Wypróbuj orzeźwiające włoskie drinki na upalne lato
Włoska kuchnia kojarzy nam się głównie z popularnymi przysmakami takimi jak pizza, kawa oraz doskonałe desery. To jednak nie wszystko, bo Włosi słyną także z wyśmienitych drinków wyrażających styl włoskiego dolce vita. Jakie alkohole chętnie pija się w słonecznej Italii? W poniższym artykule dowiecie się więcej o alkoholowych trunkach oraz znajdziecie przepisy na kilka włoskich specjałów.
Włoska kuchnia kojarzy nam się głównie z popularnymi przysmakami takimi jak pizza, kawa oraz doskonałe desery. To jednak nie wszystko, bo Włosi słyną także z wyśmienitych drinków wyrażających styl włoskiego dolce vita. Jakie alkohole chętnie pija się w słonecznej Italii? W poniższym artykule dowiecie się więcej o alkoholowych trunkach oraz znajdziecie przepisy na kilka włoskich specjałów.
Włoskie alkohole – czyli co pić we Włoszech?
Włochy to kraj słynący z pięknych krajobrazów, architektury, słońca i pysznego jedzenia. To miejsce, w którym działa największa liczba winnic, co w zasadzie mogłoby wydawać się niemożliwe ze względu na górzysty teren. Jak widać, dla Włochów nie ma rzeczy niewykonalnych. Turyści odwiedzający ten kraj zachwycają się tamtejszymi alkoholami - likierami i włoskimi winami, które często przywożą jako souvenir z włoskich wakacji. Co najchętniej pije się we Włoszech?
Najpopularniejsze włoskie alkohole
Dopełnieniem włoskiej kuchni są znakomite trunki, a mieszkańcy Italii słyną na całym świecie z ich produkcji. Sprzyjają im ku temu odpowiednie warunki takie jak słońce oraz odpowiednia wilgotność. Włosi uwielbiają dobrą zabawę, której zazwyczaj towarzyszy wyśmienite tradycyjne jedzenie i znakomity alkohol. Jakie trunki cieszą się największą popularnością?
Campari
To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych włoskich likierów, często określany mianem bitter. Jego nazwa zaczerpnięta została od nazwiska jego wynalazcy - Gaspara Campari. Receptura tego słodko - gorzkiego likieru pomarańczowego jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Dostęp do niej posiada jedynie Luca Garavoglia - prezez Grupy Campari. Likier wyróżnia się intensywnie czerwonym kolorem oraz zawiera 25% alkoholu. Nuty smakowe, które można w nim wyczuć to m.in. zioła, kora oraz przyprawy z dodatkiem skórek owoców.
Aperol
Najczęściej podawany jest jako aperitif (z włoskiego aperitivo), którego rolą jest pobudzenie apetytu i wzmożenie wydzielania soków trawiennych. Włoski alkohol ziołowy posiada unikalny słodko - gorzki smak oraz jasnoczerwony kolor. W jego składzie znajduje się rabarbar, pomarańcze i zioła. Za jego twórcę uważa się Giuseppe Barbieriego. Aperol zawiera jedynie 11% alkoholu i jest zdecydowanym ulubieńcem wśród kobiet.
Limoncello
To słynny włoski likier o słodkim cytrynowym, lekko kwaskowatym smaku. Pochodzi z południa Włoch, a dokładnie z okolic Wybrzeża Amalfitańskiego. To najczęściej przywożony prezent z wakacji. Przygotowuje się go ze skórek cytryn zalanych alkoholem, a następnie zasypanych rozpuszczonym w wodzie cukrem.
Grappa
Ten mocny 40% alkohol produkowany z resztek od kilku lat zaczął cieszyć się uznaniem wśród szerszego grona smakoszy. Jeszcze do niedawna kojarzony był głównie z biedotą. Jak powstaje grappa? Ten rodzaj alkoholu wytwarzany jest z wytłoczyn, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina.
