Przepis na rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej uwielbianych klasyków, jeżeli chodzi o wypieki. Może być podawane na wiele sposobów i w różnych formach: jako ciasto wypieczone w okrągłej formie, jako chlebek, a także jako muffinki kochane zwłaszcza przez najmłodszych. Zachęcamy do przygotowania naszego przepisu na ciasto drożdżowe z kruszonką – recepturę znajdziesz we wpisie!
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej uwielbianych klasyków, jeżeli chodzi o wypieki. Może być podawane na wiele sposobów i w różnych formach: jako ciasto wypieczone w okrągłej formie, jako chlebek, a także jako muffinki kochane zwłaszcza przez najmłodszych. Zachęcamy do przygotowania naszego przepisu na ciasto drożdżowe z kruszonką – recepturę znajdziesz we wpisie!
Spis treści:
1. Ciasto drożdżowe - przepis
2. Z czym podawać ciasto drożdżowe?
3. Jakie dodatki umieścić na cieście drożdżowym?
4. Zaskocz swoich bliskich ciastem drożdżowym lekkim jak chmurka
Umiejętność przygotowania ciasta drożdżowego jest bardzo pożądana w wielu polskich domach. Kto nie lubi mięciutkiego ciasta lub drożdżówek wypchanych po same brzegi pysznym nadzieniem? No właśnie! Praktycznie wszyscy uwielbiają ten smak. Warto nauczyć się robić klasyczne ciasto drożdżowe, dzięki czemu inne wariacje nie będą dużym problemem w przyszłości.
Nasz przepis na ciasto drożdżowe jest klasyczny – ciasto jest puszyste i delikatne, a jego wierzch jest udekorowany uzależniająco pyszną kruszonką. Przekonaj się samodzielnie, jak niezwykły ma smak!
Polecamy także: Łatwy mazurek – przepis, który wykorzystasz nie tylko podczas Wielkanocy
Ciasto drożdżowe – przepis
Składniki na dwie tortownice ciasta o wymiarach 24 cm
• mąka pszenna Caputo Pasticceria – 1 kg,
• drożdże świeże – 1 kostka (100 g); można użyć suszonych w ilości ok. 20 g,
• żółtka jaja (w temperaturze pokojowej) – 10 sztuk,
• masło klarowane (roztopione i ostudzone) – 1 kostka (200 g),
• mleko 3,2% (ciepłe, letnie) – 2 szklanki (ok. 450/500 ml),
• cukier trzcinowy – ¾ szklanki (180 g),
• cukier waniliowy – 40 g,
• rodzynki, żurawina suszona – ok. 100–150 g,
• sól – szczypta.
Składniki na kruszonkę do ciasta:
• mąka pszenna – 150 g,
• cukier trzcinowy – 100 g,
• masło – 100 g.
KLIKNIJ TUTAJ, BY DODAĆ SKŁADNIKI DO KOSZYKA
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania rozczynu: pół szklanki mleka podgrzej do temperatury nie większej niż 35–40°C. Dodaj do niego drożdże, łyżkę cukru i pół szklanki mąki pszennej. Całość wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Rodzynki lub żurawinę zalej pozostałym ciepłym mlekiem i pozostaw na czas wyrastania rozczynu.
3. W rondelku rozpuść masło. Zostaw do ostudzenia.
4. Gdy rozczyn rośnie, przygotuj składniki na ciasto: do dużej miski przesiej mąkę, sól i dodaj cukier trzcinowy oraz waniliowy. Wymieszaj dokładnie.
5. Do miski z suchymi składnikami dodaj żółtka jaja, mleko z rodzynkami, a także wyrośnięty rozczyn, całość wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Musisz zrobić to dokładnie, dlatego możesz użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
6. Gdy wyrobisz już trochę ciasto, czyli po ok. 3–4 minutach, możesz dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Gdy dodasz masło, ponownie zacznij wyrabiać ciasto, aby wtłoczyć w nie rozpuszczony tłuszcz.
7. Gdy ciasto będzie wyrobione, czyli po 5–7 minutach dokładnego wyrabiania, przykryj je czystą ściereczką i zostaw do wyrastania w ciepłym miejscu – zajmie to około godzinę.
8. W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: połącz zimne, pokrojone w drobną kostkę masło z cukrem i mąką, rozetrzyj w palcach i uformuj kulkę, którą następnie wstaw do lodówki.
9. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy bez dodatkowego wyrabiania na blacie. Ponownie przykryj czystą ściereczką i zostaw do kolejnego wyrastania na 20–30 minut.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 175°C (góra –dół).
11. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, a piekarnik będzie rozgrzany, rozetrzyj ręcznie kruszonkę na powierzchni ciasta. Kruszonka powinna być drobna i równomiernie rozłożona.
12. Wstaw ciasto z kruszonką do piekarnika i piecz przez 30–40 minut. Gdy ciasto się upiecze, zacznij studzić je w lekko uchylonym piekarniku przez 15 minut, a następnie na kratce, wyjęte z formy.
Wskazówka:
Ciasto możesz upiec również ze świeżymi owocami sezonowymi, np. jabłkami, śliwkami lub malinami. W takim wypadku przed posypaniem ciasta kruszonką ułóż na nim drobne kawałki owoców, a dopiero później posyp owoce startą kruszonką.
Z czym podawać ciasto drożdżowe?
Świeże ciasto drożdżowe z kruszonką najlepiej smakuje z ciepłym mlekiem lub herbatą, np. zieloną herbatą z płatkami róży lub czarną z syropem malinowym. Możesz je jeść bez żadnych dodatków, ponieważ samo w sobie jest niezwykle pyszne. Jeśli jednak chcesz się na jakieś zdecydować, rozważ koniecznie konfiturę z malin, krem czekoladowy czy masło orzechowe.
Jakie dodatki można umieścić w cieście drożdżowym?
Ciasto drożdżowe może przybrać wiele form. Możesz nieźle zaszaleć z dodatkami zarówno wewnątrz ciasta, jak i na jego powierzchni. Do środka ciasta warto dodać suszone owoce namoczone w mleku. Idealnie do tego nadają się klasyczne rodzynki, ale spokojnie możesz wykorzystać inne suszone owoce, np. morele czy żurawinę. W sezonie letnim przygotuj ciasto drożdżowe z owocami, które są świeże, np. z truskawkami czy wiśniami. Je należy umieścić pod kruszonką.
Przeczytaj również: Marzy Ci się babka piaskowa? Z naszym przepisem upieczesz idealną!
Zaskocz swoich bliskich ciastem drożdżowym lekkim jak chmurka!
Przepis na ciasto drożdżowe jest pracochłonny, wymaga czasu i umiejętności wyrabiania ciasta, ale stosując się do naszych zaleceń, z pewnością upieczesz pyszne ciasto, które będzie puszyste i lekkie jak chmurka. Ciasto drożdżowe będzie świetnym wyborem na weekendowy deser dla rodziny i znajomych. Wykorzystując niestandardowe dodatki dostępne w sklepie Schroniska Bukowina, możesz nieźle zaskoczyć bliskich kreatywnością i znakomitym smakiem. Przekonaj się!