Jak zrobić domowy przecier pomidorowy?

Pomidory to szalenie zdrowe warzywa. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają przede wszystkim likopenowi. To organiczny związek chemiczny, który ma działanie przeciwutleniające. Wspomaga on nasz organizm na wielu płaszczyznach, nie tylko wzmacnia ogólną odporność, ale także zmniejsza ryzyko zawału serca, działa pobudzająco na układ trawienny, a także chroni skórę przed szkodliwością promieni słonecznych. Pomidory warto jeść również dlatego, że są po prostu pyszne, a przy tym mają bardzo niską kaloryczność. Zapach pomidorów z sierpniowych zbiorów na działce jest czymś, czego nie da się podrobić. Są one także wdzięcznym składnikiem dań, smakują zarówno na świeżo, jak i po różnorakiej obróbce termicznej. Ich zastosowanie w kuchni doceniają kucharze na całym świecie.

W naszej spiżarni online Schronisko Bukowina znajdziesz najwyższej jakości produkty z pomidorów, zarówno pyszne włoskie sosy, pulpy, passaty, przeciery, jak i różne odmiany pomidorów w puszce, włoskie pomidory suszone czy gotowe dania w słoiku, robione tradycyjnymi, domowymi sposobami i oparte wyłącznie o naturalne składniki.

Pomidor - owoc czy warzywo?

Jeśli patrzymy na ten temat ściśle naukowo, jest to mięsista jagoda, a zatem owoc. Ze względu jednak na zastosowanie kulinarne oraz małą zawartość cukru zalicza się je powszechnie do warzyw. Te zbierane latem u babci są tak słodkie i pachnące, że wtedy faktycznie jemy je prosto z krzaczka, z przyjemnością kojarzoną z owocami. W kuchni jest to jednak dla nas warzywo, używane do niezliczonych potraw na słono, zarówno tych serwowanych na śniadanie, jak i do posiłków obiadowych, a także do przetworów.

Dlaczego pomidory są tak zdrowe?

Są one bardzo bogatym źródłem błonnika, a także wielu witamin i minerałów. Poza wspomnianym wyżej drogocennym likopenem, zawierają także bardzo dużą ilość potasu. Sam likopen, który nadaje pomidorom piękną, czerwoną barwę, jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów. I teraz jego chyba największa zaleta! Związki te odporne są na działanie wysokiej temperatury. Oznacza to, że przy obróbce cieplnej pomidory nie tracą swoich właściwości zdrowotnych! Co więcej, przetworzone pomidory mogą zawierać nawet 2 razy więcej likopenu niż świeże, a suszone pomidory cechuje wyższa zawartość potasu i błonnika w stosunku do świeżych. Likopen, będący bardzo silnym przeciwutleniaczem, opóźnia procesy starzenia dzięki neutralizacji wolnych rodników. Warzywo to działa zapobiegająco na miażdżycę, nowotwory, wspomaga działanie układu nerwowego, trawiennego, a także korzystnie wpływa na ogólną odporność oraz wygląd naszej skóry.

Lato zamknięte w słoiku

Dzięki temu, że pomidory zachowują swoje cenne właściwości po obróbce termicznej, warto robić w domu przetwory z pomidorów. Większość z nich jest bardzo prosta w wykonaniu, a domowy przecier pomidorowy pozwoli nam w środku zimy wyczarować pomidorówkę, smakującą jak u babci lub przepyszny makaron w iście włoskim stylu. Kilka godzin pracy latem zaoszczędzi nam także mnóstwo czasu przy gotowaniu zimą. Przecier pomidorowy domowej roboty znacznie ułatwia gotowanie nie tylko popularnej zupy, możesz go dodać także do gulaszu, zrobić na jego bazie cudny sos do pizzy lub podkręcić nim smak curry. Przecier pomidorowy na zimę powinien znaleźć się w każdej spiżarce. Jeśli zrobisz go raz, już zawsze będziesz tęsknić za tym naturalnym i niepodrabialnym smakiem. Domowy koncentrat pomidorowy umożliwi Ci także korzystanie z dobrodziejstw zawartych w pomidorach całą zimę, gdy trudno jest kupić dobre warzywa. Mając pod ręką domowe przetwory z łatwością zapewnisz swojej rodzinie pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

Czego potrzebujemy, by samemu zrobić przecier z pomidorów?

