Przepis na faworki, chrust, który stanie się Twoim ulubionym!
Faworki czy pączki? Odpowiedź na to pytanie jest wyjątkowo trudna, bo Tłusty Czwartek jest w roku tylko jeden. Nasze rozwiązanie jest bardzo proste: po co wybierać? W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy dla Was dobry przepis na faworki, które posmakują każdemu – są kruche, chrupiące i po prostu pyszne!
Faworki czy pączki? Odpowiedź na to pytanie jest wyjątkowo trudna, bo Tłusty Czwartek jest w roku tylko jeden. Nasze rozwiązanie jest bardzo proste: po co wybierać? W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy dla Was dobry przepis na faworki, które posmakują każdemu – są kruche, chrupiące i po prostu pyszne!
Faworki (lub inaczej mówiąc: chrust) to bardzo prosty i smaczny przysmak przyrządzany z okazji Tłustego Czwartku i nie tylko. Skład i sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki, ale wymaga poznania kilku kuchennych trików.
Czego potrzeba, by zrobić pyszne faworki? Przepis i składniki to nie wszystko – rekomendujemy zaangażowanie w zawijanie ich najmłodszych członków rodziny. Wszystkim Wam sprawi to mnóstwo frajdy!
Skąd wzięły się faworki?
Ciasteczka wywodzą się z Litwy i Niemiec. Na przestrzeni lat ich wygląd zmieniał się - początkowo przygotowywano je z drożdżowego ciasta, które w żaden sposób nie przypominało lekkiego i łamliwego chrustu. Obecnie możemy cieszyć się doskonałym smakiem deseru, który wyglądem podobny jest do złożonej kokardki, skąd wzięła się jego polska nazwa, zapożyczona od francuskiego - faveur - oznaczającego wstążkę lub jedwabną tasiemkę.
Przepis na faworki
Składniki na ok. 100 faworków:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka spirytusu bądź octu,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- cukier puder do posypania usmażonych faworków
Ciasto na faworki – przepis:
1. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij z lodówki masło, śmietanę i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną ze szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru, wymieszaj.
3. Do mąki dodaj śmietanę, żółtka jaj oraz masło i spirytus (bądź ocet).
4. Wszystkie składniki w misce połącz w jednolitą masę – mogą powstać grudki, których pozbędziesz się później; póki co ważne, aby powstała zwarta kula.
5. Uformowaną kulę ciasta owiń folią spożywczą i zostaw do odpoczęcia na ok. 30 minut. W międzyczasie oczyść blat.
6. Gdy ciasto na faworki odpocznie, ponownie zacznij je zagniatać, od czasu do czasu uderzając wałkiem o ciasto. Po co? Zależy nam na tym, aby ciasto miało wtłoczone jak najwięcej powietrza w swoją strukturę.
7. Po kilku minutach zagniatania można rozwałkować ciasto na placek, złożyć je na pół i ponownie rozwałkować. Powtórz czynność kilka razy, np. 3, dzięki czemu wtłoczysz do środka jeszcze więcej powietrza. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces wtłaczania powietrza, możesz zmielić ciasto w maszynce do mielenia lub w mocnym robocie kuchennym z ostrzem. Na koniec ponownie zagnieć ciasto w kulę i podziel ją na 4 części.
8. Każdą część rozwałkuj najcieniej, jak się uda i podziel na pasy o szerokości 4–5 cm. Każdy z pasów podziel na krótsze paski o długości mniej więcej równej 7–10 cm. W każdym mniejszym pasie zrób nacięcie podłużne pośrodku, przez które będziesz mógł przewlec jeden z końców ciasta na faworki, robiąc ostateczny kształt wypieku. Zawinięte faworki przykrywaj ściereczką, by nie obsychały.
9. Zawiń wszystkie faworki. W międzyczasie nagrzej oliwę w głębokim garnku lub patelni do temperatury ok. 170–180°.
Smażenie faworków
10. Gdy olej będzie nagrzany, możesz zacząć smażenie faworków. Faworki smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu, partiami przez ok. 30-60 sekund na każdą stronę.
