barszcz czerwony - jak zrobić, dwa przepisy

Jak zrobić barszcz czerwony? Dwa przepisy na domowy barszcz na zakwasie i bez

To jedna z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych polskich zup. Barszcz z uszkami czy barszcz czerwony z ziemniakami - każdy z nas zna ich smak, choć poszczególne regiony Polski nieco różnią, jeśli chodzi o ulubione sposoby podania, dodatki czy intensywność smaku. Bez barszczyku czerwonego nie wyobrażamy sobie świąt, obok karpia, jest to podstawowa wigilijna potrawa, podawana na każdym stole.

To jedna z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych polskich zup. Barszcz z uszkami czy barszcz czerwony z ziemniakami - każdy z nas zna ich smak, choć poszczególne regiony Polski nieco różnią, jeśli chodzi o ulubione sposoby podania, dodatki czy intensywność smaku. Bez barszczyku czerwonego nie wyobrażamy sobie świąt, obok karpia, jest to podstawowa wigilijna potrawa, podawana na każdym stole.

Jak zrobić domowy barszcz?

Zupę tę cechuje jednocześnie prostota wykonania, i różnorodność sposobów jej przyrządzania. Barszczyk można zrobić na buraczkach i bulionie lub używając zakwasu z buraków. W obu przypadkach otrzymasz pyszną i zdrową zupę. Sprawdźmy najpierw czego potrzebujesz, by ugotować dobry barszcz czerwony bez zakwasu dla kilku osób:

  • około 1 kg świeżych buraków;
  • bulion 2 l - drobiowy, warzywny, lub nawet wołowy, jeśli taki preferujesz;
  • 3 ząbki czosnku;
  • suszone grzyby, kilka małych kawałków;
  • majeranek i cukier po łyżeczce;
  • ocet 1 łyżka;
  • sól i pieprz.

Ten przepis na barszcz czerwony pozwoli Ci otrzymać klasyczny czysty barszcz, który możesz podać z łyżką tłuczonych ziemniaków, krokietem lub pasztecikiem. Barszcz czerwony czysty możesz wedle swojego gustu zabielić, posypać dużą ilością świeżego kopru i podać z ugotowanym na półtwardo jajkiem lub z ziemniakami z dodatkiem okrasy z cebulki.

Jak gotujemy barszcz z buraków czerwonych?

Wszystkie składniki gotowe? Zaczynamy gotowanie! Ten sprawdzony przepis z pewnością zostanie w waszym domu. Bazą do tego czerwonego barszczu jest wywar drobiowy, który musisz przygotować wcześniej. W dużym garnku, aby łatwo ci było mieszać, przygotuj sobie dwa litry tego bulionu i dodaj do tego obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Do tego dorzuć czosnek, może być nieobrany oraz grzybki. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i pozwól się zupie gotować do momentu, aż buraczki będą miękkie, czyli ok. jednej godziny. Pamiętaj, że tę zupę gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i za kilka minut możesz zgasić ogień. W tym momencie odcedzamy sam barszczyk i dodajemy sól, pieprz, ocet oraz cukier. Intensywność smaku barszczu zależeć będzie zarówno od przygotowanego wcześniej wywaru, jak i smaku samych buraków. Za każdym razem może być zatem potrzebna nieco inna ilość poszczególnych przypraw, dopraw zupę do smaku i koniecznie sprawdź, czy rezultat jest już wystarczający.

zakwas na barszcz

Jak zrobić barszcz na zakwasie?

Pyszny barszcz czerwony na zakwasie to potrawa, która jest symbolem tradycyjnej polskiej wieczerzy wigilijnej. Jak przygotować tradycyjny barszcz, który będzie miał piękny kolor i esencjonalny smak? Koniecznie skorzystaj z sprawdzonego zakwasu buraczanego dostępnego w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Z jego pomocą wyczarujesz przepyszny świąteczny barszcz, odpowiedni również dla wegetarian.

Przygotuj sobie wszystkie niezbędne składniki:

  • około 1 kg buraków ćwikłowych;
  • 2 l wywaru warzywnego;
  • marchew, pietruszkę po sztuce;
  • połowę małego pora;
  • zakwas buraczany Schronisko Bukowina;
  • kilka grzybków suszonych, namoczonych dzień wcześniej;
  • przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, sól, cukier.

Suszone, namoczone długo grzyby, zagotuj i odcedź, a następnie wrzuć do bulionu - ten wigilijny powinien być warzywny i delikatny w smaku. Do garnka wrzuć następnie pozostałe składniki, czyli pokrojone buraki, marchewkę, pietruszkę i pora. Dodaj jeszcze listki, ziele oraz pieprz i na małym ogniu gotuj przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij warzywa, gotowy barszcz przelej przez sito i dodaj zakwas z buraczków, dopraw do smaku cukrem i solą. Możesz dodać wywar z suszonych grzybów. Wszystko dobrze wymieszaj, ale nie gotuj już zupy, gdyż straci ona wtedy swój intensywny kolor.

