Włoskie przystawki i przekąski - co kupić i jak przygotować antipasti?
Podczas wystawnej kolacji w menu oprócz niezbędnych pozycji znajdziemy również przystawkę. To element, którego nie może zabraknąć przed daniem głównym. Dlaczego przystawka odgrywa tak ważną rolę w każdym menu? Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Nie może być zbyt sycąca, dlatego warto mieć na uwadzę, by podać jej odpowiednią ilość. Małe przekąski sprawdzą się na każdą imprezę, ale też i wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
Podczas wystawnej kolacji w menu oprócz niezbędnych pozycji znajdziemy również przystawkę. To element, którego nie może zabraknąć przed daniem głównym. Dlaczego przystawka odgrywa tak ważną rolę w każdym menu? Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Nie może być zbyt sycąca, dlatego warto mieć na uwadzę, by podać jej odpowiednią ilość. Małe przekąski sprawdzą się na każdą imprezę, ale też i wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
Antipasti: co to jest?
Antipasti podawane jest we Włoszech jako przystawki przed głównym daniem. To lekkie przekąski, po które sięga się, aby zaostrzyć ochotę na jedzenie. Wśród antipasti znajdziemy zakąski składające się z jednego składnika, jak i te, których przygotowanie wymaga kilku składników i obróbki termicznej.
Po co się je przystawki?
Przystawka to nieodłączny element każdego eleganckiego menu. Podawana przed głównym posiłkiem jest swego rodzaju wstępem, zapowiedzią do całej kolacji lub obiadu. Głównym, celem przekąski jest wyostrzenie smaku i pobudzenie apetytu na kolejne dania. Zostanie on osiągnięty, jeśli przystawka będzie właściwie skomponowana, dlatego słodkie pozycje w tym wypadku raczej się nie sprawdzą. Wytrawna, lekko słona przegryzka okaże się najbardziej trafionym wyborem. Dodatkowo, przystawka musi być lekka i niewielka, aby nie odwracać uwagi gości od kolejnych dań. Najlepszym rozwiązaniem są zagryzki na jeden kęs tzw. “finger food”. Mogą być serwowane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Powinny przyciągać swoim wyglądem i smakiem, zachęcając tym samym do spróbowania następnych posiłków.
Włoskie przystawki na imprezę
Kiedy szykuje się impreza lub rodzinne spotkanie, warto pokusić się o przygotowanie znakomitych włoskich smakołyków. Ukryta w nich głębia smaku oraz prostota kuchni włoskiej stworzą zgrany duet. Szybkie przekąski warto także zaserwować w momencie, gdy zaproszeni goście oczekują na główny posiłek. “Coś na ząb” sprawdzi się podczas wspólnego oglądania filmu lub meczu. Zaletą zagryzek jest ich proste wykonanie. Aby je przygotować nie potrzebujemy lodówki wypełnionej po brzegi produktami - wystarczy, że znajdziemy w niej np. pomidory, oliwki i mozzarellę.
Przystawki na zimno
Idealnie sprawdzą się na imprezach każdego rodzaju, gdyż są świetnym sposobem na rozpoczęcie każdego posiłku. Zazwyczaj włoskie przystawki podawane są z różnymi rodzajami mięs, serów i warzyw. Można przygotować je wcześniej i rozłożyć na stołach, by czekały na gości. Im staranniej będą przygotowane, tym bardziej będą zachęcały do zjedzenia. Propozycją antipasto może być wcześniej wspomniany “finger food” lub deska włoskich serów i wędlin.
Przystawki na ciepło
Najczęściej możemy spotkać je w restauracjach, gdzie podawane są podczas wystawnych kolacji. Świetnie w tej roli odnajdą się niewielkie posiłki takie jak: faszerowane warzywa, crostini, czy frittata. We Włoszech przekąski często serwowane są z winem lub piwem.
Jak serwować przystawkę?
Włoska kuchnia przepełniona jest różnorodnymi smakami znanymi na całym świecie. Obok najbardziej popularnych dań takich jak pizza, spaghetti, czy lasagna, zaszczytne miejsce zajmują również włoskie antipasti. Bez względu na to, czy są one serwowane na zimno, czy na ciepło, powinny prezentować się efektownie i kusić do zjedzenia. Piękna zastawa i odpowiednia dekoracja talerza z pewnością również się do tego przyczynią. To, w jaki sposób przystawka zostanie podana ma spore znaczenie, gdyż jest to posiłek, który ma zachęcać do skosztowania pozostałych dań. Jej wygląd i smak powinny wzbudzać zainteresowanie kolejnymi pozycjami w menu.
Włoska kolacja: jak udekorować stół?