11. Po usmażeniu przełóż faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem.
Polecamy również: Przepis na pączki – idealny na tłusty czwartek!
Jak podawać faworki i z czym je jeść?
Faworki można podawać od razu po usmażeniu lub kilka godzin później. Świetnie smakują również następnego dnia. Chrust warto podawać w towarzystwie pysznej włoskiej kawy oraz ciekawych nalewek alkoholowych. Sprawdzi się jako pyszna, słodka przekąska podczas spotkań w gronie znajomych lub w odwiedzinach u koleżanki na kawę.
Porady dotyczące smażenia faworków
Jak zrobić faworki? Przepis już znasz, ważne jest jednak również to, by je dobrze usmażyć. W podanym przez nas przepisie znajdziesz porady dotyczące smażenia chrustu.
Pamiętaj o tym, aby tłuszcz był odpowiednio nagrzany, co nie oznacza, że im bardziej nagrzany, tym lepiej. Zbyt wysoka temperatura oliwy spowoduje szybkie spalenie faworka, a zbyt niska – nasiąknięcie tłuszczem. Krótkie smażenie faworków w głębokim, odpowiednio rozgrzanym tłuszczu gwarantuje powstanie pęcherzyków powietrza odpowiedzialnych za ostatecznych wygląd oraz smak chrustu. Trzymanie się zasad związanych z smażeniem głębokim tłuszczu gwarantuje pyszne faworki.
Przeczytaj również: Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Jaki tłuszcz jest najlepszy?
Zdaniem smakoszy najlepsze faworki wychodzą smażone na smalcu. Jak wiadomo, do ich przygotowania można użyć innego tłuszczu, najważniejsze to zadbać o to, by nie palił się on w wysokiej temperaturze. Najczęściej do smażenia karnawałowych rarytasów wybiera się olej rzepakowy, który jest wyjątkowo odporny na zmiany termiczne. Na gorącym oleju smażymy chrust z obu stron na złoty kolor.
Jakie powinny być idealne faworki?
Doskonałe faworki to takie, które są delikatne i kruche, a do tego niezbyt tłuste. Najważniejsze, aby nie były one za twarde. Gotowe faworki mają być chrupiące i po pierwszym kęsie powinny rozpływać się w ustach. Jednak przygotowując chruściki nawet z najlepszego przepisu, można popełnić błąd. Na co zwrócić szczególną uwagę, aby nasze pyszności smakowały obłędnie? Sekret idealnie kruchego ciasta tkwi w jego cieniutkim wałkowaniu, powinno mieć ono około 1 milimetra grubości. Niestety wymaga to bardzo sprawnych rąk i nieco więcej cierpliwości. Dlaczego? Wykrojone za pomocą radełka paski o szerokości 4-5 cm należy odpowiednio skleić, a pracując z tak cienkim ciastem wcale nie jest to takie proste. To poświęcenie z pewnością przyniesie owocny rezultat, ponieważ od tego zależy sukces kruchych i delikatnych faworków. Według niektórych receptur po zagnieceniu, warto uderzyć wałkiem w ciasto. Takim sposobem dochodzi do napowietrzenia ciasta, dzięki czemu po wysmażeniu posiada widoczne charakterystyczne bąble. Na wyjątkowy smak chruścików wpływa także moment, w którym ciasto odpoczywa. Kolejnym sekretem pysznych karnawałowych przysmaków jest użycie do ciasta wyłącznie żółtek i spirytusu. Za sprawą alkoholu nasz przysmak nie będzie wchłaniał zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia.
Tłusty Czwartek świętuj z najpyszniejszymi faworkami - przepis już znasz!
Dobry przepis na faworki to połowa sukcesu. Trzeba je jeszcze dobrze usmażyć i… obdarować nimi najbliższych. Zachęcamy do tego, by przygotować je wraz z najmłodszymi członkami rodziny, ponieważ wspólne gotowanie buduje piękne wspomnienia oraz daje praktyczne, przydatne w dorosłym życiu umiejętności.
Koniecznie sprawdź asortyment sklepu Schronisko Bukowina, w którym znajdziesz niezbędne składniki do przygotowania chrustu oraz dodatki, do których będą idealnie pasować.