Co zjeść na podwieczorek? Sprawdź nasze pomysły!
Odpowiednio zbilansowana dieta składa się z wielu zróżnicowanych posiłków. Co można zjeść na podwieczorek, aby dostarczyć sobie energii na pozostałą część dnia? Sprawdź nasze inspiracje i przygotuj smaczny, zdrowy posiłek!
Odpowiednio zbilansowana dieta składa się z wielu zróżnicowanych posiłków. Co można zjeść na podwieczorek, aby dostarczyć sobie energii na pozostałą część dnia? Sprawdź nasze inspiracje i przygotuj smaczny, zdrowy posiłek!
Spis treści
1. Lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej
2. Co zjeść na podwieczorek? 5 pomysłów
3. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania podwieczorku?
4. Niech podwieczorek stanie się przyjemnym rytuałem
Lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej
Z pewnością kojarzysz słynną zasadę pięciu posiłków dziennie – to jedno z najpowszechniejszych rozwiązań w kwestii układania diety. Częste przyjmowanie niewielkich lub umiarkowanych porcji pomaga kontrolować apetyt. Dlatego taka forma organizacji żywienia w ciągu dnia jest polecana szczególnie osobom, które stosunkowo szybko robią się głodne – więcej posiłków to jednocześnie krótsze odstępy między nimi.
W takim układzie pomiędzy pierwszym posiłkiem dnia a obiadem pojawia się lunch bądź drugie śniadanie, zaś w porze popołudniowej, przed lekką kolacją, należy przygotować podwieczorek. Pomysły na pyszne podwieczorki znajdziesz w następnym akapicie!
Przeczytaj także: Co na obiad z kaszą? Sprawdź nasze podpowiedzi!
Co zjeść na podwieczorek? 5 pomysłów
Zastanawiasz się, co zjeść na podwieczorek? Oto kilka inspiracji, z których możesz skorzystać! Znajdziesz tutaj nie tylko klasyczne propozycje, ale też pomysły na podwieczorek dla dzieci lub przekąski w stylu fit.
PB&J – smak amerykańskiego śniadania
Szukasz pomysłu na podwieczorek, który zachwyci Twoje latorośle? Sięgnij po amerykańską klasykę – kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Zaskakujące dla nas połączenie stanowi standardowe śniadanie dla dzieci za oceanem. Jeżeli zatem lubisz eksperymentować z kuchnią zagraniczną, sprawdź kanapki PB&J – pamiętaj jednak, że to wysokokaloryczne danie. Zadbaj o umiarkowane porcje i wybieraj niskosłodzone lub nawet niedosładzane konfitury.
Jaki dżem najlepiej pasuje do masła orzechowego? Najpopularniejszym wyborem jest smak truskawkowy, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać swoją ulubioną konfiturę. Danie możesz ulepszyć także poprzez obróbkę termiczną pieczywa – połączenie PB&J smakuje najlepiej na chrupkich tostach!
Na słodko – wypieki z owocami
Tradycyjnie serwowane na podwieczorek słodkie wypieki to przede wszystkim ciastka i drożdżówki, choć coraz częściej na polskich stołach goszczą także muffinki. Zaletą tego typu dań jest możliwość dobranie składników zgodnie z Twoimi preferencjami – możesz wybrać odpowiedni typ i rodzaj mąki czy ulubione dodatki, np. świeże bądź suszone owoce, konfitury oraz bakalie.
Wypieki doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy – kęs owocowej babeczki lub słodkiego ciastka neutralizuje gorzki posmak kawy i stanowi smakowitą nagrodę po całym dniu pracy, jednocześnie dostarczając energii na kolejne wyzwania.
Przeczytaj także: Co na obiad z kiełbasą? Sprawdź nasze inspiracje!
Na słono – tarta z ulubionymi warzywami
Lubisz proste w przygotowaniu dania, którym łatwo możesz nadać pożądany smak? Postaw na tarty warzywne – pyszne placki to doskonały pomysł na podwieczorek. Dietetyczny typ mąki oraz duża ilość zdrowych warzyw to przepis na zdrowy i smaczny posiłek. Aby Twoja tarta była fit, wybieraj bogate w witaminy składniki o niskiej kaloryczności, np. szpinak.
