Masło klarowane - świeże
Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Wybierz metodę dostawy INPOST Paczkomaty 24/7 - Paczka w Weekend, a Twoje zamówienie zostanie dostarczone w sobotę.
Twoje zamówienie wyślemy jutro.Opis
Masło klarowane - niezbędnik w kuchni
Świeże masło klarowane powstaje dzięki rozgrzaniu masła - jest to proces klarowania, a w jego trakcie wytrąca się woda, którą można łatwiej usunąć. Zwykłe masło ma 82% tłuszczu, a dzięki klarowaniu to przetworzone jest niemal czystym tłuszczem, jego zawartość w produkcie waha się od 99,5 do 99,9%. Dostępne w naszym sklepie online Schronisko Bukowina masło klarowane jest robione ze świeżego masła powstającego na bazie wiejskiej śmietany. Dzięki temu pięknie pachnie, ma lekko orzechowy smak, a potrawy przygotowane na nim są aromatyczne, nie palą się i nie mają posmaku spalonego tłuszczu.
W słoiku o pojemności 700 ml znajdziesz 530 g masła klarowanego. W słoiku 240 ml znajdziesz 180 g masła.
Do czego wykorzystać takie masło w prawidłowo zbilansowanej diecie
Masło klarowane to najlepszy tłuszcz do smażenia i pieczenia potraw. Jest bardzo cenione przez szefów kuchni za lekko orzechowy aromat, a jego punkt dymienia to aż 230 stopni C, przez co nadaje się do obróbki termicznej praktycznie wszystkich produktów, od warzyw aż po mięsa. Może być dodawane również do wypieków lub służyć jako alternatywa dla margaryny. Oferowane w sklepie świeże masło klarowane pochodzi z bezpiecznego, sprawdzonego źródła. Powstaje w sposób naturalny, bez dodatków w formie substancji smakowych, zapachowych czy konserwantów. Zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Jak jeść masło sklarowane?
Istnieje wiele sposobów na włączenie masła klarowanego do swojej diety. Nada się ono bowiem do wszystkich przepisów, które wymagają użycia tłuszczów zwierzęcych.
Roztopionym ghee można polewać gotowe dania (na przykład ziemniaki), a dodając łyżkę czy dwie tego produktu do zupy, można uzyskać połączenie o bardzo ciekawym smaku i aromacie. Jest ono bardzo popularne w krajach azjatyckich i dlatego tak świetnie pasuje do azjatyckich potraw i orientalnych przypraw, jak kurkuma czy asafetyda.
Na bazie masła klarowanego można przyrządzić kawę kuloodporną (tzw. bulletproof coffee), która ostatnio cieszy się ogromną popularnością. Co prawda dla niektórych pływające w kubku oka tłuszczu mogą nie wyglądać zbyt zachęcająco, ale przepis warto wypróbować, by poznać całkiem inny, nieznany dotąd smak kawy.
Masła ghee można dodać także do porannej owsianki. Łącząc ją z orzechami, owocami i płatkami owsianymi, otrzymamy sycące śniadanie.
Smażenie na maśle klarowanym ?
Podobnie jak jest to w przypadku oliwy z oliwek, wiele osób zastanawia się jak używać do smażenia tego rodzaju produktu. W tym miejscu chcemy rozwiać wątpliwości i zaznaczyć, ze smażenie, w tym smażenie mięsa, na maśle klarowanym jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Punkt dymienia masła klarowanego, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i wytwarza toksyny, jest bardzo wysoki – dochodzi bowiem aż do 235°C. Oznacza to, że masło klarowane doskonale nadaje się do smażenia. Dla porównania temperatura dymienia oleju kokosowego wynosi 200°C, oleju słonecznikowego 107°C, a oleju rzepakowego 130°C.