Dzięki przekąskom ze słonecznej Italii spotkanie z przyjaciółmi lub randka we dwoje może zamienić się w prawdziwą włoską ucztę. Kto z nas nie lubi włoskiego jedzenia? Przyrządzenie ciekawych potraw wymaga intensywnych przygotowań w kuchni, które sprawiają, że czujemy się zmęczeni jeszcze zanim w naszych drzwiach pojawią się zaproszeni goście. Jednak włoskie przekąski to świetne rozwiązanie, gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu poczęstunku i wielkim zadowoleniu przybyłych osób. Kolacja we włoskim stylu to okazja do tego, by świętować w gronie przyjaciół i rodziny, ale także by zabłysnąć kreatywnością. Zanim przystąpimy do jedzenia, musimy zadbać o odpowiednie nakrycie stołu. Powinien być zastawiony różnymi kolorami, fakturami i wzorami. Talerze ustawiamy na stole, a obok nich kładziemy widelce po lewej stronie, a noże po prawej. Przy każdym nakryciu stawiamy szklankę i umieszczamy serwetki. Obrus w biało - czerwoną kratkę sprawi, że goście poczują się jak we włoskiej restauracji.
Włoskie przyjęcie - jakich przystawek warto spróbować?
Włoskie potrawy przyrządzane są z najwyższej jakości składników. Świeże warzywa, aromatyczne zioła i doskonałe sery nadają daniom niesamowity smak. Które w włoskich przekąsek to prawdziwe kulinarne arcydzieło? Oto kilka przepisów na włoskie przystawki.
Carpaccio wołowe z pesto z rukoli
Tradycyjne carpaccio przygotowuje się z wołowiny, jednak istnieje wiele modyfikacji tej przekąski. Można je przygotować z warzyw, owoców morza oraz ryb.
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 2 garście rukoli
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka włoskiej musztardy łagodnej - Louit Freres
- włoska oliwa 100 procent - Coppini
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżki miodu rzepakowego
Wykonanie:
Polędwicę musimy oczyścić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki. Rukolę płuczemy, osuszamy, odcinamy listki i posypujemy nimi plastry wołowiny. Łodyżki z kolei umieszczamy w blenderze razem z musztardą i sokiem pomarańczowym. Całość miksujemy z odrobiną oliwy, dodajemy sól, pieprz i miód. Przygotowanym pesto polewamy carpaccio.
Bruschetta z parmezanem
Bruschetta oznacza grzankę z różnymi dodatkami np. pomidorami lub warzywnymi pastami. To wyjątkowo łatwa przekąska, które najlepiej smakuje latem.
Składniki:
- 4 duże kromki chleba wiejskiego - możemy też użyć chleba żytniego na zakwasie
- 4 dojrzałe małe pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek bazylii
- 4 plastry oryginalnego włoskiego parmezanu - Il farmaggiaro
- włoski ocet balsamiczny Di Modena IGP - Andrea Milano
- oliwa extra vergine
Wykonanie:
Umyte pomidory kroimy na pół, czosnek obieramy i również przekrawamy. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, kropimy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Kromki chleba skrapiamy oliwą i również opiekamy w piekarniku. Na grzankach układamy cienkie plastry parmezanu i połówki pomidora i czosnku. Gotowe bruschetty dekorujemy bazylią i polewamy octem balsamicznym.
Grissini z szynką parmeńską
Grissini to chlebowe paluszki, które spotkamy niemalże na każdym straganie i w każdej restauracji w Turynie, skąd pochodzą. Ich nietypowy smak tkwi w prostocie - są pyszne, chrupiące i można je łączyć prawie ze wszystkim. Owinięte szynką parmeńską tworzą najszybszą w przygotowaniu przekąskę.
Składniki:
- 1 opakowanie włoskich paluchow Grissini Torinesi - Mulino Bianco
- szynka prosciutto San Daniele - świeżo krojona
Wykonanie:
Grissini owijamy plastrami szynki parmeńskiej i wkładamy do szklanki lub kładziemy na desce wędlin i serów.
Sałatka caprese
To klasyczna włoską sałatka składająca się z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzi się jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Można podać ją również ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 kulki sera mozzarella lub dla nadania oryginalności: włoska mozzarella wędzona Scamorza - Ambrosi
- świeża bazylia (garść listków)
- ok. 4 łyżek włoskiej oliwy z oliwek extra vergine - Farchioni
- sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli i listek bazylii. Całość oprószamy pieprzem i solą oraz polewamy oliwą.
Oliwki w ziołach
To przystawką, którą robi się szybko i łatwo. Oliwki można pochłaniać z podobną zawziętością jak paluszki, czy chipsy, a są one znacznie zdrowsze. Można nakładać je łyżką lub postawić obok wykałaczki.
Składniki:
- garść zielonych oliwek drylowanych - D'Amico
- garść czarnych oliwek bez wody - Sacla
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek z certyfikatem BIO - Il Casolare
- 1-2 ząbki czosnku
- pół pęczka bazylii, tymianku, oregano lub 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
Wykonanie:
Czosnek siekamy razem z ziołami. Oliwki umieszczamy w słoiku, dodajemy zioła, oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień.