risotto-przepis

Risotto to popularne danie kuchni włoskiej, które doceniane jest przede wszystkim za kremową konsystencję i niezwykły smak. Możesz stworzyć naprawdę wiele wariacji tego dania, a każde z nich rozpieści podniebienie Twoje i zaproszonych gości. Jeśli szukasz inspiracji kuchennych, sprawdź nasz przepis na domowe risotto!

Spis treści

1. Przepis na risotto

2. Jak podawać risotto?

3. Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia risotto

4. Przygotuj risotto z najlepszych składników ze Schroniska Bukowina

Zastanawiasz się, co jest potrzebne do przygotowania risotto? Tylko kilka bazowych składników! Najważniejszym z nich jest oczywiście ryż – warto wybrać odpowiednią odmianę, by risotto w smaku nie różniło się od tego, które podaje się w słonecznej Italii. Zaopatrz się również  w białe wino wytrawne, dobry bulion, oliwę, masło i parmezan. Wymienione składniki stanowią idealną bazę do risotto. Jeśli jednak chcesz wzbogacić smak potrawy, możesz pokusić się również o dodanie suszonych grzybów, pomidorów, czy owoców morza.

risotto-na-talerzu

Przepis na risotto

Składniki dla 2 osób:

• Włoski ryż arborio do risotto – 200g,

• Bulion drobiowy lub warzywny – 700 ml,

• Wino białe wytrawne – 200 ml,

• Cebula – 100 g – 1 sztuka,

• Oliwa extra virgin – 30 g – 2 łyżki,

• Masło – 30 g – 2 łyżki,

• Ser Parmigiano Reggiano – ilość wedle uznania

• Dodatki wedle uznania: suszone grzyby, pierś z kurczaka, warzywa.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej oliwę extra virgin i zeszklij na niej cebulkę, dodaj suchy ryż i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty, aż każde ziarenko ryżu będzie oblepione tłuszczem i stanie się lekko przezroczyste.

risotto-cebula

2. Po tym czasie wlej na patelnię z ryżem wino, delikatnie zamieszaj i poczekaj, aż wino odparuje. Moc palnika powinna być na niskim bądź średnim poziomie – risotto należy przygotowywać powoli.

risotto-przygotowanie

3. Gdy wino odparuje, zacznij dodawać stopniowo gorący bulion, ok. pół szklanki co jakiś czas. Ustaw moc palnika na niską i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj ryż. Gdy pierwsza część bulionu wchłonie się, dodaj kolejną porcję i powtarzaj całość do momentu, aż ryż wchłonie cały przygotowany bulion. Będzie to trwało ok. 16 - 20 minut.

risotto-oliwa

4. Gdy bulion się wchłonie, wyłącz kuchenkę i dodaj masło ze startym parmezanem, wymieszaj i poczekaj, aż masło i ser rozpuszczą się – wtedy danie jest gotowe do zjedzenia.

risotto-skladniki

Jak podawać risotto?

We Włoszech risotto traktowane jest jako primo piatto, czyli danie pierwsze, podawane przed daniem głównym. Z tego względu jego ilość nie powinna być zbyt duża i przepełniona dodatkami. Mimo to warto spróbować różnych wariacji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować risotto jako samodzielne danie obiadowe dla całej rodziny. Możesz podawać je z warzywami, mięsem, a także z grzybami – najlepiej w głębokim talerzu w towarzystwie lampki wina.

risotto-udekorowane

Dodatkowe wskazówki dotyczące robienia risotto

Przygotowanie idealnie kremowego risotto jest stosunkowo proste, ale pod warunkiem, że zastosujesz wszystkie uwagi, o których piszemy. Przy robieniu risotto lepiej się nie spieszyć – aby uzyskać zamierzony efekt, unikaj dodawania całego bulionu do podsmażanego ryżu. Należy robić to stopniowo, przez ok. 20 minut – dzięki temu uzyskasz efekt, którego nie powstydziłaby się żadna włoska restauracja.

Oczywiście istnieje wiele przepisów na przygotowanie risotta, ale ich baza jest podobna. Najważniejsze, by użyć odpowiedniej odmiany ryżu – białego, krótkiego lub średniego, okrągłego o odpowiedniej ilości skrobi. Do takich odmian zaliczane są: Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano. Przygotowanie ryżu zawsze rozpoczynamy od zeszklenia cebulki na oliwie extra virgin, na tym etapie możesz dodać również inne wybrane przez siebie dodatki.

Do risotto z suszonymi grzybami dorzuć suszone borowiki, a do bardziej złożonej, pełnowartościowej potrawy, również pierś z kurczaka, marchewkę i inne wybrane składniki. Po ich podsmażeniu dodaj ryż, a następnie całość podlej winem. Stopniowo wlewaj bulion  i poczekaj, aż cały się wchłonie. Na koniec dodaj masło i ser parmagiano reggiano.

gotowe-risotto

Przygotuj risotto z najlepszych składników ze Schroniska Bukowina

Dzięki nam już wiesz jak zrobić risotto zgodnie z zasadami kuchni włoskiej. Nieważne, czy chcesz przygotować podstawowy przepis, czy może risotto z borowikami (Risotto ai funghi), dynią (risotto Alla zucca), albo z kiełbasą i serem – specjalność Mantui inaczej znane jako Risotto Alla pilota! Ważne, że będziesz stosował zasady, jakimi kieruje się kucharz podczas przygotowywania idealnie kremowego risotto. Pamiętaj, że podczas przygotowania dań z kuchni włoskiej, bardzo ważna jest odpowiednia jakość składników. Im jest wyższa, tym smaczniejsza będzie potrawa, dlatego zachęcamy Cię do zapoznania się z asortymentem sklepu Schronisko Bukowina!