przepis-na-goralskie-zeberka-w-kapuscie-kiszonej

Przepis na góralskie żeberka w kapuście kiszonej – zachwyci Twoich gości!

Żeberka w kapuście kiszonej to świetny pomysł na obiad dla zwolenników górskich smaków. Soczyste mięso, miękka i kwaśna kapusta kiszona, suszone grzyby i śliwki to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu większemu gronu smakoszy.

Żeberka w kapuście kiszonej to świetny pomysł na obiad dla zwolenników górskich smaków. Soczyste mięso, miękka i kwaśna kapusta kiszona, suszone grzyby i śliwki to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu większemu gronu smakoszy.

Spis treści:

1. Góralskie żeberka w kapuście kiszonej – przepis

2. Jak podawać żeberka w kapuście kiszonej?

3. Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia żeberek w kapuście kiszonej

4. Pomysł na góralskie danie? Żeberka w kapuście kiszonej!

Dania z piekarnika należą do łatwych w przygotowaniu. Wystarczy dostosować temperaturę oraz czas przygotowania, by mieć pewność, że potrawa będzie świeża i aromatyczna. Dania z piekarnika są również proste do odgrzania, dlatego polecamy przygotować proponowaną przez nas porcję także dla 2 osób – to, co zostanie, można podać na obiad lub kolację następnego dnia.

zeberka-w-kapuscie-kiszonej

Góralskie żeberka w kapuście kiszonej – przepis   

Składniki dla 4 osób:

• Żeberka wieprzowe – 1kg,

Kapusta kiszona – 1kg,

Boczek wędzony – 100g,

• Cebula żółta – 1 sztuka, 100g

Wino czerwone – 100 ml,

Grzyby suszone, np. borowiki – 1 garść – ok. 6 sztuk,

• Śliwki suszone – 1 garść – ok. 8 sztuk,

Olej rzepakowy – 2 łyżki – 30g,

• Liście laurowe – 2-3 szt.,

• Ziele angielskie – 2-3 szt.,

• Sól, pieprz, cukier – do smaku,

• Kminek – ilość wedle uznania.

• Dodatkowo do podania – pieczone ziemniaczki z czosnkiem i ziołami.

Przygotowanie:

1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze części, np. po 2 żebra, natrzyj solą i pieprzem. Tak przygotowane zostaw na noc lub kilka godzin, by przyprawy mogły wniknąć w mięso.

zeberka

2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor – każdą stronę smaż ok. 3-4 minut.

3. Gdy żeberka się podsmażą, wlej wino i duś mięso, aż napój wyparuje. Po tym czasie przełóż żeberka na oddzielny talerz.

smazone-zeberka

4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek oraz cebulę, a w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.

zeberka-skladniki

5. Gdy składniki będą podsmażone, dodaj odcedzoną kapustę kiszoną na patelnię, suszone grzyby i suszone śliwki. Smaż całość przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dopraw składniki do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie kminkiem. Całość wymieszaj.

kapusta-kiszona

6. Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza (góra – dół). Przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką.

7. Do naczynia żaroodpornego nałóż połowę podsmażonej kapusty, następnie ułóż podsmażone żeberka i przykryj je ponownie podsmażoną kapustą z dodatkami. Przykryj całość przykrywką lub folią aluminiową. Piecz wszystko przez 1,5-2 godziny.

zeberka-i-kapusta

8. W międzyczasie przygotuj dodatki, np. pieczone ziemniaczki, placki (moskole sprawdzą się idealne) lub kaszę.

Jak podawać żeberka w kapuście kiszonej?

Już wiesz jak przygotować góralskie żeberka w kapuście kiszonej. Teraz wystarczy je odpowiednio podać gościom! Danie to idealnie sprawdzi się jako sycący obiad, który smakiem może odrobinę przypominać bigos. Różnica polega między innymi na tym, że mięso w tej potrawie jest w całych porcjach, a nie drobnych kawałeczkach. Bigos podaje się bardzo często ze świeżym chlebem, który sprawdzi się jako dodatek do duszonych żeberek w kapuście. Poza chlebem proponujemy jeszcze wspomniane już pieczone ziemniaczki, placki lub kaszę, np. kaszę gryczaną lub pęczak.

zeberka-w-kapuscie-ziemniaki

Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia żeberek w kapuście kiszonej

Prosty przepis na żeberka w kapuście to połowa sukcesu, teraz wystarczy trzymać się wszystkich uwag krok po kroku.  

Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w mięsie. Żeberka powinny na koniec duszenia być odpowiednio doprawione, mięciutkie i łatwo odchodzące od kości. Aby tak było, nie możesz pominąć żadnego kroku w instrukcji przygotowania dania. Mięso powinno mieć czas, aby wchłonąć przyprawy, a soczystość uzyskasz, podsmażając na dobrze rozgrzanej patelni mięso z każdej strony. Na koniec wystarczy odpowiednio długo dusić całość w kapuście w piekarniku.

zeberka-w-kapuscie

Pomysł na góralskie danie? Żeberka w kapuście kiszonej!

Warto urozmaicić codzienne obiady o pyszne, góralskie dania, np. góralskie żeberka w kapuście. Największą zaletą tej potrawy jest to, że można ją przygotować w piekarniku, co znacznie skraca czas przebywania w kuchni. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu. Jeśli szukasz dobrych jakościowo produktów, które wykorzystasz w tym przepisie, zapraszamy do sklepu Schronisko Bukowina!

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - prosty i pyszny przepis
    Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - prosty i pyszny przepis

    Nie masz pomysłu na obiad? W Twojej lodówce znajduje się tylko kilka produktów, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie? Spróbuj przygotować zapiekankę makaronową – jej smak z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na szybką i smaczną zapiekankę z kiełbasą i makaronem, koniecznie ją wypróbuj!

    Czytaj więcej
  2. Jak zrobić zupę krem z pomidorów? Mamy najlepszy przepis!
    Jak zrobić zupę krem z pomidorów? Mamy najlepszy przepis!

    Zupy krem to idealny sposób na szybkie i smakowite danie. Ich bazą są warzywa, przepełnione witaminami, wspierającymi codzienne funkcjonowanie organizmu. Możesz je łatwo i szybko przygotować ze składników ogólnodostępnych. Dziś prezentujemy przepis na zupę krem z pomidorów San Marzano – to klasyka włoskiej kuchni, aromatyczna i smakowita. Koniecznie wypróbuj!

    Czytaj więcej
  3. Lasagne – przepis na popisowe danie z kuchni włoskiej!
    Lasagne – przepis na popisowe danie z kuchni włoskiej!

    Lasagne to duże, prostokątne płaty makaronu, które w połączeniu z ciekawym farszem mogą stworzyć ciekawe, warstwowe danie, np. lasagne bolognese – popularną i pyszną włoską potrawę. Lasagne bolognese zasmakuje każdemu, kto lubi makaron, ser i pomidory. To połączenie, które przypadnie do gustu większości osób!

    Czytaj więcej