Pizza Margherita - sekrety prostej włoskiej pizzy

Pizza Margherita - sekrety prostej włoskiej pizzy

Pizza margherita to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, który uwielbiają miłośnicy pizzy na całym świecie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna i sycąca, co zapewnia połączenie smaku świeżego pieczywa z upieczonym serem. Jak wiele włoskich specjałów, jej wyjątkowość zależy od doboru odpowiednich składników.

Prawdziwie włoska pizza margherita - dlaczego jest tak wyjątkowa?

Pizza margherita najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, gdy ciasto jest chrupiące, ser roztopiony, a bazylię czuć w powietrzu. Z powodzeniem możesz zrobić ją w domu, serwując swojej rodzinie włoski przysmak rodem z wakacji. Jej popularność to optymalne połączenie smaku, któremu trudno się oprzeć z prostotą wykonania. Jak wiele włoskich propozycji, również pizza to danie proste, ale wymagające użycia dobrych produktów. Połączenie chrupkości i aromatu pieczywa z zapachem upieczonego sera sprawia, że nabieramy ochotę na jedzenie nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni. Domowa pizza margherita będzie banalna w wykonaniu i przepyszna, jeśli oprzesz się na oryginalnych włoskich specjałach ze spiżarni online Schronisko Bukowina. 

Co oznacza nazwa margherita?

Pizza ta powstała pod koniec XIX wieku w Neapolu. Jej kolory nawiązywały do włoskiej flagi: zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory. Nazwę zawdzięcza królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, która odwiedziła neapolską pizzerię, w której Raffaele Esposito podał jej pizzę w tradycyjnych włoskich barwach. 

Przepis na pizzę Margherita

Co zatem jest najważniejsze? Składniki! Postaw na mąkę pszenną odpowiednią do wyrobu pizzy, oryginalną oliwę z oliwek extra vergine, sos pomidorowy z pomidorów San Marzano, ser mozzarella di bufala, a całość posyp listkami świeżej bazylii. Przekonasz się, że użycie tych produktów, które znajdują się w bogatej ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina, sprawi, że Twoja będzie prawdziwym włoskim klasykiem. Przepis na ciasto znajdziesz na naszym blogu.

Na co warto zwrócić uwagę szczególnie? Po pierwsze na to, by ciasto na drożdżach miało możliwość poprawnego, długiego wyrośnięcia. Należy je wyrabiać, aż będzie gładkie, a później dać mu odpocząć. Cienko rozwałkowane ciasto należy posmarować dobrym sosem, a nie ketchupem! Postaw na pomidory sam marzano w puszce, w domowych warunkach stworzysz prawdziwy włoski sos, na którym należy rozłożyć pokrojoną lub pokruszoną mozzarellę. 

Porady:

  • wymieszane ciasto drożdżowe przykryj i odłóż w ciepłe miejsce, drożdże będą lepiej pracować
  • pieczenie powinno odbywać się w jak najwyższej temperaturze, rozgrzej więc odpowiednio piekarnik
  • formuj okrągłe placki z nieco grubszymi brzegami, których nie smaruj sosem
  • mamy dla Ciebie wspaniałą alternatywę: gotowe spody do pizzy w stylu neapolitańskim - sprawdź koniecznie!
  • zamiast oregano, ciasto posyp listkami bazylii, ale dopiero po upieczeniu 
  • zimą zamiast pomidorów z marketu dużo lepiej jest użyć pomidorów z puszki 
  • najlepiej sprawdzi się mozzarella di buffala lub świeża mozzarella z mleka krowiego 
  • nie żałuj sobie dobrej jakości oliwy, a zrezygnuj z sosu czosnkowego 
arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Pyszna, prosta i szybka pizza - czy to możliwe?
    Pyszna, prosta i szybka pizza - czy to możliwe?

    Uwielbiasz pizzę, ale ciągle brakuje Ci czasu, aby ją przygotować? Szukasz prostego i szybkiego przepisu na wyśmienite włoskie smaki w zaciszu swojej kuchni? Dobrze się składa, bo w tym artykule blogowym podzielimy się z Tobą naszym niezawodnym sposobem na przygotowanie pysznej pizzy w mgnieniu oka! 

    Zapomnij o długim oczekiwaniu na dostawę z restauracji. Razem z nami zapewnisz sobie idealne cienkie i chrupiące ciasto, aromatyczną pomidorową bazę i obłędne kombinacje ulubionych dodatków - wszystko to w kilku prostych krokach.

    Czytaj więcej
  2. Czy pizza jest zdrowa, ile ma kalorii i jaka jest najzdrowsza?
    Czy pizza jest zdrowa, ile ma kalorii i jaka jest najzdrowsza?

    Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Sycąca, łatwa w przygotowaniu i różnorodna - czy można chcieć czegoś więcej? Ze względu na popularność tego przysmaku ustanowiono nawet międzynarodowy dzień pizzy, który przypada na 9 lutego. Pochodzący z Włoch aromatyczny placek podbił serca fanów jedzenia również w naszym kraju, a pizzerię znajdziemy w każdej, nawet małej miejscowości. Coraz chętniej przygotowujemy ją także w domu. Wiele osób kojarzy ją z bardzo niezdrowym jedzeniem i bombą kaloryczną, która jest wrogiem każdej osoby na diecie. Czy faktycznie pizza to wyłącznie szkodliwy fast food? Poznaj fakty i mity o tym daniu.

    Czytaj więcej
  3. Jakie są rodzaje pizzy? Poznaj sekrety włoskiego hitu
    Jakie są rodzaje pizzy? Poznaj sekrety włoskiego hitu

    Pizza to klasyka kuchni włoskiej, która zdobyła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Ale co sprawia, że tak chętnie się nią zajadamy? Czym ta wyjątkowa potrawa nas tak urzeka? Cóż, odpowiedź na to pytanie tkwi w niezliczonych czynnikach. Największą zaletą pizzy jest fakt, że należy do jednego z najbardziej wszechstronnych dań, a jej smak można dostosować do własnych upodobań. Jednak to, co najbardziej nas zachwyca w tym włoskim przysmaku to kombinacja chrupiącego ciasta, rozpływającego się, kremowego sera oraz aromatycznego sosu pomidorowego. 

    Czytaj więcej