Boczek na grilla – 7 pomysłów, jak przygotować smaczne przekąski z grilla
Majówka zbliża się wielkim krokami, a wraz z nią wielkie otwarcie sezonu grillowego. Szaszłyki, kiełbaski czy skrzydełka? My ze swojej strony polecamy boczek – na grilla nadaje się wręcz idealnie! Jak go przygotować, by pysznie smakował i z czym najlepiej podawać ten rodzaj mięsa? Podpowiadamy!
Spis treści:
1. Co można zrobić z boczku na grilla? 7 propozycji
2. Z czym podawać szybkie przekąski z grilla?
3. Boczek z grilla to doskonała propozycja na majówkę i nie tylko!
Co można zrobić z boczku na grilla? 7 propozycji
Ciepłe, wiosenne dni sprzyjają odpoczynkowi na świeżym powietrzu. Aby móc się w pełni zrelaksować, potrzebujesz czegoś więcej, niż tylko wygodnego leżaka w ogrodzie – smaczne i szybkie przekąski z boczku zaspokoją nawet wilczy apetyt.
Grillowanie w wielkim stylu nie wymaga dużych nakładów pracy i wyszukanych składników – proste, smaczne i szybkie menu skomponujesz w kilka chwil. Koniecznie zaopatrz się w dobrej jakości boczek – na grilla nadaje się on wprost doskonale, a co więcej, możesz go przygotować na wiele różnych sposobów!
Spiralki z boczku
Prostota zawsze się obroni – ten przepis jest tego najlepszym przykładem. Zawijany boczek w marynacie z dodatkiem papryczki chili to przekąska, która przypadnie do gustu miłośnikom ostrych smaków.
W pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek, 2 łyżki pikantnego keczupu, słodką i ostrą paprykę oraz przyprawę do grilla. Plastry boczku zamarynuj w gotowym sosie i pozostaw na minimum godzinę. Każdy plaster boczku zawiń na patyczek do szaszłyków i piecz na grillu, aż się mięso się zarumieni.
Grillowane szparagi w boczku
Szparagi to smaczne warzywa, które doskonale nadają się na grilla – podobnie jak aromatyczny boczek. To połączenie, które pokochają Twoje kubki smakowe! Szparagi dokładnie opłucz, odłam zdrewniałe końce i zawiń w plastry boczku. Danie posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek. Szparagi ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez co najmniej 5 minut. Obracaj je co minutę, by równomiernie upiekły się z każdej strony.
Grillowane szparagi w boczku doskonale smakują z czosnkowym sosem. Wystarczy, że do pojemnika blendera wlejesz jogurt naturalny, dodasz 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku i ulubione przyprawy – na przykład sól, pieprz, zioła prowansalskie czy suszony czosnek. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i odstaw sos na chwilę do lodówki.
Grillowany boczek ze śliwką
Boczek z grilla doskonale komponuje się nie tylko z warzywami, ale również z owocami! Jeśli chcesz spróbować nowych smaków, to koniecznie zdecyduj się na połączenie boczku i suszonych śliwek lub moreli.
Suszone owoce zawiń w plastry boczku i nabij na metalowe szpikulce do grillowania albo drewniane wykałaczki. Danie grilluj przez około 4 minuty z każdej strony. Przysmak możesz podawać solo lub dodać grillowany boczek ze śliwkami i morelami do ulubionej sałatki. My polecamy połączenie mieszanki sałat z rukolą, orzechów włoskich oraz sera gorgonzola.
Boczek w stylu azjatyckim
W kuchni nie lubisz nudy? Ta azjatycka marynata do boczku na grilla to prawdziwa eksplozja smaków! Do miseczki wlej łyżeczkę sosu sojowego, dodaj 5 łyżeczek pasty tamaryndowej, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki mirin oraz płatki chili. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W gotowej marynacie zamocz plastry boczku i pozostaw na minimum godzinę. Gdy upłynie wyznaczony czas, każdy plasterek boczku nadziej na patyczek w kształt harmonijki. Mięso grilluj do momentu, aż będzie rumiane. Boczek podawaj z ugotowanym ryżem.
Kurczak w boczku
Zastanawiasz się, co można zrobić z boczku? Duet kurczak i boczek to prawdziwa rozpusta dla miłośników mięsnych przysmaków z grilla!