Dlaczego warto używać zakwasu na barszcz?

Nie jest on niezbędny do przygotowania barszczu wigilijnego, ale dzięki niemu zupa zyskuje niesamowity kolor i ujmujący aromat. Oferowany przez nas zakwas został przygotowany na bazie włoszczyzny oraz buraków, doprawionych cukrem, octem, solą i kwaskiem cytrynowym. Nie znajdziesz w nim żadnych zbędnych składników, konserwantów czy sztucznych aromatów. Sprawdzi się on perfekcyjnie do przygotowania barszczu świątecznego oraz wszelkich innych, wegetariańskich odmian barszczyku. Możesz go jednak również użyć choćby do ugotowania barszczu ukraińskiego. Nasz zakwas zawsze warto mieć na półce w spiżarce, by w szybki i komfortowy sposób przygotować tradycyjną, polską zupę, pełną naturalnego smaku.

Jak podawać barszcz?

Ta zupa charakteryzuje się chyba największą ilością sposobów podawania. Najbardziej popularnym sposobem jest podanie jej z uszkami lub krokietem. Barszcz czerwony można też wlać do bulionówki solo i podać do pierogów z kapustą. Można także zabielić go zahartowaną śmietaną i podać z gotowanym grochem lub ziemniakami. W przypadku ziemniaków sprawdzi się zarówno gałka tłuczonych, jak i też kilka kawałków nietłuczonych ziemniaków, które możesz posypać koperkiem, a także okrasą z podsmażonej cebulki. Taka zupa będzie sycącym daniem w zimny, styczniowy dzień spędzony aktywnie na świeżym powietrzu.

Co zrobić, by barszcz nie tracił koloru?

Gdy zupa z buraczkami zaczyna się gotować, warto wlać do niej ocet jabłkowy lub sok z cytryny.

Co zrobić, żeby barszcz nie był za słodki?

Cukier zawsze dodawaj do zupy pod sam koniec. Buraczki mają sporo słodyczy same w sobie, cukier znajduje się również w zakwasie.

barszcz czerwony

Nie mam czasu ugotować zupy od podstaw. Czy znajdę gotowy produkt o odpowiedniej jakości?

Tak. Specjalnie z myślą o przypadkach, gdy brak nam czasu na gotowanie, powstały dwa rodzaje gotowego barszczu czerwonego, które możesz kupić w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Zarówno barszcz czerwony na wywarze warzywnym, jak i barszcz czerwony z zakwasem z malin, powstały na naturalnych składnikach, są wegetariańskie i wymagają jedynie podgrzania przed podaniem.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Jak zrobić zakwas na żurek? Przepis na domowy zakwas na żur
    Jak zrobić zakwas na żurek? Przepis na domowy zakwas na żur

    Wielkanoc oraz Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy z rodziną. Wspólne chwile celebrujemy zasiadając do stołu i zajadając pyszne tradycyjne potrawy. Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego oraz wielkanocne śniadanie bez aromatycznego żurku. Aby wyżej wymienione dania zachwycały smakiem, do ich przygotowania używa się zakwasu, który odgrywa kluczową rolę. Jak zrobić idealny zakwas na domowy żurek wielkanocny? Poniżej przedstawimy przepis na zakwas na żurek krok po kroku.

    Czytaj więcej
  2. Tradycyjna góralska kuchnia - potrawy i przekąski
    Tradycyjna góralska kuchnia - potrawy i przekąski

    Odwiedzając Podhale ciężko odmówić sobie tutejszych potraw. Są one niesamowicie smaczne i sycące. Tradycyjna góralska kuchnia bazuje na kapuście, ziemniakach, zbożu, serach oraz baraninie. Istnieje wiele pysznych dań, które zawsze świetnie smakują. Trzeba jednak liczyć się z tym, że góralski posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak w górach zawsze potrzeba więcej energii, by mieć siłę zdobywać kolejne tatrzańskie szczyty. Po pieszych wędrówkach warto zajrzeć do naszej restauracji Schronisko Bukowina, gdzie zostaniecie uraczeni wybornymi potrawami kuchni góralskiej.

    Czytaj więcej
  3. Kuchnia Polska - tradycyjne dania i polskie potrawy regionalne
    Kuchnia Polska - tradycyjne dania i polskie potrawy regionalne

    Polska kuchnia kształtowała się przez wiele lat. Stanowi ona połączenie lokalnych tradycji oraz wpływów kulinarnych różnych narodowości, które zamieszkiwały Rzeczpospolitą. Polskie potrawy zazwyczaj kojarzą się z tłustymi i ciężkostrawnymi posiłkami, na których przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Mimo to, nasze tradycyjne polskie potrawy są tak różnorodne i tak smaczne, że zachwycą każdego. 

    Czytaj więcej