Kolacja z ryżem na 7 sposobów - zainspiruj się!
Codzienne gotowanie minimum trzech dań wymaga dużych pokładów kreatywności. Nie odpuszczaj ostatniego posiłku dnia i przygotuj smaczne potrawy na bazie ryżu. Z czym ryż na kolację smakuje najlepiej? Podpowiadamy!
Codzienne gotowanie minimum trzech dań wymaga dużych pokładów kreatywności. Nie odpuszczaj ostatniego posiłku dnia i przygotuj smaczne potrawy na bazie ryżu. Z czym ryż na kolację smakuje najlepiej? Podpowiadamy!
Spis treści:
1. Kolacja z ryżem – 7 propozycji
2. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania kolacji z ryżem?
3. Wprowadź nowe dania do swojej kuchni
Kolacja z ryżem - 7 propozycji
Chyba każdy zna popularne przysłowie: „Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. My jesteśmy zdania, że ostatni posiłek dnia jest równie ważny, co ten pierwszy.
Bez wątpienia najwięcej czasu i uwagi poświęcamy na przygotowanie smacznego obiadu. Kolacja najczęściej przyrządzona jest na szybko i z podstawowych składników. Na całe szczęście, pyszna kolacja z ryżem może być przygotowana już w kilkanaście minut. Ten pożywny składnik można zajadać w wielu wydaniach – zarówno na słono, jak i na słodko. Właśnie takie różnorodne przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie – znajdziesz je poniżej!
Jednogarnkowe danie z mielonym mięsem i ryżem
Zamiast tracić wieczór na zmywanie naczyń, wykorzystaj wolną chwilę, by się zrelaksować. Jednogarnkowe danie z mielonym mięsem, ryżem i papryką to pomysł na szybką i prostą kolację.
Do dużego garnka wlej trzy łyżki oliwy, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i starty czosnek. Do warzyw dodaj mielone mięso i dokładnie obsmaż z każdej strony. Dołóż pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie wsyp suchy ryż i zamieszaj. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i bulion. Danie dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Garnek przykryj i potrawę gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Całość posyp startą mozzarellą i podgrzewaj do czasu, aż ser się roztopi.
Pudding ryżowy
Jeśli jesteś fanem kolacji na słodko, to koniecznie wypróbuj pyszny pudding ryżowy z dodatkiem cynamonu. W dużym garnku roztop masło, a następnie dodaj mleko, ryż, szczyptę soli oraz laskę cynamonu lub esencję z wanilii. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez około 40 minut, często mieszając. Na samym końcu dodaj odrobinę cukru do smaku i mieszaj, aż składnik się rozpuści. Pudding zdejmij z ognia i podawaj z cynamonem.
Wegetariańskie kotleciki z ryżem
Kolejna szybka kolacja z ryżem to wegetariańskie kotleciki. Danie jest bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzi się jako obiado-kolacja.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie – powinien być miękki, aby kotleciki się nie rozpadały podczas formowania. Po ugotowaniu ryż przelej zimną wodą na sitku i poczekaj, aż nadmiar płynu odcieknie. Przełóż go do miski, dodaj posiekaną cebulę, starty parmezan, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki. Masę dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Wbij jedno, średniej wielkości jajko, i całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotlety, które następnie panieruj w bułce tartej. Kotleciki smaż na oliwie na złoty kolor i podawaj z lekką sałatką.
Ryż z warzywami na boczku
Kolacja z ryżem nie musi być skomplikowana. Ryż z warzywami na patelnię i boczkiem to smaczne danie, które przygotujesz już w kilkanaście minut.
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mrożone warzywa na patelnię duś z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć ugotowany ryż. Dodaj do smaku sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi oraz płatki chilli. Duś jeszcze przez chwilę i gotowe!
Zupa à la gołąbki
Pyszna zupa à la gołąbki to doskonały pomysł na kolacje z ryżem – danie świetnie rozgrzeje w jesienne i zimowe wieczory.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj mielone mięso, a następnie dokładnie obsmaż je z każdej strony. Dodaj drobno posiekanego pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz masło i smaż przez około 5 minut. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, sól, pieprz i wymieszaj. Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj posiekaną kapustę i suchy ryż. Gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Do garnka wrzuć rozdrobnione pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, a następnie gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Zupę podawaj z pieczywem.
Lekka sałatka z ryżem
Nie lubisz objadać się wieczorem? Ryż na kolację w formie sałatki zaspokoi Twój apetyt, ale nie sprawi, że poczujesz się ciężko.
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wyłóż go na talerz, by się ostudził. Ananasa i ogórka obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Do salaterki dodaj przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę z puszki, ananasa i ogórka. Składniki dopraw solą do smaku. Dodaj odrobinę soku z limonki, 2 łyżki syropu klonowego oraz listki kolendry.
Ryż z jabłkami
Nie wiesz, z czym jeszcze jeść ryż? Kolacja na słodko przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale również Twoim dzieciom. Przypomnij sobie smak dzieciństwa i przygotuj pyszny ryż z jabłkami i cynamonem.
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj odrobinę cukru, a następnie wrzuć na patelnię i podgrzewaj na maśle, aż będą miękkie i szkliste. Dodaj ryż oraz ulubione dodatki takie jak cynamon i śmietana. Dokładnie wymieszaj i podawaj gorące.
Jeśli nie przepadasz za jabłkami, to ugotowany ryż możesz polać owocowym jogurtem w ulubionym smaku.
ZERO WASTE - jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania kolacji z ryżem?
Zaradna Pani domu potrafi wyczarować coś z niczego. Każdego roku do śmieci trafia kilka milionów ton jedzenia. Łatwo możesz temu zapobiec i dołożyć swoją cegiełkę do dbania o środowisko. Oprócz planowania budżetu i udawania się na zakupy z listą niezbędnych składników postaraj się gotować dania z produktów, które już masz w swojej kuchni.
Z nadmiaru ryżu, który ugotowałeś z myślą o przygotowaniu domowych gołąbek, możesz na przykład zrobić farsz do nadziewanej papryki. Dodaj do niego resztkę boczku oraz warzywa, które zaczynają tracić świeżość.
Zamiast makaronu do swojej ulubionej zupy dodaj ryż, który został Ci po wczorajszym obiedzie. Na pewno posmakuje Ci pyszna zupa ogórkowa na żeberkach z ryżem czy pomidorowa ze świeżych warzyw.
Idea ZERO WASTE pozwoli Ci nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale również pobudzi Twoją kreatywność, by w kuchni próbować nowych smaków i potraw. Pamiętaj, że podczas gotowania ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia!
Wprowadź nowe dania do swojej kuchni
Kolacja z ryżem może być naprawdę apetyczna – wystarczy, że wypróbujesz dowolny z przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Na słodko, słono a może wytrawnie? To Twoja decyzja!
Ryż i wiele innych składników na pyszne i zdrowe śniadania, obiady czy kolacje znajdziesz w naszej Spiżarni. Schronisko Bukowina dostarczy Ci Twoje ulubione produkty pod sam próg – bez wychodzenia z domu!