Włącz do diety miód wrzosowy i zwiększ swoją odporność
Miód to jeden z najcenniejszych darów natury. To płynne złoto posiada nie tylko walory smakowe, ale także lecznicze. W sklepach znajdziesz miód lipowy, gryczany, wielokwiatowy czy akacjowy. Zachęcamy, byś szczególną uwagę zwrócił na miód wrzosowy. Na co działa i czym się charakteryzuje? Podpowiadamy!
Miód to jeden z najcenniejszych darów natury. To płynne złoto posiada nie tylko walory smakowe, ale także lecznicze. W sklepach znajdziesz miód lipowy, gryczany, wielokwiatowy czy akacjowy. Zachęcamy, byś szczególną uwagę zwrócił na miód wrzosowy. Na co działa i czym się charakteryzuje? Podpowiadamy!
Spis treści
1. Czy wiesz, że...?
2. Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i wartości odżywcze
3. Ile kalorii ma miód wrzosowy?
4. Jak przechowywać miód wrzosowy?
5. Do czego używać wrzosowego miodu? Oto najlepsze zastosowania
6. Włącz miód wrzosowy do diety i podnieś swoją odporność!
Czy wiesz, że...?
Miód to produkt, który jest jadany od niepamiętnych czasów. To płynne złoto doceniali już bowiem starożytni Egipcjanie. Miód nie był wyłącznie składnikiem diety – to także ważny element kultu religijnego. Po śmierci faraona do sarkofagu wkładano mu dzban miodu w celu osłodzenia mu drogi do zaświatów. W XI wieku ludność niemiecka wykorzystywała miód jako formę daniny, a w Polsce pierwsze ślady bartnictwa pochodzą sprzed 2 tysięcy lat!
Miód wrzosowy to szczególna odmiana miodu. Nazywany jest „królem miodów” – a to wszystko ze względu na trudny i pracochłonny proces pozyskiwania produktu. Niewiele pasiek jest w stanie go wytworzyć, ponieważ liczba wrzosowisk w Polsce jest ograniczona.
Miód z wrzosu jest produktem nektarowym – nie spadziowym. Pozyskuje się go w okresie od lipca do października. W stanie płynnym miód wrzosowy ma rubinowo-brunatną barwę i galaretowatą konsystencję. Miód z wrzosu swoją teksturę zawdzięcza dużej zawartości dekstryn i białek. Tuż po procesie krystalizacji konsystencja produktu staje się ziarnista i masłowata, a kolor miodu przybiera lekko pomarańczowy odcień.
Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i wartości odżywcze
Miód wrzosowy to produkt, który zachwyca łagodnym zapachem wrzosu. Smakiem wyróżnia się na tle innych miodów – ma lekko gorzkawy posmak, jednak przyjemna słodycz jest nadal wyczuwalna. Nie tylko za walory smakowe i zapachowe cenimy ten produkt. Właściwości miodu wrzosowego sprawiają, że od lat jest on wykorzystywany w medycynie ludowej.
Na przeziębienie
Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom i obniżonej odporności. Naturalnym składnikiem, który może wspomóc organizm, jest właśnie miód wrzosowy. To produkt, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Sięgnij po niego, gdy dopadnie Cię przeziębienie lub grypa.
Przeczytaj także: Czarnuszka. Właściwości tych małych nasionek Cię zaskoczą!
Na układ moczowy
Miód z wrzosu ma silne działanie bakteriobójcze i moczopędne. To sprawia, że polecany jest osobom, które borykają się z chorobami układu moczowego. Miód wrzosowy sprawdzi się w leczeniu chorób nerek i pęcherza – na przykład kamicy nerkowej.
Na układ pokarmowy
Masz problemy z trawieniem? Jeśli tak, to koniecznie sięgnij po miód wrzosowy. Ułatwia on przyswajanie składników pokarmowych oraz reguluje pracę jelit. Co więcej, doskonale sprawdza się w walce z biegunką, zaparciami czy stanami zapalnymi jelit.
