Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii
Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów.
Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów.
Najlepsze włoskie desery
Włosi mogą poszczycić się wyśmienitą kuchnią, która słynie z prostoty i najwyższej jakości produktów. Niestety jest to kraj nie do końca sprzyjający osobom dbającym o linię. Dlaczego? Podróżując po Włoszech ciężko jest oprzeć się aromatycznym potrawom i przepysznym deserom. Każdy z nich jest całkowicie inny, gdyż wywodzi się z różnych regionów Italii. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze włoskie desery znane na całym świecie.
Tiramisu
Popularnym włoskim deserem jest tiramisu, które wyróżnia się idealnie zbalansowanym smakiem. Nazwa deseru po włosku oznacza “ocknąć się” i tym samym wskazuje na jego cechy. Tiramisu składa się z warstwy biszkoptu nasączonego kawą i likierem Amaretto, na którą wykłada się warstwę kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, na wierzchu posypany grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady lub kakao. Tak przygotowany deser podawany jest na zimno i najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy. Nie jest trudny w przyrządzeniu, ale jego sekret tkwi w świeżych, najwyższej jakości składnikach. Aby smakował, jak deser prosto z Włoch, najlepiej zaopatrzyć się w
, które znajdziesz na stronie sklepu online Schronisko Bukowina.Panna cotta
Kolejnym bijącym rekordy popularności włoskim deserem jest przysmak pochodzący z północnej części Włoch - panna cotta. Przypomina nieco mleczną galaretkę, najczęściej podawaną w towarzystwie owocowego musu. Do przygotowania panna cotty potrzebna jest śmietanka, mleko, żelatyna oraz cukier. Jako dodatek można zastosować wanilię, skórkę cytrynową lub mus owocowy.
Cannolo
Wywodzący się z Sycylii deser, nie jest zbyt popularny w Polsce. To rurki z chrupiącego ciasta, nadziane kremem przygotowanym z sera ricotta. Wyjątkowy smak cannolo sprawia, że ciężko mu się oprzeć, dlatego z pewnością nie poprzestanie się na 1 rurce.
Granita
To świetna propozycja deseru na upalne dni. Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser, przypominający sorbet, jednak różniący się do niego konsystencją. Powstaje na bazie soku owocowego, cukru oraz drobno pokruszonego lodu.
Lody
Najwspanialsze lody dostaniesz we Włoszech. Kto raz spróbował lodów rzemieślniczych gelato, nie powie że włoskie lody nie są najlepsze. Turyści przybywający do Italii uwielbiają je. Najprawdopodobniej do Włoch wprowadzone zostały w XIV wieku przez podróżujących kupców.
Panettone
Najbardziej popularnym deserem w okresie świąt Bożego Narodzenia jest panettone. To ciasto (babka) drożdżowe wywodzące się z Mediolanu. Idealna babka powinna być wysoka, bardzo pulchna, nasączona aromatami i wypełniona dużą ilością bakalii. Oryginalne panettone swój delikatny smak zawdzięcza dodatkowi masła i żółtek.
Cantuccini
To włoskie twarde ciasteczka, przypominające nieco sucharki, pieczone zazwyczaj z całymi migdałami. Pochodzą z Toskanii i przybierają podłużną formę. Ciasteczka najlepiej smakują w towarzystwie vin santo lub innego słodkiego wina oraz kawy. Cantuccini moczy się przez kilka sekund w napoju, a gdy zmięknie rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak smaczne mogą okazać się włoskie ciasteczka i zamów je w sklepie online Schronisko Bukowina! Dostępne są w kilku smakach: cantuccini z żurawiną, z czekoladą, pistacją oraz migdałami.
Włoskie ciasteczka amaretto
Najczęściej spotkać je można w północnych regionach Włoch: Piemoncie, Lombardii, Ligurii i Emilii-Romanii. Te słodkie migdałowe ciasteczka możemy podzielić na dwa typy - twarde i miękkie. Przysmak od lat gości na włoskich stołach. Możemy podawać je do likierów, kawy lub jako składnik deserów i ciast. Znajdziesz je w naszej internetowej spiżarni: