Poznaj przepis Magdy Gessler na pieczeń z szynki wieprzowej!
Pieczone mięso to przyjemny sposób na wykwintny obiad. Nie ma przy nim dużo pracy, a mimo to smak końcowy jest obłędny. Wszystko za sprawą czasu, który okazuje się niezbędnym pomocnikiem w trakcie przygotowywania soczystego, pieczonego mięsa. Oto przepis na pieczeń wieprzową z szynki w marynacie miodowo-musztardowej, który polecamy na rodzinne imprezy!
Pieczone mięso to przyjemny sposób na wykwintny obiad. Nie ma przy nim dużo pracy, a mimo to smak końcowy jest obłędny. Wszystko za sprawą czasu, który okazuje się niezbędnym pomocnikiem w trakcie przygotowywania soczystego, pieczonego mięsa. Oto przepis na pieczeń wieprzową z szynki w marynacie miodowo-musztardowej, który polecamy na rodzinne imprezy!
Marzy Ci się soczysta pieczeń wieprzowa? Przepis zaprezentowany poniżej, z pewnością ułatwi Ci jej przygotowanie! Aby pieczeń wyszła soczysta i miękka, trzeba o niej pomyśleć kilka dni wcześniej. Może okazać się to uciążliwe, ale czas zrobi swoje i mięso wyjdzie wyśmienite!
Przepis Magdy Gessler na pieczeń z szynki wieprzowej
Składniki na 5 osób
• szynka wieprzowa 1 kg
· Marynata do mięsa:
• miód – 1 łyżka
• musztarda – 2 łyżki
• czosnek – 3 duże ząbki
• sól – 15 g
• olej rzepakowy – 2 łyżki
• papryka w proszku – 1 łyżka
• wrzątek – 1 szklanka
• masło – 1 łyżka
• mąka – 1 łyżka
Pieczeń z szynki wieprzowej w piekarniku – przygotowanie
1. Przygotowanie pieczeni zacznij dobę przed pieczeniem. Zamarynuj mięso w marynacie:
• Umyj i osusz cały kawałek mięsa – jeżeli używasz więcej niż 1 kg mięsa, pomnóż składniki adekwatnie od wagi kawałka szynki.
• Wymieszaj dokładnie składniki marynaty: płynny miód, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, olej i paprykę w proszku.
• Natrzyj mięso marynatą z każdej strony i zostaw do zamarynowania przez dobę w lodówce, przed pieczeniem wyjmij mięso w marynacie co najmniej godzinę przed wsadzeniem do piekarnika.
2. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
3. Silikonową łopatką zdejmij nadmiar marynaty do naczynia żaroodpornego, w którym będzie piekło się mięso.
4. Przed wsadzeniem mięsa do piekarnika rozgrzej bardzo mocno patelnię, dodaj olej i smaż z każdej strony około 1 minutę – patelnia musi być bardzo rozgrzana, dzięki temu pory w mięsie zetną się, a woda nie wypłynie z mięsa – pieczeń będzie miękka i soczysta.
5. Gdy mięso będzie obsmażone z każdej strony, przełóż je do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się już marynata i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
6. Po upływie 30 minut podlej mięso ½ szklanki wrzątku i zmniejsz temperaturę pieczenia na 140-150 stopni. Piecz przez 45 minut, maksymalnie przez 1 godzinę, aż będzie gotowe. W połowie czasu podlej mięso ponownie ½ szklanką wrzątku oraz marynatą znajdującą się pod mięsem w naczyniu.
• Podczas pieczenia całego kawałka mięsa przyda się termometr ze szpikulcem, który można wbić, aby sprawdzić, czy temperatura w środku mięsa osiągnęła wymagane 70 stopni Celsjusza. Temperaturę należy sprawdzić po wyjęciu mięsa z piekarnika.
7. Gdy mięso się upiecze, przełóż je na deskę do krojenia i poczekaj ok. 5-10 minut, zanim zaczniesz kroić je na plastry.
8. W międzyczasie przelej marynatę z pieczenia do rondelka, dodaj masło i zagotuj. Gotuj 5 minut, aż sos się zredukuje – jeżeli będzie odpowiednio gęsty – możesz na tym zakończyć, a jeśli wciąż będzie rzadki – przygotuj łyżkę mąki, 4 łyżki sosu i 4 łyżki zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszaj, dodaj do sosu w rondelku i zagotuj.
9. Mięso pokrój na plastry i polej sosem z pieczenia.
Z czym podawać pieczeń z szynki wieprzowej wg Magdy Gessler?
Pieczeń z szynki wieprzowej to idealny pomysł na obiad. Jeśli nie zniknie ze stołu w całości, bez przeszkód możesz wykorzystać ją jak domową wędlinę na kanapki. Soczyste kawałki mięsa polane aromatycznym sosem, dobrze komponują się z praktycznie każdym dodatkiem zbożowym – z ziemniakami, ryżem, kaszą i przeróżnymi plackami. Szczególnie polecamy pieczeń jako dodatek do kaszotto z grzybami albo z dodatkiem placków, znanych jako moskole. Przy takim daniu warto też pamiętać o warzywnym dodatku, np. kapuście z grzybami, zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty czy ogórkach kiszonych. Wszystkie te składniki możesz przyrządzić samodzielnie lub postawić na wygodę połączoną z wysoką jakością i zamówić je w sklepie on-line Schroniska Smaków.
Przeczytaj także: Jak zrobić kaszotto z grzybami? Mamy najlepszy przepis!
Jak wybrać dobry kawałek mięsa na pieczeń wieprzową?
Wybór mięsa na pieczeń jest bardzo ważny. Mięso powinno być przede wszystkim świeże oraz wyróżniać się swoim kształtem. Jak wybrać odpowiedni kawałek? Zacznij od wielkości mięsa – na pieczeń wieprzową z szynki najlepiej nada się krągły, jędrny kawałek, najlepiej bez przerośniętych kawałków mięsa. Im mniej takich kawałków, tym pieczeń będzie bardziej krucha. Najważniejszym krokiem będzie jednak świeżość mięsa. Zwróć uwagę na jego kolor oraz zapach. Świeża wieprzowina ma kolor jasnoróżowy lub czerwony – na pewno nie szary, żółty czy brązowawy! Zapach powinien być neutralny i z pewnością nie powinien być kwaśny. Szukając idealnego kawałka na pieczeń wieprzową, wybierz się do zaufanego sklepu, w którym dostaniesz odpowiednie mięso.
Przeczytaj także: Zrób na obiad kluski ziemniaczane – przepis jest banalnie prosty!
Gotuj dla swoich bliskich jak znana restauratorka!
Przepis na pieczeń wieprzową to świetny pomysł na rodzinny obiad, podczas niedzielnego spotkania z ukochanymi bliskimi. Czas, piekarnik i odpowiedni kawałek mięsa pozwoli Ci przygotować pyszny obiad, którym będzie właśnie pieczeń wieprzowa. Gessler Magda z pewnością byłaby zachwycona Twoim daniem! Rodzina i przyjaciele na pewno docenią tak sycący posiłek. Wypróbuj ten przepis podczas przyszłych obiadów lub innych ważnych uroczystości.