Oliwa z oliwek
Uwielbiamy oliwę z oliwek, dlatego do naszego sklepu internetowego sprowadzamy najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia prosto ze słonecznej Italii oraz innych krajów, znanych z produkcji oliw.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek - płynne złoto
Ten znany na całym świecie olej jest wykorzystywany głównie w kuchni śródziemnomorskiej, ale już dawno dotarł do każdego zakątka świata. Ciężko dziś wyobrazić sobie gotowanie bez dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin, ale duże i szerokie zastosowanie mają także oliwy rafinowane i oliwy z wytłoczyn z oliwek. Smak i właściwości zdrowotne wysokiej jakości oliwy z oliwek rozkochały w sobie nie tylko kucharzy kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej. Choć to właśnie w basenie Morza Śródziemnego oliwa ma swoją kolebkę, a już grecko poeta Homer, żyjący w antyku nadał jej do dziś używaną nazwę "płynne złoto", to dziś stosuje się ją na całym świecie, a jej popularność dawno już wykroczyła poza zastosowanie oliwek w diecie śródziemnomorskiej. Z biegiem czasu oliwa z oliwek znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach na całym świecie, docenia się także jej właściwości pielęgnacyjne.
Najlepsza oliwa w Schronisku Bukowina
My także uwielbiamy oliwę extra virgin, dlatego do naszego sklepu internetowego sprowadzamy najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia prosto ze słonecznej Italii oraz innych krajów, znanych z produkcji oliwy. Spożywanie oliwy z oliwek budzi wiele kontrowersji, a olej ten ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Na rynku dostępnych jest wiele różnego rodzaju olejów, a na temat samej oliwy krąży wiele mitów, które na szczęście są sukcesywnie obalane przez naukowców. Dziś wiemy już na pewno oliwa z oliwek to tłuszcz, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak mieć pewność, że sięgasz po najwyższej jakości oliwę z pierwszego tłoczenia z prawdziwego drzewa oliwnego? Jak nie zgubić się wśród tylu rodzajów oliwy i wybrać dla siebie oliwę z oliwek najwyższej jakości? Postaw na nasze sprawdzone źródła i zaufanych dostawców. W sklepie online Schronisko Bukowina znajdziecie wyłącznie oleje o najlepszych właściwościach smakowych, które idealnie podkreślą smak i aromat Waszych dań. Priorytetem jest dla nas to, by nasze produkty pochodziły z lokalnych, niewielkich tłoczni, które działają od pokoleń. To dla nas bardzo ważne, ponieważ, tak jak w przypadku każdego innego produktu, wierzymy, że tradycyjne receptury i lokalne zwyczaje, to najlepsze, co możemy Państwu zaoferować. W naszej ofercie znajdziecie Państwo sprawdzone oliwy z różnych odmian oliwek, które mają zastosowanie w naszej restauracyjnej kuchni i od lat uświetniają nasze menu.
Najlepsza oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek hiszpańska czy włoska to sztandarowe produkty, z których kraje te słyną na cały świat. My nie wyobrażamy sobie dziś kuchni bez tego produktu, a zastosowanie oliwy z oliwek jest tak szerokie, że artykuł ten powinien znaleźć się w każdej kuchni. Co szczególnie wyróżnia ten produkt? Wyjątkowe oliwy z pierwszego tłoczenia mają fantastyczne wartości odżywcze, jest to produkt bogaty w minerały i składniki spowalniające proces starzenia, a przy tym ma aksamitny smak i niepodrabialny aromat, dzięki czemu nawet kilka ml oliwy nada naszemu posiłkowi wyjątkowego charakteru. Choć olej ten znany jest od lat, nadal odkrywamy na jego temat nowe fakty, które sprawiają, że jeszcze chętniej z oliwy korzystamy. W naszej restauracji Schronisko Bukowina na co dzień używamy hurtowych wręcz ilości tłoczonej na zimno oliwy z oliwek z Hiszpanii, greckiej oliwy lub tej najsłynniejszej, prosto z Włoch. Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, czy uwielbiana przez nas oliwa extra virgin, służy nam przede wszystkim do przygotowania dressingów lub jako baza do pesto. Jest także nieocenionym składnikiem różnego rodzaju marynat z bogatym bukietem ziół i przypraw. Wybierz ulubione mięso lub ryby czy sery, pozostaw na 24 godziny w takiej marynacie, a przekonasz się, jak dobrze może smakować jedzenie.
