Czym zastąpić parmezan? Czy istnieją zamienniki?
Ser, o którym mowa w naszym artykule powstał we Włoszech i jest tam wytwarzany niemalże od czasów średniowiecza. Na przestrzeni wielu lat zyskał miano regionalnego specjału słynnego na cały świat. Każdy miłośnik włoskiej kuchni ceni sobie jego walory smakowe i wie, jak bardzo może on podbić smak wielu potraw. Mowa o serze Parmigiano Reggiano! Prawdziwy włoski parmezan nie należy do najtańszych przysmaków i czasami trudno kupić go w pobliskim sklepie. Chcesz poznać alternatywę dla włoskiego parmezanu? W artykule przedstawiamy kilka propozycji serów, które smakują równie dobrze, jak specjał z Italii.
Ser, o którym mowa w naszym artykule powstał we Włoszech i jest tam wytwarzany niemalże od czasów średniowiecza. Na przestrzeni wielu lat zyskał miano regionalnego specjału słynnego na cały świat. Każdy miłośnik włoskiej kuchni ceni sobie jego walory smakowe i wie, jak bardzo może on podbić smak wielu potraw. Mowa o serze Parmigiano Reggiano! Prawdziwy włoski parmezan nie należy do najtańszych przysmaków i czasami trudno kupić go w pobliskim sklepie. Chcesz poznać alternatywę dla włoskiego parmezanu? W artykule przedstawiamy kilka propozycji serów, które smakują równie dobrze, jak specjał z Italii.
Ser parmezan: włoski twardziel – skład i właściwości
Parmezan to twardy ser wytwarzany według ścisłych procedur jakościowych z surowego mleka krowiego. Produkowany jest w prowincjach takich jak Parma, Bolonia, Modena, czy Mantua. To właśnie w tych regionach znajdują się gospodarstwa, z których pochodzą krowy rasy Razza Reggiana oraz Vacca Rossa, karmione jedynie trawą i sianem, dające mleko na ten włoski ser podpuszczkowy.
Na tle innych serów parmezan wyróżnia się świeżym, owocowym, a zarazem intensywnym smakiem oraz posiada zwarty, biało - kremowy miąższ. Główną zaletą parmezanu jest jego twarda, krucha konsystencja oraz wyrazisty smak i aromat. Ten włoski rarytas, okazuje się być nieco kosztowny - jego wysoka cena spowodowana jest długim okresem dojrzewania sera, który może wynosić nawet do trzech lat.
Czy parmezan jest zdrowy? Dzięki wysokiej dawce aminokwasów niewymagających trawienia jest on polecany dzieciom oraz osobom mającym problemy z układem trawiennym. Parmezan w ciąży nie tylko nie jest zabroniony, ale wskazany. Dla ciężarnych za najbezpieczniejsze sery uważa się sery suche i twarde, na których rzadko mnożą się bakterie. Ze względu na swoje wartości odżywcze znalazł on także zastosowanie w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz rekonwalescentów. Ser typu podpuszczkowego jest bogatym źródłem przyswajalnego wapnia, a także białka. Dodatkowo zawiera minerały takie jak fosfor, magnez, potas oraz witaminy A, E i D, a także witaminy z grupy B.
Oprócz tego, że parmezan jest zdrowy, to cechuje się również doskonałym smakiem, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w kuchni. Parmigiano Reggiano świetnie sprawdzi się w roli przekąski, podanej w towarzystwie innych serów i wędlin oraz będzie idealnym dodatkiem do dań takich jak sałatki, zupy, makarony, czy pizza i lasagne. Śmiało można wykorzystać go, jako element dekoracyjny do rozmaitych potraw.
Jak rozpoznać prawdziwy włoski parmezan?
Jak wygląda i jak smakuje włoski parmezan? Oryginalny ser można rozpoznać po charakterystycznej słomkowożółtej barwie oraz owocowo - orzechowym smaku. Koneserzy są w stanie wyczuć rozmaite nuty smakowe, które zależne są od wieku sera. Posiada on grudkową strukturę oraz intensywny, lekko pikantny smak. Z prawdziwym parmezanem mamy do czynienia, jeśli ser posiada jasnożółtą, kremową barwę i ciemniejszą, grubszą skórkę. Pokrojony parmezan może delikatnie się kruszyć, można go również w łatwy sposób zetrzeć na tarce.
Podczas produkcji parmezanu, ser zostaje odznaczony stemplem znaku pochodzenia, znakiem identyfikacyjnym oraz znakiem zgodności z normą i DOP.
Co zamiast parmezanu?
