tarta - kruchy spód na tartę na słodko i słono

Jak zrobić tartę? Najlepsze przepisy na kruchą tartę na słodko i słono

Pieczenie ciast to z całą pewnością sztuka. Nikt jednak nie rodzi się od razu z tą umiejętnością. Niekiedy potrzeba sporo czasu, aby móc poczuć pełnię satysfakcji, ale gdy się ją osiągnie przyrządzanie domowych smakołyków staje się nawykiem. Nic tak mocno nie działa na zmysły jak zapach świeżego, aromatycznego wypieku, który wydobywa się z kuchni. Na samą myśl o zjedzeniu kawałka ciasta leci ślinka. A co jeśli ciastem tym jest tarta?

Pieczenie ciast to z całą pewnością sztuka. Nikt jednak nie rodzi się od razu z tą umiejętnością. Niekiedy potrzeba sporo czasu, aby móc poczuć pełnię satysfakcji, ale gdy się ją osiągnie przyrządzanie domowych smakołyków staje się nawykiem. Nic tak mocno nie działa na zmysły jak zapach świeżego, aromatycznego wypieku, który wydobywa się z kuchni. Na samą myśl o zjedzeniu kawałka ciasta leci ślinka. A co jeśli ciastem tym jest tarta? To smakołyk, którego ciężko sobie odmówić. Jest prosta w wykonaniu, można ją szybko przygotować i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Tarta jest doskonała w każdej postaci, bez względu, czy jest przyrządzona na słodko, czy na słono, zachwyci każdego bez wyjątku. W artykule podpowiadamy, jak upiec uniwersalne kruche ciasto oraz na co zwrócić uwagę podczas pieczenia tarty. 

Tarta - co to takiego?

Ten rodzaj wypieku przywędrował do nas prosto z Francji. Przyrządzamy ją wykładając ciastem spód i boki specjalnej formy. Najczęściej do pieczenia tart używa się ciasta kruchego, ale można także wykorzystać do tego celu ciasto drożdżowe. Na spód wykłada się rozmaite dodatki w postaci owoców lub warzyw i mięsa.

tarta z owocami

Zasady dobrego ciasta - jak zrobić idealny spód na tartę?

Istnieje kilka sposobów na zrobienie tarty, jednak są pewne zasady, których warto przestrzegać, aby ciasto wyszło doskonale. Pierwsza z nich to odpowiednie proporcje, druga - prawidłowe wyrabianie ciasta oraz trzecia - schłodzenie i rozłożenie go na blaszce. Kruche ciasto składa się z pięciu podstawowych składników. Każdy z nich pełni swoje zadanie - oto one:

  • mąka - zapewnia ciastu odpowiednią strukturę,
  • sól - nadaje smak,
  • cukier granulowany - to za jego sprawą twarde kawałki masła rozbijają się, a ciasto w czasie pieczenia ładnie brązowieje. Dodanie odrobiny cukru do ciasta sprawia, że zyskuje ono jeszcze lepszy smak,
  • zimne masło - to ono odgrywa tutaj główną rolę - zapewnia idealny smak i kruchą konsystencję ciasta. Do upieczenia tarty konieczne jest masło wyciągnięte prosto z lodówki, które kroimy w kostkę i szybko wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub własnymi rękoma. Istotne jest, aby masło się zbytnio nie zagrzało,
  • bardzo zimna woda - to dzięki niej wszystkie składniki ciasta świetnie się łączą i utrzymują razem. Mała ilość wody może spowodować, że ciasto stanie się suche i zacznie pękać po rozwałkowaniu. 

Jak zrobić ciasto na tartę wytrawną?

Poniższy przepis nie powinien sprawiać problemów, gdyż proporcje składników łatwo zapamiętać - mąki dajemy dwa razy tyle, co masła; wśród składników musi znaleźć się jajko i szczypta soli. W przypadku, gdyby ciasto było dość sypkie, należy dodać odrobinę zimnej wody. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, o czym warto pamiętać - w przeciwnym razie po upieczeniu może być zbyt twarde. Wszystkie składniki zarabiamy szybko i schładzamy, by następnie rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę. Pieczenie odbywa się dwuetapowo - pierwsze z obciążeniem w postaci papieru wyłożonego fasolą lub grochem, drugie już bez obciążenia. 

Przepis na ciasto słone (forma do tarty o średnicy 22 cm)

Składniki:

W misce przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, wbij jajko i wsyp sól. Składniki zagnieć ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywcza, a następnie włóż do lodówki na 2 godziny. Formę wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto wałkuj i starannie przełóż do formy. Ważne, aby docisnąć ciasto do dna oraz boków naczynia i nakłuć je widelcem. Kolejnym krokiem jest położenie na ciasto papieru do pieczenia i wysypanie na niego grochu lub ceramicznych kulek. Blaszkę włóż do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 190 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij formę z pieca, odłóż papier wraz z obciążeniem i włóż ciasto ponownie do piekarnika na 12 minut do momentu lekkiego zarumieniania. Tak przygotowane ciasto uzupełnij dowolnym farszem np. w postaci sera feta oraz szpinaku i zapiecz około 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. To prosty przepis na tartę, dzięki któremu uzyskasz kulinarne dzieło sztuki.

o czym pamiętać robiąc tarte

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania tarty?