Amaretto
Tego likieru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Słynne amaretto charakteryzuje się delikatną nutką goryczki i złotawo - bursztywnową barwą. Produkowane jest z pestek migdałów, moreli lub brzoskwiń z dodatkiem wanilii. Posiada 30% zawartość alkoholu. Idealnie komponuje się z deserami. Wyjątkowo zgrane połączenie stworzy z lodami lub kawą.
Martini
Typowy klasyk, którego się lubi lub nie. Na pewno nie będzie to ulubiony trunek dla osób preferujących gorzkawe lub wytrawne smaki. Martini jest włoskim wermutem, do produkcji, którego wykorzystuje się zioła i przyprawy korzenne. Wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Doskonale smakuje jako dodatek do prosseco lub campari.
Przepisy na drinki we włoskim stylu
We Włoszech, w godzinach kiedy obowiązuje pora aperitivo, wszelkie koktajle można kupić w o wiele niższej cenie. Wybór alkoholi jest naprawdę spory! Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na drinki rodem z włoskich restauracji. Na co byście się zdecydowali?
Spritz
Aperol Spritz to najpopularniejszy drink najczęściej serwowany nie tylko w barach we Włoszech, ale także w wielu lokalach w Polsce. Cieszy się niesamowitą popularnością i jest często powtarzającym się wyborem wśród alkoholowych smakoszy. Jak go przygotować? Receptura jest bardzo prosta!
Składniki:
- 3 części Prosecco np. włoskie Proseco VIa
- 2 części Aperolu
- 1 część wody gazowanej
- kilka kostek lodu
- plasterek pomarańczy
Wykonanie:
Do kieliszka lub koktajlowej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy do połowy schłodzone Prosecco, a następnie Aperol. Drink dopełniamy wodą sodową i dekorujemy połówką plastra pomarańczy.
Negroni
To jeden z najchętniej serwowanych drinków we Włoszech. Wyrazisty i słodko - gorzki w smaku trunek przypomina nieco sok grejpfrutowy. Główny prym wiedzie w nim słynne Campari.
Składniki:
- 1/3 Campari
- 1/3 Ginu
- 1/3 słodkiego wermutu
- lód
- kawałek cytryny
Wykonanie:
Do szklanki dodajemy kostki lodu, a następnie wlewamy wszystkie składniki i delikatnie mieszamy. Całość możemy udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Bellini
Koktajl, którego nazwa pochodzi od XV- wiecznego artysty Giovanniego Belliniego, powstał kiedy właściciel baru w Wenecji - barman Giuseppe Cipriani, postanowił otworzyć pierwszą wystawę na jego cześć. Z tej też okazji stworzono napój, który zyskał popularność szczególnie wśród artystycznej społeczności. Bellini jest delikatnym drinkiem na bazie prosecco i przecieru brzoskwiniowego. Prosty, delikatny i wykwintny koktajl będzie idealnym orzeźwieniem na upalne lato.
Składniki:
- 500 ml Prosecco
- 1 brzoskwinia
Wykonanie:
Pokrojoną brzoskwinię blendujemy razem z jedną szklanką włoskiego wina musującego. Dodajemy resztę musującego Prosecco i ponownie miksujemy. Koktajl nalewamy do wysokich kieliszków lub szklanek.
Najpopularniejsze włoskie drinki uznaniem cieszą się niemal na całym świecie. Są orzeźwiające, delikatne i często wyróżniają się przyjemnym słodko - gorzkim smakiem. Drink z prosecco, czy aperolem to jedyne słuszne rozwiązanie podczas gorących letnich dni, ale także znakomity napój pobudzający apetyt przed podaniem posiłku.
W upalny dzień pragnienie ugasi również orzeźwiająca włoska lemoniada marki San Benedetto lub San Pellegrino. Oryginalne napoje prosto z Włoch znajdziecie w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Lemoniada cytrynowa, pomarańczowa lub imbirowa będzie także świetnym składnikiem drinka. Dajcie ponieść się fantazji i stwórzcie własny koktajl na bazie naszych produktów.