Pancakes - jak zrobić amerykańskie naleśniki tzw. pankejki?
Słyszeliście kiedyś o pancakes? Oczywiście, że tak! Te pyszne i puszyste naleśniki z pewnością są Wam znane szczególnie, jeśli jesteście rodzicami, bo pankejki to ulubiony przysmak wszystkich dzieci. Naleśniki w amerykańskim stylu są idealne na śniadanie, czy podwieczorek, a ich największą zaletą jest to, że smakują obłędnie niemal w każdej wersji - solo, z syropem klonowym, czy świeżymi owocami.
na skróty:
- amerykańskie pancakes - idealne pulchne placuszki na każdą porę dnia - poznajcie przepis na pankejki
- przygotujcie doskonałe pankejki razem z produktami z naszego sklepu online: konfitury, musy owocowe, powidła czy masła orzechowe i kremy do smarowania
Skąd się wzięły pankejki?
Pancake to puszysty placuszek, który zagościł w kuchni amerykańskiej za sprawą kolonistów z Europy już w XVIII wieku. Pierwszy przepis na naleśniki znalazł się w książce kucharskiej "American Cookery", gdzie nazwano je "Indian slapjack". Przygotowywano je wówczas bez dodatku środków spulchniających, z mąki kukurydzianej, mleka, masła i cukru. Z biegiem lat przepis uległ zmianie, przez co dziś możemy raczyć się pulchnymi placuszkami za sprawą proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, czy drożdży.
Czym pankejki różnią się od naleśników?
Amerykańskie naleśniki pancakes to nie to samo co francuskie crepe. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że do przygotowania pancakes używa się o wiele gęstszego ciasta oraz środków spulchniających. Można powiedzieć, że amerykańskie placuszki śniadaniowe przypominają nasze polskie racuchy, jednak są one od nich nieco cieńsze i bardziej delikatne. Kolejną różnicą jest sposób podania naleśników - otóż pankejków nigdy się nie zwija. Zazwyczaj układa się je jeden na drugim i podaje z ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić american pancakes?
Przepis na pancakes jest bajecznie prosty. Najważniejsze jest dokładne połączenie się składników. Jak zatem przygotować w szybki sposób puszyste pancakes w swojej kuchni? Wystarczy umieścić w misce suche składniki:
- 1 szklankę mąki pszennej,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- szczyptę soli,
a następnie je ze sobą wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodatnie do nich:
- 1 szklanki maślanki,
- 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
- i 1 jajka.
Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Niewielką ilość oleju wylewamy na ręcznik kuchenny i przecieramy nim patelnię teflonową. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placka i smażymy go na suchej patelni na średnim ogniu. Kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki, jest to sygnał, aby przewrócić go na drugą stronę. Gotowe puszyste placuszki ściągamy z rozgrzanej patelni i układamy na talerzu z ulubionymi dodatkami.
Pancakes – z czym je podać?
Idealne pancakes to niezwykle puszyste placki, które wprost rozpływają się w ustach. Ich największą zaletą jest to, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pancakesy są idealnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek, czy deser. Tradycyjne amerykańskie pankejki podawane są z kostką masła i syropem klonowym, jednak to, w towarzystwie, jakich dodatków je zaserwujemy, zależy tylko od naszej kulinarnej wyobraźni. Z czym najlepiej podać te puszyste placuszki?
Pankejk z kremem czekoladowym
Pyszny, amerykański naleśnik skąpany w czekoladowym kremie, to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli czekolady. Pancakesy będą świetnie smakowały posmarowane włoskim masłem czekoladowym Pan di Stelle, czy wyjątkowo delikatnym kremem z orzechów laskowych w akompaniamencie świeżych truskawek lub banana, czy też wiśni w syropie.
Placuszki dla maluszków
Mali smakosze często miewają dylematy żywnościowe, dlatego bezpiecznym połączeniem okażą się placuszki amerykańskie z serkiem waniliowym, rozdrobnionym bananem, czy malinami. Zamiast serka można wykorzystać jogurt naturalny lub wyciskany mus owocowy, czy truskawkowy dżem dostępny w naszym sklepie online Schronisko Bukowina.
Pancakes na bogato
A co powiedzielibyście na naleśniki z wielką ilością bitej śmietany i sezonowych owoców takich jak: truskawki, borówki i maliny? A wszystko to w akompaniamencie startej czekolady. Mmm pycha! Zamiast bitej śmietany możecie użyć także serka mascarpone, a zamiast sezonowych owoców warto wykorzystać brzoskwinie z puszki, ananasy, czy banany.
Placuszki z kremem pistacjowym i owocami
Pyszne amerykańskie naleśniki ułóżcie jeden na drugim i posmarujcie naprzemiennie: kremem pistacjowym, mascarpone i ulubionymi owocami. Z pistacjami najlepiej komponują się jabłka, gruszki, brzoskwinie oraz maliny, czy pomarańcze. To połączenie będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.
Pancakes w wersji wytrawnej
Pomimo, że tradycyjne naleśniki amerykańskie zazwyczaj kojarzą nam się z syropem klonowym i owocami to mogą również być podawane w wersji na słono. Tak, to możliwe! Jesteście ciekawi, w jakich wersjach występują? Podczas typowo amerykańskiego śniadania mogą one być zaserwowane ze smażonym bekonem, jajkami, kiełbaskami, czy tostami z serem.
Pancakes z jabłkami
Placki z jabłkami doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie lub lunch. Wystarczy na naleśniki położyć jabłka pokrojone w kostkę i podsmażone z dodatkiem cynamonu. Całość idealnie smakuje polana syropem klonowym lub bitą śmietaną.
Amerykańskie pancakes to nie tylko pyszna przekąska z USA, ale także świetny wybór dla każdego smakosza na całym świecie. Ich puszysta konsystencja, delikatny smak oraz uniwersalność sprawiają, że z łatwością możemy zasmakować w różnorodnych wariantach. Bez wątpienia, jest to przysmak, który warto wprowadzić do swojej kuchni i eksperymentować z różnymi dodatkami.
Pancakes świetnie sprawdzą się zarówno jako deser na słodko, z dodatkiem owoców, syropu klonowego czy kremu czekoladowego, jak i jako wytrawna przekąska z dodatkiem pieczonych warzyw, kremowego serka, wędlin czy sosów.