Bazą są oczywiście dobre, dojrzałe pomidory. Zastanawiasz się, jakich pomidorów użyć? Różne odmiany pomidorów charakteryzują się różną twardością i mięsistością, a co za tym idzie zawartością wody. Wybierając te na swoją domową passatę, zwracaj na to uwagę, by być zadowolonym z rezultatów. Jeśli zależy Ci na tym, by przygotowany przecier był gęsty, wybierz odmiany twardsze, np. rzymskie lub paprykowe. Z bardziej wodnistych pomidorów, np. malinowych, uzyskasz rzadszy przecier, mający konsystencję soku pomidorowego. Możesz zapasteryzować taki, w większych słoikach, z myślą o błyskawicznej zupie pomidorowej. Możesz także dłuższy czas gotować go na małym ogniu, by odparować nadmiar wody. Gęsty przecier, wlany do małego słoiczka, będzie idealny jako baza do sosu do pizzy. Już nigdy nie będziesz chcieć użyć gotowca ze sklepu. Przepis na przecier pomidorowy jest bardzo prosty i oparty tylko na kilku składnikach. Na każdy kilogram pomidorów potrzebujesz pół łyżki soli i cukru oraz szczyptę pieprzu. Wybierz odpowiedniej wielkości wyparzone słoiki oraz przygotuj sobie garnek do gotowania, sitko do przetarcia oraz duży garnek do pasteryzacji.

Jak zrobić domowy przecier?

Przepis na domowy przecier wymaga od nas minimalnych zdolności, a jedynie odrobiny naszego czasu. Pomidory należy oczywiście dokładnie umyć. Użyj wyłącznie tych, które nie mają żadnych skaz czy pleśni. Usuń szypułki i gniazda nasienne, natomiast nie musisz usuwać skórki. Ugotowane i tak musimy przetrzeć na sicie, by pozbyć się reszty pestek. Umyte pomidory należy pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka i zagotować. Gdy zaczną bulgotać, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przynajmniej pół godziny. Dobrze rozgotowane pomidory należy przetrzeć przez sito. Pozwoli Ci to pozbyć się pestek oraz skórek, które zostaną na sitku, a w drugim naczyniu znajdzie się sam miąższ. To moment, w którym należy sprawdzić, czy nasza pulpa pomidorowa nie powinna być gęstsza. Gęstszy przecier uzyskamy gotując przetarty już sos pomidorowy, aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Dopiero wtedy dodajemy przyprawy. W ten sposób uzyskujemy podstawowy, domowy przecier ze świeżych pomidorów o delikatnym smaku i aksamitnej teksturze.

przecier pomidorowy

Prosty przepis

Gorący przecier wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików. Radzę wybrać takie, które wielkością będą pasowały do potrzeb Twojej rodziny. Możesz część przecieru zrobić rzadszą, wlać do litrowych słoików i mieć w zapasie na zupy, a część gotować dłużej do uzyskania odpowiedniej konsystencji, a zagęszczony, gotowy przecier wlać do małych słoików, odpowiednich na porcję sosu do spaghetti lub do pizzy. Każdy słoik należy mocno i dokładnie zakręcić, a następnie pasteryzować. Umieść w dużym garnku z grubym dnem bawełnianą ściereczkę, ułóż na niej słoiki (niezbyt ciasno, nie powinny się dotykać), wlej wodę nieco powyżej połowy słoików i zagotuj. Przecier potrzebuje około 20 minut na małym ogniu, by przetwory się szczelnie zamknęły. Ja dla pewności odwracam jeszcze ciepłe słoiki do góry dnem, i odstawiam na półkę w spiżarni, gdy wystygną.

Jak urozmaicić?

Przecier pomidorowy możemy oczywiście od razu doprawić nieco bardziej, nie ma tu żadnych sztywnych zasad, a ilość i rodzaj przypraw zależą od Waszego gustu. Z pewnością polecam Wam wypróbować wariant z klasycznymi, włoskimi ziołami, jak oregano czy bazylia. Przecier możesz doprawić czosnkiem lub papryką słodką, a nawet wędzoną. Gęsty przecier pomidorowy przed pasteryzacją może stać się gotowym sosem do pizzy. Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek, wlej sos pomidorowy, dodaj łyżeczkę octu jabłkowego, paprykę słodką oraz sól. Chwilkę pogotuj na małym ogniu, pod koniec dodaj porozrywaną palcami świeżą bazylię i przelej do słoiczków. Moim sekretnym składnikiem do sosów pomidorowych jest cynamon, idealnie zgrywa się on ze słodyczą ukrytą w pomidorach. Sos z cynamonem łączę z podsmażoną na czosnku cieciorką i podaję z ryżem ugotowanym na mleku kokosowym oraz kolendrą. Fani ostrzejszych smaków mogą przygotować sobie na bazie domowego przecieru pikantną salsę.