Jak piec pizzę w domu? Jaki piec do pizzy sprawdzi się najlepiej?
Pizza to jedno z naszych ulubionych dań, które z chęcią jemy zarówno jako obiad w tygodniu, jak i przy weekendowym spotkaniu ze znajomymi. Uwielbiamy to, że niemal w każdym miejscu możemy zamówić pizzę z dowozem do domu, ale coraz częściej pieczemy ją w domu samodzielnie. To danie, które łączy w sobie prostotę składników z zachwycającym i niepowtarzalnym smakiem. Sam proces przygotowania nie jest trudny, ale wymaga jednak trzymania się kilku ważnych zasad, by zawsze cieszyć się idealnie wypieczoną pizzą.
na skróty:
- Kluczem do udanej pizzy domowej jest wysoka temperatura pieczenia, dobre ciasto i jakościowe składniki.
- Oryginalne włoskie produkty znacząco podnoszą smak domowej pizzy - sprawdź naszą ofertę produktów do pizzy.
- Pizzę można piec zarówno na tradycyjnej blasze, jak i na specjalnym kamieniu do pizzy, który pochłania wilgoć i zapewnia równomierne pieczenie.
- Istnieją różne rodzaje kamieni do pizzy, w tym szamotowy, granitowy i ceramiczny, a pieczenie w domowym piekarniku zależy od jego maksymalnej temperatury.
- Profesjonalne pieczenie pizzy w piecach opalanych drewnem trwa około 90 sekund przy 500°C.
Domowa pizza z piekarnika elektrycznego – jak ją zrobić?
Sekretem udanej pizzy jest dobrze wyrobione i wypieczone ciasto, wysokiej jakości świeże składniki oraz maksymalna temperatura pieczenia, jaką oferuje nasz piekarnik. W restauracjach i pizzeriach coraz częściej mamy do czynienia z piecem na drewno, który gwarantuje perfekcyjny smak i aromat. Nagrzewa się on do niemal 500 stopni Celsjusza, dlatego cienka pizza neapolitańska jest w nim pieczona niecałe dwie minuty. W domowym piekarniku elektrycznym nie jest to możliwe, ale możemy przygotować sami wyśmienitą pizzę, która będzie smakować całej rodzinie. Aby upiec chrupiącą i równomiernie wypieczoną pizzę zwróć uwagę na wysoką temperaturę i termoobieg, a nie samo grzanie góra-dół, uzyskując w ten sposób skrócenie czasu pieczenia. Komora pieczenia musi być solidnie nagrzana, ponieważ nasz placek powinien znajdować się w piekarniku jak najkrócej. Unikniemy w ten sposób nadmiaru wilgoci, który sprawia, że spód pizzy robi się gumowaty.
Składniki sekretem udanej pizzy
Smak pizzy jest nie do podrobienia. Choć wszędzie na świecie przygotowuje się różnego rodzaju pieczone ciasto z dodatkami, to dobra pizza nie ma sobie równych. Nawet w zwykłym piekarniku uda się upiec pizzę, która wszystkich zachwyci, jeśli wybierzemy oryginalne włoskie produkty ze Schroniska Bukowina. Przetestuj pełne smaku sosy do pizzy z odpowiedniego gatunku pomidorów, dedykowaną specjalnie do pizzy mąkę oraz niepowtarzalne włoskie sery i wędliny, a poczujesz się jak na urlopie w słonecznej Italii. Kto raz spróbuje aromatycznej passaty, smakowitych włoskich kiełbasek i aksamitnych serów, ten już nie będzie chciał sięgać po zamienniki z marketu. Wszystkie sprowadzane przez nas produkty pochodzą od sprawdzonych dostawców i są efektem długoletnich poszukiwań. Oliwki czy przetwory w słoikach pochodzą bezpośrednio od włoskich plantatorów, a sprzedawane przez nas sery i wędliny przechodzą szczegółową kontrolę jakości na każdym etapie.
W naszym sklepie mamy dla Ciebie:
- mąka do pizzy
- ser do pizzy
- gotowy sos pomidorowy do pizzy lub pomidory San Marzano
- gotowe ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim !NOWOŚĆ!
- zobacz wszystkie: produkty na pizzę.
Na czym piec pizzę w domowym piekarniku? Kamień czy blacha?
Aby upiec pizzę w domowych warunkach możemy skorzystać z podstawowego wyposażenia naszego piekarnika czyli blachy lub kupić profesjonalny kamień do pizzy. Jeśli go nie masz, nie martw się, pizzę możesz upiec w każdej kuchni, zadbaj tylko o to, by jak najmocniej rozgrzać piekarnik. Podpowiemy, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym, by nasz wypiek był udany. Ciasto na pizzę powinno być właściwie wyrośnięte, a w całej komorze musi panować maksymalna temperatura, co skraca czas pieczenia i niweluje ryzyko, że nasze danie będzie twarde i suche. Wyższa temperatura sprawia także, że ładnie wyrastają brzegi pizzy. Uformuj ciasto, rozłóż na blaszce, rozsmaruj sos, następnie posyp serem i rozłóż ulubione składniki. Pizza na cienkim cieście będzie oczywiście potrzebować mniej czasu w piecu, niż pizza na grubym cieście. Kamień do pizzy pozwala przygotować pizzę nieco łatwiej, gdyż kamienie pochłaniają wilgoć i idealnie rozprowadzają ciepło, nadając przygotowanej w domowym zaciszu cudownej chrupkości.
