Co zjeść na śniadanie? Poznaj 6 naszych inspiracji!
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. W idealnym świecie jest jedzone bez pośpiechu i składa się z pełnowartościowych składników. Jednym z powodów opuszczania tego posiłku jest brak pomysłu na to, co można zrobić na śniadanie. Koniec z wymówkami! Przed Tobą garść inspiracji, co zjeść na śniadanie.
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. W idealnym świecie jest jedzone bez pośpiechu i składa się z pełnowartościowych składników. Jednym z powodów opuszczania tego posiłku jest brak pomysłu na to, co można zrobić na śniadanie. Koniec z wymówkami! Przed Tobą garść inspiracji, co zjeść na śniadanie.
Spis treści
1. Dlaczego warto codziennie jeść śniadania?
2. Co zjeść na śniadanie? 6 pomysłów
3. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania śniadania?
4. Już nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na śniadania!
Dlaczego warto codziennie jeść śniadania?
Już od dzieciństwa jesteśmy uczeni, że śniadanie to obowiązkowy punkt każdego poranka. Czy rzeczywiście jego rola jest tak znacząca? Okazuje się, że tak.
Poranne godziny to czas, kiedy układ pokarmowy osiąga maksymalną aktywność energetyczną. To właśnie o poranku żołądek wydziela duże ilości kwasu solnego, niezbędnego do strawienia pożywienia. Regularne omijanie śniadania może sprawić, że nadmiar kwasu solnego będzie przyczyną takich dolegliwości jak zgaga, refluks żołądka czy nawet wrzody.
Co więcej, około południa mózg wykazuje największą aktywność. Do prawidłowego działania tego organu niezbędna jest glukoza. Pominięcie śniadania sprawi, że mózg nie otrzyma glukozy, a w efekcie będziesz się czuł senny, zmęczony i pozbawiony energii. Tę zależność potwierdzają nawet badania. Według naukowców dzieci, które przed szkołą jedzą śniadanie, o wiele szybciej zapamiętują fakty i mają mniejsze problemy z koncentracją.
Zobacz także: Co na obiad z ryżem? Nie tylko pomidorowa!
Co zjeść na śniadanie? 6 pomysłów
Są takie dni, kiedy z głowy wylatują wszystkie przepisy i trudno wpaść na jakiś sensowny pomysł, co zrobić na śniadanie, by było zdrowo, pysznie i sycąco. Wbrew pozorom śniadanie wcale nie musi być wyszukanym posiłkiem, a jego przygotowanie nie musi trwać wieki. Istotne jest to, żeby pierwszy posiłek dnia zawierał pełnowartościowe produkty, które dodadzą Ci energii na długie godziny.
Owsianka z truskawkami i migdałami
Owsianka to idealne danie na dni, kiedy nie masz pomysłu, co jeść na śniadanie. Szybko się ją przyrządza, jest sycąca, a dodatki możesz dowolnie modyfikować. Jak ją zrobić?
Płatki zagotuj w taki sposób, jaki lubisz – na mleku roślinnym, zwierzęcym czy nawet wodzie. Gdy będą miękkie, wystarczy, że dodasz do nich kawałki truskawek i płatki migdałów. Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, truskawki mają znaczne ilości witaminy C, a migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowie!
Pancakes z borówkami i miodem
Pancakes to nic innego jak naleśniki, tyle że w wersji amerykańskiej. Są puszyste, delikatne i szybko się je robi. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnej mąki – pszennej, kokosowej, ryżowej czy owsianej. Borówki to witaminowe bomby, które zawierają znaczną ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. W klasycznej wersji pancakes je się z dodatkiem syropu klonowego. Ten z powodzeniem możesz zastąpić miodem.
Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem
Jeśli nie jesteś fanem dużych śniadań, ta propozycja będzie idealna dla Ciebie. Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem sprawdzą się u osób, które rezygnują z pierwszego posiłku, bo nie wiedzą, co zjeść na śniadanie, aby było przede wszystkim lekko, zdrowo i smacznie.
