Jakie warzywa pasują na pizzę, jak zrobić pizzę wegetariańską?
Jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie - królowa pizza! Dziś nie wyobrażamy sobie kulinarnego świata bez niej, a wielu kucharzy spędza większość zawodowej kariery na szkoleniu się i doprowadzaniu przepisów na pizzę do perfekcji. Tymczasem wypiekany w piekarniku drożdżowy placek powstał we Włoszech jako danie biedoty. Prosty, a jednocześnie dający sporo możliwości modyfikacji przepis na aromatyczny wypiek sprawił, że pizza rozpowszechniła się na całym świeci. Jest to doskonałe danie na lunch, obiad lub kolację dla osób, które nie chcą lub danego dnia nie mają ochoty na mięso. Jak zrobić dobrą pizzę wegetariańską?
Na skróty:
- Bazą do każdej pizzy jest ciasto drożdżowe (sprawdź nasz nowy produkt: gotowy spód do pizzy w stylu neapolitańskim), sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów San Marzano, oraz ser mozzarella.
- Dodatki nie muszą być mięsne, zależą tylko od Twojego smaku - warto wybrać pieczarki czy kukurydzę, możesz zaszaleć z gruszką, orzechami i rukolą.
- Postaw na oryginalne włoskie składniki do pizzy - znajdziesz je w naszej kategorii Produkty włoskie.
Wegetariańska pizza, czyli jaka?
Z mięsa rezygnujemy z różnych powodów. Czasem jest to kwestia naszych poglądów, czasem wiąże się to z kwestiami zdrowotnymi. Zdarza się jednak, że na pizzę z ciekawymi dodatkami warzywnymi mamy po prostu ochotę lub chcemy dobrze ugościć znajomych niejedzących mięsa. Warto jest wtedy przygotować dodatki do pizzy wegetariańskiej, które urozmaicą nasze danie, a być może pozwolą nam poznać zupełnie nowy wymiar tego popularnego wypieku. Bazą do każdej pizzy wege jest oczywiście dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, oraz ser mozzarella. Do tego obowiązkowo oliwa z oliwek na wierzch! To co dalej, zależy wyłącznie od Twojej wyobraźni, mogą to być dość uniwersalne składniki, jak pieczarki czy kukurydza, możesz zaszaleć z gruszką, orzechami i rukolą.
Tradycyjna pizza z warzywnymi składnikami
Pachnąca przypieczonym serem i zapachem pieczywa pizza jest sycącym daniem, które z powodzeniem zaserwujemy zarówno na rodzinny obiad, jak i weekendowe spotkanie ze znajomymi. Jest powszechnie lubiana i niemal każdy z nas ma do niej słabość. Mieszanka niepodrabialnego aromatu, wyjątkowy smak i wygoda jedzenia sprawiają, że na pizzę nabieramy ochoty, nawet, gdy jesteśmy już najedzeni. Tradycyjną i podstawową pizzą jest pizza Margherita, jednak na całym świecie dodaje się do niej sporo dodatków mięsnych, w tym lokalnych wędlin. Pizza z salami czy szynką dojrzewającą bardzo kojarzy się nam z pysznościami w pizzeriach. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie jemy mięsa lub tego dnia mamy ochotę na pizzę bez mięsnych dodatków, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować równie pyszny wypiek i cieszyć się jego cudownym smakiem.
Dlaczego warto przygotowywać wege pizzę?
Składniki warzywne nie tylko świetnie zgrywają się z drożdżowym wypiekiem i serem, ale mogą nam urozmaicić gotowanie, nawet, gdy sami nie jesteśmy wegetarianami. Warzywa (ale także owoce!) zawierają mnóstwo dobroczynnych dla naszego zdrowia mikro i makroelementów, są niezbędnym składnikiem całej naszej diety, wpływają korzystnie na trawienie i są po prostu smaczne. Połączenie smaku warzyw z serem żółtym i oregano będzie pasować nawet mięsożercom, a my za jednym zamachem możemy przygotować danie dla osób o różnych preferencjach smakowych. Z czego składa się pizza? Jest to drożdżowe ciasto z mąki pszennej, posmarowane sosem i posypane serem. W tej podstawowej wersji jest to już zatem danie wegetariańskie. Dodanie do tej bazy składników warzywnych, owoców, a także na przykład orzechów może nam pozwolić na przygotowanie oryginalnego, a zarazem sycącego dania, które nie będzie zbrodnią na naszej diecie.
Jakie warzywa pasują do pizzy wegetariańskiej?
Zamiast zamówić pizzę z pizzerii, masz ochotę przygotować ją sam w domu? Zastanawiasz się, jakie składniki mogą znaleźć się na pizzy wegetariańskiej? Włoska pizza opiera się przede wszystkim o pomidory, oliwki, kapary, cebulę czy karczochy, ale bezmięsna pizza może zawierać mnóstwo innych warzyw i dodatków wegetariańskich, charakterystycznych dla danego regionu na świecie. Oprócz pysznych pomidorków koktajlowych, na naszej domowej pizzy możesz ułożyć paprykę, szpinak, kukurydzę, pieczarki, suszone pomidory, a nawet fasolkę. Pizza to danie, które umożliwia świetne eksperymenty w kuchni, a przygotowanie pizzy jest na tyle łatwe, że każdy sobie z tym poradzi, i Polacy coraz chętniej robią ją w domu. Ogromny wybór dodatków do pizzy ze sklepu online Schronisko Bukowina ułatwi Ci przygotowanie zarówno tej włoskiej, tradycyjnej, jak i innych wersji pizzy.
Pizza wegetariańska to idealna propozycja dla smakoszy
Smaczna pizza przygotowana ze sprawdzonego przepisu może być szybkim sposobem na obiad uwielbiany przez dzieci, ale może być także bardziej wymyślną propozycją na imprezę. Oprócz tradycyjnych warzyw na wegetariańskiej pizzy mogą znaleźć się także różne składniki o bardziej oryginalnym charakterze. Warto jest przygotować pizzę z brokułami, cukinią czy grillowanymi warzywami, ale także kłaść świeże dodatki już na upieczonej pizzy. Tu sprawdzi się zarówno rukola, roszponka, jak i świeży szpinak, liście bazylii. Różne rodzaje pizzy przygotowuje się na całym świecie z wykorzystaniem tego, co oferuje dany region. Możemy zatem spotkać się nawet z pizzą z ziemniakami. Przy pieczeniu pizzy sięgajmy także po różne rodzaje serów, jak ser feta, parmezan, cheddar czy pleśniowy.
Jak zrobić pizzę wegetariańską w domu?
Dobrze wymieszane ciasto z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Ciasto na pizzę musi dobrze wyrosnąć, jeśli masz czas, po rozciągnięciu go na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy, odłóż je ponownie w ciepłe miejsce na 10 minut. Pizza w wersji wegetariańskiej może być szybkim i tanim sposobem na obiad lub bardzo wykwintnym posiłkiem z oryginalnymi dodatkami. Ciasto posmarowane sosem należy posypać serem, a następnie rozłożyć równomiernie dodatki, zaczynając od tych o większych kawałkach. Jakie dodatki wybrać? To zależy wyłącznie od Ciebie, ale warto jest eksperymentować. Jednym razem możesz postawić na znane nam smaki, pieczarki, cebulkę czy paprykę, a następnym razem wybrać typowo włoskie składniki, jak karczochy czy kapary. Po upieczeniu warto jest wypiek skropić oliwą i położyć na nim świeżą rukolę. Skorzystaj z szerokiej oferty sklepu online Schronisko Bukowina, wybierz produkty stworzone z myślą o pizzy i wyczaruj w domu przepyszne danie.
Przepis na pizzę wegetariańską o wyrazistym smaku
Pizza wege może być kapitalnym daniem o pikantnym charakterze. Do bazowej Margherity dodaj paprykę jalapeno, ser ricotta i oliwki lub postaw na wariant z papryczkami chili, fasolką czerwoną i pomidorami suszonymi. Kolejną ciekawą propozycją na pizzę bez mięsa jest pizza z białym sosem czosnkowym, która będzie kapitalnie smakować z dodatkiem gruszki, buraków, sera pleśniowego i orzechów.