olej-z-czarnuszki-wlasciwosci

Rzepakowy, słonecznikowy a może z pestek dyni? A w Twojej kuchennej szafce, jaki rodzaj oleju można zawsze znaleźć? Zachęcamy Cię, byś urozmaicił swój jadłospis i wypróbował olej z czarnuszki – właściwości prozdrowotne tego produktu bardzo pozytywnie Cię zaskoczą!

Spis treści:

1. Czy wiesz, że...?

2. Olej z czarnuszki – właściwości i wartości odżywcze

3. Olej z czarnuszki – jak stosować i ile ma kalorii?

4. Olej z czarnuszki – zastosowanie

5. Olej z czarnuszki – jaki wybrać?

6. Odkryj dobroczynne właściwości oleju czarnuszki!

Czy wiesz, że...?       

Czarnuszka siewna jest rośliną, która naturalnie występuje na terenach Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest także w naszym kraju, jednak na znacznie mniejszą skalę. Czarnuszkę często nazywa się także czarnym kminkiem, czarnuchą, kąkolnicą czy panną w zieleni.

Moc niewielkich, niepozornych ziarenek czarnuszki oraz pozyskiwanego z niej oleju były doceniane już przez mieszkańców starożytnego Egiptu. Niektóre źródła podają, że sama Kleopatra stosowała czarnuszkę w celach upiększających. Ponad 3300 lat temu olej z czarnuszki odnaleziono w grobowcu najbardziej znanego egipskiego faraona – Tutenchamona. Właśnie dlatego po dziś dzień czarnuszkę chętnie określa się mianem „złota faraonów”.

W medycynie naturalnej roślinę wykorzystywano jako lekarstwo na przeziębienie, bóle głowy, stany zapalne, alergie oraz szereg innych, uporczywych dolegliwości. Pliniusz Starszy, rzymski historyk i pisarz z początku naszej ery, opisał właściwości ziaren czarnuszki w swoim dziele „Historia Naturalna”. Na jego stronicach polecał czarnuszkę jako skuteczny specyfik na ukąszenia węży czy ukłucia skorpionów. Z czasów starożytności pochodzi nawet znane powiedzenie, że czarnuszka potrafi wyleczyć wszystko, z wyjątkiem śmierci. 

olej-z-czarnuszki-w-butelce

Olej z czarnuszki – właściwości i wartości odżywcze

Olej z czarnuszki to produkt, który ma delikatnie gorzkawy smak, a jego zapach jest intensywny i korzenny. Barwa oleju może przybierać miodowy lub ciemnobrązowy odcień.

Ten znany od stuleci produkt jest prawdziwym bogactwem prozdrowotnych składników. Olej z czarnuszki aż w 85 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolenowy. To także cenne źródło beta-karotenu, biotyny, fitosteroli czy witaminy E. Ta ostatnia zwyczajowo jest nazywana witaminą młodości, ponieważ jako silny przeciwutleniacz skutecznie neutralizuje wolne rodniki, a dodatkowo wykazuje właściwości regenerujące, odżywiające i nawilżająco-natłuszczające. Ponadto w oleju z czarnuszki znajdziesz takie minerały jak: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk, a także aminokwasy i saponiny.

Olej z czarnuszki – dla kogo?

Znając właściwości złota faraonów, trudno mieć jakiekolwiek wątpliwości, czy olej z czarnuszki jest zdrowy. Można śmiało stwierdzić, że to jeden z tych składników, który zdecydowanie warto na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu.

Ziarna czarnuszki mają dobroczynny wpływ na układ oddechowy. Liczne badania potwierdziły, że roślina może uśmierzać część objawów astmy. Dawkowanie oleju z czarnuszki powinno być jednak odpowiednio dobrane przez specjalistę.

Również alergicy nie powinni stronić od oleju wytwarzanego z ziaren czarnuszki. Wykazuje on bowiem działanie przeciwhistaminowe, co sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem terapii odczulającej.

Olej z czarnuszki polecany jest nie tylko na choroby układu oddechowego. Produkt posiada działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, a naukowcy dowiedli, że jest bardzo pomocny w zwalczaniu pasożytów, takich jak tasiemiec i owsiki.

Choć smak oleju z ziaren czarnuszki nie przypadnie każdemu do gustu, to ten specyfik zdecydowanie powinien znaleźć się w diecie osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Regularnie spożywana czarnuszka pomoże załagodzić objawy refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także zatrucia pokarmowego.

Oprócz powyżej wymienionych właściwości olej z czarnuszki skutecznie obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. W efekcie regularne spożywanie oleju może przyczynić się do zahamowania rozwoju cukrzycy typu II, miażdżycy czy innych schorzeń układu naczyniowo-sercowego.

olej-z-czarnuszki-fiolki

Olej z czarnuszki – jak stosować i ile ma kalorii?

Deficyt kaloryczny to konieczność, jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak nie tylko osoby na diecie powinny orientować się, ile kcal przyjmują każdego dnia – zbilansowana dieta ma istotny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia. Łyżka oleju z czarnuszki waży 8 g i zawiera około 72 kalorii. Wartość energetyczna w 100 gramach produktu wynosi natomiast około 900 kcal.

