
Naturalnie kiszona kapusta z marchewką

Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Aromatyczna i zdrowa kapusta kiszona z marchewką
Pasteryzowana kapusta kiszona z marchewką to produkt w 100% naturalny, który powstał na podstawie tradycyjnego przepisu, bez dodatku konserwantów i innych sztucznych substancji. Do jej przygotowania użyliśmy jedynie soli i odrobiny marchewki. Gwarantujemy, że w składzie nie znajdziesz octu. Z kapusty kiszonej korzystamy również w naszej restauracji, to właśnie jej zawdzięczamy niepowtarzalny smak kwaśnicy. Połączenie kiszonej kapusty i marchewki z solą jest proste, minimalistyczne i do tego przepyszne. To sprawia, że oferowana kapusta kiszona jest wyjątkowa — zdrowa, tradycyjna i świetna w smaku. Kapusta kiszona została zamknięta w słoiku o wadze 870 g.
Jak robimy naszą kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona to poszatkowana i intensywnie posolona biała kapusta, która została poddana procesowi fermentacji. Fermentacja powoduje powstawanie kwasu mlekowego – składnika, który nadaje kwaśny smak kapuście. Jesteś ciekaw, w jaki sposób przyrządzamy naszą naturalnie kiszoną kapustę?
To ile soli do kiszenia kapusty należy dodać, zależy od wagi kapusty, którą chcemy ukisić. Zazwyczaj na 1 kilogram takiej kapusty dodajemy 20 gramów soli. Ważne, aby zważyć kapustę już po usunięciu zniszczonych liści i głąba. Dzięki temu możemy dokładnie oszacować odpowiednią ilość faktyczną, jaka jest nam potrzebna do ukiszenia warzywa. Najwygodniej jest zważyć odpowiednio przygotowaną kapustę od razu przed szatkowaniem. Po zważeniu i obliczeniu ile soli będziemy potrzebować, kapustę szatkujemy, czyli starannie kroimy w cienkie paseczki, wykorzystując do tego celu szatkownicę. Tak przygotowany produkt układamy warstwowo w naczyniu z kamionki, gdzie najpierw ląduje kapusta, a następnie sól. Każdą warstwę ugniatamy drewnianym narzędziem. Odpowiednio ułożoną kapustę przykrywamy glinianym talerzykiem, tak aby wydobywająca się z niej woda, mogła ją całkowicie zakryć. Naszą kapustę kisimy w tradycyjny sposób, a cały proces obserwujemy bacznym okiem.
Poznaj dania, które przygotujesz z użyciem kapusty kiszonej
Z uwagi na swój tradycyjny smak kapusta kiszona doskonale nadaje się do dań typowo polskich. Świetnie sprawdzi się na przykład jako podstawa aromatycznego, rozgrzewającego bigosu, czy duszonego schabu góralskiego. Jeśli jesteś fanem zup, z dodatkiem kiszonej kapusty przygotujesz kapuśniak albo tradycyjną kwaśnicę. Zastosowań tego produktu może być oczywiście znacznie więcej. Bardzo znana i przez wielu lubiana jest również kapusta z grochem, która cieszy się szczególną popularnością w święta Bożego Narodzenia tak jak i pierogi z kapustą i grzybami. W końcu kapustę kiszoną wykorzystasz do przygotowania łazanek, które w połączeniu z suszonymi, leśnymi grzybami będą smakowały obłędnie. Z kolei smaczna surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i cebuli to świetny dodatek obiadowy do ryby i ziemniaczków.
Kiszona kapusta jest popularnym elementem kuchni nie tylko polskiej. Stosowana bywa również w kuchni niemieckiej, francuskiej czy rosyjskiej. Potrawy z jej udziałem przygotowywane są również w Holandii, Włoszech, a nawet w Korei, gdzie z kapusty robi się słynne koreańskie kimchi. Ciekawostką jest również to, że w Stanach Zjednoczonych świętuje się dzień kiszonej kapusty. Nie ma się co dziwić, gdyż jest to przysmak, który będzie smakował rewelacyjnie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Kiszona kapusta – odkryj moc prawdziwego smaku
Kapusta kiszona to produkt, który ma wielu zwolenników. W polskiej kuchni znajduje szerokie zastosowanie, a ze względów zdrowotnych w ostatnich latach zdobyła bardzo duże zainteresowanie.