Pełne bogactwo smaku, aromatu i działań prozdrowotnych
Produkt ten wskazywany jest jako nieoceniony element diety śródziemnomorskiej, która powszechnie uznawana jest za najzdrowszy sposób odżywiania się na świecie. Doprawdy ciężko jest przecenić jej dobroczynne walory. To absolutny must have w Twojej domowej spiżarni, a stosowany umiejętnie wniesie nie tylko wiele smaku do Twojej kuchni, ale także znacznie poprawi kondycję Twojego ciała i umysłu. Najzdrowsza i najbardziej ceniona jest oczywiście oliwa z pierwszego tłoczenia, która zachwyca nie tylko delikatnym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych. Wpływ oliwy z oliwek na nasze zdrowie jest wprost niesamowity, a w naszej ofercie znajdziesz zarówno oliwę virgin, oliwę z oliwek extra virgin bio, jak i oliwę z oliwek do smażenia. Oliwka z oliwek ma właściwości antyoksydacyjne, czyli działa hamująco na procesy starzenia się organizmu i naszych komórek, a także na szkodliwy wpływ wolnych rodników. Oliwa z oliwek jest tłuszczem, który zawiera nienasycone jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są polecane przez dietetyków ze względu na to, że pomagają zwalczać stany zapalne, dobrze wpływają na działanie naszego układu nerwowego, a także na układ krążenia. Właściwości przeciwzapalne świeżych oliwek, ale także robionej z nich świeżej oliwy, są od lat wykorzystywane przez dietetyków, który polecają oliwę jako ten wartościowy tłuszcz, który warto spożywać regularnie.
Rodzaje oliwy - które warto kupić i jakie mają właściwości?
Oliwa jest źródłem tłuszczu, który świetnie uzupełni naszą dietę, i większość osób chętnie wybiera ją do swojej kuchni, mamy jednak dylemat, widząc tyle różnych, dostępnych na rynku produktów. Butelka oliwy z oliwek kosztuje więcej niż olej rzepakowy czy słonecznikowy, nic dziwnego zatem, że chcemy wybrać wysokiej jakości produkt. Poszczególne oliwy różnią się od siebie smakiem, kwasowością, a także kolorem i rodzajem zastosowania. Właściwości zależą przede wszystkim od sposobu tłoczenia, czyli podstawowego elementu produkcji oliwy z oliwek.
Oliwa extra virgin
To najzdrowsza, ale też najdroższa opcja. Tłoczona jest na zimno, nie zawiera nic, poza sokiem z oliwek. Nie ma żadnych dodatkowych substancji chemicznych i jest 100% naturalna. Aby dostać taką kategorię, produkt musi spełnić surowe wymogi, jednym z nich jest poziom kwasowości poniżej 0,8%. Bogata w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia dieta nie tylko pozwoli nam dłużej zachować młodość, ale także minimalizuje ryzyko udaru mózgu i powstawania komórek nowotworowych. Tego rodzaju oliwy używamy przede wszystkim na zimno, czyli do wszelkiego rodzaju sosów i dressingów do sałatek, możemy polać nią mozzarellę z pomidorami, hummus czy umieszany z ziołami twaróg. Wiele osób zastanawia się, czy taka oliwa nadaje się do smażenia. Na tym rodzaju tłuszczu zaleca się wyłącznie krótkie smażenie, a bardziej podduszanie na przykład warzyw.
Oliwa virgin
To także oliwa z pierwszego tłoczenia, jednak o nieco wyższej kwasowości. Tutaj waha się ona od 0,8% do 2%. Ten rodzaj, także bardzo dobrej jakości, stosuj zarówno na zimno, jak i na ciepło, bez obaw o utratę jej właściwości zdrowotnych i właściwości przeciwnowotworowych.
Oliwa rafinowana
Ta oliwa jest tłoczona na ciepło, w procesie rafinowania oliwy lampante, czyli oliwy z pierwszego tłoczenia, która jest niezdatna do spożycia na surowo z powodu zbyt wysokiego poziomu kwasowości. Niestety podczas obróbki termicznej oliwa traci wiele swoich zdrowotnych właściwości. Często miesza się ją z oliwą virgin, by danie miało zarówno dobry smak, jak i było wartościowe. Rafinowana oliwa jest oliwą polecaną jest do smażenia i gotowania, to doskonały zamiennik naszych tradycyjnych olejów.
Oliwa z wytłoczyn oliwnych - sansa, pomace
To oliwa najgorszej jakości, pozyskiwana z resztek, któe zostają po tłoczeniu wysokogatunkowych oliw. Po dodaniu do niej chemicznych substancji otrzymuje się ciesz zawierającą dowolne ilości oliwy. Aby produkt był zdatny do spożycia, nalezy go poddać procesowi rafinacji. Oliwa pomace charakteryzuje się dużą klarownością i jest polecana do smażenia. Bardzo często stosuje się w zakładach przemysłowych, ze względu na jej atrakcyjną cenę. U nas znajdziesz m.in. oliwę do smażenia typu sansa marki KIER
Oliwy smakowe
Skład oliwy z oliwek i wysoka zawartość składników odżywczych sprawiają, że produkt ten oferowany jest klientom w wielu wariantach, mających podnieść jeszcze dodatkowo jego atrakcyjność. Wyszukane smakowo warianty oliwy z oliwek stosowane są głównie do urozmaicenia podawanych na zimno sałatek czy przekąsek. W naszej ofercie dostępne są ciekawe wersje z chili, oliwy cytrynowe czy też z nutą trufli. Podkręć smak sowich posiłków dzięki oliwie czosnkowej lub bazyliowej.
