lasagne-przepis

Lasagne to duże, prostokątne płaty makaronu, które w połączeniu z ciekawym farszem mogą stworzyć ciekawe, warstwowe danie, np. lasagne bolognese – popularną i pyszną włoską potrawę. Lasagne bolognese zasmakuje każdemu, kto lubi makaron, ser i pomidory. To połączenie, które przypadnie do gustu większości osób!

Spis treści:

1. Przepis na lasagne bolognese

2. Jak podawać lasagne?

3. Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia lasagne

4. Włoską lasagne możesz łatwo przygotować w swojej kuchni!

Lasagne to potrawa stworzona z warstw, której głównym składnikiem jest specjalny makaron. Danie przygotowuje się w piekarniku w formie zapiekanki. Ostatnio popularne stały się rozwiązania, w których klasyczne lasagne bolognese zastępuje się lasagne napoli lub do kompozycji dodaje się np. szpinak. My dzisiaj prezentujemy popularny przepis na lasagne bolognese z mięsem mielonym, sosem beszamelowym, pomidorami oraz serem. W sam raz dla miłośników klasycznej kuchni włoskiej. Zachęcamy do sprawdzenia!

lasagne-kawalek

Przepis na lasagne bolognese

Składniki na 4-6 porcji (forma o wymiarach: 22 × 16 × 6 cm)

Makaron do lasagne – 12-15 płatów,

Oliwa z oliwek extra virgin – 6 łyżek – 60 g,

• Seler naciowy – 2 łodygi,

• Marchewka – 1 średnia sztuka,

• Cebula -1 sztuka,

Boczek wędzony – 100 g,

• Świeżo mielone mięso wieprzowo – wołowe – 400 g,

• Bulion drobiowy/warzywny – 1 szklanka – 200/250 ml,

Wino czerwone wytrawne – 100 ml,

Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,

• Pomidory z puszki – 1 puszka – 400 g,

Masło – 4 łyżki – 80 g,

• Mąka pszenna – 3 łyżki – 60g,

• Mleko 3,2% - 2 ½ szklanki – 600-650 ml,

Starty parmezan – 10 łyżek,

• Gałka muszkatołowa – szczypta,

• Sól, pieprz, cukier – do smaku.

Przygotowanie lasagne bolognese

Zacznij od przygotowania sosu bolońskiego, ponieważ powinien się on długo gotować na wolnym ogniu.

1. Marchewkę, selera oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na sporej porcji oliwy z oliwek. Składniki smaż na średnim ogniu tak, aby warzywa się nie przypaliły. W ten sposób przygotujesz tzw. soffritto.

lasagne-skladniki

2. Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek i wytop z niego tłuszcz. Gdy boczek będzie już chrupiący z zewnątrz, dodaj mięso mielone i smaż przez 5-10 minut, aż będzie dobrze wysmażone.

3. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj do niego podsmażone warzywa, czyli soffritto i całość dokładnie wymieszaj. Smaż na średnim ogniu i dodaj 100 ml wina czerwonego wytrawnego. Podsmażaj całość do momentu, aż wino odparuje.

lasagne-mieso

4. Gdy wino odparuje, dodaj gorący bulion, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki, zamieszaj wszystko dokładnie, doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos pod przykryciem przez minimum 2 godziny.

lasagne-sos

5. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem.

6. Następnie przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść dobrze masło i dodaj mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj mąkę z masłem, a następnie zacznij wlewać stopniowo mleko, cały czas mieszając zawartość w rondelku (najlepiej trzepaczką). Kontroluj temperaturę – zbyt wysoka spowoduje zbyt szybkie zagęszczenie sosu, a za niska zbyt powolne.

lasagne-mieszanie

7. Gdy sos beszamelowy uzyska konsystencję rzadkiego budyniu, wyłącz ogień i dopraw go solą oraz gałką muszkatołową do smaku.

8. Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą sosu beszamelowego, a następnie ułóż na nim płaty makaronu lasagne – powinny wystarczyć 3. Jeżeli nie mieszczą się w formie, można je trochę połamać.

lasagne-makaron

9. Na płaty makaronu ułóż ¼ sosu bolognese, a następnie ¼ sosu beszamelowego. Całość posyp odrobiną startego parmezanu i powtórz całość od nowa, układając płaty makaronu – sos bolognese – sos beszamelowy – parmezan. Ostatnią warstwę, czyli tę, która będzie na wierzchu lasagne, powinien tworzyć parmezan.

lasagne-ser

10. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przygotowaną lasagne przez 45 minut. Gdy zacznie się zbyt szybko przypiekać, możesz przykryć ją folią aluminiową.

11. Po upieczeniu odczekaj kilka minut, zanim zaczniesz rozdzielać lasagne na porcje.

Jak podawać lasagne?

Lasagne bolognese to idealne danie na sycący obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Najlepiej podawać ją kilka minut po zakończeniu pieczenia, dekorując ją na wierzchu pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.

lasagne-dekoracja

Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia lasagne 

Jeżeli zależy Ci na prostym przepisie na lasagne, to nasz z pewnością przypadnie Ci do gustu. Musisz jednak wiedzieć, że przygotowanie tego dania pochłania dużo czasu.

Przygotowując sos bolognese, musisz nastawić się na długi czas gotowania i sporo krojenia, Nie przyspieszaj jednak tego procesu, ponieważ to od niego zależy, jak będzie smakować potrawa. W cierpliwość uzbrój się również, przygotowując sos beszamelowy. Choć przygotujesz go szybciej niż ten boloński, musisz uważać, żeby się nie zwarzył.

lasagne-gotowa

Włoską lasagne możesz łatwo przygotować w swojej kuchni!

Już wiesz, jak zrobić lasagne we własnej kuchni. Teraz wystarczy kupić dobre składniki, najlepiej w Schronisku Bukowina, włączyć playlistę z włoskimi hitami, nalać sobie lampkę czerwonego wina (skoro i tak będziesz musiał go użyć go gotowania) i zabrać się do pracy. W takiej atmosferze z pewnością przyjemniej zleci długotrwałe siekanie, gotowanie i pieczenie lazanii!