window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Włoskie przystawki i przekąski - co kupić i jak przygotować antipasti?

Włoskie przystawki i przekąski - co kupić i jak przygotować antipasti?

Podczas wystawnej kolacji w menu oprócz niezbędnych pozycji znajdziemy również przystawkę. To element, którego nie może zabraknąć przed daniem głównym. Dlaczego przystawka odgrywa tak ważną rolę w każdym menu? Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Nie może być zbyt sycąca, dlatego warto mieć na uwadzę, by podać jej odpowiednią ilość. Małe przekąski sprawdzą się na każdą imprezę, ale też i wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. 

Podczas wystawnej kolacji w menu oprócz niezbędnych pozycji znajdziemy również przystawkę. To element, którego nie może zabraknąć przed daniem głównym. Dlaczego przystawka odgrywa tak ważną rolę w każdym menu? Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Nie może być zbyt sycąca, dlatego warto mieć na uwadzę, by podać jej odpowiednią ilość. Małe przekąski sprawdzą się na każdą imprezę, ale też i wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. 

Specjalny rabat 10% dla czytelników bloga

Użyj teraz kodu BLOG10, by uzyskać rabat na cały koszyk w naszym sklepie*.
Ważny do wyczerpania limitu zamówień (200).

*Kod nie działa na produkty przecenione, alkohol. Minimalna wartość zamówienia 20 PLN

Antipasti: co to jest?

Antipasti podawane jest we Włoszech jako przystawki przed głównym daniem. To lekkie przekąski, po które sięga się, aby zaostrzyć ochotę na jedzenie. Wśród antipasti znajdziemy zakąski składające się z jednego składnika, jak i te, których przygotowanie wymaga kilku składników i obróbki termicznej. 

Po co się je przystawki?

Przystawka to nieodłączny element każdego eleganckiego menu. Podawana przed głównym posiłkiem jest swego rodzaju wstępem, zapowiedzią do całej kolacji lub obiadu. Głównym, celem przekąski jest wyostrzenie smaku i pobudzenie apetytu na kolejne dania. Zostanie on osiągnięty, jeśli przystawka będzie właściwie skomponowana, dlatego słodkie pozycje w tym wypadku raczej się nie sprawdzą. Wytrawna, lekko słona przegryzka okaże się najbardziej trafionym wyborem. Dodatkowo, przystawka musi być lekka i niewielka, aby nie odwracać uwagi gości od kolejnych dań. Najlepszym rozwiązaniem są zagryzki na jeden kęs tzw. “finger food”. Mogą być serwowane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Powinny przyciągać swoim wyglądem i smakiem, zachęcając tym samym do spróbowania następnych posiłków.

Włoskie przystawki na imprezę

Kiedy szykuje się impreza lub rodzinne spotkanie, warto pokusić się o przygotowanie znakomitych włoskich smakołyków. Ukryta w nich głębia smaku oraz prostota kuchni włoskiej stworzą zgrany duet. Szybkie przekąski warto także zaserwować w momencie, gdy zaproszeni goście oczekują na główny posiłek. “Coś na ząb” sprawdzi się podczas wspólnego oglądania filmu lub meczu. Zaletą zagryzek jest ich proste wykonanie. Aby je przygotować nie potrzebujemy lodówki wypełnionej po brzegi produktami - wystarczy, że znajdziemy w niej np. pomidory, oliwki i mozzarellę.

włoskie przystawki

Przystawki na zimno

Idealnie sprawdzą się na imprezach każdego rodzaju, gdyż są świetnym sposobem na rozpoczęcie każdego posiłku. Zazwyczaj włoskie przystawki podawane są z różnymi rodzajami mięs, serów i warzyw. Można przygotować je wcześniej i rozłożyć na stołach, by czekały na gości. Im staranniej będą przygotowane, tym bardziej będą zachęcały do zjedzenia. Propozycją antipasto może być wcześniej wspomniany “finger food” lub deska włoskich serów i wędlin.

Przystawki na ciepło

Najczęściej możemy spotkać je w restauracjach, gdzie podawane są podczas wystawnych kolacji. Świetnie w tej roli odnajdą się niewielkie posiłki takie jak: faszerowane warzywa, crostini, czy frittata. We Włoszech przekąski często serwowane są z winem lub piwem.

Jak serwować przystawkę?

Włoska kuchnia przepełniona jest różnorodnymi smakami znanymi na całym świecie. Obok najbardziej popularnych dań takich jak pizza, spaghetti, czy lasagna, zaszczytne miejsce zajmują również włoskie antipasti. Bez względu na to, czy są one serwowane na zimno, czy na ciepło, powinny prezentować się efektownie i kusić do zjedzenia. Piękna zastawa i odpowiednia dekoracja talerza z pewnością również się do tego przyczynią. To, w jaki sposób przystawka zostanie podana ma spore znaczenie, gdyż jest to posiłek, który ma zachęcać do skosztowania pozostałych dań. Jej wygląd i smak powinny wzbudzać zainteresowanie kolejnymi pozycjami w menu. 

Włoska kolacja: jak udekorować stół?