Oliwa z oliwek w diecie
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a stosowanie oliwy z oliwek pomaga wzmocnić pamięć i odporność naszego organizmu. Regularne spożywanie oliwy z oliwek pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wiele produktów z oliwek można znaleźć w szerokiej ofercie naszego sklepu online Schronisko Bukowina. Użycie oliwek w kuchni jako dodatku do dań, a także częste spożywanie oliwy fantastycznie wpłynie na nasze zdrowie. Oliwa z oliwek nie tylko zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 i omega-6, ale także ułatwia wchłanianie witamin A, D. E i K, które są rozpuszczane w tłuszczach, zawiera także przeciwutleniacze. Nasz organizm potrzebuje tłuszczy w diecie, nie można się ich bać, czy demonizować, nawet, gdy jesteśmy na diecie. Warto stawiać na te dobrej jakości, które dobrze wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Zawartość antyutelniaczy sprawia, że oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne, zapobiega licznym procesom chorobowym, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy. Polecana jest także osobom zmagającym się z cukrzycą, nieprawidłowym ciśnieniem krwi czy podniesionym poziomem cholesterolu. Zadbaj o swoje zdrowie i wykorzystaj zawarte w oliwie z oliwek składniki, by cieszyć się nie tylko świetna kuchnią, ale także zdrowiem.
Jak jeść najlepszą hiszpańską oliwę z oliwek na co dzień?
Wybrałeś dla siebie wysokiej jakości produkt włoski, grecki czy hiszpański i zastanawiasz się, jak używać go na co dzień? Przede wszystkim przyzwyczaj się do częstego robienia dressingów do sałatek opartych o oliwę. Tak przygstowany sos vinegret zwykły, czy miodowy, może stać w lodówce kilka dni. Oliwą można polewać niemal wszystko. Pasty warzywne, hummus, pastę z soczewicy, bakłażana, pieczone warzywa. Kuchnia śródziemnomorska to kopalnia zdrowych nawyków i pomysłów na dania. Koniecznie wypróbuj pastę twarogową z dodatkiem jogurtu, oliwy i dużej ilości ziół oraz sezamu lub czarnuszki. Nie tylko dodaje ona potrawom wyrazistości, ale także wspomoże wchłanianie witamin zawartych w innych składnikach dania. Jeśli nie przepadasz za aromatem samej oliwy, łącz ją z ziołami o zdecydowanym smaku i zapachu, jak na przykład tymianek czy koperek, ale z powodzeniem zrobisz z oliwy pyszny dresssing musztardowy. Koniecznie wypróbuj użycie oliwy z pierwszego tłoczenia do polania pizzy, zamiast używania przereklamowanych sosów czosnkowych i pomidorowych, które przytłaczają smak składników pizzy. Koniecznie dodawaj ją także do cista na pizzę czy bułeczki. Na naszych stołach od jakiegoś czasu pojawia się popularne połączenie sera mozzarella z pomidorami, które uzupełniamy właśnie oliwą oraz świeżą bazylią.
W kuchni każdego świadomego konsumenta powinna pojawić się oliwa jedzona w ilości 2-3 łyżek dziennie. Wybierz najlepsze oliwy włoskie i hiszpańskie w naszej ofercie online.
Czy wiesz, że...?
- oliwę extra virgin można wykorzystać także w kosmetyce. Ma ona silne działanie odżywcze i nawilżające. Z powodzeniem może służyć do robienia okładów na skórę dłoni, ale warto wypróbować także jej drogocenny wpływ na włosy i paznokcie. Kwas oleinowy, który zawierają oliwki pomoże Twojej Ci w codziennej pielęgnacji, a włosy, skóra i paznokcie odzyskają blask i gładkość.
- w 2018 roku czasopismo "International Journal of Molecular Sciences" opublikowało badanie z którego jasno wynika, że oliwa z oliwek zawiera polifenole, czyli naturalnie występujące związki roślinne, które wspomagają budowę mocniejszych ścian komórkowych, a co za tym idzie, jej stosowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia serca.
- w krajach śródziemnomorskich odnotowuje się mniejszy odsetek zachorowań na nowotwory
- kolor oliwy ma znaczenie - najmłodsza ma barwę ciemnozieloną, przez dużą ilość chlorofilu. Z upływem czasu nabiera żółtego odcienia.
- na oliwie można smażyć, wbrew wielu mitom na ten temat. Sprawdź naszą kategorię: oliwy do smażenia
- w celu sprawdzania autentyczności oliwy z oliwek stosuje się analizę sensoryczną oraz liczne metody instrumentalne.
- nie ma przeciwwskazań do jej użycia. Unikać jej powinni wyłącznie alergicy.