Tarta czekoladowa, tarta z truskawkami, tarta z borówkami, czy tarta z kurczakiem - wszystkie tarty na słodko i tarty na słono sprawiają, że nasze kubki smakowe szaleją. Idealne ciasto, kruchy spód, wyśmienite nadzienie - to wyjątkowe połączenie, które sprawia, że tarta smakuje oszałamiająco. Warto jednak mieć na uwadze kilka istotnych wskazówek, które sprawią, że nasz wypiek będzie wyśmienity za każdym razem. 

Do przygotowania tarty najlepiej wykorzystać mąkę pszenną, która będzie nadawała się do ciast kruchych. Jeśli chcesz uzyskać efekt chrupiącego ciasta, możesz użyć także odrobiny mąki ziemniaczanej. Zgodnie z zasadą “co za dużo, to niezdrowo”, warto pamiętać, aby nie przesadzać zbytnio z ilością mąki. W czasie rozwałkowywania ciasta dodanie jej może skutkować tym, że będzie ono za twarde. Najważniejszym składnikiem każdego kruchego ciasta jest tłuszcz, dlatego najlepiej wybierać masło z jego dużą zawartością. Odpowiednią konsystencję ciasta do tarty uzyskasz dzięki schłodzonemu masłu, które zapewni mu kruchość. Pośród składników kruchego ciasta na tartę nie może zabraknąć jajka lub żółtka. Ważne, by ograniczyć ilość białka w cieście, ponieważ sprawia ono, że masa twardnieje. Przygotowując tartę z owocami, do ciasta należy dodać cukier puder. Ze względu na to, że kruche ciasto wypieka się krótko, zwykły cukier może nie zdążyć się rozpuścić.

Dlaczego ważne jest, aby wszystkie składniki były zimne? 

Dzięki utrzymaniu zimnego ciasta, tłuszcz który się w nim znajduje nie roztopi się zbyt szybko podczas pieczenia. Kiedy ciasto jest w temperaturze pokojowej, masło topi się przed pieczeniem, co sprawia, że cała jego kruchość znika. Zamiast rozpływającego się w ustach kruchego spodu do tarty, przypominającego ciasto francuskie, otrzymujemy twardy i tłusty wypiek. Idealna konsystencja zostanie zapewniona, jeśli masło w cieście rozpuści się w piekarniku. Tłuszcz zawiera sporą ilość wody, która zmienia się w parę podczas pieczenia ciasta. Warto zapamiętać zatem, że im zimniejsze ciasto, tym smaczniejsze. 

Metoda widelca - dlaczego nakłuwa się ciasto?

Ciasto, które wykładamy do formy należy nakłuć przed włożeniem go do pieczenia. Spowoduje to, że gdy będzie ono w piekarniku nie zacznie się podnosić. Wypiek należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia - dzięki temu ciasto nie namoknie od nałożonego farszu lub nadzienia do tarty.

Tarta na słodko i na słono: jak zrobić tartę na zimowe wieczory?

Chłodniejsze miesiące i długie wieczory mogą przyczyniać się do odczuwania głodu. W zimnych okresach jemy po prostu więcej, a powodem tego jest spadek temperatury. To z kolei wiąże się z ochotą na różnego rodzaju przekąski. Kiedy najdzie nas ochota na coś pysznego, warto sięgnąć po najlepszy przepis na kruche ciasto! W zależności od tego, czy chcemy przyrządzić tartę ze śliwkami, tartę z mascarpone, czy tartę ze szpinakiem, do ciasta należy dodać odpowiednio cukier puder lub sól drobnoziarnistą. Tak naprawdę od Ciebie zależy, jaki farsz do tarty przygotujesz. W kuchni mile widziane są wszelkie kombinacje smakowe.

Poniżej przedstawiamy przepis na wyśmienitą tartę z jabłkami.

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg prażonych jabłek ze słoika
  • 2 łyżki kaszy manny
  • garść rodzynek
  • cukier do smak

alternatywną podstawą nadzienia może być jedna z naszych konftiur lub powidła np. Powidła ze śliwki węgierki .

Wszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut. Jabłka wyjmujemy ze słoika, dodajemy kaszę mannę, rodzynki i cukier do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową i pokrywamy ją wcześniej przygotowanymi paskami ciasta o szerokości 3 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Przed podaniem można posypać wypiek cukrem pudrem.

Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się niepowtarzalnym smakiem domowych wypieków.

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Przepis na rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe
    Przepis na rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej uwielbianych klasyków, jeżeli chodzi o wypieki. Może być podawane na wiele sposobów i w różnych formach: jako ciasto wypieczone w okrągłej formie, jako chlebek, a także jako muffinki kochane zwłaszcza przez najmłodszych. Zachęcamy do przygotowania naszego przepisu na ciasto drożdżowe z kruszonką – recepturę znajdziesz we wpisie!

    Czytaj więcej
  2. Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii
    Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii

    Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów. 

    Czytaj więcej
  3. Rokitnik zwyczajny - właściwości i zastosowanie: owoce, olej, sok z rokitnika
    Rokitnik zwyczajny - właściwości i zastosowanie: owoce, olej, sok z rokitnika

    Rokitnik zwyczajny, nazywany także rokitnikiem pospolitym, to bardzo niepozorny i mało znany krzew, który skrywa w sobie jednak fascynującą moc. Jego liście przypominające listki wierzby oraz owoce, pomarańczowe i nieco kuliste, zawierają w sobie praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. To niesamowite, prawda? O jego właściwościach prozdrowotnych można by rozmawiać godzinami. Jeśli do dziś nie miałeś styczności z tym krzewem z rodziny oliwkowatych (Elaeagnaceae), koniecznie trzeba to nadrobić!

    Czytaj więcej