Kiełbasa krakowska sucha

Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Opłać zamówienie w ciagu , a wyślemy je jeszcze dzisiaj!
500 g
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
description

Opis

Naturalna krakowska sucha ze Schroniska Bukowina – rarytas wśród przetworów mięsnych

Nasza kiełbasa krakowska sucha to coś więcej niż zwykła wędlina. W składzie oprócz mięsa, soli peklującej, czosnku i przypraw nie ma nic więcej. Krakowska sucha ze Schroniska Bukowina to kiełbasa, która powstaje z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego, jest następnie wędzona naturalnym dymem i podsuszana. Kiełbasa ma niską zawartość tłuszczu: 7 procent. 100 gramów gotowego wyrobu powstaje z nie mniej niż 120 gramów mięsa. W odróżnieniu od tanich kiełbas nie dodajemy do niej wody, błonnika grochowego, albo białka sojowego. Produkt bezglutenowy. Kiełbasę znajdziesz w opakowaniu próżniowym, które jeszcze lepiej zachowa jej smak. Jedna porcja to 450-500 gramów produktu.

Kiełbasa krakowska sucha – odkryj moc prawdziwego smaku

Naturalna krakowska sucha ze Schroniska Bukowina przede wszystkim świetnie nadaje się na kanapki. Doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem oraz warzywnymi dodatkami, zwłaszcza w postaci na przykład ogórków kiszonych. Możesz jednak z powodzeniem dodać ją również do innych dań, w tym przygotowywanych na gorąco. Dobrze skomponuje się z jajecznicą. Z kolei danie chłopskie z dodatkiem krakowskiej suchej zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza. Z uwagi na tradycyjny sposób przygotowania, kiełbasa ta zaspokoi wymagania każdego fana polskich smaków. Z tego powodu możesz podarować ją jako prezent komuś, kto ceni sobie podobne potrawy. Ta kiełbasa stanowczo wyróżnia się spośród podobnych tego rodzaju.

Krakowska kiełbasa sucha – rozkoszna dla podniebienia, cenna dla zdrowia

 Krakowska sucha ze Schroniska Bukowina powstała z kilku składników: mięsa wieprzowego i wołowego, soli peklującej, czosnku i unikalnej mieszanki przypraw. Starannie wyselekcjonowane składniki najlepszej jakości sprawiają, że doskonale smakuje i swoim aromatem wyraźnie wyróżnia się spośród innych produktów. Tymczasem jest to kiełbasa pozbawiona aromatów i wzmacniaczy smaków. Warto wiedzieć, że najwięcej wartości odżywczych posiadają właśnie kiełbasy suche.

Historia kiełbasy suszonej krakowskiej

Początkowo wytwarzana była w XIX wieku w Krakowie z najlepszej jakości mięsa wieprzowego, jednak była tak smaczna, że zagościła również na pozostałych terenach. Była produktem, który wyszedł spod ręki majstra masarskiego Winctentego Sataleckiego z Krakowa. Ten z kolei dawne receptury odziedziczył po swoim zmarłym przodku. Obecnie krakowską kiełbasę produkuję się również w Austrii i Niemczech. Przysmak ten wpisany jest na listę produktów tradycyjnych.

Jak wygląda sucha krakowska?

Kiełbasa krakowska sucha staropolska to, innymi słowy, kiełbasa suszona, o walcowatym kształcie, grubo rozdrobniona, mająca długość batonów około 300 mm i średnicy 50-70 mm. Powierzchnia tego mięsnego przysmaku posiada barwę ciemnobrązową. Po przekrojeniu, wewnątrz szynki widoczne są wyraźnie większe kawałki mięsa najwyższej jakości o ciemnoróżowym kolorze. Z zewnątrz kiełbasa jest sucha, pomarszczona i lśniąca. Dzięki temu, że wszystkie składniki mięsne są starannie związane, produkt można w łatwy sposób kroić. Plasterki pokrojonej kiełbasy można porównać do witrażyka, ze względu na ich lekkie prześwity i charakterystyczny mozaikowy układ. Smak i zapach tego mięsnego wyrobu jest typowy dla peklowanych, wędzonych i pieczonych przysmaków. W suszonej kiełbasie można wyczuć przyjemne nuty pieprzu, czosnku oraz gałki muszkatołowej.

Staropolski smak wędliny

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego kiełbasa sucha z szynki ma tak liczne grono smakoszy? To nie tylko zasługa najlepszej jakości mięsa i starannie dobranej kompozycji przypraw. O smaku i aromacie kiełbasy wieprzowej decyduje również sposób przygotowania. Metoda produkcji tego rodzaju wyrobów mięsnych opiera się na tradycyjnych recepturach i procesach takich jak: peklowanie, osadzanie, wędzenie i suszenie. W efekcie suchego peklowania utrwalona zostaje barwa wędliny oraz przedłużona zostaje jej trwałość. To tradycyjny rarytas, który idealnie sprawdzi się na rodzinne biesiady — zniknie ze stołu w okamgnieniu!

attributes

Szczegóły

Informacje
SKU: P5908252810031
Skład: mięso wieprzowe, mięso wołowe, peklosól, czosnek, przyprawym cukier
Gramatura: 500 g
Data ważności: 14 dni
Tylko naturalne składniki: Nie
Zagęszczacze i konserwanty: Tak
Opakowanie: opakowanie próżniowe
Sposób przechowywania: lodówka
Marka własna: Tak
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Tak
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 282 kcal
Tłuszcz: 20 g
W tym tłuszcze nasycone: 7,3 g
Węglowodany: 0,6 g
W tym cukry: 0,5 g
Białko: 25 g
Sól: 2,3 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Kiełbasa krakowska sucha Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie