewaną śliwką jest danie ze schabu z piekarnika z dodatkiem powideł. Rozsmaruj je na 1 kg kawałku mięsa. Dodaj czosnek, pieprz, liście laurowe, nieco oliwy oraz odrobinę cynamonu dla aromatu. Pozwól smakom przejść do schabu. W tym celu trzymaj mięso przez kilka godzin w lodówce. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyciągnij po godzinie.
Danie pachnące lasem
Przygotuj suszone grzyby i zalej je gorącą wodą na około pół godziny. Na patelni zeszklij cebulę i czosnek z odrobiną oliwy. Obsmaż też schab w plastrach. Z piekarnika wyciągnij schowaną tam brytfankę lub naczynie żaroodporne. Na dnie połóż mięso, w niewielkich odstępach. Kawałki schabu pokryj cebulą oraz grzybami. Dopraw też solą i pieprzem. Na koniec zawiń w plastry wędzonego boczku. Do naczynia wlej wywar z suszonych grzybów i dodaj kilka kulek jałowca.
Ile piec schab w plastrach w piekarniku? Tak samo długo, jak w przypadku mięsa w kawałku – godzinę, pod przykryciem, w temperaturze ok. 180 stopni. Na ostatnie kilka minut pieczenia warto ściągnąć pokrywę.
Schab i suszone pomidory
Nadziewanie schabu jest jedną z atrakcyjniejszych form podawania tego mięsa. Efektownie prezentuje się podczas przyjęcia czy jako świąteczne danie. Jeśli nie lubisz zestawiać schabu ze słodkimi, suszonymi owocami, wypróbuj wersję z suszonymi pomidorami.
Do marynaty użyj aromatycznych ziół: oregano, rozmarynu, ziela angielskiego i liści laurowych. Mieszankę połącz z oliwą. Nim pokryjesz nią mięso, wytnij w jego środku „kieszeń” i umieść w niej suszone pomidory. Schab pokryty ziołami obłóż jeszcze czosnkiem. Całość piecz około godziny.
Jak upiec schab w piekarniku?
Mięso możesz piec w plastrach lub w całości. Nie bój się przygotować większej ilości schabu. Nawet ten nadziewany możesz wykorzystać jeszcze przez kilka dni jako zdrowszy zamiennik wędliny na kanapki lub zamrozić. Jak upiec schab w piekarniku? W tym przypadku wyjątkowo ważny jest czas pieczenia. Najpyszniej smakuje mięso miękkie i soczyste. Zbyt długie trzymanie go w wysokiej temperaturze niestety wysuszy potrawę, przez co stanie się ona twarda.
Ile piec schab w plastrach w piekarniku, aby pozostał smaczny? Najlepiej przygotowywać go w temperaturze 180 stopni. Każdy kilogram mięsa piecze się godzinę. Najlepiej pod przykryciem. Jeśli Twoje naczynie nie ma zamknięcia, użyj folii aluminiowej. Na chwilę przed końcem pieczenia (ok. 10 minut) odsłoń schab. Gdy mięso się upiecze, wyciągnij je i pozostaw do przestygnięcia. Jeśli przygotowujesz schab w kawałku, dopiero wtedy potnij je na poszczególne plastry.
Przed pieczeniem dobrze jest zamarynować mięso, aby nabrało smaku. Użyj w tym celu przede wszystkim soli, pieprzu i czosnku. Pozostałe zioła dobierz do swoich preferencji. Schab dobrze smakuje zamarynowany ziołami prowansalskimi, ostrym chilli czy wędzoną papryką. Po natarciu mięsa przyprawami trzymaj je w lodówce przez min. godzinę, a najlepiej całą noc. Schab możesz też piec w towarzystwie świeżych ziół.
Z czym podawać schab na obiad?
Mięso dominuje na talerzu i świetnie komponuje się z najpopularniejszymi dodatkami. Podaj go klasycznie – z gotowanymi ziemniakami, pieczeniowym sosem i surówką lub sałatką na bazie zielonych liści. Dobrym wyborem będą też pieczone ziemniaki, kluski, kasza jęczmienna czy grillowane warzywa. Do schabu idealnie pasują buraki, kapusta czerwona i kiszona, pomidory oraz cukinia.
Mięso świetnie smakuje w towarzystwie sosów. Zarówno pieczeniowego, jak i pieczarkowego, kurkowego, śliwkowego czy chrzanowego. Lubisz ciekawe smaki? Dodaj do schabu sos morelowy lub pomarańczowy.
Dania ze schabu z piekarnika to sposób na szybki i smaczny obiad!
Zdrowe danie nie musi powstać wyłącznie z drobiu. Schab również sprawdza się w kuchni, w której „rządzą” zdrowe produkty. Mięso pieczone w piekarniku jest smaczne, mniej kaloryczne od tego smażonego na patelni, a dodatkowo przyrządzisz je bardzo szybko. Wystarczy godzina, a spory kawałek schabu będzie idealnie upieczony – miękki i soczysty. Pomysłów na przygotowanie nie tylko szybkiego, ale też smacznego dania jest naprawdę sporo.
Miej kontrolę nad tym, co znajduje się na Twoim talerzu i przyrządzaj potrawy z dobrych, a przede wszystkim zdrowych składników. Znajdziesz je w sklepie Schroniska Bukowina. W asortymencie czekają produkty odpowiednie do przyrządzenia dania ze schabu z piekarnika w różnych wersjach – z pomidorami, śliwką lub grzybami. Lubisz zdrowe i gotowe rozwiązania? Spróbuj wysokiej jakości, gotowego schabu wędzonego, idealnego na kanapkę.