Jakie są rodzaje kamieni do pizzy?
Najbardziej rozpowszechniony rodzaj kamienia do pizzy to szamotowy kamień wykonany z mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw. Jest on bardzo wytrzymały i doskonale utrzymuje temperaturę, rozprowadzając ją równomiernie po cieście. Bardzo szybko się nagrzewa i jest odporny na uszkodzenia, ale zdarza się, że trudno go domyć. Przy wyborze kamienia warto wziąć pod uwagę, jaką grubość ciasta lubimy. Do nieco grubszych lepiej sprawdzi się kamień granitowy, cięższy, ale gładszy od szamotowego i łatwiejszy w myciu. Świetnie pochłania wilgoć, dzięki czemu wypiek będzie chrupiący, ale nie suchy. Najtańszy, ale też najbardziej podatny na uszkodzenia, jest kamień ceramiczny.
W jakiej temperaturze piec pizzę?
Proces pieczenia powinien być jak najkrótszy, dlatego tak ważne jest, by ciasto było odpowiednio wyrośnięte, a nasz piekarnik nagrzany maksymalnie. W ilu stopniach piec pizzę? Zawsze używaj najwyższej temperatury, jaką oferuję Twój piekarnik. W domowych piekarnikach jest to zazwyczaj 220 lub 250 stopni, choć coraz częściej możemy się spotkać z piekarnikami wyposażonymi w specjalny program do pieczenia pizzy, które oferują temperaturę w wysokości 300, a nawet 350 stopni. Pieczone w wysokiej temperaturze ciasto ładnie wyrośnie, będzie rumiane, chrupkie, a ser perfekcyjnie zapieczony.
Jak długo piec pizzę w piekarniku?
Aby upiec pizzę w piekarniku domowym musimy go nieco przetestować i sprawdzić. W zależności od możliwości nagrzania oraz tego, czy ciasto wykładamy na blachę czy robimy pizzę na kamieniu, będziemy potrzebować innego czasu wypiekania. Pizza to danie, które możemy łatwo przeciągnąć, a nawet dodatkowa minuta w piecu może nam popsuć ucztę. Zazwyczaj ciasto potrzebuje około 10 minut w termoobiegu z grillem. Do podgrzania pizzy wystarczy dosłownie minuta czy dwie.
Jakie są rodzaje pieców do pizzy?
W restauracjach piecze się pizzę głównie w piecach opalanych drewnem, ale także w piecach gazowych, a nawet elektrycznych. Amatorzy domowej pizzy także mogą skorzystać z dodatkowych udogodnień i wybrać odpowiedni sprzęt dla siebie. Może to być piekarnik z funkcją pizzy lub domowy piekarnik do pizzy, który nagrzewa się do 400 stopni, będąc najbardziej zbliżonym do profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. Ranking pieców do pizzy w restauracjach zdecydowanie wygrywa piec opalany drewnem. Jeśli chcesz zrobić to danie w zwykłym piekarniku, warto piec pizzę na kamieniu.
Profesjonalny piec do pizzy - czas pieczenia pizzy
W temperaturze rzędu 500 stopni Celsjusza cienka pizza neapolitańska wypieka się już w 90 sekund, dlatego tak szybko podawane są pizze w restauracjach hołdujących włoskim tradycjom. Nieco grubsze placki pieczone w piecach gazowych i elektrycznych wymagają około 4, 5 minut pieczenia. Jeśli wybierzesz domowy piekarnik do pizzy też możesz zbliżyć się do takiego właśnie czasu.
Planujesz domową pizzę? Nie zapomnij o najlepszych składnikach
Schronisko Bukowina od lat zajmuje się importem wysokiej jakości produktów i półproduktów włoskich, które używane są na co dzień w restauracji, ale także oferowane klientom sklepi internetowego. Możesz wygodnie zamówić z dostawą do domu świetnej jakości mąkę do pizzy, sosy z włoskich odmian pomidorów, pyszną, aromatyczną wędlinę, a także doskonale piekące się sery do pizzy. Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom stworzyliśmy serię gotowych zestawów do wyrobu pizzy, które stanowią kompletną kompozycję niezbędną do wypieku tego pysznego dania w domowych warunkach. Dla osób szczególnie zwracających uwagę na czas spędzany w kuchni stworzyliśmy pyszne, autorskie gotowe spody do pizzy, dzięki którym już po 15 minutach w kuchni będziesz cieszyć się wyśmienitym, włoskim smakiem.