Tartę warzywną możesz bez trudu przygotować w taki sposób, aby w smaku przypominała pizzę – wystarczy dobrać warzywa charakterystyczne dla tego rodzaju potrawy (np. pomidory, pieczarki, papryka) i posypać placek tartym serem. Zależnie od grubości tarty możesz także stworzyć kilka warstw, łącząc np. wierzch w typie pizzy ze zdrowym szpinakiem na spodzie. Kompozycji jest nieskończenie wiele – uruchom swoją wyobraźnię!
Obiad był obfity? Postaw na lekką sałatkę
Sałatka to doskonały pomysł na podwieczorek fit. Jeżeli wciąż czujesz sytość po poprzednim posiłku lub z innych względów chcesz zjeść coś lekkiego, tego typu rozwiązanie jest idealne dla Ciebie.
Sałatka wcale nie musi być niskokaloryczna i mało sycąca – te cechy możesz regulować przy pomocy składników, takich jak ryba, pierś kurczaka, ser, orzechy bądź kasza (np. kuskus). Skład potrawy skomponuj w zależności od swoich potrzeb – możesz postawić na lekkostrawne warzywa lub uzupełnić je przy pomocy dodatków. Jeżeli liczysz mikro- i makroskładniki w swoich posiłkach, zwróć uwagę również na sosy – niektóre rodzaje mogą zaskoczyć Cię swoją kalorycznością.
Podwieczorek przy lampce wina
Po dniu pełnym wyzwań marzysz o relaksie przy lampce ulubionego trunku? Postaw na przekąskę, która uzupełni i podkreśli jego smak. Szlachetne alkohole doskonale wypadają w towarzystwie serów, które warto podawać z suszonymi owocami, oliwkami i bakaliami. Połącz składniki w formie tartinek bądź koreczków lub zaserwuj je na desce w sposób umożliwiający samodzielne komponowanie smaków. Taki posiłek sprawdzi się także jako przystawka podczas kolacji we dwoje lub towarzyskich spotkań.
ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania podwieczorku?
Zaprezentowane pomysły na podwieczorek niekoniecznie wymagają wizyty w sklepie – wiele składników znajdziesz w swojej lodówce! Nie wiesz, do czego wykorzystać dawno kupione masło orzechowe? Spróbuj PB&J lub dodaj go odrobinę do swoich wypieków. Na Twoich półkach zalegają napoczęte bakalie? Przydadzą się zarówno do wypieków, jak i sałatek czy koreczków serowych.
A może zastanawiasz się, co zrobić z warzywami, które nadają się jeszcze do spożycia, ale straciły już swoją jędrność? Idealnie sprawdzą się do przygotowania pysznej tarty! Podobnie możesz postąpić z owocami – wykorzystaj je jako nadzienie do drożdżówek bądź babeczek.
Przeczytaj także: 7 pomysłów na obiad bez mięsa – zainspiruj się!
Niech podwieczorek stanie się przyjemnym rytuałem
Okoliczności spożywania posiłku mają duże znaczenie zarówno dla późniejszego trawienia, jak i Twojej satysfakcji. Również podwieczorek smakuje najlepiej z dala od telewizora, za to w dobrym towarzystwie. Wiedzą o tym zwłaszcza Brytyjczycy, którzy uczynili słynne 5 o’clock codziennym rytuałem. Regularne odżywianie nie musi oznaczać nudy. Wykorzystaj podwieczorek jako pretekst do spotkania i rozmowy, a jeżeli nie jest to możliwe, postaw na inną relaksującą czynność, np. słuchanie muzyki.
Na standard podwieczorku wpływa także jakość składników, które stosujesz do przygotowania posiłku. Jeżeli szukasz swojskich produktów o sprawdzonej recepturze i prostym składzie, koniecznie zajrzyj do naszej oferty. Znajdziesz tu pieczywo, przetwory owocowe, masła orzechowe, sery, a nawet wina – i wiele innych pyszności! Sprawdź, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy – wejdź do Spiżarni.