Kiszenie kapusty domowym sposobem to coraz bardziej popularny zabieg przeprowadzany w kuchniach przez domowników. Przede wszystkim można samemu przyrządzić wartościowy produkt, który będzie służył całej rodzinie i będzie prawie zawsze pod ręką. Kiszenie kapusty w domu jest procesem długotrwałym, ale warto poczekać, aby ostatecznie korzystać ze świetnych możliwości kulinarnych i zdrowotnych kapusty.
Do przygotowania kapusty kiszonej użyliśmy starannie wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości, co z kolei przełożyło się na jej doskonały smak. Kapusta pozyskiwana jest od zaufanych, lokalnych dostawców. Została ukiszona w tradycyjny, naturalny sposób, bez dodatku octu i kwasu mlekowego. Kiszonka to produkt godny polecenia, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. W łatwy sposób można ją wykorzystać i przyrządzić pyszne potrawy. Kapusta kiszona to również świetny wybór jesienią i zimą jako zamiennik świeżych warzyw, których w tym okresie jest znacznie mniej niż latem.
Czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej?
Na pierwszy rzut oka oba produkty mają podobny wygląd. Są szatkowane i ubijane, jednak kolejne kroki ich produkcji różnią się diametralnie. Kapusta kwaszona zalewana jest octem z dodatkiem cukru i substancji konserwujących. Nie zachodzi w niej zatem proces fermentacji, jest od razu gotowa do spożycia. W przypadku kapusty kiszonej jest zupełnie inaczej. Poddawana jest ona naturalnemu procesowi fermentacji, który może trwać nawet do 2 tygodni. Podczas tego procesu wytwarzane są cenne bakterie kwasu mlekowego. Tak przygotowana kapusta kiszona zawiera probiotyki istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i jest o wiele smaczniejsza.
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
Powodów, dla których warto sięgać po kiszoną kapustę, jest naprawdę mnóstwo, a jednym z nich jest jej niska kaloryczność. A jak to w przypadku warzyw bywa, w 100 g produktu znajduje się jedynie 17 kcal ! Kiszona Kapusta bogata jest w witaminy i składniki mineralne, np. witaminę C, E, a także wapń, magnez, potas i inne naturalnie występujące przeciwutleniacze, np. karotenoidy oraz polifenole, czyli substancje opóźniające proces starzenia i chroniące organizm przed chorobami. Najważniejsze są jednak bakterie Lactobaccilus, będące probiotykami i wspomagające pozytywny rozwój flory bakteryjnej jelit. Dzięki temu kiszona kapusta wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego. Takie właściwości wykazuje również sok z kiszonej kapusty.
Z powyższych względów kapusta kiszona wchodzi w kanon zdrowej diety, ale nie będzie odpowiednia dla każdego — ostrożność powinny zachować osoby mające problemy z żołądkiem. Poza tym kapusta kiszona może być z powodzeniem stosowana w diecie osób cierpiących na różne choroby cywilizacyjne, np. choroby serca, cukrzycę (typu I i II), nowotwory.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Skład: | kapusta biała, woda, marchew (3%), sól |
Gramatura: | 860 g |
Data ważności: | minimum pół roku |
Tylko naturalne składniki: | Tak |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | szklany słoik |
Sposób przechowywania: | temperatura pokojowa |
Sposób przechowywania po otwarciu: | lodówka |
Produkt własny: | Tak |
Produkt importowany: | Nie |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 15 kcal |
Tłuszcz: | 1 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 1 g |
Węglowodany: | 1 g |
W tym cukry: | 1 g |
Białko: | 1 g |
Sól: | 1,3 g |
Opinie
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.