Udka z kurczaka podziel na mniejsze porcje jeśli są bardzo duże. Każde udko dokładnie owiń w plaster boczku. Mięso dokładnie pokryj domową marynatą z przeciśniętego przez praskę czosnku, miodu, musztardy, oliwy, soli, pieprzu i tymianku. Danie grilluj do miękkości, pamiętając o tym, by często obracać mięso. Podczas grillowania smaruj boczek marynatą, by dokładnie nią nasiąkł.
Szaszłyki z boczkiem
Nie możemy sobie wyobrazić grilla w gronie przyjaciół czy rodziny bez pysznych szaszłyków z boczkiem! Ich zaletą jest to, że szybko się je przygotowuje, a na patyczek możesz nabić takie warzywa, jakie tylko lubisz.
Boczek oraz umytą i osuszoną paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w grube plastry, cebulę w ćwiartki, a pieczarki na pół. Na patyczki szaszłykowe nakłuwaj na przemian boczek, paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię. Całość pokryj marynatą domowej roboty – oliwę z oliwek wymieszaj z octem balsamicznym, sokiem z cytryny, musztardą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami.
Kozi ser i daktyle w boczku
Połączenie słodkich daktyli, lekko cierpkiego ser koziego i aromatycznego boczku nigdy nie zawodzi! Ta przekąska to doskonała propozycja na imprezę, którą przygotujesz już w kilkanaście minut.
Plastry boczku przekrój na pół. W środku daktyli zrób niewielkie otwory, a następnie włóż w nie porcje koziego sera. Każdego daktyla ułóż na końcu plastra boczku i dokładnie zwiń. Przebij słodki przysmak wykałaczką, by unieruchomić końcówki mięsa. Grilluj do momentu, aż boczek się przyrumieni. Ta prosta przekąska doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Z czym podawać szybkie przekąski z grilla?
Boczek na grilla to sprawdzone rozwiązanie, które nie może się nie udać. Jednak nie samym boczkiem żyje człowiek! Aby podkreślić smak i aromat mięsa, zestaw je z innymi, równie pysznymi, składnikami!
W towarzystwie świeżych grillowanych warzyw
Grillowany boczek to coś, co kochają Polacy. Aby dostarczyć swojemu organizmowi zbilansowany posiłek, nie zapomnij także o warzywach. Upiecz na grillu cukinię, bakłażana, pieczarki czy paprykę i już – smaczne, szybkie i zdrowe danie gotowe!
Jeśli wolisz jeść warzywa bez poddania ich obróbce termicznej, to grillowany boczek świetnie komponuje się także ze świeżymi, lekkimi sałatkami. Ta z młodych liści szpinaku, truskawek i sera feta z dodatkiem orzechów i awokado przypadnie do gustu miłośnikom niebanalnych rozwiązań.
Z oscypkiem i żurawiną
Wiesz, co jeszcze podkreśli niepowtarzalny smak i aromat grillowanego boczku? Mięso doskonale smakuje z oscypkiem i konfiturą z żurawiny. Obydwa składniki możesz upiec na grillu osobno lub zawinąć góralski przysmak w plastry boczku. W każdym wypadku smak przekąski będzie oszałamiający!
Z frytkami z batatów
Każdy dobrze wie, jak smakują ziemniaki z grilla czy ogniska. Tym razem zdecyduj się na kuchenny eksperyment i przygotuj frytki ze słodkich batatów. Możesz je upiec zarówno w piekarniku, jak i na grillu – decyzja należy wyłącznie do Ciebie!
Boczek z grilla doskonale komponuje się z bezmięsnymi składnikami. Postaraj się, aby jarskich dodatków nie zabrakło także na Twoim stole – wszyscy odwiedzający Cię wegetarianie będą Ci za to niezmiernie wdzięczni.
Boczek z grilla to doskonała propozycja na majówkę i nie tylko!
Długi weekend majowy tuż, tuż, więc koniecznie wypróbuj nasze propozycje na przekąski z boczkiem na grilla. Nie musisz nawet wychodzić z domu, by zaopatrzyć się w doskonałej jakości składniki – boczek od sprawdzonych dostawców znajdziesz bowiem w asortymencie naszej Spiżarni! Schronisko Bukowina z ogromną przyjemnością dostarczy Ci zakupy tuż pod same drzwi.