Smakowite pomysły na obiad z mięsem mielonym – sprawdź je!
Nie potrafisz wyobrazić sobie obiadu bez mięsa? Prawda jest taka, że należysz do większości! W niemal każdym polskim domu jest to bowiem obowiązkowy składnik głównego dania – nie tylko od święta. A co powiesz na obiad z mięsem mielonym? Poniżej przedstawiamy Ci kilka inspiracji, jak stworzyć pyszne posiłki z mięsem mielonym w roli głównej!
Nie potrafisz wyobrazić sobie obiadu bez mięsa? Prawda jest taka, że należysz do większości! W niemal każdym polskim domu jest to bowiem obowiązkowy składnik głównego dania – nie tylko od święta. A co powiesz na obiad z mięsem mielonym? Poniżej przedstawiamy Ci kilka inspiracji, jak stworzyć pyszne posiłki z mięsem mielonym w roli głównej!
Spis treści
1. 5 pomysłów na obiad z mięsem mielonym
2. Mięso mielone może mieć wiele odsłon – jakie jest najlepsze?
3. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania obiadu z mielonym mięsem?
4. Inspiracje już masz, pora wziąć się do gotowania!
5 pomysłów na obiad z mięsem mielonym
Mięso mielone można jeść na setki sposobów. Jedne są bardziej znane, inne mniej. Jeśli jesteś fanem tego rodzaju mięsa, ale w kuchni brak Ci inspiracji, to koniecznie wypróbuj dowolny z naszych pomysłów na obiad z mięsem mielonym – z pewnością każdy z nich Ci zasmakuje!
Naleśniki z mięsem mielonym
Naleśniki wcale nie muszą być podawane tylko z serem czy dżemem. Co powiesz na takie z nadzieniem z mięsa mielonego? Na patelni podsmaż mięso wraz z cebulą, boczkiem i zmiksowanymi pomidorami pelati z bazylią. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nałóż farsz na naleśniki, włóż je do żaroodpornego naczynia, polej sosem beszamelowym lub posyp startym serem, i zapiekaj przez 20 minut. Coś pysznego!
Przeczytaj również: Co zjeść na śniadanie? Poznaj 6 naszych inspiracji!
Faszerowana papryka
Mięso mielone fantastycznie smakuje w połączeniu z grillowanymi warzywami. Wystarczy, że połączysz je z ryżem bądź kaszą i dobrze doprawisz. Takim farszem wypełnij pozbawioną nasion cukinię, posyp całość żółtym serem i zapiekaj przez około 40 minut. To pomysł na obiad z mięsem mielonym, który koniecznie musisz wypróbować!
Chilli con carne
Jeśli jesteś fanem meksykańskiej kuchni, to ten obiad z mięsa mielonego jest wręcz idealny dla Ciebie. Połączenie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy i mięsa mielonego w lekko pikantnym wydaniu jest obiadem, który rozgrzeje Cię w chłodne jesienne wieczory. Potrawę o konsystencji bardzo gęstej zupy podawaj z nachosami lub plackami tortilli. Pasuje też do niej chleb – zwłaszcza żytni lub z czarnuszką.
Kasza z fasolką, mięsem mielonym i kalafiorem
Jeśli szukasz przepisu na jednogarnkowy obiad z mięsem mielonym, to musisz przetestować to danie. Na patelnię wrzuć mięso mielone, cebulę i czosnek. Gdy się lekko podsmaży, dodaj suchą kaszę bulgur, pokrojonego kalafiora i fasolkę. Zalej całość bulionem i gotuj przez około 20 minut, aż składniki będą miękkie. I voilà – szybki obiad z mielonym mięsem gotowy!
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie grzybowym lub pomidorowym
W naszym zestawieniu nie mogło zapomnieć klasyka, który kocha każdy – mowa oczywiście o gołąbkach z mielonym mięsem. Zdecyduj się na te w liściach lub bez zawijania. Danie uzyska ciekawy smak, jeśli użyjesz do jego przygotowania mieszanki kaszy i ryżu w proporcji 1:1. Gołąbki koniecznie podawaj z sosem – grzybowym z suszonych borowików lub pomidorowym na bazie pomidorów pelati.
Przeczytaj także: Co na obiad z kaszą? Sprawdź nasze podpowiedzi!
Mięso mielone może mieć wiele odsłon – jakie jest najlepsze?
Mielone mięso bardzo często pojawia się na naszych stołach w rozmaitych odsłonach. W sklepach wybór jest ogromny, a znalezienie dobrej jakości mięsa nie należy do najłatwiejszych zadań. Jak wybrać najlepsze?
Mielone w domu, sklepie czy z paczki – jakie wybrać?