Skąd pochodzi ten rodzaj masła
Masło klarowane swoje początki wzięło z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Sposoby jego produkcji różnią się od siebie w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane. Najbardziej nam znane i najchętniej wybierane jest to produkowane w Indiach. Tam określa się je również mianem „ghee”. W kuchni indyjskiej od tysięcy lat jest niezastąpionym składnikiem. Hindusi twierdzą, że jest ono darem z samych niebios. Wzmianki o ghi można znaleźć nawet w hinduskiej mitologii, co jeszcze bardziej pokazuje, jak istotną rolę odgrywa ono w życiu mieszkańców Indii. Wytwarza się je z mleka krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu.
Masło klarowane – zalety
Nie ma w swoim składzie laktozy ani kazeiny, co sprawia, że mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy.
Kolejną zaletą masła klarowanego jest fakt, iż charakteryzuje się ono długą przydatnością do spożycia. Jego okres przechowywania w szczelnym pojemniku w lodówce to kilkanaście miesięcy.
Jak stosować masło klarowane?
Klarowane masło charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem. Jest delikatne, słodkawe i ma lekko orzechowy posmak. Ghee można stosować na wiele sposobów – i to nie tylko w kuchni!
Masło ghee z powodzeniem może zastąpić margarynę podczas domowych wypieków. Można na nim przygotować warzywa, mięso czy podsmażyć dania z ryżu, a nawet frytki lub ziemniaki.
Jak zrobić klarowane masło w domu?
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić masło klarowane w domu? Nie jest to skomplikowanym procesem i bez większych problemów można samodzielnie przygotować w domu swój własny produkt mleczny. Jak zrobić to w sposób prawidłowy, by oszczędzić sobie wizyt w sklepie i nabyć nowego doświadczenia w kuchni? Wystarczy, że mamy chwilę wolnego czasu, zwykłe masło w kostce i nasz przepis na masło klarowane.
Szef kuchni naszej restauracji Schronisko Bukowina radzi, by kostki masła pokroić na drobne kawałki i wrzucić na dno garnka( najlepsza będzie patelnia z grubym dnem). Na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki w postaci piany, trzeba ją delikatnie zdjąć, jak szumowiny. Masło należy wolno podgrzewać do momentu całkowitego odparowania z niego wody i wytworzenia się osadów na dnie. Kiedy masło będzie czyste (osady opadną na dno)), należy ściągnąć je z ognia. Po ostudzeniu masło trzeba przelać powoli do innego naczynia, np. suchego, szczelnego słoika, uważając, by nie dostała się do niego osiadła na dnie naczynia warstwa zanieczyszczeń.
Przetestuj jego właściwości w swojej kuchni!
Masło klarowane może być ciekawą alternatywą dla oleju czy margaryny i obróbki termicznej na głębokim tłuszczu. Warto wypróbować je do przygotowywania potraw z wielu powodów.
Wybierając klarowane masło, warto postawić na naturalny produkt o jak najwyższej jakości. Idealnym miejscem do uzupełnienia zapasów klarowanego masła jest sklep online Schronisko Bukowina. W naszym asortymencie znajdziesz produkt z masła zrobionego na bazie wiejskiej śmietany. Gwarantujemy, że próbując ghee z oferty Schroniska Bukowina, już nigdy nie będziesz chciał wrócić do zwykłej margaryny.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Marka: | Schronisko Bukowina |
SKU: | Masło klarowane - świeże |
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: | Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska |
Składniki: | Masło 100%, zawartość tłuszczu: 99%, zawiera białko mleka |
Data ważności: | nie mniej niż 2 miesiące |
Tylko naturalne składniki: | Tak |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | szklany słoik |
Sposób przechowywania: | temperatura do 5 st. C. |
Sposób przechowywania po otwarciu: | temperatura do 5 st. C. |
Produkt importowany: | Nie |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 897 kcal |
Tłuszcz: | 99,5 g |
W tym tłuszcze nasycone: | 68,6 g |
Węglowodany: | 0,2 g |
W tym cukry: | 0,2 g |
Białko: | 0,3 g |
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.