Przepyszna pizza bezglutenowa: przepis, jak zrobić ciasto bez glutenu?
Dieta bezglutenowa ma na celu wyeliminowanie białka, jakim jest gluten. Stosują ją osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię. Białko to naturalnie występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, ale dodaje się go także do wielu innych produktów, na przykład płatków, parówek czy jogurtów, dlatego szczególnie ostrożnie należy czytać opakowania i składy. Osoby unikające glutenu naturalnie chciałyby jeść powszechnie lubiane dania, jak pizzę. Jak zrobić ją w wersji bezglutenowej?
na skróty:
- zwykłą mąkę musimy zastąpić taką, która nie ma glutenu - sprawdź naszą makę bezglutenową
- pozostałe dodatki zależą już od Ciebie, szczególnie polecamy Ci nasze kategorie:
Jak smakuje pizza bezglutenowa?
Wykonanie pizzy bezglutenowej to przede wszystkim przygotowanie ciasta na odpowiedniej mące. Zazwyczaj będzie ono miało nieco inną konsystencję i wygląd od tradycyjnego ciasta z mąki pszennej na drożdżach. Zwykłą mąkę musimy zastąpić taką, która nie ma glutenu. Aby osiągnąć dobry efekt, należy dobrze wymierzyć proporcje. Pizza będzie smakować nieco inaczej, a samo ciasto jest zazwyczaj dość cienkie, natomiast ciasto bezglutenowe może z powodzeniem zastąpić ci zwykłe. Coraz częściej spotykamy się z odpowiednio wymierzoną mieszanką mąk do pizzy, które nie zawierają glutenu. Taki produkt znajdziesz w sklepie online Schronisko Bukowina.
Kto powinien zdecydować się na pizzę bez glutenu?
Gluten z diety powinny wyeliminować osoby cierpiące na celiakię lub mające nietolerancję tego białka. W przypadku innych osób nie ma wskazań do całkowitego rezygnowania ze spożywania produktów i dodatków, zawierających gluten, aczkolwiek wiele osób decyduje się na zmniejszenie jego ilości w wypiekach i codziennych posiłkach. Samo odchudzanie się nie jest wskazaniem do eliminacji glutenu z diety.
Składniki - co potrzebujesz na bezglutenową pizzę?
Pizza bezglutenowa na tylko jednym rodzaju mąki, na przykład mące ryżowej lub gryczanej może nie wyjść nam dobra. O wiele lepiej sprawdzają się pozbawione glutenu mieszanki mąk, dzięki którym zrobimy pizzę na cienkim spodzie, które jednocześnie będzie chrupiące z zewnątrz i ładnie wyrośnięte. Szczególnie zwracamy uwagę na konsystencję ciasta na pizzę bezglutenową, należy je starannie wyrabiać, aby pizza wyszła rumiana, i nie gumowa w środku. Mieszankę możesz skomponować sam, mieszając ze sobą mąkę z brązowego ryżu, skrobię ziemniaczaną, mąkę z białego ryżu, mąkę z tapioki i migdałową. W sklepie internetowym Schronisko zamówisz wygodnie zarówno mniejsze, jak i większe opakowanie takiej gotowej mieszanki. Na wierzch możesz dodać sos pomidorowy oraz ulubione składniki, jak szynka, ser, oliwki oraz popularne zioła, oregano czy bazylię.
Przepis na pizzę bezglutenową
Pyszna pizza wymaga odpowiedniego przepisu na ciasto, które należy dobrze zagnieść, zostawić do wyrośnięcia, a później wygrzać w piekarniku. Ciasto do pizzy bezglutenowej sprawdzi się także w diecie wegańskiej. Zobacz nasze wskazówki, jak przygotować i piec taką pizzę w domu.
Składniki:
- mieszanka mąk 250 g (bezglutenowa mąką na pizzę 5 stagoni)
- pół łyżeczki soli i pół łyżeczki drożdży
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szklanka wody
Ciasto dobrze wymieszaj w miseczce i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj składniki na wierzch. Zawsze wybieraj dobrej jakości dodatki do pizzy. Szczególnie polecamy włoskie wędliny i ser mozzarella oraz oliwę znajdujące się w szerokiej ofercie włoskich produktów spiżarni online Schronisko Bukowina. Pizza bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami, aromatycznymi serami dojrzewającymi oraz pikantnymi wędlinami.
Dobrze wyrośnięte ciasto ukształtuj w spód, włóż do zimnego piekarnika, włącz temperaturę na 160 stopni i grzej ciasto przez 45 minut. Następnie wyjmij je, piekarnik przestaw na 250 stopni, a ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż ulubione dodatki. Możesz zrobić margheritę lub ułożyć bardziej finezyjne dodatki. Pizzę grzej już tylko kilka minut, by ser się rozpuścił i gotowe! Smacznego!