Góralska pizza z oscypkiem i żurawiną - nasz przepis Schronisko Bukowina

Góralska pizza z oscypkiem i żurawiną - nasz przepis Schronisko Bukowina

Kto powiedział, że pizza musi być zawsze klasycznym włoskim daniem? W kuchni warto eksperymentować i zabawić się w poszukiwacza doskonałych smaków. Co powiesz na pizzę w iście góralskim stylu? Podejmij wyzwanie kulinarnej eksploracji i stwórz nowe, niezwykłe kombinacje smakowe. Łap przepis na naszą autorską, apetyczną pizzę góralską z oscypkiem i żurawiną!

Na skróty:

  • włoski przysmak z regionalnymi dodatkami - góralska pizza to coś, czego koniecznie musisz spróbować
  • oscypek idealnie sprawdzi się na pizzy! Góralska wersja włoskiego specjału cieszy się dużą popularnością w Polsce.
  • na góralskiej pizzy oprócz oscypka może znaleźć się bryndza i korbacze
  • najważniejsze produkty na pizzę kupisz w naszym sklepie

Co to jest pizza góralska?

Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, to koniecznie powinieneś spróbować góralskiej pizzy! To nic innego, jak kompozycja tradycyjnego smaku Podhala z włoską klasyką kulinarną. Powstała ona z połączenia lokalnych składników takich jak oscypek, ogórek kiszony oraz żurawina z klasycznym przepisem na pizzę.

Nie od dziś wiadomo, że oscypek to symbol Podhala, który został doceniony nie tylko przez lokalnych smakoszy, ale także przez przybywających w góry turystów. Jego oryginalny smak i intensywny aromat świetnie pasują do wielu potraw. Dlaczego zatem nie mógł pojawić się na pizzy? I tak oto w ten sposób góralski serek połączył się z ulubionym daniem wielu osób, czyli pizzą.

Chcesz przekonać się o wyjątkowym smaku góralskiej pizzy? Wcale nie musisz jechać do Zakopanego, by jej spróbować. Zdradzimy Ci nasz kultowy przepis, dzięki któremu w domowym zaciszu przygotujesz wyśmienitą pizzę góralską na wypasie!

Pizza z oscypkiem i żurawiną - nasz przepis

Góralska pizza to bez dwóch zdań danie wyróżniające się niepowtarzalnym i oryginalnym charakterem. Regionalne dodatki doskonale wpasowują się w klasyczne smaki włoskiej kuchni. Co wyróżnia pizzę góralską? Z pewnością są to unikalne składniki, czyli oscypek, który nadaje pizzy wyrazistego, dymnego smaku i aromatu, żurawina z kolei dodaje potrawie harmonii - łącząc w sobie słodycz i lekką kwaskowość.

Nie musisz martwić się, że pizza w zbójnickim stylu Ci się nie uda. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a do tego sprawia niesamowitą frajdę. W sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz wszystkie potrzebne składniki - świeży oscypek, soczystą żurawinę i wysokiej jakości produkty do przygotowania cienkiego, chrupiącego ciasta. Odkryj smak góralskiej pizzy w swoim domu!

Składniki:

Wykonanie:

Nasz sprawdzony przepis na ciasto do pizzy znajdziesz tu. Przygotowane ciasto rozwałkuj na okrągły placek, rozsmaruj na nim nasz gotowy sos pomidorowy, natomiast brzegi ciasta posmaruj lekko niewielką ilością oliwy. Na pizzy ułóż wcześniej podsmażony boczek wędzony, pokrojone w cienkie plastry ogórki kiszone, czosnek oraz cebulę. Posyp niewielką ilością startej mozarelli, a na wierzch nałóż grubsze plasterki serków górskich, suszoną żurawinę oraz konfiturę żurawinową. Całość posyp suszoną bazylią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15- 20 minut. Jeśli nie jesteś fanem boczku, śmiało możesz zastąpić go szynką z wędzonej piersi z kurczaka lub kiełbasą wiejską

Góralska pizza z oscypkiem - czy można go zastąpić innym serem góralskim?

Na góralskiej pizzy oprócz oscypka mogą pojawić się również i inne sery. Doskonałą kombinację smaków pizza stworzy również z góralską bryndzą, czy korbaczami. Każdy z tych górskich serów ma charakterystyczne cechy, smaki i teksturę, które idealnie sprawdzą się na drożdżowym cieście. Jeśli jednak nie przepadasz za którymkolwiek z wymienionych przysmaków, zawsze możesz zastąpić go tradycyjną mozzarellą lub parmezanem. Dobrze dobrane składniki będą doskonale komponowały się z każdym rodzajem sera. Pamiętaj jednak, aby ser miał odpowiednią konsystencję i dobrze topił się na pizzy tak, by tworzył na niej kremową warstwę. 

Eksperymentowanie w kuchni to doskonały sposób na odkrywanie nowych smaków. Przygotowanie góralskiej pizzy to bułka z masłem! Wypróbuj nasz przepis i poczuj wyjątkowy smak regionalnych smakołyków prosto z Podhala.

Źródło zdjęć: Zdjęcia prezentują pizzę góralska w wykonaniu Pani Beaty z bloga Kruche Babeczki: https://kruchebabeczki.blogspot.com/2023/02/pizza-po-goralsku.html

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Dodatki do pizzy - z czym ją jeść?
    Dodatki do pizzy - z czym ją jeść?

    Pizza to danie, które przywędrowało do nas z Włoch i z czasem na dobre zagościło w kuchniach całego świata. Sekret jej smaku tkwi w doskonałym cieśnie oraz świeżych składnikach najlepszej jakości. To, co położymy na pizzy może być jedynie ograniczone przez naszą fantazję. Warto jednak, podczas przygotowywania tego smakołyku zwrócić uwagę na kilka wskazówek, a mianowicie - jak łączyć dodatki oraz jakich błędów nie popełniać przy układaniu składników na pizzy?

    Czytaj więcej
  2. Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz w swoim piekarniku!
    Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz w swoim piekarniku!

    Pizza – włoskie danie, które podbiło miliony serc na całym świecie. Na pizzę możesz wybrać się do restauracji lub zamówić z dostawą do domu, my jednak preferujemy przygotować ją samemu lub razem z innymi domownikami. Będzie dokładnie taka, jaką lubicie! Sprawdźcie nasz przepis na ciasto na pizzę, która zawsze wychodzi smakowita!

    Czytaj więcej