Obiad z grzybami – 5 pomysłów na pyszne dania
Potrawy z grzybów to znak rozpoznawczy tradycyjnej kuchni polskiej. Szlachetny smak borowików, podgrzybków czy kurek nada blasku przygotowywanym przez Ciebie daniom. W jaki sposób je przyrządzić, by obiadem zachwyciła się cała rodzina? Jak wykorzystać do tego resztki produktów z Twojej lodówki? Poznaj nasze inspiracje i przygotuj swój własny, pyszny obiad z grzybami.
Potrawy z grzybów to znak rozpoznawczy tradycyjnej kuchni polskiej. Szlachetny smak borowików, podgrzybków czy kurek nada blasku przygotowywanym przez Ciebie daniom. W jaki sposób je przyrządzić, by obiadem zachwyciła się cała rodzina? Jak wykorzystać do tego resztki produktów z Twojej lodówki? Poznaj nasze inspiracje i przygotuj swój własny, pyszny obiad z grzybami.
Spis treści
1. Obiad z grzybami – 5 najlepszych pomysłów
2. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania obiadu z grzybami?
3. Zaskocz swoich bliskich nowymi pomysłami na dania z grzybami!
Obiad z grzybami – 5 najlepszych pomysłów
Grzyby możemy jeść przez cały rok. Późnym latem i jesienią bez problemów kupimy świeże prawdziwki czy kurki. Wiele przepisów wykorzystuje również grzyby suszone, mrożone lub marynowane. Stanowią one podstawę sosów, farszów i zup. Są cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także niską kaloryczność i zawartość błonnika pokarmowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Poznaj garść sprawdzonych, niebanalnych przepisów na obiad z grzybami rekomendowanych przez kucharzy z naszej restauracji!
Przeczytaj również: Co można zrobić na obiad ze schabu? Oto najciekawsze inspiracje!
Risotto z suszonymi borowikami
To proste w przygotowaniu danie, które zdumiewa bogatym smakiem. W około 30 minut stworzysz potrawę, która zadowoli najbardziej wybredne kubki smakowe.
Suszone borowiki zalej ciepłą wodą i zostaw na około godzinę, by nasiąknęły. W płaskim rondlu rozpuść dwie łyżki masła i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pocięte w paski grzyby, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Po około 5 minutach wsyp ryż do risotto. Teraz zaczyna się etap, w którym lepiej nie spuszczać potrawy z oka. Do rondla dolej odrobinę bulionu i zamieszaj. Kiedy ryż wchłonie płyn, powtórz czynność. Przez około 20 minut na zmianę mieszaj risotto i dolewaj bulionu, do momentu w którym ryż zmięknie i przyjmie kremową konsystencję.
Następnie zdejmij potrawę z ognia, dodaj masło i starty parmezan. Przełóż risotto do talerzy i podaj przybrane świeżą natką pietruszki. Twój obiad z grzybami leśnymi jest gotowy!
Naleśniki z kurkami
Naleśniki nie zawsze muszą być podawane na słodko! W wersji z kurkami stają się prostą w przygotowaniu potrawą, która dzięki dodatkowi grzybów nabiera szlachetnego smaku. Dokładnie umyj kurki pod bieżącą, zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Grzyby pokrój na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i dodaj drobno poszatkowaną cebulę. Smaż do chwili, w której stanie się szklista.
Wrzuć kurki, dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Po 10 minutach dodaj 3–4 łyżki serka mascarpone lub gęstej śmietany. Cały czas mieszaj. Po upływie ok. 4–5 minut zmniejsz ogień i redukuj do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Usmażone wcześniej naleśniki napełnij grzybowym farszem. Zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obficie posyp tartym serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Kiedy ser się roztopi, Twój obiad z grzybami będzie gotowy. Pozostaje tylko wyłożyć naleśniki na talerze. Smacznego!
Podgrzybki w śmietanie
Ten jesienny klasyk to świetny pomysł na obiad z grzybami. W tej inspiracji wykorzystasz suszone podgrzybki, ale doskonale sprawdzą się również świeże lub mrożone prawdziwki. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na około godzinę do nasiąknięcia, a następnie odcedź. Nie wylewaj płynu – przyda się później.
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Wlej zahartowaną wcześniej gęstą śmietanę, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Zmniejsz ogień i duś przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu i delikatnie podlewając wodą pozostałą z moczenia grzybów.
Podgrzybki posypane świeżą natką pietruszki podawaj z ziemniakami lub świeżym chlebem żytnim.
Pomidorowy makaron z grzybami leśnymi
Od lat kuchnia włoska cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością – a ten pomysł na obiad pochodzi właśnie ze słonecznej Italii. Do przygotowania tej potrawy suszone podgrzybki sprawdzą się jak mało co. Na obiad z grzybami nie musisz zatem czekać aż do jesieni, gdy pojawią się świeże. Do dzieła!
Namoczone wcześniej grzyby potnij w cienkie paski. Dodaj je do zeszklonej na maśle cebuli. Smaż, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Po około 2–3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Teraz pora na pomidory. Możesz użyć krojonych z puszki lub gotowej passaty. Dodaj je i duś całość przez około 5 minut. Zmniejsz ogień i na samym końcu wlej zahartowaną wcześniej śmietanę.
Danie podawaj z makaronem tagliatelle, posypane świeżo startym parmezanem i natką pietruszki. Buon appetito!
Schab duszony z marynowanymi borowikami
Dzięki temu daniu sprostasz oczekiwaniom nawet największych łasuchów. Plastry schabu (ok. 200 g na osobę) natrzyj z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż plastry schabu, a następnie przełóż je razem z cebulą do naczynia żaroodpornego. Marynowane borowiki ułóż naprzemiennie z kawałkami mięsa, dopraw pieprzem i piecz w temperaturze 170°C przez około 45 minut.
Tak przygotowane mięso możesz podawać zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Jako dodatek doskonale spiszą się rozmaite kiszonki: ogórki, kapusta lub buraczki.
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania obiadu z grzybami?
Powyższe inspiracje dają nie tylko okazję do tego, by oczarować domowników i gości nowymi smakami. Do przygotowania tych dań wykorzystasz resztki produktów, które często pozostają w lodówce. Zamiast pozwolić żywności się zmarnować, wykorzystaj ją, by stworzyć prosty i smaczny obiad.
Połówki cebuli czy pomidorów użyjesz do przygotowania doskonałego makaronu. Kawałki kiełbasy mogą posłużyć jako podstawa gulaszu z grzybami. Resztki śmietany będą niezbędne, by nadać aksamitnego smaku sosowi z podgrzybków. Ograniczeniem jest jedynie Twoja własna kreatywność… i pojemność żołądków Twoich bliskich!
Polecamy także: Co zrobić z wołowiną na obiad? Podpowiadamy!
Zaskocz swoich bliskich nowymi pomysłami na dania z grzybami!
Obiad z grzybami nie musi być nudny. Wręcz przeciwnie skarby naszych lasów dają ogromne pole do kulinarnych popisów. Sięgaj po różne gatunki: prawdziwki, podgrzybki, borowiki, maślaki czy kurki. Podawaj je z ziemniakami, makaronem czy kaszą. Pamiętaj – grzyby to nie tylko wspaniały smak, ale także mnóstwo wartości odżywczych.
Skorzystaj z naszych inspiracji lub przygotuj swój własny obiad z grzybami. Więcej pomysłów na dania obiadowe znajdziesz na naszym blogu, a produkty niezbędne do ich przygotowania czekają na Ciebie w Spiżarni.