window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Czym jest Bundz, jak powstaje i do czego użyć owczy bunc góralski?

Czym jest Bundz, jak powstaje i do czego użyć owczy bunc góralski?

Bundz, zwany też buncem, to podpuszczkowy ser owczy produkowany przede wszystkim na Podhalu, ale możemy się z nim spotkać także w zachodniej części Podbeskidzia. Ten góralski serek swoim wyglądem, ale także teksturą i smakiem przypomina nieco włoską mozzarellę. 

  • bundz to ser o łagodnym smaku tworzony przy użyciu podpuszczki i owczego mleka
  • bundz wykorzystuje się do produkcji serów góralskich jak bryndza, oscypek czy korbacze.
  • Jakie są jego właściwości odżywcze? Sprawdź:

Co to jest bundz?

Produkowany z mleka owczego ser jest jednym z produktów tradycyjnych wyrabianych od wiosny do jesieni na Podhalu. Nazywany także serem klagany bundz jest z pewnością kojarzy się nam jednoznacznie z polskimi górami, wypasem owiec i podhalańskimi daniami. Od 10 października 2005 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa małopolskiego. Bundz to ser o łagodnym smaku tworzony przy użyciu podpuszczki i owczego mleka. Używany jest do produkcji innych produktów mlecznych, na przykład bryndzy, oscypka czy serów solankowych typu feta. Powszechnie uważa się, że najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu. Bundz majowy powinien być zatem obowiązkowym punktem na kulinarnej mapie podczas wiosennej wycieczki w góry. 

Jak wytwarzany jest bunc?

Smak sera bundz jest łagodny, lekko orzechowy, maślany, a sam ser kształtem przypomina bochenek. W zależności od pory roku może się nieco różnić, ale zawsze wyróżnia się delikatnością i jest lekko kwaskowaty. Do produkcji bundzu używa się jeszcze ciepłego mleka, świeżo przecedzonego. Wlewa się je do tak zwanej puciery i łączy z podpuszczką z żołądków młodych cieląt. Zawarte w podpuszczce składniki aktywne sprawiają, że w mleku zaczynają powstawać skrzepy, mleko zaczyna "klagować". Proces produkcji bundzu, inaczej bunc, nie jest długi, ale wymaga stosowania kilku zasad. Powstały na mleku skrzep parzy się przez kilka minut w temperaturze 70 stopni. Następnie jest on zbierany, formowany i odcieka z serwatki w dużym płótnie przez około jeden dzień. 

Ser owczy bundz

Jakie są jego właściwości odżywcze?

Ser produkowany jest dziś zazwyczaj z mieszanki mleka owiec i krowiego. Dodatek mleka krowiego sprawia, że smak sera jest łagodny. Ten miękki ser może być spożywany zaraz po wytworzeniu, a im jest starszy, tym bardziej kwaśny się robi. Łagodny ser podpuszczkowy wpisany na listę produktów tradycyjnych wykorzystywany jest później jako baza do oscypka i bryndzy. W największej mierze bundz wytwarzany jest z mleka owczego, a to czyni go bardzo wartościowym. Produkty pochodzenia owczego dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników, działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Bundz zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy egzogenne, jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, ale także magnezu, potasu, wapnia oraz witamin z grupy B, A, C, D i E. 

Tradycja przekazywana z pokolenie na pokolenie

Smak i konsystencja bundzu sprawia, że ten ser jest bardzo lubiany i popularny. Od 2005 roku ten wytwarzany z wiosennego wypasu owiec znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii sery i produkty mleczne. Produkcja specjałów mlecznych związana jest blisko z rejonami górskimi, a receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sery góralskie oparte o mleko owcze są bardzo wartościowe, dlatego powinny być włączone w dietę także dzieci, wpływając korzystnie na prawidłowy rozwój kości. Dziś zamiast podpuszczki z żołądków cieląt można użyć podpuszczki mikrobiologicznej. Bundz owczy można także wędzić. Używa się do tego kawałków sera niemającego uszkodzeń. Najpierw poddaje się go soleniu na sucho, a następnie na mokro. Kolejno bochenki bundzu kładzie się na deskach w suchym pomieszczeniu i przez 5 dni przewraca raz dziennie na drugą stronę. Dojrzały ser wędzi się następnie w temperaturze około 25 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru skórki, następnie ser owczy owija się papierem pergaminowym. 

Co można przyrządzić z dodatkiem bundzu?

Bundz jest serem łagodnym, a jego konsystencja jest elastyczna. To sprawia, że jest on bardzo uniwersalny, a jego zastosowanie w kuchni szerokie. Sprawdzi się zarówno w postaci naturalnej, jak i z dodatkiem ziół, przypraw czy nasion. Jak wspomnieliśmy, bardzo przypomina mozzarellę, i może być w bardzo podobny sposób wykorzystywany w kuchni. Możesz pokroić go w plastry i użyć do zrobienia kanapek lub grzanki. Bundz można przełożyć plastrami pomidora, posypać bazylią lub miętą i podać jako przekąskę. Użyjesz go z powodzeniem do przygotowania sałatek, a nawet farszu do pierogów. Co ciekawe bundz można także grillować oraz zapiec, co otwiera wiele możliwości przy przygotowaniu zapiekanek i drugich dań. 

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów
    Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów

    Sery to żywność, która gości na naszych stołach od wieków. Urozmaica nasze śniadania, dodaje smaku potrawom, idealnie komponuje się z winem oraz dostarcza wartości odżywczych do naszego organizmu. Obecnie na świecie istnieje około 4 tysięcy gatunków sera! W zapasach internetowej spiżarni Schroniska Bukowina mieści się wiele gatunków tego przysmaku.

    Czytaj więcej
  2. Tradycyjne polskie sery zagrodowe, sery regionalne
    Tradycyjne polskie sery zagrodowe, sery regionalne

    Choć nie wszyscy zdają  sobie z tego sprawę, w Polsce coraz popularniejsze jest wytwarzanie serów lokalnych, o różnej recepturze i smaku. Wiele polskich gospodarstw właśnie w produkcji i sprzedaży pysznych serów zagrodowych znalazło swoją niszę na rynku. Szukając zatem dobrych serów, nie spoglądajmy tylko na włoskie czy francuskie, ale próbujmy także smakowitych produktów regionalnych. Zarówno w lokalnych restauracjach, jak i w sieci, znajdziecie sery świeże, sery krowie, owcze i kozie, które urozmaicą Waszą dietę i uświetnią gotowanie. 

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});