Olej z czarnuszki to substancja, która zazwyczaj nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych, dlatego nie ma ograniczeń w jego stosowaniu. Na ten produkt powinny jednak uważać kobiety w ciąży, ponieważ nasiona czarnuszki zawierają olejek o działaniu przeciwskurczowym. Olej z czarnuszki nie powinien się także znaleźć w diecie dzieci poniżej 3 roku życia.

Olej z czarnuszki posiada charakterystyczny smak, do którego można z czasem przywyknąć. W związku z tym najlepiej zacząć od przyjmowania małych dawek produktu – na początku wystarczy już nawet kilka kropli.

Jeśli zamierzasz stosować olej z czarnuszki wyłącznie jako dodatek do ulubionych dań, to nie musisz robić przerw w jego przyjmowaniu. Gdy jednak traktujesz go jako preparat leczniczy, wskazane jest wykonywanie przerw. Co więcej, zaleca się, by olej z czarnuszki przyjmować wraz z posiłkami.

Chociaż olej z czarnuszki bez wątpienia jest niezwykle wartościowym produktem, to mimo wszystko należy spożywać go z rozsądkiem. Tłuszcz powinien stanowić około 30% wartości energetycznej diety osoby dorosłej. Dwie łyżeczki oleju z czarnuszki każdego dnia w zupełności wystarczą, byś mógł się cieszyć dobrym zdrowiem i smukłą sylwetką.

olej-z-czarnuszki-nasiona

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Jesteś zaintrygowany właściwościami, które wykazuje olej z czarnuszki? Zastosowanie tego rodzaju tłuszczu w swojej diecie to dobry krok w stronę zdrowszego stylu życia.

Na samym początku warto zaznaczyć, że olej z czarnuszki może być stosowany wyłącznie na zimno. Nie podgrzewaj go, ani nie smaż na nim warzyw czy mięsa, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur traci on swoje prozdrowotne właściwości.

Olej z ziaren czarnuszki może być stosowany jako przyprawa czy też dodatek do potraw. Przygotuj na jego bazie zdrowy i szybki dressing do sałatek – wystarczy, że połączysz go z odrobiną oliwy, czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Łyżką oleju z czarnuszki możesz polać porcję ulubionej zupy krem, by nadać jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ten rodzaj tłuszczu jest doskonałym dodatkiem do twarogów, sosów, past kanapkowych czy makaronów.

Kilka kropli oleju możesz dodać do owocowego koktajlu, porannej owsianki z suszonymi owocami lub muesli z jogurtem – gwarantujemy, że nie poczujesz żadnej różnicy w smaku!

Olej z czarnuszki. Jak stosować w kosmetyce?

Upiększające właściwości oleju z ziaren czarnuszki doceniała już sama Kleopatra. Jeśli chcesz poczuć się jak ta egipska władczyni, włącz ten niezwykle cenny produkt do swojej codziennej pielęgnacji.

Olej z czarnuszki z powodzeniem może być stosowany jako alternatywa dla kremu – doskonale łagodzi podrażnienia, latem chroni przed poparzeniami słonecznymi, a w zimowych miesiącach zmniejsza ryzyko wysychania naskórka.

Jeśli marzysz o długich, zdrowych i mocnych paznokciach, to koniecznie zastosuj domową kurację na bazie oleju z czarnuszki. Kilka łyżek olejku wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie wmasuj w płytkę paznokcia i skórki.

Olej z czarnuszki może być prawdziwym wybawieniem dla posiadaczek skóry problematycznej. Ten naturalny produkt likwiduje zaskórniki, reguluje wydzielanie sebum oraz posiada silne działanie przeciwzapalne. Cera dojrzała pokocha go za to, że skutecznie opóźnia proces starzenia się skóry.

Czarnuszka doskonale działa nie tylko na skórę i paznokcie. Olej z tych niepozornych ziarenek wzmacnia włosy, pomaga zwalczyć łupież oraz zmniejsza problem wypadania włosów.

olej-z-czarnuszki-butelki

Olej z czarnuszki – jaki wybrać?

Przekonały Cię cudowne właściwości, jakie wykazuje olej z czarnuszki? Jaki wybrać, by mieć pewność, że masz do czynienia z produktem najlepszej jakości?

Podczas zakupów zwróć uwagę na to, by olej z czarnuszki był nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno. Koniecznie przechowuj go w ciemnej butelce w miejscach o niskiej temperaturze. Produkt nie powinien być narażony na działanie promieni słonecznych.

Olej z czarnuszki dostępny w asortymencie Spiżarni Schroniska Bukowina jest wolny od zbędnych dodatków, nierafinowany i nieoczyszczony. Produkt zamknięty jest w szklanej butelce wykonanej z ciemnego szkła, o pojemności 250 ml.

olej-z-czarnuszki-butelka

Odkryj dobroczynne właściwości oleju czarnuszki!

Nie zwlekaj ani chwili dłużej i już teraz zaopatrz się w doskonałej jakości olej z czarnuszki. Właściwości prozdrowotne tego produktu są naprawdę imponujące!

Każda pora jest dobra, by zacząć dbać o swoje zdrowie. Schronisko Bukowina z największą przyjemnością zaopatrzy Cię w smaczne i wartościowe produkty – szybko i bez konieczności wychodzenia z domu!