kluski-ziemniaczane-przepis

Zrób na obiad kluski ziemniaczane – przepis jest banalnie prosty!

Kluski ziemniaczane to smak dzieciństwa naszych rodziców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a na dodatek wszelkie składniki z pewnością masz już w domu. Jak zrobić kluski ziemniaczane? Przepis znajdziesz w artykule!

Kluski ziemniaczane to smak dzieciństwa naszych rodziców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a na dodatek wszelkie składniki z pewnością masz już w domu. Jak zrobić kluski ziemniaczane? Przepis znajdziesz w artykule!

Spis treści

1. Kluski ziemniaczane – przepis

2. Kluski ziemniaczane to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków

3. Z czym podać kluski ziemniaczane? Do czego pasują?

4. Tradycyjna polska kuchnia to zawsze doskonały wybór

Zapewne znalazłeś się na naszej stronie, aby spróbować swoich sił w kuchni. Dobrze trafiłeś – przeprowadzimy Cię w naszych przepisach krok po kroku przez kolejne etapy przygotowania posiłku. Dzisiejszy przepis na kluchy ziemniaczane jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a końcowe danie jest naprawdę smaczne. Przekonaj się sam!

Przeczytaj także: Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię

Kluski ziemniaczane – przepis

Składniki dla 2–4 osób:

(liczba porcji zależy od sposobu podania – z poniższych proporcji uzyskasz samodzielne porcje dla 2 osób, ale jeśli zaserwujesz kluski jako dodatek do mięsa i warzyw, wystarczy ich dla 4 osób)

• 0,5 kg ziemniaków – najlepiej mączystych

• 1 szklanka mąki

• 1 jajko

• szczypta soli

• wybrane dodatki: skwarki z boczku, skwarki z kiełbasy, gulasz, śmietana, bryndza

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Możesz do tego użyć także malaksera lub innego robota kuchennego.

2. Starte ziemniaki przełóż na sitko o drobnych oczkach i połóż je nad miską. Pozostaw na kilka minut, aby nadmiar wody spłynął do naczynia. Możesz przyśpieszyć ten proces, delikatnie przyciskając masę ziemniaczaną do sitka za pomocą łyżki. Nie wylewaj wody – może się jeszcze przydać (patrz krok 4).

odsaczanie-ziemniakow-na-kluski-z-wody

3. W międzyczasie zagotuj w garnku ok. 4 litry wody i posól ją dużą szczyptą soli.

4. Do miski wrzuć odciśnięte ziemniaki, ½ szklanki mąki, 1 jajko i sól, a następnie wymieszaj całość łyżką. Gdy składniki się połączą, dodaj kolejną porcję mąki, tylko tym razem łyżka po łyżce, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – nie za rzadką i nie za bardzo zbitą.

ciasto-na-kluski-ziemniaczane

Dobra rada

Polecamy stopniowo dodawać mąkę i po wymieszaniu ciasta sprawdzić, czy odpowiada nam jego konsystencja. Jak to zrobić?

Do gotującej się wody włóż jedną łyżeczkę powstałego ciasta i poczekaj, aż wypłynie – spróbuj i oceń, czy taka konsystencja Ci odpowiada. Niektórzy lubią bardziej luźne kluski, a inni bardziej zbite, dlatego ważne, żebyś ocenił to samodzielnie. Jeżeli ciasto okaże się za rzadkie, dodaj więcej mąki i ponownie spróbuj. Jeżeli wyjdzie zbite, dodaj odrobinę wody z odciskania ziemniaków.

zmiksowane-ciasto-na-kluski-ziemniaczane

5. Gdy woda się zagotuje, nakładaj kluski do garnka łyżeczka po łyżeczce, aż zapełnią całe dno naczynia. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu powinny się gotować dodatkową minutę. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

6. Ugotowane kluski najlepiej podawać natychmiast – przełóż je na talerz z wybranymi dodatkami.

kluski-ziemniaczane-ze-skwarkami

Kluski ziemniaczane to świetna obiadowa alternatywa dla zwykłych ziemniaków

Kluski ziemniaczane to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny wariacji w codziennych obiadach. Ziemniaki na obiad są oczywiście bardzo smaczne, ale warto czasem zamienić je na coś innego lub podać je w nietypowej formie.

Kluski ziemniaczane są do tego celu doskonałe, ponieważ by je przygotować, wystarczy zetrzeć kilka ziemniaków, wymieszać je z mąką i jajkiem, a następnie chwilę gotować. Czas przygotowania klusek ziemniaczanych jest krótszy niż gotowanie surowych ziemniaków, a smak z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Wykonaj to danie, zwłaszcza jeśli zależy Ci na przygotowaniu szybkiego obiadu.

Przeczytaj również: Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny

Z czym podać kluski ziemniaczane? Do czego pasują?

Kluski ziemniaczane z tego przepisu pasują do wielu różnych dodatków. Warto traktować je jako samodzielne danie i serwować zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Jak podać je na słodko? Najlepiej prosto – będą dobrze pasować do śmietany i cukru.

W wersji wytrawnej świetnie smakują ze skwarkami z boczku lub kiełbasy albo gulaszem. Kluski ziemniaczane z mięsem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować wspomniany wcześniej gulasz lub pulpety w sosie. W przypadku szybkiego obiadu zdecyduj się na skwarki z kiełbasy lub boczku.

Kluski będą idealnie współgrały z produktami dostępnymi w sklepie on-line Schronisko Smaków. Polecam szczególnie kapustę z grzybami lub warzywa z pepperoni. Do klusek ziemniaczanych świetnie pasuje także owczo-krowia bryndza.

Przeczytaj również: Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie

Tradycyjna polska kuchnia to zawsze doskonały wybór

Przepis na kluski ziemniaczane to pomysł na pyszne i szybkie obiadowe danie, które możesz podać na wiele sposobów. Spróbuj ich jako samodzielnego dania, tylko ze skwarkami, a także jako składnika większego posiłku. Zachęcamy do testowania przepisów regionalnych w swoim domu – niezbędne produkty znajdziesz w naszej Spiżarni!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny
    Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny

    Przepis na grzane wino jest bardzo prosty! Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to ulubione wino, odpowiednie przyprawy i wolny wieczór. To wystarczy, byś mógł zrobić grzane wino, które najlepiej smakuje w zimowe wieczory. Jakie przyprawy będą niezbędne? Które wino wybrać, aby napój miał pełny aromat? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w artykule!

    Czytaj więcej
  2. Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię
    Rosół Magdy Gessler. Przepis, który zmieni Twoją kuchnię

    Rosół to danie, które jest często przygotowywane w większości polskich domów. Nieważne, czy okazją jest uroczysty obiad z okazji jakiegoś święta, czy zwyczajne niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie – rosół musi być! Zaskocz rodzinę i zrób najlepszy, jaki istnieje, z przepisu na rosół Magdy Gessler!

    Czytaj więcej
  3. Zrób w domu góralski kołacz! Przepis jest naprawdę prosty
    Zrób w domu góralski kołacz! Przepis jest naprawdę prosty

    Góralski kołacz to ciasto znane miłośnikom polskich gór. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Sprawdź swoje siły w kuchni, przygotowując podhalański wypiek w swoim domu!

    Czytaj więcej