Mielone mięso można zdobyć na trzy sposoby – własnoręcznie zmielić je w domu, poprosić o zmielenie mięsa w sklepie lub kupić porcjowane mięso mielone w paczce.
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie ta pierwsza opcja. Jeśli zdecydujesz się na zmielenie mięsa samodzielnie, będziesz mieć pewność, że jest ono świeże i nie zawiera dodatkowych konserwantów. Jest jednak jedna wada – nie każdy posiada w swoim domu specjalistyczny sprzęt do mielenia mięsa.
Równie rozsądną opcją jest kupienie w sklepie mięsnym łopatki czy szynki i poproszenie o zmielenie porcji na miejscu. Także w tym przypadku masz pewność, że otrzymujesz produkt jak najwyższej jakości i znasz jego dokładny skład. Niestety, nie każdy hipermarket oferuje możliwość zmielenia mięsa na miejscu.
Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowego, porcjowanego mięsa mielonego, to koniecznie pamiętaj o czytaniu etykiet. Unikaj mięsa mielonego garmażeryjnego, które zawiera tylko 70–90% czystego mięsa, a pozostałe składniki to woda, białka zwiększające objętość produktu, regulatory i przeciwutleniacze. Pakowane mięso mielone dobrej jakości powinno zawierać min. 99% mięsa. Jeśli zdecydujesz się na taką opcję, to możesz być pewny, że masz do czynienia z produktem wysokiej jakości.
Przeczytaj również: Kotlety mielone Magdy Gessler – przepis na tradycyjne polskie danie
Jakie mięso mielone wybrać?
Niemal wszystkie gatunki mięsa nadają się do rozdrabniania. Najczęściej na rynku można spotkać mielone mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Na obiad z mielonym mięsem sprawdzi się każdy rodzaj – wybierz takie, które najbardziej Ci smakuje, ale koniecznie świeże i dobrej jakości. Najlepsze mięso wołowe otrzymasz, gdy zmielisz łopatkę bez ścięgien. Z wieprzowiny mielimy karkówkę bądź karczek, a z kolei z indyka – udziec. Jeśli chcesz uzyskać soczystą masę, zmieszaj ze sobą porcję chudego i tłustego mięsa w proporcji 2:1.
Jak rozpoznać świeże mięso?
Podczas zakupu mięsa zwróć uwagę na jego kolor. Mięso wieprzowe powinno być różowo-czerwone, wołowe – ciemnoczerwone, a drobiowe w bladoróżowym odcieniu. Czasem po kilku godzinach w lodówce mięso może przybrać lekko szary odcień. Dzieje się to na skutek kontaktu produktu z powietrzem – zachodzi wówczas proces utleniania i fotooksydacji mioglobiny, który prowadzi do szarzenia mięsa. Takie mięso mielone nadal nadaje się do spożycia.
Zdecydowanie należy wyrzucić mielone mięso, jeśli wydziela ostry, nieprzyjemny zapach, jest obślizgłe i lepkie. Zwróć także uwagę na kolor – o tym, że produkt jest zepsuty, świadczy zielony nalot i zmieniona barwa produktu.
Przeczytaj także: Co zjeść na podwieczorek? Sprawdź nasze pomysły!
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania obiadu z mielonym mięsem?
Jeśli chcesz oszczędzić pieniądze, ograniczyć chodzenie na zakupy i do maksimum wykorzystać produkty spożywcze, to zero waste jest dla Ciebie! Użyj swojej wyobraźni, by z resztek wyczarować całkiem nowe dania.
Klopsiki z mięsa mielonego z poprzedniego dnia będą doskonałą wkładką do zupy koperkowej czy pomidorowej. Resztki mięsa możesz połączyć również z passatą pomidorową i przygotować pyszny sos do makaronu. Z dodatkowej porcji mięsa mielonego możesz zrobić sycące burrito – wykorzystaj do niego także mocno dojrzałe awokado, ryż z poprzedniego dnia czy paprykę, której nie zużyłeś wcześniej do kanapek. Jedyne, co Cię ogranicza, to Twoja wyobraźnia!
Przeczytaj również: Przekąski na imprezę – 6 najlepszych pomysłów!
Inspiracje już masz, pora wziąć się do gotowania!
Mamy nadzieję, że teraz Twoja głowa jest pełna pomysłów na obiad z mięsem mielonym. Niezależnie od tego, czy w kuchni wolisz eksperymentować, czy raczej stawiać na klasyki, pamiętaj o tym, by wybierać składniki jak najwyższej jakości.
Listę zakupów, która będzie niezbędna, by przygotować obiad z mięsa mielonego, zrealizuj w Spiżarni Schroniska Smaków. Gwarantujemy, że nasze produkty sprawdzą się w Twojej kuchni doskonale!