Przepyszna pizza bezglutenowa: przepis, jak zrobić ciasto bez glutenu?

Przepyszna pizza bezglutenowa: przepis, jak zrobić ciasto bez glutenu?

Dieta bezglutenowa ma na celu wyeliminowanie białka, jakim jest gluten. Stosują ją osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię. Białko to naturalnie występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, ale dodaje się go także do wielu innych produktów, na przykład płatków, parówek czy jogurtów, dlatego szczególnie ostrożnie należy czytać opakowania i składy. Osoby unikające glutenu naturalnie chciałyby jeść powszechnie lubiane dania, jak pizzę. Jak zrobić ją w wersji bezglutenowej?

na skróty:

Jak smakuje pizza bezglutenowa?

Wykonanie pizzy bezglutenowej to przede wszystkim przygotowanie ciasta na odpowiedniej mące. Zazwyczaj będzie ono miało nieco inną konsystencję i wygląd od tradycyjnego ciasta z mąki pszennej na drożdżach. Zwykłą mąkę musimy zastąpić taką, która nie ma glutenu. Aby osiągnąć dobry efekt, należy dobrze wymierzyć proporcje. Pizza będzie smakować nieco inaczej, a samo ciasto jest zazwyczaj dość cienkie, natomiast ciasto bezglutenowe może z powodzeniem zastąpić ci zwykłe. Coraz częściej spotykamy się z odpowiednio wymierzoną mieszanką mąk do pizzy, które nie zawierają glutenu. Taki produkt znajdziesz w sklepie online Schronisko Bukowina. 

Kto powinien zdecydować się na pizzę bez glutenu?

Gluten z diety powinny wyeliminować osoby cierpiące na celiakię lub mające nietolerancję tego białka. W przypadku innych osób nie ma wskazań do całkowitego rezygnowania ze spożywania produktów i dodatków, zawierających gluten, aczkolwiek wiele osób decyduje się na zmniejszenie jego ilości w wypiekach i codziennych posiłkach. Samo odchudzanie się nie jest wskazaniem do eliminacji glutenu z diety. 

Składniki - co potrzebujesz na bezglutenową pizzę?

Pizza bezglutenowa na tylko jednym rodzaju mąki, na przykład mące ryżowej lub gryczanej może nie wyjść nam dobra. O wiele lepiej sprawdzają się pozbawione glutenu mieszanki mąk, dzięki którym zrobimy pizzę na cienkim spodzie, które jednocześnie będzie chrupiące z zewnątrz i ładnie wyrośnięte. Szczególnie zwracamy uwagę na konsystencję ciasta na pizzę bezglutenową, należy je starannie wyrabiać, aby pizza wyszła rumiana, i nie gumowa w środku. Mieszankę możesz skomponować sam, mieszając ze sobą mąkę z brązowego ryżu, skrobię ziemniaczaną, mąkę z białego ryżu, mąkę z tapioki i migdałową. W sklepie internetowym Schronisko zamówisz wygodnie zarówno mniejsze, jak i większe opakowanie takiej gotowej mieszanki. Na wierzch możesz dodać sos pomidorowy oraz ulubione składniki, jak szynka, ser, oliwki oraz popularne zioła, oregano czy bazylię. 

Przepis na pizzę bezglutenową

Pyszna pizza wymaga odpowiedniego przepisu na ciasto, które należy dobrze zagnieść, zostawić do wyrośnięcia, a później wygrzać w piekarniku. Ciasto do pizzy bezglutenowej sprawdzi się także w diecie wegańskiej. Zobacz nasze wskazówki, jak przygotować i piec taką pizzę w domu.

Składniki:

Ciasto dobrze wymieszaj w miseczce i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj składniki na wierzch. Zawsze wybieraj dobrej jakości dodatki do pizzy. Szczególnie polecamy włoskie wędliny i ser mozzarella oraz oliwę znajdujące się w szerokiej ofercie włoskich produktów spiżarni online Schronisko Bukowina. Pizza bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami, aromatycznymi serami dojrzewającymi oraz pikantnymi wędlinami. 

Dobrze wyrośnięte ciasto ukształtuj w spód, włóż do zimnego piekarnika, włącz temperaturę na 160 stopni i grzej ciasto przez 45 minut. Następnie wyjmij je, piekarnik przestaw na 250 stopni, a ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż ulubione dodatki. Możesz zrobić margheritę lub ułożyć bardziej finezyjne dodatki. Pizzę grzej już tylko kilka minut, by ser się rozpuścił i gotowe! Smacznego! 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Czy pizza jest zdrowa, ile ma kalorii i jaka jest najzdrowsza?
    Czy pizza jest zdrowa, ile ma kalorii i jaka jest najzdrowsza?

    Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Sycąca, łatwa w przygotowaniu i różnorodna - czy można chcieć czegoś więcej? Ze względu na popularność tego przysmaku ustanowiono nawet międzynarodowy dzień pizzy, który przypada na 9 lutego. Pochodzący z Włoch aromatyczny placek podbił serca fanów jedzenia również w naszym kraju, a pizzerię znajdziemy w każdej, nawet małej miejscowości. Coraz chętniej przygotowujemy ją także w domu. Wiele osób kojarzy ją z bardzo niezdrowym jedzeniem i bombą kaloryczną, która jest wrogiem każdej osoby na diecie. Czy faktycznie pizza to wyłącznie szkodliwy fast food? Poznaj fakty i mity o tym daniu.

    Czytaj więcej
  2. Jak piec pizzę w domu? Jaki piec do pizzy sprawdzi się najlepiej?
    Jak piec pizzę w domu? Jaki piec do pizzy sprawdzi się najlepiej?

    Pizza to jedno z naszych ulubionych dań, które z chęcią jemy zarówno jako obiad w tygodniu, jak i przy weekendowym spotkaniu ze znajomymi. Uwielbiamy to, że niemal w każdym miejscu możemy zamówić pizzę z dowozem do domu, ale coraz częściej pieczemy ją w domu samodzielnie. To danie, które łączy w sobie prostotę składników z zachwycającym i niepowtarzalnym smakiem. Sam proces przygotowania nie jest trudny, ale wymaga jednak trzymania się kilku ważnych zasad, by zawsze cieszyć się idealnie wypieczoną pizzą. 

    Czytaj więcej
  3. Pyszna, prosta i szybka pizza - czy to możliwe?
    Pyszna, prosta i szybka pizza - czy to możliwe?

    Uwielbiasz pizzę, ale ciągle brakuje Ci czasu, aby ją przygotować? Szukasz prostego i szybkiego przepisu na wyśmienite włoskie smaki w zaciszu swojej kuchni? Dobrze się składa, bo w tym artykule blogowym podzielimy się z Tobą naszym niezawodnym sposobem na przygotowanie pysznej pizzy w mgnieniu oka! 

    Zapomnij o długim oczekiwaniu na dostawę z restauracji. Razem z nami zapewnisz sobie idealne cienkie i chrupiące ciasto, aromatyczną pomidorową bazę i obłędne kombinacje ulubionych dodatków - wszystko to w kilku prostych krokach.

    Czytaj więcej