Na ból gardła
Medycyna ludowa poleca stosowanie miodu wrzosowego do leczenia schorzeń gardła i jamy ustnej. Wypróbuj go, gdy następnym razem poczujesz nieprzyjemne drapanie w gardle.
Wartości odżywcze miodu z wrzosu
Miód wrzosowy to bogactwo witaminy A oraz witamin z grupy B. To właśnie witamina A ma znaczący udział w procesie widzenia. Dodatkowo wpływa na wzrost czy reguluje wzrost tkanki nabłonkowej, a także ma działanie przeciwnowotworowe. Jeśli marzysz o zdrowych włosach, skórze i paznokciach, to witamina A powinna stać się nieodłącznym elementem Twojej diety.
Witaminy z grupy B przede wszystkim kontrolują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To właśnie one łagodzą napięcie nerwowe, redukują stres czy poprawiają nastrój.
Nie tylko te składniki znajdziesz w miodzie wrzosowym. To produkt, który zawiera także dobrze przyswajalne żelazo i liczne aminokwasy. Miód z wrzosu zawiera imponującą liczbę 47 biopierwiastków! W tym płynnym złocie znajdziesz na przykład fosfor, wapń, potas, chlor czy magnez. Neurohormony występujące w miodzie to między innymi kwas foliowy, acetylocholina czy kwas pantotenowy.
Przeczytaj również: Sok jabłkowy – właściwości odżywcze, kaloryczność i zastosowanie
Ile kalorii ma miód wrzosowy?
Wiele osób sceptycznie podchodzi do miodu, ponieważ obawia się kaloryczności tego produktu. Często porównywany jest z cukrem w czystej postaci. To wielki błąd – dobrej jakości miód posiada bowiem szereg właściwości odżywczych i pozytywnie wpływa na Twoje zdrowie.
Łyżeczka miodu, która waży około 12 gramów, to średnio 40 kcal. Owszem, jest to produkt wysokokaloryczny, jednak miód jest źródłem cukrów prostych. Oznacza to, że trafia on bezpośrednio do krwi i odżywia cały organizm!
Jeśli miód z wrzosu będziesz konsumować w rozsądnych ilościach, to nie musisz obawiać się przybrania na wadze. To produkt, który posiada indeks glikemiczny niższy niż cukier. Oznacza to, że jeśli zjesz miód dobrej jakości, to wzrost poziomu glukozy we krwi będzie wolniejszy niż w przypadku cukru.
Jak przechowywać miód wrzosowy?
Jeśli jak najdłużej chcesz cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem miodu wrzosowego, a także zachować jego cenne właściwości, to musisz go prawidłowo przechowywać. Produkt powinien być zamknięty w szczelnym słoiczku i trzymany w ciemnym miejscu. Nie należy wystawiać go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Istotną rolę odgrywa także temperatura – najlepiej jeśli będzie ona wynosiła od 8 do 10°C.
Czy miód wrzosowy się psuje?
Wiele osób myśląc o miodzie, wyobraża sobie złoty, płynny produkt. Czymś zupełnie naturalnym jest jednak proces krystalizacji miodu, który sprawia, że staje się on gęstszy i twardszy. Miód, zależnie od odmiany, ulega krystalizacji w czasie 3–6 tygodni.
Miód posiada antybakteryjne właściwości, które sprawiają, że jest to produkt, który się nie psuje. W bardzo rzadkich przypadkach może on jednak ulec fermentacji. O tym świadczy mocny, drożdżowy zapach i piana na wierzchu. Jest to oznaką, że miód został zebrany zbyt wcześnie. Kupując miód wrzosowy w naszej Spiżarni, możesz jednak mieć pewność, że masz do czynienia z produktem najwyższej jakości.