Wybierając się do sklepu po Parmigiano Reggiano możemy przynieść do domu zupełnie inny produkt, niż zamierzaliśmy. Dzieje się tak, ponieważ półki w dyskontach przepełnione są serami określanymi jako “ser parmezan”, jednak daleko im do oryginalnego parmezanu. Jeśli zależy Ci na zakupie prawdziwego włoskiego sera lub szukasz tańszego odpowiednika tego specjału, podpowiemy Ci, co warto wybrać zamiast parmezanu.
Asiago
Na jego smak wpływa jego wiek, dlatego też dojrzały asiago będzie wyróżniał się łagodnym, orzechowym smakiem, zbliżonym do parmezanu. Proces dojrzewania oddziałuje na ser i nadaje mu ostry smak oraz sprawia, że jego konsystencja staje się bardziej łuszcząca. Przygotowując potrawy z serem asiago pamiętaj, aby użyć go nieco więcej, gdyż nie jest on tak wyrazisty jak Parmigiano Reggiano. Asiago, podobnie jak parmezan świetnie sprawdzi się jako dodatek do pesto i makaronów.
Piave
Często określany jest mianem “kuzyna parmezanu”. To gotowany ser twardy produkowany w Belluno we Włoszech. Młody ser wyróżnia się białą barwą i lekko słodkim smakiem, z kolei ser starszy posiada słomkowy kolor i mocny smak przypominający parmezan.
Ser Romano
To kolejny przykład tańszego, a zarazem doskonałego zamiennika parmezanu. Jest on nieco twardszy niż asiago oraz posiada mocny i słony smak, a przy tym idealnie nadaje się do przyrządzenia pysznych potraw takich jak risotto, czy spaghetti.
Pecorino Romano
To najczęściej wybierany przez Włochów substytut parmezanu, jednak różni się on od niego rodzajem mleka, z którego jest produkowany. Pecorino Romano powstaje z owczego mleka, co sprawia, że zawiera on więcej tłuszczu niż wspomniany parmezan. Po roku leżakowania ser ten trafia w końcu na talerze. Cechuje się bardzo słonym, pikantnym smakiem, a także ma twardą i łuszczącą się konsystencję, dlatego tak świetnie zastępuje parmezan.
Grana Padano
Podobnie jak Pecorino Romano, ser Grana Padano jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników parmezanu w kuchni włoskiej. Wytwarza się go z mleka owczego, dlatego również zawiera sporą ilość tłuszczu. Dzięki 9-miesięcznemu leżakowaniu Grana Padano zyskuje podobny do parmezanu kremowo - orzechowy smak. Wyróżnia się także twardą, łuszczącą konsystencją. Starty ser świetnie skomponuje się z kremem pomidorowym lub sałatką.
A co z gorgonzolą i innymi serami pleśniowymi?
To, czy zastosujesz je podczas przygotowywania dań, zależy od Ciebie. Cammembert oraz Brie to sery pleśniowe, które nie mają podobnego wyglądu i smaku jak parmezan. Nie są twardymi serami podpuszczkowymi, jednak świetnie sprawdzą się na kanapce lub w sałatce. Stanowią idealną bazę do sosów, które doskonale komponują się z warzywami o łagodnym smaku.
Dieta wegańska - czyli czym zastąpić parmezan?
Dawniej wegańskim parmezanem można było nazwać przyprawę Formaggio dei Poveri, czyli “Ser Biedaka”. Powstawał on z czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, oliwy, soli i pieprzu oraz oregano. Jako wegański odpowiednik parmezanu stosuje się obecnie płatki drożdżowe, które smakiem i konsystencją przypominają ten włoski specjał. Klasyczne drożdże piwowarskie zachowują swoje właściwości odżywcze i przybierają postać płatków, dzięki temu, że są suszone w niskich temperaturach. Płatków drożdżowych nie można wykorzystać do zakwasu chleba, czy pizzy, ale za to świetnie zastępują ser. Aby uzyskać smak jeszcze bardziej podobny do parmezanu, można zmiksować orzechy nerkowca lub nasiona słonecznika lub dyni ze szczyptą soli i dodać je do drożdżowych płatków.
Dobrej jakości parmezan to wyśmienity ser bogaty w cenne składniki odżywcze, które zbawiennie wpływają na ludzki organizm. Ten wyjątkowy rarytas pełni w kuchni rolę jako dodatek smakowy, jak i dekoracyjny.
W naszym sklepie znajdziesz oryginalny parmezan importowany prosto z Włoch. Starty, czy w kawałku z pewnością doda smaku rozmaitym potrawom oraz będzie idealną przekąską, którą warto zaserwować w towarzystwie czerwonego wina.