Kiełbasa krakowska sucha
Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Krakowska sucha – rarytas wśród przetworów mięsnych
Kiełbasa krakowska sucha to coś więcej niż zwykła wędlina. W składzie oprócz mięsa, soli peklującej, czosnku i przypraw nie ma nic więcej. Krakowska sucha z oferty Schroniska Bukowina to kiełbasa, która powstaje z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego, następnie wędzona jest naturalnym dymem i podsuszana. Kiełbasa ma niską zawartość tłuszczu: 7 procent. 100 gramów gotowego wyrobu powstaje z nie mniej niż 120 gramów mięsa. Kiełbasa jest pakowana w opakowanie próżniowe, które jeszcze lepiej zachowuje jej smak. Jedna porcja to 450-500 gramów produktu.
Kiełbasa krakowska sucha – odkryj moc prawdziwego smaku
Krakowska sucha z oferty Schroniska Bukowina przede wszystkim świetnie nadaje się na kanapki. Doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem oraz warzywnymi dodatkami, zwłaszcza w postaci na przykład ogórków kiszonych. Możesz jednak z powodzeniem dodać ją również do innych dań, w tym przygotowywanych na gorąco. Dobrze skomponuje się z jajecznicą. Z kolei danie chłopskie z dodatkiem krakowskiej suchej zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza. Z uwagi na tradycyjny sposób przygotowania, kiełbasa ta zaspokoi wymagania każdego fana polskich smaków. Z tego powodu możesz podarować ją jako prezent komuś, kto ceni sobie podobne potrawy. Ta kiełbasa stanowczo wyróżnia się spośród podobnych tego rodzaju.
Krakowska kiełbasa sucha – rozkoszna dla podniebienia
Krakowska sucha z oferty Schroniska Bukowina powstała z kilku składników: mięsa wieprzowego i wołowego, soli peklującej, czosnku i unikalnej mieszanki przypraw. Starannie wyselekcjonowane składniki najlepszej jakości sprawiają, że doskonale smakuje i swoim aromatem wyraźnie wyróżnia się spośród innych produktów. Jest to kiełbasa pozbawiona aromatów i wzmacniaczy smaków.
Historia kiełbasy suszonej krakowskiej
Początkowo wytwarzana była w XIX wieku w Krakowie z najlepszej jakości mięsa wieprzowego, jednak była tak smaczna, że zagościła również na pozostałych terenach. Była produktem, który wyszedł spod ręki majstra masarskiego Winctentego Sataleckiego z Krakowa. Ten z kolei dawne receptury odziedziczył po swoim zmarłym przodku. Obecnie krakowską kiełbasę produkuję się również w Austrii i Niemczech. Przysmak ten wpisany jest na listę produktów tradycyjnych.
Jak wygląda sucha krakowska?
Kiełbasa krakowska sucha staropolska to, innymi słowy, kiełbasa suszona, o walcowatym kształcie, grubo rozdrobniona, mająca długość batonów około 300 mm i średnicy 50-70 mm. Powierzchnia tego mięsnego przysmaku posiada barwę ciemnobrązową. Po przekrojeniu, wewnątrz szynki widoczne są wyraźnie większe kawałki mięsa najwyższej jakości o ciemnoróżowym kolorze. Z zewnątrz kiełbasa jest sucha, pomarszczona i lśniąca. Dzięki temu, że wszystkie składniki mięsne są starannie związane, produkt można w łatwy sposób kroić. Plasterki pokrojonej kiełbasy można porównać do witrażyka, ze względu na ich lekkie prześwity i charakterystyczny mozaikowy układ. Smak i zapach tego mięsnego wyrobu jest typowy dla peklowanych, wędzonych i pieczonych przysmaków. W suszonej kiełbasie można wyczuć przyjemne nuty pieprzu, czosnku oraz gałki muszkatołowej.
Staropolski smak wędliny
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego kiełbasa sucha z szynki ma tak liczne grono smakoszy? To nie tylko zasługa najlepszej jakości mięsa i starannie dobranej kompozycji przypraw. O smaku i aromacie kiełbasy wieprzowej decyduje również sposób przygotowania. Metoda produkcji tego rodzaju wyrobów mięsnych opiera się na klasycznych recepturach i procesach takich jak: peklowanie, osadzanie, wędzenie i suszenie. W efekcie suchego peklowania utrwalona zostaje barwa wędliny oraz przedłużona zostaje jej trwałość. To rarytas, który idealnie sprawdzi się na rodzinne biesiady — zniknie ze stołu w okamgnieniu!
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Marka: | Schronisko Bukowina |
SKU: | P5908252810031 |
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: | Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska |
Składniki: | mięso wieprzowe, mięso wołowe, peklosól, czosnek, przyprawy, cukier |
Gramatura: | 500 g |
Data ważności: | 14 dni |
Tylko naturalne składniki: | Nie |
Zagęszczacze i konserwanty: | Tak |
Opakowanie: | opakowanie próżniowe |
Sposób przechowywania: | temperatura do 5 st. C. |
Produkt importowany: | Nie |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Tak |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 282 kcal |
Tłuszcz: | 20 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 7,3 g |
Węglowodany: | 0,6 g |
W tym cukry: | 0,5 g |
Białko: | 25 g |
Sól: | 2,3 g |
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.