Do czego używać wrzosowego miodu? Oto najlepsze zastosowania
Niepowtarzalny smak i aromat miodu wrzosowego sprawia, że jest on fantastycznym dodatkiem do rozmaitych dań. Używaj miodu z wrzosu nie tylko wtedy, kiedy masz obniżoną odporność lub dopadło Cię przeziębienie – to pełnowartościowy produkt, który warto na stałe włączyć do swojego jadłospisu.
Użyj do herbaty
Uracz się aromatyczną herbatą z dodatkiem prawdziwego miodu wrzosowego! Do napoju możesz dodać syrop malinowy, cytrynę czy cynamon. Pamiętaj jednak, że miód nie lubi wysokich temperatur – jeśli dodasz go do gorącej herbaty, to straci on wszystkie wartości odżywcze!
Przeczytaj także: Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania
Dodaj do śniadania
Jeśli jesteś wielbicielem słodkich śniadań, to koniecznie dodaj do nich nasz miód z wrzosu. Co powiesz na pyszną owsiankę z suszonymi owocami i miodem? Miód wrzosowy z powodzeniem możesz dodać do jogurtu naturalnego, muesli lub dosłodzić nim ulubiony koktajl owocowy.
Przygotuj z niego pyszną marynatę
Miód wrzosowy będzie dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i kwiatowemu zapachowi będzie doskonałą bazą marynaty do mięsa. Wystarczy, że połączysz go z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką w proszku. Taką marynatą natrzyj udka, żeberka czy pierś z kurczaka i upiecz.
Dressing do sałatek
Zrobienie domowego dressingu do sałatek na bazie miodu nie sprawi Ci żadnego kłopotu! Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód wrzosowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie możesz także dodać łyżeczkę musztardy. Gwarantujemy, że z takim sosem każda sałatka stanie się jeszcze smaczniejsza!
Ciasteczka miodowe
Miód wrzosowy z powodzeniem sprawdzi się także do przygotowywania domowych wypieków. Zrób kruche ciasteczka miodowe, które są banalnie proste – potrzebujesz jedynie oleju, mąki pszennej, sody oczyszczonej, cukru pudru, cynamonu i oczywiście miodu. Gotowe ciasteczka będą doskonałym dodatkiem do herbaty czy kawy. Możesz jeść je solo lub z ulubioną konfiturą.
Miód wrzosowy – nie tylko do jedzenia
Miód od lat ceniony jest nie tylko ze względu na swoje właściwości smakowe. To doskonały produkt pielęgnacyjny, który pozwoli Ci cieszyć się piękną skórą, włosami i paznokciami. Wrzosowy miód kochała między innymi Kleopatra – władczyni Egiptu regularnie zażywała kąpieli w mleku z dodatkiem miodu.
Jeśli marzą Ci się piękne, zdrowe włosy to koniecznie przygotuj domową maskę. Wystarczy, że żółtka jaja zmieszasz z miodem wrzosowym i nałożysz na włosy. Po umyciu będą one sprężyste i błyszczące.
Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Wypróbuj domową odżywkę z soku z cytryny, oliwy i miodu. Mieszankę delikatnie podgrzej, a następnie wetrzyj w skórki i płytkę paznokcia. Regularnie powtarzany zabieg przyniesie nieoczekiwane efekty!
Miód i jogurt naturalny to połączenie, które pokocha Twoja cera. Probiotyki zawarte w jogurcie przywrócą naturalne pH, a miód zadziała przeciwbakteryjnie i antyzapalnie.
Włącz miód wrzosowy do diety i podnieś swoją odporność!
Miód z wrzosu ma wiele zalet. Ruszaj do naszej Spiżarni i poznaj je wszystkie! Gwarantujemy, że otrzymasz produkt jak najlepszej jakości. Miody, które możesz znaleźć w naszej ofercie, pochodzą ze sprawdzonej, zlokalizowanej w województwie lubelskim pasieki, z którą współpracujemy od lat.
Dodaj swojemu życiu naturalnej słodyczy z prawdziwym miodem wrzosowy. Ten smak i aromat nie mają sobie równych!