Dzięki przekąskom ze słonecznej Italii spotkanie z przyjaciółmi lub randka we dwoje może zamienić się w prawdziwą włoską ucztę. Kto z nas nie lubi włoskiego jedzenia? Przyrządzenie ciekawych potraw wymaga intensywnych przygotowań w kuchni, które sprawiają, że czujemy się zmęczeni jeszcze zanim w naszych drzwiach pojawią się zaproszeni goście. Jednak włoskie przekąski to świetne rozwiązanie, gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu poczęstunku i wielkim zadowoleniu przybyłych osób. Kolacja we włoskim stylu to okazja do tego, by świętować w gronie przyjaciół i rodziny, ale także by zabłysnąć kreatywnością. Zanim przystąpimy do jedzenia, musimy zadbać o odpowiednie nakrycie stołu. Powinien być zastawiony różnymi kolorami, fakturami i wzorami. Talerze ustawiamy na stole, a obok nich kładziemy widelce po lewej stronie, a noże po prawej. Przy każdym nakryciu stawiamy szklankę i umieszczamy serwetki. Obrus w biało - czerwoną kratkę sprawi, że goście poczują się jak we włoskiej restauracji.

Włoskie przyjęcie - jakich przystawek warto spróbować?

Włoskie potrawy przyrządzane są z najwyższej jakości składników. Świeże warzywa, aromatyczne zioła i doskonałe sery nadają daniom niesamowity smak. Które w włoskich przekąsek to prawdziwe kulinarne arcydzieło? Oto kilka przepisów na włoskie przystawki.

Carpaccio wołowe z pesto z rukoli

Tradycyjne carpaccio przygotowuje się z wołowiny, jednak istnieje wiele modyfikacji tej przekąski. Można je przygotować z warzyw, owoców morza oraz ryb. 

Składniki:

Wykonanie:

Polędwicę musimy oczyścić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki. Rukolę płuczemy, osuszamy, odcinamy listki i posypujemy nimi plastry wołowiny. Łodyżki z kolei umieszczamy w blenderze razem z musztardą i sokiem pomarańczowym. Całość miksujemy z odrobiną oliwy, dodajemy sól, pieprz i miód. Przygotowanym pesto polewamy carpaccio. 

Bruschetta włoskie przystawki

Bruschetta z parmezanem

Bruschetta oznacza grzankę z różnymi dodatkami np. pomidorami lub warzywnymi pastami. To wyjątkowo łatwa przekąska, które najlepiej smakuje latem.

Składniki:

Wykonanie:

Umyte pomidory kroimy na pół, czosnek obieramy i również przekrawamy. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, kropimy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Kromki chleba skrapiamy oliwą i również opiekamy w piekarniku. Na grzankach układamy cienkie plastry parmezanu i połówki pomidora i czosnku. Gotowe bruschetty dekorujemy bazylią i polewamy octem balsamicznym.

Grissini z szynką parmeńską

Grissini to chlebowe paluszki, które spotkamy niemalże na każdym straganie i w każdej restauracji w Turynie, skąd pochodzą. Ich nietypowy smak tkwi w prostocie - są pyszne, chrupiące i można je łączyć prawie ze wszystkim. Owinięte szynką parmeńską tworzą najszybszą w przygotowaniu przekąskę. 

Składniki:

Wykonanie:

Grissini owijamy plastrami szynki parmeńskiej i wkładamy do szklanki lub kładziemy na desce wędlin i serów.

Sałatka caprese

To klasyczna włoską sałatka składająca się z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzi się jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Można podać ją również ze świeżym pieczywem.

caprese sałatka przystawka włoska

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli i listek bazylii. Całość oprószamy pieprzem i solą oraz polewamy oliwą.

Oliwki w ziołach

To przystawką, którą robi się szybko i łatwo. Oliwki można pochłaniać z podobną zawziętością jak paluszki, czy chipsy, a są one znacznie zdrowsze. Można nakładać je łyżką lub postawić obok wykałaczki. 

Składniki:

Wykonanie:

Czosnek siekamy razem z ziołami. Oliwki umieszczamy w słoiku, dodajemy zioła, oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Poprzedni wpis
Następny wpis

Powiązane wpisy

  1. Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów
    Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów

    Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów. Różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Niezaprzeczalnie makaron wiedzie prym w kuchni włoskiej. Jest to produkt, który stanowi podstawę wielu dań. Typ makaronu decyduje o tym, jaki sos będzie się z nim najlepiej komponował oraz jaka metoda gotowania jest idealna. 

    Czytaj więcej
  2. Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii
    Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii

    Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów. 

    Czytaj więcej
  3. Spaghetti Napoli - oryginalny włoski przepis na neapolitański sos do makaronu
    Spaghetti Napoli - oryginalny włoski przepis na neapolitański sos do makaronu

    Włoska kuchnia słynie z prostych, szybkich i niesamowicie smacznych potraw. Jedną z nich jest popularne spaghetti. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby na naszym talerzu powstało kulinarne arcydzieło. Dlaczego włoskie jedzenie jest tak dobre? Sekret tkwi w najwyższej jakości produktach. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym to prawdziwy festiwal smaków. 

    Czytaj więcej
dataLayer.push({"ecommerce":{"currencyCode":"PLN"}});