Jak zrobić kaszotto z grzybami? Mamy najlepszy przepis!
Nie masz pomysłu na to, co zjeść na obiad? Polecamy Ci kaszotto, np. kaszotto z grzybami leśnymi. Kaszotto to zdrowy wybór i pomysł na cały jednodaniowy obiad, ale również jako dodatek zbożowy do obiadu, np. pieczeni z szynki, steku lub pieczonego kurczaka. Dowiedz się, jak je przygotować!
Nie masz pomysłu na to, co zjeść na obiad? Polecamy Ci kaszotto, np. kaszotto z grzybami leśnymi. Kaszotto to zdrowy wybór i pomysł na cały jednodaniowy obiad, ale również jako dodatek zbożowy do obiadu, np. pieczeni z szynki, steku lub pieczonego kurczaka. Dowiedz się, jak je przygotować!
Aby przyrządzić kaszotto z suszonymi grzybami, wystarczy ulubiona kasza, np. kasza pęczak, bulion, warzywa i aromatyczne dodatki w postaci grzybów. Zapewniamy Cię, że taka nowość w standardowym, obiadowym menu zaskoczy każdego z domowników. Zachęcamy do spróbowania swoich sił w kuchni – danie jest naprawdę proste w przygotowaniu i można je dostosowywać do swoich preferencji oraz składników, które masz w domu.
Kaszotto z grzybami – przepis
Składniki
Z podanych poniżej składników stworzysz samodzielne danie dla 3 osób. Jeśli ma być dodatkiem do innego dania, liczba porcji to od 6 do 8
• kasza jęczmienna pęczak – 200 g
• oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki – 20 g
• cebula – 1 sztuka – 100 g
• marchewka – 2 sztuki – 100 g
• korzeń pietruszki – 1 sztuka – 50 g
• bulion warzywny zrobiony z jarzynki bądź drobiowy – 1 litr – ilość w zależności od preferencji konsystencji kaszy (im bardziej miękka, tym więcej płynu potrzeba)
• suszone grzyby, np. borowiki – 1 garść – 30 g
• parmezan/grana padano – 3 łyżki startego
• natka pietruszki – 2 łyżki
• przyprawy: sól, dużo pieprzu, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
• ewentualnie: dodatki mięsne – do kaszotta pokrojona w kostkę pierś z kurczaka lub jako dodatek obiadowy: gulasz, pieczeń, stek
Przygotowanie
1. Grzyby suszone zalej wrzącą wodą do całkowitego przykrycia grzybów.
2. Kaszę opłucz na sitku pod zimną wodą, zostaw do odcieknięcia.
3. Cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę.
4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią posiekane warzywa. Smaż przez 3–4 minuty, aż cebulka się zeszkli.
5. Po tym czasie wrzuć odcedzoną kaszę jęczmienną pęczak z masłem. Smaż przez kolejne 3–4 minuty.
6. W międzyczasie pokrój drobno namoczone grzyby i wrzuć na patelnię.
7. Zagotuj bulion lub wrzątek, jeżeli nie masz bulionu (jeżeli nie używasz bulionu, zwróć uwagę na odpowiednie doprawienie potrawy). Dodawaj partiami bulion do kaszy z warzywami i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj również wodę z moczenia grzybów (jeżeli jej nie masz, nie szkodzi).
8. Wrzuć na patelnię przyprawy (poza solą – sól dodaj na koniec, ponieważ bulion i parmezan są słone).
9. Gdy pierwsza porcja bulionu się wchłonie, dodaj kolejną szklankę i tak do momentu, aż kasza uzyska ulubioną konsystencję. Zajmie to ok. 20 minut.
10. Gdy bulion całkowicie się wchłonie, a kasza będzie odpowiedniej konsystencji, dodaj starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku.
Sprawdź także: Zrób na obiad kluski ziemniaczane – przepis jest banalnie prosty!
Z czym podawać kaszotto z borowikami?
Przepis na kaszotto jest prosty w przygotowaniu, ale trzeba nad nim czuwać, dodając stopniowo bulion. Kaszotto można podawać z różnymi dodatkami i w różnej postaci – jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Kaszotto grzybowe idealnie wpasowuje się w polską kuchnię tradycyjną, dlatego świetnie współgra z mięsem w sosie, np. w postaci gulaszu lub ze schabem w sosie własnym, w sosie cebulowym lub śmietanowym.
Do kaszotta można przygotować także pieczeń np. z szynki, karkówki, łopatki lub schabu, a także pieczonego kurczaka, kotlety czy pulpety. W wersji bezmięsnej polecamy dodać podsmażone tofu lub ciecierzycę podczas wstępnego smażenia warzyw. Jako dodatek możesz zaserwować surówkę z kiszonej kapusty, włoską paprykę w winnej zalewie lub lekko ostre ogórki z chilli.
Dlaczego czasem warto wybrać kaszotto, a nie risotto?
Kaszotto, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z kaszy, ale na bardzo podobnych zasadach co risotto. Risotto robi się jednak z ryżu, najczęściej z ryżu arborio. Dlaczego czasem warto postawić na kaszotto?
Kaszotto praktycznie w każdym wypadku będzie zdrowszym wyborem. Kasze gruboziarniste, takie jak kasza pęczak czy kasza gryczana, dostarczają mnóstwa witamin, np. witamin z grupy B oraz składników mineralnych, a przede wszystkim błonnika pokarmowego! Ryż do risotto będzie znacznie uboższy w te składniki mimo tego, że kaloryczność będzie zbliżona.
Przeczytaj również: Sprawdzony przepis na pizzę, którą zrobisz szybko w swoim piekarniku!
Przygotuj kaszotto z grzybami i zaskocz swoich bliskich nietypowym daniem!
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię go zrobienia kaszotto z grzybami. Na początku polecamy przyrządzić je jako dodatek obiadowy, a w przyszłości postawić na samodzielne danie. Kaszotto z grzybami jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi suszonych grzybów ze sklepu Schronisko Smaków! Koniecznie sprawdź asortyment sklepu, w którym znajdziesz niezbędne składniki do przygotowania tego dania.