Zrób na obiad kluski ziemniaczane – przepis jest banalnie prosty!
Kluski ziemniaczane to smak dzieciństwa naszych rodziców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a na dodatek wszelkie składniki z pewnością masz już w domu. Jak zrobić kluski ziemniaczane? Przepis znajdziesz w artykule!
Kluski ziemniaczane to smak dzieciństwa naszych rodziców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a na dodatek wszelkie składniki z pewnością masz już w domu. Jak zrobić kluski ziemniaczane? Przepis znajdziesz w artykule!
Spis treści
1. Kluski ziemniaczane – przepis
2. Kluski ziemniaczane to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków
3. Z czym podać kluski ziemniaczane? Do czego pasują?
4. Tradycyjna polska kuchnia to zawsze doskonały wybór
Zapewne znalazłeś się na naszej stronie, aby spróbować swoich sił w kuchni. Dobrze trafiłeś – przeprowadzimy Cię w naszych przepisach krok po kroku przez kolejne etapy przygotowania posiłku. Dzisiejszy przepis na kluchy ziemniaczane jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a końcowe danie jest naprawdę smaczne. Przekonaj się sam!
Przeczytaj także: Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię
Kluski ziemniaczane – przepis
Składniki dla 2–4 osób:
(liczba porcji zależy od sposobu podania – z poniższych proporcji uzyskasz samodzielne porcje dla 2 osób, ale jeśli zaserwujesz kluski jako dodatek do mięsa i warzyw, wystarczy ich dla 4 osób)
• 0,5 kg ziemniaków – najlepiej mączystych
• 1 szklanka mąki
• 1 jajko
• szczypta soli
• wybrane dodatki: skwarki z boczku, skwarki z kiełbasy, gulasz, śmietana, bryndza
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Możesz do tego użyć także malaksera lub innego robota kuchennego.
2. Starte ziemniaki przełóż na sitko o drobnych oczkach i połóż je nad miską. Pozostaw na kilka minut, aby nadmiar wody spłynął do naczynia. Możesz przyśpieszyć ten proces, delikatnie przyciskając masę ziemniaczaną do sitka za pomocą łyżki. Nie wylewaj wody – może się jeszcze przydać (patrz krok 4).
3. W międzyczasie zagotuj w garnku ok. 4 litry wody i posól ją dużą szczyptą soli.
4. Do miski wrzuć odciśnięte ziemniaki, ½ szklanki mąki, 1 jajko i sól, a następnie wymieszaj całość łyżką. Gdy składniki się połączą, dodaj kolejną porcję mąki, tylko tym razem łyżka po łyżce, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – nie za rzadką i nie za bardzo zbitą.
Dobra rada
Polecamy stopniowo dodawać mąkę i po wymieszaniu ciasta sprawdzić, czy odpowiada nam jego konsystencja. Jak to zrobić?
Do gotującej się wody włóż jedną łyżeczkę powstałego ciasta i poczekaj, aż wypłynie – spróbuj i oceń, czy taka konsystencja Ci odpowiada. Niektórzy lubią bardziej luźne kluski, a inni bardziej zbite, dlatego ważne, żebyś ocenił to samodzielnie. Jeżeli ciasto okaże się za rzadkie, dodaj więcej mąki i ponownie spróbuj. Jeżeli wyjdzie zbite, dodaj odrobinę wody z odciskania ziemniaków.
5. Gdy woda się zagotuje, nakładaj kluski do garnka łyżeczka po łyżeczce, aż zapełnią całe dno naczynia. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu powinny się gotować dodatkową minutę. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
6. Ugotowane kluski najlepiej podawać natychmiast – przełóż je na talerz z wybranymi dodatkami.
Kluski ziemniaczane to świetna obiadowa alternatywa dla zwykłych ziemniaków
Kluski ziemniaczane to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny wariacji w codziennych obiadach. Ziemniaki na obiad są oczywiście bardzo smaczne, ale warto czasem zamienić je na coś innego lub podać je w nietypowej formie.
Kluski ziemniaczane są do tego celu doskonałe, ponieważ by je przygotować, wystarczy zetrzeć kilka ziemniaków, wymieszać je z mąką i jajkiem, a następnie chwilę gotować. Czas przygotowania klusek ziemniaczanych jest krótszy niż gotowanie surowych ziemniaków, a smak z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Wykonaj to danie, zwłaszcza jeśli zależy Ci na przygotowaniu szybkiego obiadu.
Przeczytaj również: Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny
Z czym podać kluski ziemniaczane? Do czego pasują?
Kluski ziemniaczane z tego przepisu pasują do wielu różnych dodatków. Warto traktować je jako samodzielne danie i serwować zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Jak podać je na słodko? Najlepiej prosto – będą dobrze pasować do śmietany i cukru.
W wersji wytrawnej świetnie smakują ze skwarkami z boczku lub kiełbasy albo gulaszem. Kluski ziemniaczane z mięsem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować wspomniany wcześniej gulasz lub pulpety w sosie. W przypadku szybkiego obiadu zdecyduj się na skwarki z kiełbasy lub boczku.
Kluski będą idealnie współgrały z produktami dostępnymi w sklepie on-line Schronisko Smaków. Polecam szczególnie kapustę z grzybami lub warzywa z pepperoni. Do klusek ziemniaczanych świetnie pasuje także owczo-krowia bryndza.
Przeczytaj również: Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie
Tradycyjna polska kuchnia to zawsze doskonały wybór
Przepis na kluski ziemniaczane to pomysł na pyszne i szybkie obiadowe danie, które możesz podać na wiele sposobów. Spróbuj ich jako samodzielnego dania, tylko ze skwarkami, a także jako składnika większego posiłku. Zachęcamy do testowania przepisów regionalnych w swoim domu – niezbędne produkty znajdziesz w naszej Spiżarni!