Możesz wybrać masło takie, jakie lubisz – pistacjowe, migdałowe czy z orzeszków ziemnych. Niezależnie od rodzaju, jest to produkt bogaty w białko, błonnik oraz minerały. Co do banana – dzięki dużej ilość potasu w tym owocu spożywanie go pozytywnie wpłynie na profilaktykę udaru, miażdżycy i chorób serca.
Tosty z awokado i jajkiem
Tosty z awokado to śniadaniowa propozycja, która cieszy się coraz większą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego – awokado oprócz tego, że zawiera zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jest także bardzo smaczne. Połącz je z jajkiem w koszulce, które jest źródłem pełnowartościowego białka, by otrzymać śniadanie, które nasyci Cię na długo. Do tego konieczne będą kawa bądź herbata – tutaj wybór należy do Ciebie.
Jajecznica ze szpinakiem i szynką
Oczywiście na liście nie może zabraknąć śniadaniowego klasyka, czyli jajecznicy. My proponujemy ją w zielonej wersji – ze szpinakiem, który zawiera żelazo, magnez, przeciwutleniacze i wiele więcej. Aby wzbogacić smak jajecznicy, dodaj do niej pokrojoną wędlinę. Tę dostępną w naszej Spiżarni robimy sami w naszej wędzarni. Dzięki temu zachwyci Cię smakiem i aromatem – a śniadanie niczym z najlepszej restauracji wyczarujesz we własnej kuchni.
Sałatka z makaronem i brokułem
Nie zawsze mamy czas, by zjeść pierwszy posiłek w zaciszu własnego domu. W takim razie co na śniadanie do pracy? Odpowiedź jest prosta – sałatka! To potrawa, której nie trzeba podgrzewać i z łatwością przetransportujesz ją do swojego miejsca pracy.
My proponujemy sałatkę z makaronem i brokułami. Makaron, jako węglowodan, zaspokoi głód na wiele godzin. Brokuły to dobre źródło białka i witaminy C. Dodaj jeszcze ugotowane na twardo jajko, kukurydzę, majonez oraz starty ser i voilà – pyszna sałatka gotowa!
Przeczytaj także: 7 pomysłów na obiad bez mięsa – zainspiruj się!
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania śniadania?
Resztki jedzenia z poprzedniego dnia wcale nie muszą automatycznie trafiać do kosza. Gotowanie zero waste, czyli bez marnowania jedzenia, staje się coraz bardziej popularne. Co można zjeść na śniadanie, kiedy wydaje Ci się, że Twoja lodówka świeci pustkami? Możliwości jest wiele! Spróbuj trochę poeksperymentować w kuchni, a Twój portfel będzie Ci wdzięczny.
Sałatka to taka potrawa, do której można dodać w zasadzie wszystko. Ryż czy makaron z wczorajszego obiadu będą doskonałą bazą do przygotowania tego dania. Dodaj warzywa, które akurat masz w lodówce, a z oliwy, soku z cytryny i miodu zrób prosty dressing.
Chleb jest produktem, który bardzo szybko traci świeżość. Możesz go jednak w sprytny sposób przemycić do swojego śniadania. Czerstwe pieczywo namocz w mieszance mleka, jajka i ekstraktu z wanilii, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Takie tosty na słodko możesz posypać cukrem pudrem albo zjeść z konfiturą bądź świeżymi owocami.
A co z resztką niedopitego mleka? Niezależnie od tego, czy jest to mleko roślinne, czy zwierzęce, możesz na jego bazie przygotować pyszny pudding z nasionami chia. Będzie doskonale smakował z musem z malin albo mango.
Przeczytaj także: Co można jeść z konfiturą? Nasze inspiracje
Już nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na śniadania!
Niech brak pomysłu już nigdy nie będzie Twoją wymówką, by uniknąć jedzenia o poranku. Warto zdać sobie sprawę z faktu, jak istotne jest śniadanie. Co zrobić, by regularnie je jadać? Przede wszystkim uzmysłowić sobie, że w kuchni ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia. Każdego dnia możesz eksperymentować i tworzyć dowolne kombinacje składników. W dostarczeniu jak najlepszej jakości produktów pomożemy my – Schronisko Smaków.