Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - prosty i pyszny przepis
Nie masz pomysłu na obiad? W Twojej lodówce znajduje się tylko kilka produktów, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie? Spróbuj przygotować zapiekankę makaronową – jej smak z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na szybką i smaczną zapiekankę z kiełbasą i makaronem, koniecznie ją wypróbuj!
Nie masz pomysłu na obiad? W Twojej lodówce znajduje się tylko kilka produktów, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie? Spróbuj przygotować zapiekankę makaronową – jej smak z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na szybką i smaczną zapiekankę z kiełbasą i makaronem, koniecznie ją wypróbuj!
Spis treści
1. Pyszna zapiekanka z makaronem i kiełbasą – przepis
2. Jak podawać zapiekankę z makaronem? Jakie dodatki do niej pasują?
3. Dodatkowe wskazówki dotyczące przygotowywania zapiekanki makaronowej
4. Najlepsze składniki na zapiekankę makaronową znajdziesz w Schronisku Bukowina!
Makaron to produkt, który znajduje się w każdej polskiej kuchni. Żeby przygotować z niego pyszne i pożywne danie, naprawdę nie trzeba wiele – wystarczy dodać czosnek i oliwę albo masło i pieprz. Jeśli marzysz o swojskim daniu, które zaserwujesz rodzinie, wypróbuj przepis na zapiekankę makaronową z pyszną wiejską kiełbasą, cebulą, grzybami i serem.
Pyszna zapiekanka z makaronem i kiełbasą – przepis
Składniki dla 4 osób:
• Makaron penne/fusilli – 400 g przed ugotowaniem,
• Kiełbasa wiejska – 200 g,
• Cebula czerwona – 100 g (1 sztuka),
• Pieczarki – 100 g,
• Kapary – 40 g (4 łyżki),
• Oliwa z oliwek – 20 g,
• Ser gouda – 50g,
• Ser z gór wędzony średni krowi – 50 g,
• Przyprawy – wędzona papryka, ostra papryka, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
2. W międzyczasie pokrój kiełbasę w plasterki, cebulkę w piórka, a pieczarki na ćwiartki.
3. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej pokrojone wcześniej składniki.
4. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i przerzuć na patelnię.
5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Na patelni wymieszaj makaron z podsmażoną kiełbasą, pieczarkami i cebulą, dodaj kapary i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 5 minut.
7. Po tym czasie przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj wszystkie składniki ze startym serem z gór. Posyp całość startym serem gouda i zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku.
8. Po upieczeniu zapiekanki, możesz zaserwować ją jako samodzielne danie lub dodać świeże warzywa i sosy, dostępne na stronie Schroniska Bukowina.
Jak podawać zapiekankę z makaronem? Jakie dodatki do niej pasują?
Zapiekankę z kiełbasą i makaronem polecamy podawać na obiad lub na kolację prosto z rozgrzanego naczynia żaroodpornego. Dlaczego? Dzięki takiemu rozwiązaniu każdy domownik będzie mógł nałożyć sobie taką porcję, na jaką ma ochotę. Dodatkowo, jeśli zapiekanka nie zostanie w całości spożyta, można podgrzać ją w naczyniu żaroodpornym następnego dnia.
Z jakimi dodatkami podawać zapiekankę makaronową? To zależy od Twoich preferencji i domowników. Tak naprawdę zapiekanka jest daniem, które można podawać bez dodatków. Jeśli jednak chcesz podkreślić jej smak, możesz wybrać sos ze Schroniska Bukowina, np. ketchup BBQ, ketchup łagodny lub pikantny. Poza ketchupami świetnym dodatkiem do zapiekanki jest również musztarda, a także inne sosy na bazie pomidorów, sprowadzane z Włoch, np. Barilla Arrabbiata, Barilla Basilico lub Mutti z bazylią.
Wymienione sosy warto podgrzać przed użyciem lub wymieszać z makaronem i dodatkami przed pieczeniem, a następnie razem zapiec. Taka opcja może być ciekawym pomysłem, jeśli chcesz pogrzać zapiekankę z makaronem na następny dzień. Dodatkowo możesz również przygotować porcję świeżych warzyw lub kupić gotową sałatkę (np. z karczochem) i podać je osobno lub dodać do zapiekanki przed upieczeniem. Do proponowanych przez nas składników, pasować będą pomidory koktajlowe, suszone, a także papryka. Tak naprawdę przygotowując takie danie, możesz stworzyć kilka ciekawych wariacji smakowych.
Dodatkowe wskazówki dotyczące przygotowywania zapiekanki makaronowej
Przygotowując zapiekankę makaronową, warto ugotować wcześniej makaron i wymieszać go z podsmażonymi składnikami. Dzięki temu czas pieczenia zapiekanki obejmie jedynie czas rozpuszczenia się sera, a Ty będziesz mieć pewność, że wszystko będzie odpowiednio dogotowane i dosmażone, chrupkie i soczyste.
Oczywiście, możesz przygotować zapiekankę makaronową od początku do końca w piekarniku, bez wcześniejszego gotowania i smażenia, ale jest to trudniejsze i zajmuje znacznie więcej czasu. Wymaga to dodania do zapiekanki odpowiedniej ilości płynu (bulionu lub sosu), który zostanie wchłonięty przez makaron. W tak przygotowywanej zapiekance istnieje ryzyko, że składniki (poza makaronem) zrobią się zbyt miękkie, przez co danie nie będzie chrupiące. Aby tego uniknąć, podziel obróbkę termiczną: makaron ugotuj na kuchence, a na patelni podsmaż pozostałe składniki, następnie przełóż wszystko do piekarnika i posyp serem, aby uzyskać niepowtarzalny smak i aromat.
Najlepsze składniki na zapiekankę makaronową znajdziesz w Schronisku Bukowina!
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia potrzebujesz składników, które są ogólnodostępne. Zachęcamy do sprawdzenia przepisu, a także skorzystania z produktów dostępnych w Schronisku Bukowina. Polecamy szczególnie kiełbasę wiejską, a także ser górski, który doda odpowiedniego aromatu potrawie